Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Tényleg neked szántam. Bocs Reloop! Nem a felfogásoddal van a probléma. Csupán nem szeretném ha ismét lenne egy olyan ember aki nincs megelégedve az LM1036 al. E-mail ment.
Én már előre tudom, hogy elégedett leszek.
Egy bevált módosítást szeretnék veletek megosztani. Zavart, hogy a hangerő szabályzó alacsony szintnél nagy holtjátékkal rendelkezik. Két diódával egészítettem ki a kapcsolást (légszerelve). Most már a 10-ig skálázott poti minden egységére esik változás.
Na akkor ezt alkalmazom is.
Egyébként, ha SMD félvezetőket használnék az nem lenne gond? Idézet: „Az mennyi gondot okozhat ha a potikat nem forrasztom a nyákra hanem csatlakozón keresztül vezetékkel van összekötve a poti és nyák?” Kivezetheted a potikat a nyákból, de a vezetékeit forrasztva kösd be és ne csatlakozókkal. A csatlakozó idővel kilazulhat vagy kontakt hibás lehet.
Sziasztok!
Megépítettem az LM1036+NE5532 szabályzót. Az a gondom vele, hogy kb 30% hangerőnél elkezd recsegni. Próbáltam két külön tápforrásról és úgy is, hogy a potikat levettem, de mindig recseg. Mi lehet a gond?
Nem tapasztaltam még ilyen problémát. Mások voltak, de azok megszűntek miután LM7812 stab. IC-t tettem elé.
Annyi, hogy az LM1038 kicsit meleg. A kapcsolás áramfevétele 50 mA krül van.
Az enyém is melegszik rendesen. Az 50mA áramfelvétel úgy emlékszem egybe vág az adatlappal.
Az lehet gond, hogy most csak a bal csatorna van bekötve?
Szerintem nem. Irtózatosan recseg.
Próbáltad a másik csatornát? Lehet pl. kondi hiba, kontakt.
Kis hangerőn amúgy minden rendben, balansz, mély magas?
kis hangerőn nincs gond. Minden megy szépen. Kb. 30% felett kezd recsegni.
Az az érdekes, hogy ha kiveszem a potikat és a jelforrás (számítógép) emelem a hangerőt akkor is jelentkezik a recsegés.
Olyan jelenség is van, hogy mikor ráadom a tápot akkor egy éles csippanással indul ami lassan elhalkul. Melyek a kritikus alkatrészek? - 1µF alatt fólia kondikat használtam, felette elkó - az 1µF bemeneti kodik multilayer - Szűrőkondik 100nF Kerámia - 4db 22 pF kerámia - A 2db 10 nF kodi az olajpapír mert nem volt fóliám. - Ellenállások 1% tűrésűek. - A 7805 bemenetén van egy 100 µF puffer is. Tanácstalan vagyok.
Szia! Szerintem így első olvasásra kondenzátor hibának tűnik, de még nem nézte át a nyákot. Próbáltad csak az LM1036 ra kötve, kihagyva az NE5532 ? Ott ahol nagy jelszint bekötése ajánlott.
A magas jelszint bemenetet elhagytam.
Én is kondira gyanakszom, de nem tudom melyik lehet az. Azt sem tudom merre induljak. Bővebben: Link Ilyen elkók vannak benne.
Azt kérdezte már Reloop is ,hogy külön külön próbáltad?
egyik majd a másik felét lekötni, de nem látom a választ.
Azt majd délután kipróbálom.
Annyi van, hogy most csak a bal oldalát használom. A jobb oldali bemenet és kimenet "üres".
Próbáld ki a másik felét is külön ha az a fele nem produkál ilyen jelenséget le lehetne szűkíteni azt a kőrt ahol a hibát kell keresni.
A csippanás nekem is megvolt, egyéb gerjedésekkel együtt. Mint írtam a 7812 használata teljesen megszüntette. Próbáltam más fesz. stabilizátorral is, volt amelyik nem vált be. Nálad milyen kialakítású a táp?
Próbáltam külön tápegységről és 7812-ről. Mind két esetben megvan a csippanás.
Nálam is van 12voltos stabilizátor onnan kap feszültséget az 5voltos stabilizátor is. A stabilizátorok bemenő is érdemes tenni egy 10uf és 100nf kondenzátort valamint a kimenő oldalra 4,7uf és 100nf kondenzátort. Valamint ha van nagyítód nézd át vele tüzetesen a nyákot, fólia maradványokat keress. Az én "csodaszerszámom" egy félkemény rézkefe amivel forrasztás után kíméletlenül át kefélem a forrasztási oldalt. Volt amikor nagyítóval is több óráig keresgéltem a nyákon mire észre vetem a hajszálnál is vékonyabb rézmaradványt ami gondot okozott.
Ezt a csippanás dolgot nem értem, még egyiknél sem volt ilyen tapasztalatom. A földet rendesen bekötötted ? Mindegyik eszköz közös föld potenciálon van?
A stab IC-k előtt és után is van 100 nF ill. előtte 100 uF.
Most átforrasztom a fotikat. A jobb oldali bemeneten a bemenő kondit kicserélem elkóra. (lássam ill. halljam a különbséget) Még egyszer átpucolom a panelt. Teszek majd fel képet.
Eddig mi volt a bemeneten? Ott a kis és nagy szinteknél is 10uf elektrolit kondenzátor van előírva. A képeken levő nyákodon is elkó van stilizálva a bemenetnél.
igen beültetési képen elko van, de 1 µF multilayer került bele. C3, C8
Szia! Még egyszer fussuk át az eddigieket. Annyit tudunk, hogy kis hangerőn működik, tehát áramköri hiba (zárlat-szakadás) nincs.
Amit nem tudunk, hogy mekkora jelet küldesz át az LM1036-on. Mint írtam, a műveleti erősítő erősítését a jelforráshoz kéne igazítani. A rajz szerinti 5x erősítést legalább a felére csökkenteném. Lehet, az NE5532 kimenő jele már túl nagy. Adatlap szerint 1,3Vrms van megengedve, 1V-nál nem küldenék többet az LM1036-ra, illetve annyit amennyi a végfokot kellő tartalékkal kivezérli. Első lépésként próbáld meg ebben az állapotában kisebb jelről hajtani, és írd meg hogyan viselkedik a jobb csatorna.
Az lehet gond, hogy fém potit használok?
Bővebben: Link Most nem indul csippanással csak egy hupp van a ki és be kapcsoláskor. Gondolom ehhez kell a koppanásgátló. Első pillanatra jól szólt majd megfogtam a hangerő poti vezetékeit és állítani akartam. Ekkor ismét meghülyült. Elment a hang, felugrott elkezdett recsegni...
Akkor ez gerjed! Szkópod nincs? Mert azzal kéne vizslatni!!
De. Épp most nézem szkóppal.
Gyakorlatilag a bevitt színuszból az előerősítő kimenetén mindenféle jel van színusz nincs. Ahogyan tekerem a potit van, hogy nincs jel majd beugrik valami torz izé. |
Bejelentkezés
Hirdetés |