Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   34 / 107
(#) istván010 hozzászólása Júl 12, 2011 1 /

Kedves fórumtársak!
Remélem tud nekem valaki segíteni nem klíma telepítéssel hanem inkább javítással kapcsolatban. mi lehet a hiba mit kéne megnézni?
A hibajelenség: bekapcsolás után /kijelző beállított hőmérséklet megjelenik motorok felpörögnek /beltéri, kültéri, kültéri ventilátora/ 5-20 mp múlva a készülék 3 rövid csipogás kíséretébe kikapcsol.
Minden funkción ezt csinálja.
Tegnap előtt működött /hűtött egész nap rendesen / majd néhány óra múlva kikapcsolt és azóta néha működik néha nem.
A gép típusa AEG modell KWI 12HU
Rajz vagy bármi infó jól jönne ami segít a javításban.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) szendi001 válasza istván010 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Valamely reteszfeltetel megfogja a keszuleket. Ilyen lehet az alacson vagy magasnyomas vedelem. Ha bekacsolod a kompresszor megprobal elindulni a kulteriben? Felporog par masodpercre aztan all le az egesz gep, valoszinu alacsony nyomasra all ki. Igazabol ventilator uzemben nem kellene kiallnia hibara csak hutesben meg futesben. (remelem nem inverteres ez a csoda, ha esetleg az, akkor a kondinal levo ventilator vezetekenek szakadasa csinal ilyen tunetet)[code=c]
(#) blackdog válasza istván010 hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

És mégis a kérdésed feltétele előtt milyen ellenőrzést végeztél? Leszámítva, hogy hallottad a 3 csippanást...
Konkrétumok nékül kérsz segítséget.
AEG és inverter
Na jó egy kis segítség:
Iktasd ki a HP és LP védelmet majd indítsd el, de közben figyel a nyomás viszonyokat.
Ha ekkor sem indul a kompresszor akkor mérd ki, hogy jó-e. Ha jó akkor kakukk az 'elektronikának' tehát csere.
Ha ez nem megy akkor hívj szakembert.
(#) kaqkk válasza blackdog hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Én az elektronikának ??
(#) blackdog válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Idézet:
„Én az elektronikának ??”

Amúgy az elektronikát azért tettem idézőjelek közé mert
(#) kaqkk válasza blackdog hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

kaqkk Értem a lényeget azért a
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia! Kár a fáradozásért szerintem, először kompresszort kell cserélni , ugyanis az inverter vezérlésüek 3 fázisuak, pontosabban 3 fázis /230 V. Ez már eleve húzós történet, és ahhoz hogy mindez működjön is a beltérit is rá kell/ene bírni az inverter meghajtásásra.
A kompresszor teljesítménye jó megközelítéssel 1/3-a
a hűtőteljesítménynek. Akár 1 akár 3 fázisú feszültségekkel működnek.
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

3 fázis 230V AC?

Természetesen a beltéri nem fogja vezérelni ezt a megoldást.
Háromféle vezérlést képzeltem el :
- automata üzemmód, felprogramozva pld. 5 perc után vegyen le a teljesítményből
- manuális 1 üzemmód : az egyik bemenetét kapcsolva indulna el a beprogramozott seq.
- manuális 2 üzemmód : beépített joggal egyszerűen kézzel letekerem

Mivel nincs visszacsatolás, ezért kérdéses egyelőre, hogy pld. le fog e állni hibaüzenettel a gép. Túlméretezett a helyiségre, csak annyit váltanék ki vele, hogy ne kapcsolgasson 5-10 percenként, hanem menjen folyamatosan 30-40%-on.
(#) marika69 válasza cesalaci hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

köszönöm a segítséget.
(#) gyulank hozzászólása Júl 23, 2011 /

Sziasztok!
Ha egy kompresszoros hűtőhöz azt írják, hogy 299kW/év, 0,82kW/24h, de teljesítmény 90W, az hogy jön ki?
Megéri venni 13e-ért 12 voltos, 26 literes, peltieres hűtőtáskát, amire 45W van írva?
Az ilyeneken milyen csatlakozó szokott lenni?
Neten nem találtam infót. Ugyanaz a típus, ami 230V-ról is működik, az 20e. Gondolom, jobban járok, ha csinálok rá tápot. Lehet, hogy ventilátorok is vannak benne. Tudja valaki, hogy milyen hangos lehet?
(#) szendi001 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Ez az éves átlagos fogyasztást próbálja arányszámként megjeleníteni. Ha átlagosan 0,82kWh egy napra a fogyasztása akkor nyilván 365*0,82 adja magát az évesre. Arra való, hogy meg tudd saccolni kb mennyivel emelkedik a villany számla. Nyilván ha hűvös helyen van a hűtő akkor kevesebbet fogyaszt, ha sokszor nyitogatod az ajtaján akkor többet fog, pláne ha a sivatagban laksz.
Egy jobb fajt autós hűtő befagyasztja a sört a láda aljába. Nem a hatásfoka jó, hanem a szállíthatósága. 12 Voltos stekker van rajta, vagy 230-as villás dugó...Csendes jószág, csak egy számítógép táphoz hasonló venti van benne. Nem állandó üzemre találták ki.
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Szia! Igen ,3 fázis. Az alacsony fordulathoz is szükséges nyomaték miatt kell ez a megoldás, a szokásos segédfázisos motorok itt nem indulnának el. Írj privátban, küldök gyári kapcsolási rajzot , ide sajnos a méret miatt nem tudom felrakni, ahhoz meg kuka vagyok, hogy részleteket kiszedjek belőle.
(#) gyulank válasza szendi001 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Az egy éves az oké. Én a 90 Wattal nem vagyok kibékülve. Azt nem értem, hogy jön ki ezen adatok mellett.
(#) szendi001 válasza gyulank hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Feltételezem az elektromos teljesítmény és a hűtési teljesítmény más. Egyéb esetben nem tudom... hasonló lehet mint az 1000 wattos elemes magnó.
(#) Atka15 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy dixell xv105d-50dno vezérlő. Egy klímát kellene vele téliesíteni, úgy hogy szabályozza a ventillátort, és a kartel fűtést. De olyan problémám van, hogy máskor amikor ilyet csináltam kaptam egy nagyon egyszerű szabályzót, ahol mindenhez oda volt írva hogy mit hova kell bekötni, majd a program és kész, de ez most sajna nem az. Az ugye egyértelmű, hogy a ventillátort, és a 230V-ot hova adjam neki, de hogy nem fog az a ventillátor leégni? mivel a klíma indítókondis, ez meg ugye a feszültséggel játszik. És hova kössem a fűtést? Egyáltalán a többi be/kimenet mire jó? mit kell oda kötni? Mellékelem a leírását.
Kérem aki tud segítsen.
Előre is köszönöm.

XV105D.pdf

(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Elnézést hogy rossz helyre írtam.
Pedig elolvastam pár bejegyzést, de ilyesmit nem találtam.
Kérem azért aki tud segítsen itt is
(#) koczka hozzászólása Aug 24, 2011 /

Üdv.

Ha egy napelem táblát (~400W) rákötnék egy invereteres klímára véleményetek szerint működő képes lenne-e a rendszer? Az ötlet onnan jött hogy a napelem akkor termeli (általában) a legtöbb áramot amikor a legmelegebb van a klíma meg akkor kell a legjobban.
(#) blackdog válasza koczka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Idézet:
„Ha egy napelem táblát (~400W) rákötnék egy invereteres klímára”

:taps:
Nem.
(#) koczka válasza blackdog hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

És merre van a gond az elméletemmel?
(#) Macsek71 válasza koczka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Pl .: ami nálam szolgál klíma 1250-1300W kér a hálózatból
(#) koczka válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Igen én azért írtam invertereset mert annak nem kell állandó teljesítmény és én az egészet úgy gondoltam hogy a klímának a vezérérlesét átalakítani oly módon hogy hogy amekkora bejövő áram annyit hűtsön tehát mondjuk 400W-nál kb 1200w hűtési teljesítménnyel lehetne számolni ami már egy szobácskára bőven megfelelő lenne. Kérdés az hogy ha a napelem éppen 50-100W ot termel vagy még ennél is kevesebbet akkor hogy ilyenkor mit kezdene vele a klíma.
(#) blackdog válasza koczka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

Persze, de nem a klíma vezérlése a fő fogyasztó.
Azon túl a biztonsági reteszekkel mit csinálsz? Pl.: váltás napelemről hálózatra.
Ha ez ilyen egyszerű lenne akkor a piacon is ilyen klímák lennének.
(#) klimás56 válasza koczka hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Szia! Röviden, semmit sem tudsz ezzel megoldani! Az inverteres vezérlésbe szerintem macerás belepiszkálni, eléggé védik a gyártók...
A 400W-os napelemed meg nem 230V AC-t termel ,tehát mindenképpen veszteséged lesz valahol.

" ..ha a napelem éppen 50-100W-t termel vagy még ennél is kevesebbet akkor ..." Max. egy hűtőszekrényt tudnál üzemeltetni róla

Talán az lenne megoldás ha egy nagyobb akksi telepet töltenél és innen vennéd ki az energiát, persze itt is csak korlátozott mennyiségben.
(#) Gettobike válasza koczka hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Online szünetmentes tápegységbe vagy inverterbe lehetne belekötni (feszültségillesztés után) a napelemet, így valamelyest tudnád csökkenteni a hálózatból felvett energiát. Amíg az inverteres klíma nem hűtötte le a helységet ugyanúgy sokat eszik a hálózatból mint a klasszikus on-off megoldás. Ha a hűtés megtörtént akkor van rá esély hogy a napelemről tudná fedezni a hőmérséklet tartásához az elektromos energiát. Egy online szünetmentes/inverter nem kis pénz, érdemes lenne kiszámolni mennyi idő alatt térülne meg az indulási költség.
(#) klimás56 válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Idézet:
„Amíg az inverteres klíma nem hűtötte le a helységet ugyanúgy sokat eszik a hálózatból mint a klasszikus on-”

Teljesen így van, sőt akár túl is lépi az on-off-s gép energia felhasználását, ha nagy a különbség a beállított hőfok és az ő általa mért érték között.
(#) Csölle hozzászólása Aug 27, 2011 /

Sziasztok egy kérdésem lenne,a kollégámnak ígértek egy vákuumszivattyút még nem volt használva 180 Euro-t kérnek érte mellékelem a képet is.A hozzászólásokat előre is köszönöm.

szivattyu.jpg

(#) szendi001 válasza Csölle hozzászólására (») Aug 27, 2011 /

Szerintem ez olyasmi mint a Soósnál lévő kínai átcimkézett szivattyú( garantálom hogy átcimkézett, én vettem le a bilétát róla.... 180 EUR körül lehet az említett példány, de garival. Én nagy folyadékhűtőket szipogtatok vele. A kollégáim a Refcora esküsznek, annak van szervízháttere is. Személyesen az általad linkelt gépet nem ismerem, a garitól is függ a dolog. Splitezni 10 évig kitart.
(#) szendi001 hozzászólása Aug 27, 2011 /

AZ enyémnek szelep az oldalán nincs, így gyakrabban cserélek olajat, mivel nem tudom fals levegővel szellőztetni.
(#) Csölle válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Köszi, tehát akkor nem érdemes megvenni garancia nélkül.Azt mondod hogy ilyen összegért már garanciával is lehet kapni.
(#) szendi001 válasza Csölle hozzászólására (») Aug 28, 2011 /

Nem megkeseríteni akarom, de érdemes körbenézni a hűtős webáruházakban legalább.
Következő: »»   34 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem