Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS modul és PIC

Témaindító: Mate12345, idő: Jan 26, 2009
Lapozás: OK   6 / 9
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

A baudrat-os táblázatokat nézegetve az adatlapon -3,55 - +2,12 ig változik a tűrés százaléka.Gondolom ezen belül jónak kellene lenni.Amit most próbáltam +5% már a PC felé nem volt biztonságos a -10% viszont katasztrófa.(vételt nem próbáltam.)
Ami az egyéb irányú tapasztalatom,valamit mindig vesz tehát az FF vételt soha nem sikerült elérnem.Szerintem rossz bankot olvasol ki.
(#) zenetom válasza proba hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Hát ezaz! 0,16%-os a mostani értékkel a hibaszázalék, és jól van lekezelve az USART, mert a PC-vel tökéletesen kommunikál (küld/fogad). Ráadásul 18F-est használok, szóval a bankokkal nem kell törődni nagyon.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Tomi, ott nem baudrate eltérés lészen...
Józan ésszel (akár kockás papíron is) ki tudod számolni hogy mi a követlezménye a vevő bitsebesség eltérésének. És az nem az hogy csupa "1" amit veszel....
Őőőő, pontosabban hacsak nem nagyságrendi az eltérés
1. Gondold végig a logikai szinteket a GPS modultól a PIC bemenetéig.
2. Számold vissza (és esetleg szókopld is meg) a sebességeket....
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Persze, de ki akarok zárni minden lehetséges problémát (egyébként a baudrate értéket papíron számoltam, igaz nem "kockáson" hanem simán ). Meg nem sűrűn használtam még ezt az USART modult.
A logikai szintekre én is gondoltam, de sajnos nincs szkópom. Pedig jól jönne most egy tárolós.
Viszont a megszakítás megtörténik, az meg azt igazolja hogy érzékeli a soros jelet.
Viszont most megyek nyársalni-sütni :finom:
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Nos azért azt nem gondoltam volna, hogy a direkt soros portos kommunnikációra kifejlesztett cél IC-t (MAX232) lepipálja egy 4N25.
Szóval megoldódott, úgylátszik a jelszintekkel volt a probléma.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

No meg az USART hibakezeléssel is volt egy kis hiba, de megoldottam.

Viszont küldtem neki parancsot, hogy 9600-as bauddal küldjön. Sajnos PC-n is csak krix kraxokat küld 9600 bauddal, kipróbáltam még a GPS vevő további sebességein, de csak krix krax. Remélem nem "bolondult meg".

Hagytam kicsit pihenni, már jól küldi.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Megint nem jó. Küldött már valaki olyan parancsot, ami gyári állapotba állítja vissza?
(#) pici válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Nincs rajta reset?
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

A krix kraxokkal én is küzdöttem egy napot ,aztán rájöttem szakadt a test.Én meg mindenáron programhibát kerestem
(#) zenetom válasza pici hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Van, de az se segít.
Szerk.: a krix-krax után feléledt ma, de csak egy pár sornyi infót küldött, utána szoftver és hardver leírásokat saját magáról, azóta semmit.
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Te is belefutottál egy rossz modulba? Számítógéppel sem jó? Rémlik mintha azt írtad volna azzal működött.
(#) zenetom válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Működött PC-vel és PIC-kel is, a modul jó. Csak valami olyat küldtem neki, amitől bekrepált. Most felraktam a szekrény tetejére, majd 1 hónap múlva ránézek, hátha addigra elfelejti a baját.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

5 V -ot nemde? Mondtuk rakjál MAX 232 őt.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

De akkor már kettő lesz rajta.
(#) zenetom hozzászólása Szept 6, 2011 /

Nos, megint elővettem a modult, de most nem akksiról hajtom, hanem hálózati tápegységről. Úgy tűnik jó (koppkoppkopp). Rámértem a 12V-os akksira és 5,7V-ot mutatott a műszer Szóval "lehet" az volt a baj (pedig 5Ah az akksi és nemrég volt feltöltve, vagy legalábbis úgy emlékszem rá).
Ha ez volt a baj, akkor kicsit megkönnyebbültem.
Most az a kérdés, hogy milyen parancsot kell neki küldeni, hogy csak az RMC sorokat küldje. Ahogy néztem egyes GPS vevőknél eltérőket írnak az adatlapok...
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Szept 6, 2011 /

Majd megpróbálom a
Idézet:
„$PSRF103,1,0,0,1*25\r\n /Disables GPGLL/
$PSRF103,2,0,0,1*26\r\n /Disables GPGSA/
$PSRF103,3,0,0,1*27\r\n /Disables GPGSV/
$PSRF103,5,0,0,1*21\r\n /Disables GPVTG/
$PSRF103,0,0,0,1*24\r\n /Disables GPGGA/”

parancsokat....
(#) zenetom hozzászólása Okt 20, 2011 /

Időközben elég szép programot írtam a GPS vevő köré, először ASM-ben, majd átírtam C-re. Meg kicsit továbbfejlesztettem.
Amiket tud
- UTC idő + dátum,
- koordináták,
- haladási sebesség,
- haladási irány.
Továbbá PC-vel kommunikál egy Delphiben írt programmal, USB-n keresztül (a PIC a saját USB-t használja). Így ugyanezeket az adatokat elküldi a PC-re is, és ha vannak koordináták, elindítja a GoogleEarth-et, és követi a GPS általá küldött helyzetet. Plusz még egy-két finomság van a kütyüben, pl. érvényes adatok esetén felvillanó LED, PC-ről ki-be kapcsolható másik LED.. stb.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Még annyit, hogy 18F2550 dolgozik benne, PLL-el, 48MHz-en. A PIC UART-on fogadja az adatokat a GPS vevőtől, és ugye USB-n kommunikál a PC-vel. Mindkettőt megszakításban kezeli le. A NYÁK-ot életemben először, fotós eljárással csináltam.
Minden teljesen saját alkotás a program USB alapkezelésének kivételével (az adatküldés és feldolgozás már saját).
Az utolsó képen éppen kerékpáron teszteltem.
(#) cassis hozzászólása Jan 5, 2012 /

GPS projektbe kezdenék egy PMB-648 modullal. A modul fényképén egy gombelemet látok. Milyért van ez rajta?

PMB-648.jpg

(#) pici válasza cassis hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Rövid távon tárolja a GPS műholdak adatait.
Így gyorsabban "ébred" fel és ad korrekt koordinátákat.
(#) cassis válasza pici hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Köszönöm a választ. Még annyi, hogy gondolom a tápfeszről fog töltődni az akku. A -korral járó- tönkremenetele nem befolyásolja a működés lényegi elemeit, csak lassabb lesz? Hibássá váló akkumlátorra miből lehet következtetni? Szintén a lelassuló felébredésből?
(#) proba válasza cassis hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Szerintem nem akku van benne.Gondolom hiányzó jel esetén elvett tápfeszültség után nem tudja a "pontos" időt, ha kicsit hosszabb szünet után tápot kap.
(#) Árpi hozzászólása Aug 2, 2012 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek,mert volna egy centerline 220 mezőgazdasági gps, ami 2005.rev 1.00-át tartalmaz, és frissíteni szeretném 2007 től aktuális ra,hogy képes legyen (waas,egnos) műhold vételre, mert jelenlegi alkalmazása nem pontos, vagy menet közben lefagy. A honlapjukról letöltöttem a programot,és a módosított bin.-t. A készülék alaplapja el van látva TX-RX-gnd csatlakozási felülettel,és tartalmaz max3232c-is.A készülékben ARM-proci van,és így a program RightArm v335 amit ajánlottak hozzá, de a program azt írja, hogy nem érzékel vevőt. Így gondolom nincs kommunikáció pc-vel? A gps vevő hemisphere. Vagy esetleg a gps vevőt kellene okosítani,és nem az alaplapra kell csatlakoznom? Ebben a dologban szeretném kérni a segítségeteket. A képen látható,róla lenne szó. Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Simon Kornél hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok!
Remélem valaki figyeli ezt a fórumot és segít nekem.
Van egy GPS-PA6B vevőm, amit működésre bírtam. De van egy olyan problémám, hogy a koordináta nem megfelelő, kb. 35km-re távolabbi helyre mutat. Ez miért lehet?
Tud ebben nekem segíteni valaki?
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv.
(#) bbalazs_ válasza Simon Kornél hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Hibas az atalakito programod. Vagy a transzmittalt adat pontossaga nem megfelelo es kerekitesi hiba miatt lep ez fel. Eloszo ellenorizd, hogy mit olvasol a GPS-bol, annak jonak kell lennie. Esetleg a nem megfelelo baudrate miatt az utolso bitek elcsusznak.
Konzekvens a hiba vagy random? X es Y is jelentkezik vagy csak egyik iranyban?
Ha tenyleg elmesz messzebbre, akkor is ez a hiba marad?
Az orat pontosan mutatja? Beallitasok rendben vannak? Hany muholdat lat?
Siman ellenorizd eloszor PC-vel, konnyebb is ugy tesztelni. Aztan ha minden rendben, akkor johet a PIC.
(#) proba válasza Simon Kornél hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nem ez a bajod ?
(#) Simon Kornél válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Szia!
Köszönöm a válaszodat. PC-vel vettem a jeleket először, egy AN1310ui progival, ami a soros kommunikáció során érkező jeleket írja ki a monitorra. A jeleket nem alakítottam még át (habár folyamatban van egy program írás. ). A legkisebb baudrate-val kezdtem (4800). A hiba folyamatosan fenn áll és úgy vettem észre, hogy a hosszúsági fokban van elcsúszás. A beállítások rendben vannak, az időt (pontosan 1 órával mutat kevesebbet) és a dátumot pontosan veszi és 7 műholdat lát a vevőm. Még nem vittem távolabb a vevőt, helyhez vagyok még kötve.
Mi lehet a probléma?
Üdv.
(#) Simon Kornél válasza proba hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Szia!
Igen, lehet ez a probléma, hogy nem alakítottam át a GPS-től kapott koordinátát.
Köszönöm a segítséget.
Üdv.
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem