Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
Ez úgy néz ki, hogy 16F628 vezérel 120ohmos ellenállás + led- en keresztül 4 db ssr-t. Ez egy forgalom irányító lámpa vezérlése és gőzöm nincs miért nem sima reléket használt (40W -os izzóhoz ) Kb 1 éve szívtam egy ugyanilyen vezérléssel, ott egy kiégő izzó áramlökete vágta zárlatba az ssr-t. Üdv
Nos 24V ac-vel gyönyörűen működik, át is alakítottam az áramkört, most már csak arra vagyok kíváncsi mennyire díjazza a kb 20 méter távolságba lévő relét..holnap kiderül
Üdv
Sziasztok!
Most lehet csúnyát fogok mondani, de ... valami olyan megoldást keresek, amivel ki tudnék váltani egy kontaktort. Ezzel talán még nem is lenne baj, csak az adatok ellenben annál inkább vészesek, ugyanis minimum 5 állás kéne (+ is és - is kapcsolgatva tehát 2x5-ös "kapcsoló") ... 72V 120A ... a kontaktoros megoldás kb 120-150ezer ft-t kóstál, ezért gondolkodok tirisztorokban, de ... sajnos ennyire nem értek még az elektronikához :bummafejbe: ezért, ha valakinek valami ötlete van, vagy esetleg egy alapkapcsolást tud mutatni, az nagy segitség lenne köszönöm előre is a segitségeteket!
Szia!
Szerintem előbb azon kellene elgondolkodni, miért tettek bele eredetileg kontaktort? Azon kívül n4em tudunk semmit a terhelés fajtájáról, ami nagyban befolyásolná a választ...
Szia!
Köszönöm a választ! Igazából, van 2 darab soros gerjesztésű kefés-kommutátoros egyenáramú motor, melynek max teljesítménye 4,4kW P^=9kW ... csúcsteljesítményi adatai: U=72V I=125A ... és 2db 36V-os 455Ah savas akkumulator. jelenleg 4 fokozat van: 1. fokozat: motor: Párhuzamos akksi: Párhuzamos 2. fokozat: motor: Soros akksi: Párhuzamos 3. fokozat: motor: Párhuzamos akksi: Soros 4. fokozat: motor: Soros akksi: Soros
Bocsánat, a két motor össz áramfelvétele 125A ... deee a biztonság kedvéért számoljunk 130A-el!
Sziasztok.
Lehet, hogy hülye kérdés, de lehet SSR-el pl. 220V-os izzónak a fényerejét változtatni? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy van egy PIC-es kapcsolás ami 10 db ledet villogtat különböző effektekkel (futófény, elhalványul, stb. stb.) Van olyan effekt is közötte amikor a ledek csak halványan világítanak, nem teljes fényerővel. A ledek helyére szeretnék 220V-os ledes (gyári) karácsonyi égősort kötni. A kérdésem az lenne, hogy a 220V-os égősor is halványan fog világítani, ha olyan az effekt vagy be sem kapcsol, esetleg teljes fényerővel világít. Előre is köszönöm a segítséget.
Van olyan tipusu SSR amiben nincs Zero Cross detektor, tehat alkalmas fazishasitasra. Persze lehet csinalni is egy MOC3022 es egy TRIAC segitsegevel.
Gondolom, a PIC a LEDeket alacsony DC tápfeszről kapcsolgatja, ill. PWM-mel szabályozza. Ha a helyükre optotriac-triac felépítésű SSR kerül, akkor 230V-on is előáll az effekt - ahogy vilmosd írja. De CSAK ohmos terheléssel! Ha a gyári LED füzér soros kondenzátoros feszültségcsökkentést alkalmaz (ami nagyon valószínű), akkor akár tönkre is mehet.
Meg kell nézni, hogy a füzér igazából hány volt egyenfeszt igényel, ezt előállítani egy graetz-el és tranzisztorral vezérelni optocsatolón keresztül.
Sziasztok.
Először is köszönöm a tanácsokat. Annyiban változott a történet, hogy nem ledes égősor, hanem sima kicsi izzós fényfüzér lesz rákötve. Nem szeretnék SSR-t készen venni, mert elég drága dolog, inkább építenék egyet. Vilmosd Te írtad, hogy egy MOC3022 és egy triak kéne hozzá. Véletlenűl nincs valakinek egy működő kapcsolása erre a célra? Vagy hol érdemes nézelődni ezzel kapcsolatban? Milyen triacot ajánlanátok hozzá. Egyébként itt egy link hogy mihez is kéne a kapcsolás. És a kapcsolási rajz is itt van.
Az opto adatlapjan talalsz kesz kapcsolast.
Szia.
Szerinted TLP3062-vel és BT 136-al működne a dolog? Tudja a fázishasítást?
Az optonak olyannak kell lennie amiben nincs Zero Cross Detector. Ez gondolom a MOC3062 Toshiba megfeleloje, tehat nem tud fazishasitast. A TRIAC persze megfelel. Mindig az adatlapot nezd, azert van!
Szia.
Én régebben a moc3041 optotriak adatlapjában található kapcsolást építettem meg bt137 triakkal és asszem moc3020-al (ebben nincs null átmenet érzékelő). PWM-el vezérelve a lámpán sajnos látszott a szaggatás. Ha tudtok valami működő kapcsolást 230V digitális szabályozására az engem is érdekelne.
PWM-el váltófeszt(220) nem igazán lehet vezérelni.
A PIC PWM jelét előbb integrálni(egyenirányítani) kell.Ezt a változó egyenfeszt megfejeled egy tetszőleges fényorgona egyetlen csatornájával,természetesen hangfrekis szűrők nélkül. A MOC3020 jó,sőt,ha kis teljesítményű a füzér,talán külső TRIAC sem kell,elég az optoé
Üdv mindenkinek!
A problémám a következő Pic -el akarok kapcsolgatni egy 12 V 7,5A DC motort. A sima relé nem jó mert elég sűrűn kell kapcsolgatni. Gondolom ha egy tranzisztorral (MJE3055) oldom meg a kapcsolgatást kegyetlenül fog melegedni. Esetleg nincs valakinek valami egyszerű és olcsó megoldás a tarsolyában?
Ma mar nagyon olcsok a FET-ek es nagyon kis csatornaellenallasuak is vannak. Pl IRF3205 alkalmas lehet erre a feladatra es meg a disszipacio is kicsi marad. Egyeduli problema a G meghajtasa. A mellekletben egy ilyen megoldast talalsz a G meghajtasara PIC kimenetrol. A csatlakozo 7. laba megy a G-re.
Nem lesz PWM szabályozás, csak egyszerűen ki be kapcsolgatom. Közvetlenül nem lehet meghajtani a FET -et. Esetleg olyan típus ami 3,3V is begyújt.
Meg kell nezni a FET karakterisztikajat. Persze vannak L-es fetek, tehat logikai szintre kapcsol, de a teljes kinyitashoz mindenfelekeppen magasabb feszultseg kell. Az adatlap segit ebben. A masik problema a G meghajtasa. Siman tranyo-ellenallas nem jo, mert a G erosen kapacitiv teher, (3-4 nF) es ezt a kapacitast illik gyorsan tolteni es kisutni. Kulonben az atkapcsolas ideje alatt megno a disszipacio, es elszallhat a FET. Ezzel a kapcsolassal garantaltan jol meg lehet hajtani a FET-et. En 25-30 amperig hasznalom.
Sziasztok!
Nemrég a nagy vihar részben leszakíotta a villanyoszlopról az egyik fázis vezetéket, amely a szél hatására néha adott áramot, néha pedig nem. Mivel ez sajnos elég sokig volt így, mire észrevettük, hogy pislákol a lámpa és a tv, számítógép dvd össze - vissza ki és be kapcsol, a dvd tönkre ment. A hasonló problémák elkreülése érdekében kitaláltam, hogy építek egy védő áramkört egy WGA56A25Z szilárdtest reléből. Az elgondolás az volt, hogy a vezérlő kört a kimenetre kötöm, és egy indító gombbal kapcsolom, amely a megszakított oldalt felhúzza 220V-ra, így a relé bekapcsol és mivel már a relén keresztül felhúzva van a kör, így is marad. A kikapcsoláshoz pedig megszakítom a vezérlő szálat, amelyet közvetlenül a kimenetre kötöttem. Ez mind szép és jó, a kapcsolás terhelés nélkül működik, mivel a relébe épített visszajelző LED megfelelően világít és kialszik a gombnyomáskor. A gondom az, hogy ha rákötök egy fogyasztót (trafós asztali lámpa) azonnal bekapcsol a relé. Addig, amíg megszakítom a vezérlő kört a gombbal, kialszik, viszont amint záródik a gomb, ismét kigyullad a lámpa. Szeretnék segítséget kérni: mi lehet a probléma? Üdv Csaba
Kimaradt, hogy a lényege az lenne a kapcsolásnak, hogy ha elmegy az áram, akkor lekapcsolva maradjon a fogyasztó...
Üdv mindenkinek !
Látom, elég régen volt kérdés ebben a témában. Megpróbálkozok , hátha kapok választ, ezért nem akarok új témát nyitni. Megépítettem ezt a szilárdtest relé áramkört moc3083 -as és tic 226m -es fetből. Nagyon jól működik! Ez úton köszönök minden információt , amiket az előbbi részekben olvastam. Az lenne csak a kérdésem, hogy ezek a szilárdtest relék mennyire bírják a zárlatot, ez esetben ez a tic226m típusú fet , mert zárlat előfordulhat bármikor, rossz égő vagy egyéb dolog miatt. Ez a tic226m (8A/400V) típus hűtőborda nélkül mekkora teljesítmény köthető? 8A-nál mekkora hűtő borda kell rá? Lépcsőházi automatákba, miért nem szilárdtest relét alkalmaznak?
Szia!
Az a TIC nem FET, hanem triak és nem bírják a zárlatot.
A TIC226 triac, nem pedig FET...
Jó kérdés a zárlati áram tűrés. Egy gyakorlati tapasztalat: a falikapcsoló helyére szerelt dimmerben (Kontakta) 2A-es biztosító lapul, ez többször kiolvadt izzókiégésnél és sikerrel védte meg a triacot. Nagyban függ a félvezető túlélése attól, hogy zárlatra kapcsolsz, vagy bekapcsolt állapotban zárlatos lesz a fogyasztó - utóbbi esetben majdnem 100%, hogy biztivel védve túléli. A hűtésnél 2...2,2V feszültségeséssel lehet számolni a disszipációt az áram ismeretében, ehhez kell méretezni a hűtőbordát. (persze nagyobb környezeti hőmérsékleti igény, elégtelen légáramlás még növeli a méretet.) Az említett dimmerben 5x5cm-es alu lemez kielégítően teszi a dolgát - falba építve, csak az érintőrácson szellőzve. Általánosan azt az elvet követem, hogy a legrosszabb esetben se legyen a borda hőmérséklete 70 foknál magasabb. Ha nem méretezel semmit, felteszed a félvezetőt egy bordára - úgyis azok közül kell választanod, amik vannak - teljes terheléssel járatva kiderül megfelel-e. Ha gyorsan melegszik: nagyon kevés, ha lassan, akkor jó lehet. Legalább fél óráig figyeld, ha nem emelkedik a hőmérséklete, akkor megfelel. (azon körülmények közt, ahol vizsgáltad)
Ezt is olyassátok el:http://www.vet.bme.hu/okt/foszak/enat/lab3/tananyag/silssr01.pdf
Üdv Reléguruk!
Nagyon kezdő vagyok a témában. Segítséget kérek. Egy egyszerű kapcsolást szeretnék készíteni fiam elektromos rollerébe a, amiben a vezérlő tönkrement (kínai... ugye). most direktbe kötöttem a 24V-os akksikat. Korábban próbálkoztam kapcsolókkal, de a nagy áram miatt azok felforrósodtak, elolvadtak. Fűrészlapból készítettem érintkezőt, ami a kormányon zárja a kört, így nem ég el semmi. Olvastam, hogy ezek a vezérlők adott frekvenciákon kapcsolgatják ki-be a motort, így lehet gyorsítani, lassítani. Ezt szeretném valahogy megoldani relével. Viszont nem tudom, hogy a mechanikus vagy a szilárdtest relék alkalmasak-e inkább erre a célra. Nagy áramú egyenfeszültség, percenként akár többszázszor ki-be kapcsolva. Ezt milyen relé viseli el? (a frekvenciaváltó témakör szerintem másik topicba illik) Köszönöm, Márk
Ezt a relét találtam a korábbi hozzászólásokban ami szimpatikus. Aztán ott van az optokapcsoló is, amit egy frekvenciamodulátorral vezérelhetnék. De a kérdésem még mindig az, hogy egyáltalán elbírja-e mind az áramot, mind a gyors ki-be kapcsolgatást?
Sziasztok!
Tudna valaki ajánlani 400VAC vezérlésű szilárdtest relét? A vezérelt oldalnak elég 230VAC/10A-t kapcsolnia.
230VAC bemenetű már volt a kezemben, így akár létezhet 400VAC-s is. Ha mégsem lenne, akkor a 230-as bemenetével lehet sobakötni egy megfelelő ellenállást, ha megméred az áram felvételét. Általában 3mA körül szokott lenni Gyártók pl: Günther, Crydom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |