Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » GPS modul és PIC
A baudrat-os táblázatokat nézegetve az adatlapon -3,55 - +2,12 ig változik a tűrés százaléka.Gondolom ezen belül jónak kellene lenni.Amit most próbáltam +5% már a PC felé nem volt biztonságos a -10% viszont katasztrófa.(vételt nem próbáltam.)
Ami az egyéb irányú tapasztalatom,valamit mindig vesz tehát az FF vételt soha nem sikerült elérnem.Szerintem rossz bankot olvasol ki.
Hát ezaz! 0,16%-os a mostani értékkel a hibaszázalék, és jól van lekezelve az USART, mert a PC-vel tökéletesen kommunikál (küld/fogad). Ráadásul 18F-est használok, szóval a bankokkal nem kell törődni nagyon.
Tomi, ott nem baudrate eltérés lészen...
Józan ésszel (akár kockás papíron is) ki tudod számolni hogy mi a követlezménye a vevő bitsebesség eltérésének. És az nem az hogy csupa "1" amit veszel.... Őőőő, pontosabban hacsak nem nagyságrendi az eltérés 1. Gondold végig a logikai szinteket a GPS modultól a PIC bemenetéig. 2. Számold vissza (és esetleg szókopld is meg) a sebességeket....
Persze, de ki akarok zárni minden lehetséges problémát (egyébként a baudrate értéket papíron számoltam, igaz nem "kockáson" hanem simán ). Meg nem sűrűn használtam még ezt az USART modult.
A logikai szintekre én is gondoltam, de sajnos nincs szkópom. Pedig jól jönne most egy tárolós. Viszont a megszakítás megtörténik, az meg azt igazolja hogy érzékeli a soros jelet. Viszont most megyek nyársalni-sütni :finom:
No meg az USART hibakezeléssel is volt egy kis hiba, de megoldottam.
Viszont küldtem neki parancsot, hogy 9600-as bauddal küldjön. Sajnos PC-n is csak krix kraxokat küld 9600 bauddal, kipróbáltam még a GPS vevő további sebességein, de csak krix krax. Remélem nem "bolondult meg".
Hagytam kicsit pihenni, már jól küldi.
Megint nem jó. Küldött már valaki olyan parancsot, ami gyári állapotba állítja vissza?
A krix kraxokkal én is küzdöttem egy napot ,aztán rájöttem szakadt a test.Én meg mindenáron programhibát kerestem
Van, de az se segít.
Szerk.: a krix-krax után feléledt ma, de csak egy pár sornyi infót küldött, utána szoftver és hardver leírásokat saját magáról, azóta semmit.
Te is belefutottál egy rossz modulba? Számítógéppel sem jó? Rémlik mintha azt írtad volna azzal működött.
Működött PC-vel és PIC-kel is, a modul jó. Csak valami olyat küldtem neki, amitől bekrepált. Most felraktam a szekrény tetejére, majd 1 hónap múlva ránézek, hátha addigra elfelejti a baját.
5 V -ot nemde? Mondtuk rakjál MAX 232 őt.
Nos, megint elővettem a modult, de most nem akksiról hajtom, hanem hálózati tápegységről. Úgy tűnik jó (koppkoppkopp). Rámértem a 12V-os akksira és 5,7V-ot mutatott a műszer Szóval "lehet" az volt a baj (pedig 5Ah az akksi és nemrég volt feltöltve, vagy legalábbis úgy emlékszem rá).
Ha ez volt a baj, akkor kicsit megkönnyebbültem. Most az a kérdés, hogy milyen parancsot kell neki küldeni, hogy csak az RMC sorokat küldje. Ahogy néztem egyes GPS vevőknél eltérőket írnak az adatlapok...
Majd megpróbálom a
Idézet: „$PSRF103,1,0,0,1*25\r\n /Disables GPGLL/ $PSRF103,2,0,0,1*26\r\n /Disables GPGSA/ $PSRF103,3,0,0,1*27\r\n /Disables GPGSV/ $PSRF103,5,0,0,1*21\r\n /Disables GPVTG/ $PSRF103,0,0,0,1*24\r\n /Disables GPGGA/” parancsokat....
Időközben elég szép programot írtam a GPS vevő köré, először ASM-ben, majd átírtam C-re. Meg kicsit továbbfejlesztettem.
Amiket tud - UTC idő + dátum, - koordináták, - haladási sebesség, - haladási irány. Továbbá PC-vel kommunikál egy Delphiben írt programmal, USB-n keresztül (a PIC a saját USB-t használja). Így ugyanezeket az adatokat elküldi a PC-re is, és ha vannak koordináták, elindítja a GoogleEarth-et, és követi a GPS általá küldött helyzetet. Plusz még egy-két finomság van a kütyüben, pl. érvényes adatok esetén felvillanó LED, PC-ről ki-be kapcsolható másik LED.. stb.
Még annyit, hogy 18F2550 dolgozik benne, PLL-el, 48MHz-en. A PIC UART-on fogadja az adatokat a GPS vevőtől, és ugye USB-n kommunikál a PC-vel. Mindkettőt megszakításban kezeli le. A NYÁK-ot életemben először, fotós eljárással csináltam.
Minden teljesen saját alkotás a program USB alapkezelésének kivételével (az adatküldés és feldolgozás már saját). Az utolsó képen éppen kerékpáron teszteltem.
GPS projektbe kezdenék egy PMB-648 modullal. A modul fényképén egy gombelemet látok. Milyért van ez rajta?
Rövid távon tárolja a GPS műholdak adatait.
Így gyorsabban "ébred" fel és ad korrekt koordinátákat.
Köszönöm a választ. Még annyi, hogy gondolom a tápfeszről fog töltődni az akku. A -korral járó- tönkremenetele nem befolyásolja a működés lényegi elemeit, csak lassabb lesz? Hibássá váló akkumlátorra miből lehet következtetni? Szintén a lelassuló felébredésből?
Szerintem nem akku van benne.Gondolom hiányzó jel esetén elvett tápfeszültség után nem tudja a "pontos" időt, ha kicsit hosszabb szünet után tápot kap.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek,mert volna egy centerline 220 mezőgazdasági gps, ami 2005.rev 1.00-át tartalmaz, és frissíteni szeretném 2007 től aktuális ra,hogy képes legyen (waas,egnos) műhold vételre, mert jelenlegi alkalmazása nem pontos, vagy menet közben lefagy. A honlapjukról letöltöttem a programot,és a módosított bin.-t. A készülék alaplapja el van látva TX-RX-gnd csatlakozási felülettel,és tartalmaz max3232c-is.A készülékben ARM-proci van,és így a program RightArm v335 amit ajánlottak hozzá, de a program azt írja, hogy nem érzékel vevőt. Így gondolom nincs kommunikáció pc-vel? A gps vevő hemisphere. Vagy esetleg a gps vevőt kellene okosítani,és nem az alaplapra kell csatlakoznom? Ebben a dologban szeretném kérni a segítségeteket. A képen látható,róla lenne szó. Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Remélem valaki figyeli ezt a fórumot és segít nekem. Van egy GPS-PA6B vevőm, amit működésre bírtam. De van egy olyan problémám, hogy a koordináta nem megfelelő, kb. 35km-re távolabbi helyre mutat. Ez miért lehet? Tud ebben nekem segíteni valaki? A segítséget előre is köszönöm! Üdv.
Hibas az atalakito programod. Vagy a transzmittalt adat pontossaga nem megfelelo es kerekitesi hiba miatt lep ez fel. Eloszo ellenorizd, hogy mit olvasol a GPS-bol, annak jonak kell lennie. Esetleg a nem megfelelo baudrate miatt az utolso bitek elcsusznak.
Konzekvens a hiba vagy random? X es Y is jelentkezik vagy csak egyik iranyban? Ha tenyleg elmesz messzebbre, akkor is ez a hiba marad? Az orat pontosan mutatja? Beallitasok rendben vannak? Hany muholdat lat? Siman ellenorizd eloszor PC-vel, konnyebb is ugy tesztelni. Aztan ha minden rendben, akkor johet a PIC.
Nem ez a bajod ?
Szia!
Köszönöm a válaszodat. PC-vel vettem a jeleket először, egy AN1310ui progival, ami a soros kommunikáció során érkező jeleket írja ki a monitorra. A jeleket nem alakítottam még át (habár folyamatban van egy program írás. ). A legkisebb baudrate-val kezdtem (4800). A hiba folyamatosan fenn áll és úgy vettem észre, hogy a hosszúsági fokban van elcsúszás. A beállítások rendben vannak, az időt (pontosan 1 órával mutat kevesebbet) és a dátumot pontosan veszi és 7 műholdat lát a vevőm. Még nem vittem távolabb a vevőt, helyhez vagyok még kötve. Mi lehet a probléma? Üdv.
Szia!
Igen, lehet ez a probléma, hogy nem alakítottam át a GPS-től kapott koordinátát. Köszönöm a segítséget. Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |