Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ha jól tudom, egy PIC-sem tud külső memóriából programot futtatni, talán a PIC32-k, de meg kéne nézni, mert lehet, hogy azok is csak kezelni tudják a külső memóriát, programot futtatni nem.
A Pic18F97J60, 87K22 stb. család 80 lábú tagjai képesek...
Idézet: DS39762F-page 115 / DS39960C-page 121 „8.0 EXTERNAL MEMORY BUS The External Memory Bus (EMB) allows the device to access external memory devices (such as Flash, EPROM, SRAM, etc.) as program or data memory. It supports both 8 and 16-Bit Data Width modes, and three address widths of up to 20 bits.”
Ilyesmire gondoltam én is, de még nem találkoztam azzal az anyaggal amit küldtél. Átolvasom, biztos jó valamire.
Köszi .
Ja tényleg! A 97J60 Ethernetes PIC, biztosan azért oldották meg, hogy programmemóriába nagyobb html fájlokat lehessen belefordítani, bár külső adatmemóriából is képes beolvasni weboldalakat, csak másképpen kell fordítani az MPFS2 vel (bin). Én 87J60-at használok, az nem tudja ezt, gondolom a lábszám miatt.
El nem tudom képzelni, hogyan tették a program területre az SD-ről az utasítást közvetlenül.
Közvetetten azt lehet elképzelni, hogy egy program, ami a PIC-ben fut, beolvassa a kártyáról a programutasításokat, majd beégeti a program területre, majd átadja a vezérlést a beégetett programra. Ezzel ugyan tényleg az SD-ről származó programot futtatja, de nem közvetlenül. Ezzel csak cserélgetni lehet a programokat, miután a program terület valójában nem növekedett. A flash élettartama is gátolja az ilyen tímusú megoldásokat. Tudsz erről közelebbit, hogyan oldották meg? Nekem nincs most időm böngészni a kódot.
Úgy ahogyan mondod, olyan mint bármely más bootloader (soros, HID, stb.). Vagyis van a PIC memóriájának elején egy bootloader, ami lehetővé teszi, hogy a MicroSD- ről be tudja programozni az új firmwaret. Nyilván az újraprogramozhatóságnak korlátot szab a Flash memória maximális írási száma. De mivel steev igénye az volt, hogy a memóriakártyáról tudjon firmwaret frissíteni, így azt gondolom ez egy teljesen jó kiindulási pont.
Akkor félreértettem, mert én azt hittem, onnan akarja futtatni a programot. Ez utóbbi feladat simán megoldható a PIC prooramozási adatlapjában található infókból. Gyakorlatilag egy égető programot kell írni, amit bootloadernek hívunk!
Ebben az adatlapban pontosan le van írva, hogyan kell programozni a kérdéses PIC-et. Ez akkor is így működik, ha nem külső programozóval programozod, hanem belülről, programból adod ki az utasításokat a feltüntetett táblázatok példái szerint. Természetesen nem kell az égető feszültségeket rákapcsolni.
Hello
Elég kezdő vagyok mikrokontrollerek terén. Szeretnék egy PICKIT2őt vagy ICD2őt építteni, csak nem tudom még melyiket, ebben kérném a segítségeteket. Úgy olvastam, hogy az ICD2 kezeli a 16bites kontrollereket is. Ti melyiket ajánlanátok? Főleg mik a fő külonbségek? Ebayen láttam 20-30 dollárért de azokban nem bízok, inkább ípíttek egyet az oldalról.
Szia! Innen olvasd, az utána következőket is!
Köszönöm az útbaigazítást, nagyon hasznos volt, PICkit2 lesz.
Itt találltam egy támogatott mikrovezérlők listát, szóval ezeket mind támogatja is? kicsit soknak tűnik nekem. Debuggolni is lehet ezeket mind? Idézet: Nem. Általában csillaggal meg vannak jeölve azok, amelyek közvetlenül nem debugolhatók. De ahogy elnézem a listát, néhánynál elfelejtették kitenni a csillagot (pl. PIC18F13K50, 14K50). Ezeket speciális változattal, vagy adapterrel kell kiváltani, ha debug is kell. „Debuggolni is lehet ezeket mind?” Idézet: „Elég kezdő vagyok mikrokontrollerek terén” Olvasd el a topic címét és értelmezd! Köszi! A további kérdéseidet inkább itt tedd fel: Bővebben: Link
Szevasztok. Eladtam 5 darab tiszta új PIC 16F876A PIC-t, és a vevő azt mondta, hogy mindegyik PIC RA.4es lába ki van égve. Gondolom mert az utasításra nem adott semmi jelet. Mi lehet a gond ezzel? Nem lehetséges, hogy ez a láb nem mindenre használható, mondjuk csak bemenet, vagy hasonló?
Tehát mínuszt kapcsol. Tudtam én, hogy valami van vele.
Adatlapot is előveheted ilyenkor, benne van.
Azert furcsa, hogy egyreszt ez a halado reszben jelenik meg, masreszt erdekes, hogy kb ket-harom havonta elokerul ez a gond ezzel az anakronisztikus mikroproci-csaladdal. Itt az elado es a vevo is komoly tudasbeli hianyokkal kuszkodik ezen a teren.
Mintha a fotozas haladoknak c. forumon valaki panaszkodna, hogy a kepeken mindig csak magat latja. Aztan elmondjak neki, hogy talan forditsa meg a gepet.
Nekem már nagyon régóta az a gyanúm, hogy csak mi olvassuk ezt a témát rendszeresen, akik túlnyomórészt a válaszokat adjuk. Azok, akik a kérdéseket teszik fel, azok nagy része szerintem csak akkor jön ide, ha valami nem megy, meg sem próbálnak mások kérdéseiből tanulni...
Nos, benne van a pakliban, hogy a két téma miatt (kezdő/haladó), van egy kis keveredés. Valószínűleg az is közrejátszik, hogy haladó, kiemelt téma és elöl vigyorog... Én azt vallom, hogy ettől függetlenül lehet önzetlenül segíteni és útbaigazítani. Előbb utóbb, úgyis össze fog mosódni a 2 téma, mert a kezdőkből lesznek a haladók.
Szia
Nekem van egy felesleges PicKit2+44pin Domo boardom (pic16f887). Baráti áron megválok tőle ha érdekel.
Sziasztok!
olyan kérdésem lenne mikroc-ben hogy tudnám meg oldani hogy programozáskor "első bekapcsoláskor" eeprom táblát feltölti pl. asmben org eeprom címe és data-val töltöm be a bájtokat. pl. kódzárnak a alapértelmezett pin kódja stb. Válaszokat előre is köszönöm! Idézet: Most akkor programozáskor vagy első bekapcsoláskor akarod? A kettő nem ugyanaz.„hogy tudnám meg oldani hogy programozáskor "első bekapcsoláskor" eeprom táblát feltölti?” Programozáskor tudtommal a PICkit2 beírja, ha a programodba belefordítod (vagy a HEX állományhoz hozzászerkeszted). A program futásakor pedig az EEprom_Write(address,data) függvényt kel hívni.
Programozáskor szeretem volna, de első bekapcsolás lett belőle. Köszönöm azért a válaszod!
Ugye, hogy így sokkal szebb? Frankye
Legközelebb jobban figyelek.
Olyan kérdésem lenne még, hogy main-ben és ISR rutinban. Nem lehet "egyszerre" mind a két helyen használni pl. EEPROM_read rutin... A megszakításban kell jelzés csinálnom hogy majd main-ben mentsem az eepromot. Ezt a hiba üzenetet írja: Reentrancy is not allowed: function 'EEPROM_Read' called from two threads
A kérdésedre a válasz benne van a hibaüzenetben...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |