Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   26 / 54
(#) Ghoost hozzászólása Jún 10, 2011 /

Sziasztok!

A nevado ujsag (HE) 1995. kiadasanak hasabjait lapozgatva, talaltam erre a kis kapcsolasra.
Igaz, hogy NiCd toltonek irja, de gondolom toltheto vele a forum cimeben is szereplo (NiMh) tipusu akksi is.

Velemenyetek rola esetleg?
(#) Krisz03 válasza Ghoost hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Sajnos csak kis kapacitású akkukhoz használható, mivel a töltőáram a LED-en is átfolyik, így az nem igazán lehet több 30-50mA-nél.
(#) Ghoost válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

En is ezt olvastam ki belole

De nem lehetne ugy alakitani hogy a toltest jelzo LEDeket az OPA kimeneteire kottom?
Amikor a tranyo nyitott (toltes van) a led vilagit.
ellenkezo esetben nem. Nem ertek hozza, csak kerdem
(#) proli007 válasza Ghoost hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Hello!
Van egy apró különbség. Jelenleg a töltőáram átfolyik a Led-en, vagy is csak akkor világít, ha a cella bent van. Ha a bázisban van, akkor ha bent van ha nincs, világítani fog.
De ez a kapcsolás azért nem egy nagy kaland.
- Feszültségre szabályoz, (minek referenciája a Led) ami nem túl sokat ér.
- A szövegben említett "komparátort" én nem látom, itt negatív visszacsatolás van, tehát nem kapcsol, hanem leszabályoz. Vagy is nem lesz határozott a jelzés szerintem.
- De ha már átalakítanád, akkor célszerűbb a tranyóból egy áramgenerátort készíteni. (Bár nem tudom egy "Trabanton" mit érdemes egyáltalán módosítani.)

üdv! proli007
(#) Ghoost válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Szia Proli mester !

Tinaban megcsinaltam az elso reszet, de nekem se azt csinalta ami le volt irva

Na akkor keresek tovabb, lattam egy-ket szimpatikus kapcsolast itt a HE-n

Koszonom az epitojellegu hozzaszolasokat.
Proli a tied az duplat er
(#) Ronin válasza Ghoost hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Ha töltő kell, ez nem olyan rossz :Bővebben: Link, és az ára is jó.
Én valószínűleg ezt fogom rendelni : Bővebben: Link.
Mindkettő delta-V töltő, és ugyan úgy mindkettő 800mA-rel tölt. De 1 cellát csak a második tud tölteni, abban meg kisütés nincs. Megkavarják az embert.
(#) misi93 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok!Ebben a kapcsolásban hogy tudom változtatni a töltő áramot? 1,2v nimh akkut szeretnék tölteni 270mA-al vagy esetleg többel. (Én a 12ohm-os ellenállásra gyanakszom)
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Hello!
Jól gyanítod az áram közelítőleg: I=(Uled-0,65V)/Re
De a BC557-et is cserélni illene, meg a diódát is.
üdv! proli007
(#) misi93 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Köszi! Az Re az itt 12 ohm? A tranyó bd136 és 137 lesz a dióda 1n4007.
(#) proli007 válasza misi93 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Hello! Így van, jelenleg 12ohm.. üdv! proli007
(#) misi93 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Köszönöm!
(#) blikkk hozzászólása Aug 21, 2011 /

Sziasztok!
Nagy kérdésem lenne NiMh akkuval kapcsolatban. 7/24 gsm távjelzőt csinálok. Az lenne a feladat, ha elmegy a táp (mint a kültéri hangjelzőknél) akkor telefonáljon. Három ceruzaakkura gondoltam. Elég az akkukat rákötni egy lm317 kimenetére, onnan mehet az egész a telefon tápjára?
Nem döglenek meg az aksik egy idő után? Fontos lenne, hogy két év után is telefonáljon ha kell neki. Ha megy így, hány volt kell neki pontosan?
(#) rascal válasza blikkk hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

A NiMh/Cd akkuk nem szeretik, ha folyamatosan töltőfeszültségen vannak, attól hamar tönkremennek. Ráadásul körülményes jól tölteni. Le kell meríteni, és onnan indulva kell újratölteni. Ha közben jön az áramszünet, akkor telefonálás sem lesz... Az ólomakku szereti, ha csepptöltésen folyamatosan a maximumon tartják. Vagy Lion akkut is használhatsz, mert azt könnyű tölteni, nincs memória effektusa. Ezt sem folyamatosan kell tölteni, hanem feltöltöd, lekapcsolod a töltőről, figyeled mikor merül le (annyira, hogy egy telefonálást még azért bírjon), és akkor megint feltöltöd.
(#) meddu hozzászólása Aug 21, 2011 /

Sziasztok!
hány voltos feszültségik kell tölteni a ni-mh aksikat (sub-c)?
(#) rascal válasza meddu hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Nem adott feszültségig kell tölteni, mert az nem jelzi pontosan a töltöttség mértékét. Ezt olvasd el, ebben leírják miként töltik a NiMh akkukat. A feltöltött akku kb 1.4V környékén lesz.
(#) blikkk válasza rascal hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Köszi a segítséget, ezek szerint ez egy rossz ötlet volt. Keresek más megoldást. Esetleg ha van javaslat erre a problémára, azt köszönettel fogadom. Egy fontos: Szabvány, kereskedelemben beszerezhető, olcsó aksi kelljen hozzá.

Üdv:blikkk
(#) kipi0804 hozzászólása Aug 30, 2011 /

Üdvözlet mindenkinek!
Találtam a egy kapcsolási rajzot a véleményetekre lennék kíváncsi.
A válaszokat ekőre is köszönöm!

Dok1.doc

(#) kipi0804 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Hát van benne ez+az. Kisütés után autómatikusan kezd tölteni és többfajta akku is tölthető vele, bár ha van egyszerűbb és jobb ötleted akkor szivesen fogadom.
(#) elektrorudi válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 30, 2011 /

Beteg ügy.
Ni-Cd akkukat nem szabad időre tölteni. (hacsak nem 0,1C-vel 14 órán át, ha előtte totálisan ki van sütve).
Szerintem a leggagyibb deltaU töltő is különb ennél. Megjegyzem, én is vettem valami hasonlót az ALDI-ban 1200-ért. Igaz, az csak azt tudja, hogy 4db aksit külön-külön áramgenerátorról tölt. Viszont a rákfenéje ugyan ez: csak az időzítés lejárta után (6-9-15 óra) állítja le az amúgy is alacsony töltőáramot. Valójában csak a dobozáért és az elem befogó rugós mechanizmusa miatt vettem meg...
(#) kipi0804 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Üdv!
Köszönöm a lényegretörő válaszodat. Mivel a gugle túl jó barát és kilökött vagy hatezret, fogalmam nem volt és még most sincs, hogy melyik a "jó és használható" töltő. Ni-MH 1.2V -os akkukhoz keresek (kisütés után tölt ha végzett kikapcsol).Várom a javaslatodat, esetleg rajzot.
(#) kipi0804 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Esetleg ez?
(#) roland8lsm hozzászólása Aug 31, 2011 /

Sziasztok! Szeretném megépíteni ezt a töltőt: Bővebben: Link, de csak egy cellát szeretnék vele tölteni. Mindezt 5V-ról járatnám. úgy gondoltam, elég lenne a képletekben a 12V helyett 5V-al számolni. Jó a gondolat vagy teljesen hülyeség? Előre köszi a segítséget.
(#) Ghoost válasza roland8lsm hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Szia!

Szerintem az AVR-nek kell a stabil 5V. Ha ilyenrol jaratod semmi gond, de ha nem tudsz stabil tapot biztositani akkor jobb lenne a 8V betap neki, hogy a 7805 elotudja allitani az elobb is emlitett AVR tapot. Az egyetlen cellat tudod majd vele tolteni, mert az 1.2-1.4V vegso feszultsegen lesz. Az LM317nek meg csak 1.5-2V-al kell tobb mint a kimeneten merendo.
(#) proli007 válasza roland8lsm hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Hello!
"nem 4-es AkkuPack töltéséhez csak a "CELL_NUM" nevű definíciót kell javítani, és automatikusan kalkulálódik az összes többi." Vagy is a C programot ez után, újra kell fordítani..
- A 12V feszültség, csak az LM317 disszipációjának megállapításánál fontos. Máshol nem láttam. De 5V és egy cella esetén, az LM317 szükséges ki-bemeneti feszültség különbsége, elég sovány lesz 2,34V. Adatlap hivatkozása "3V ≤ (VIN − VOUT) ≤ 40V"
- A kisütési áramot meghatározó R3 ellenállást is illene cserélni pld. 33ohm-ra.
üdv! proli007
(#) Mybuster hozzászólása Aug 31, 2011 /

Hellosztok!

Van egy modell aksim : Ni-mh 8.4v 1100mAh , az eredeti töltője 300mA 8.4V-os, és 3.5 órát kell tölteni Kellene nekem valami gyorstőltő ami legalább 1A tölti az aksit ,aszt mondják hogy Ni-mh jól bírja a gyorstöltést!
Én arra gondoltam hogy lenne egy Lm317 tápom amit 8.4v lenne és 1A áramerősségű lenne! jó ötlet?

Tudtuk nekem valami ötletet esetleg kapcsolási rajzot adni!
(#) elektrorudi válasza kipi0804 hozzászólására (») Aug 31, 2011 /

Ez valamivel jobb, mert hőmérsékletre tölt. De ezért sem vagyok oda, mert szerintem gyötri az akksit. Tény, hogy 100%-ra tölt, de nekm a 90%-os töltöttség is megfelel. Szerintem továbbra is a -deltaU a nyerő. (és mellé egy hőmérséklet figyelés jól jön).
(#) kipi0804 válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Lenne esetleg olyan rajzod, ami használható és még kisütni is tud?
(#) Tomi94 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Sziasztok!
Nyáron vettem 4 db Duracell 1000 mAh-s Ni-MH mini ceruza akkut. Sajnos egyet sikerült elhagyni belőle a nyaralás közben, viszont a hozzávaló töltőbe párban kéne betenni az akkukat (ezért mostanában már csak kettőt használtam belőlük). Viszont most találtam egy Energizert, ugyanúgy 1000 mAh-s Ni-MH akku. Most van benne feszültség, működőképesnek tűnik, csak nem ugyanaz a márka. Ettől még, ha lemerült, tölthetem a harmadik Duracellel párban, vagy kárt tehetek benne?
(#) nedudgi válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 2

Teljesen mindegy, hogy az akku Duracell, vagy Energizer, ez a töltő mindenképpen hamar haza fogja vágni az akkuidat. Sorosan tölteni rossz ómen. A töltés végét feszültségugrás jelzi a töltőnek, csak azt nem lehet eldönteni, hogy melyik cellától kapta. Ráadásul mi legyen a másikkal? Töltöttségük nem lesz teljesen egyforma, és a helyzet idővel tovább romlik.
Mindenképpen szerezz egy olyan töltőt, amiben egyesével lehet tölteni az akkukat. Ha kisütni is tudja őkat, az további előny.
(#) Tomi94 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Akkor ezek a ceruzaakkukhoz gyártott töltők mind rövidítik az élettartamot? Nekem valami ahhoz hasonló van, mint a linken. De körülnéztem, mindenhol ilyesmiket találok. Vagy esetleg ez vagy Bővebben: Link megfelelőbb?
Következő: »»   26 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem