Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1031 / 1320
(#) Peter65 válasza icserny hozzászólására (») Okt 10, 2011 /

Ez a dsPIC30 családnál is így van. Van digitális táp (Vdd, Vss), van analóg táp (AVdd, AVss), és lehet külső referencia jeleket használni (Vref+, Vref-). Az analóg részek ebben is feltehetőleg külön vannak. Mégsem mindegy, hogy a referenciát kívül vagy belül kötöm össze. Nem akarom túl lihegni a dolgot, csak korábban elég sokat kínlódtam, mire elfogadható eredményt értem el, ezért kérdezek, érdeklődök mások tapasztalata után.
(#) watt válasza Peter65 hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Lehet, akkor félreértettem amit icserny írt, mert én úgy értettem, hogy a referenciát csak kívülről lehet adni annál a típusnál, amit említettél.

Az analog táp természetesen külön van ezt tudtam, én azon lepődtem volna meg, ha belül nem lehetett volna referenciafeszt adni az adott típusnál, miután még ilyen PIC-el nem találkoztam. Tehát félreértettem...

Én azt mondom, mindegy, hogy belülről adod, vagy kívülről, ha az mindkét esetben a referencia az AVdd! Persze a tápot jól kell szűrni és vezetni...
(#) adamhollos hozzászólása Okt 11, 2011 /

Sziasztok tud valaki olyan PIC-et aminek 12 Input Capture Unit bemenete , 4 PWM perifériája és CAN interface van?
(#) potyo válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 11, 2011 / 1

Itt megnézheted:MAPS
(#) MPi-c válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 11, 2011 / 1

Itt kereshetsz.
(#) adamhollos válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 11, 2011 /

Köszönöm mindkettőtöknek!
Az Input Capture=Input Capture Unit?
Ez csinálja azt, hogy a bemenet logikai szintjének változásakor feljegyzi a számláló aktuális állását, igaz?
(#) icserny válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Szerintem ilyen extrém igényeknek csak az új PIC24EP, dsPIC33EP sorozat tagjai felelnek meg.
(#) ciw válasza potyo hozzászólására (») Okt 12, 2011 /

Üdv !

potyo kérte, hogy számoljak be az ICD2 cseréről.

Nos a Microchip megküldte az ICD2-t ingyen, még postaköltséget sem kellett fizetni.
Ha hazaértem megnézem, elvileg a rosszat majd vissza kell postáznom, hogy javítsák és azt majd másnak fogják cserélni. A visszaposta kb 4000HUF ennyit meg megér egy gyári ICD2.
(#) adamhollos válasza icserny hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Igen, jól gondolod De nem baj, jó pap holtig tanul
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Okt 14, 2011 /

Szép napot!
A minap kioperáltam egy cd-rom paneljáról a BA6849fm nevezetű meghajtó ic-t. Amit egy pic 16f628a- val vezérlem. A meghajtó ic adatlapja szerint kötöttem be mindent. Írtam egy rövid programot.
  1. ; ec < ecr= Forward>>>előreR
  2. ; ec > ecr= Reverse*<<<hátraL
  3. stepper
  4.  
  5. bsf_ec
  6. nop
  7. bcf_ecr
  8. nop
  9.  
  10.  
  11. gotostepper

.. forog ha megcserélem a relációt a megfelőlő irányba, de csak rásegítéssel indul el. Továbbá szeretném vezérelni a nyomatékát, de leginkább a sebességét. Tudom, ez, csak mert piccel akarom vezérelni, már nem pices téma? Állítólag.. de nincs erről belvilág piccel megvalósítva. Remélem egyéb kollégák megint a plafonra másztak. De kösz ha valaki próbálta.
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Most erre mit lehet mondani? El kéne kezdeni tárgyalni, hogy milyen motorod van, hogyan működik a BA6849fm és hogyan kéne vezérelni, hogy jó legyen. Ezután jönne, hogy a PIC-ben ezt hogyan lehet leírni, de csak ezután. Szerinted akkor PIC téma, vagy motorvezérlés téma?
(#) n_yálastrubadúr válasza watt hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Nem gondolom, hogy abban a mondatban amiben van p betű az pices téma. Akkor kizárólag az a pices téma amikor a pic nem vezérel semmit, csal fut benn a program 'osz jóvan? Teljesen egyértelműen leírtam. Tisztelettel, ez az ic meghajtó is + kezeli a hall detektorokat, csak egy szervó szignált kér, amit piccel szeretnék előállítani, nyilván majd A/D- vel gyorsítva, lassítva. Nempedig egyéb diszkrét áramkörökkel. Nem verem a fejem a falba, de igazad van, motorvezérlés de piccel?! Az mi? El is indul mint írtam, mindkét irányba, de csak ha kézzel "belököm". Aki segítene az emelkedett szőrszálhasogatás helyett vagy simán küldjön el az anyámba, vagy két kulcsszóval segíthetne. Köszi.
(#) Moderátor hozzászólása n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 14, 2011

Három kulcsszóval tudnék segíteni: keress motorvezérlős témát.
További szavak, kiegészítésként: majd ha oda-vissza vágod, mire van szüksége a motorvezérlő IC-nek a működéshez, és már tényleg csak a PIC-et kell csatlakoztatni, programozni, akkor PIC-es téma lesz, bár az nem biztos, hogy akkor is pont a haladóknak szóló részben kellene beszélni róla. Ez a fórumtéma ugyanis nem kifejezetten arra szolgál, hogy kitalálják neked, mit kellene megvalósítani, ehelyett a hogyan-ra tevődik a hangsúly.

Idézet:
„Remélem egyéb kollégák megint a plafonra másztak.”

A fórumtagok szándékos bőszítésétől pedig kifejezetten óvnálak.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Okt 14, 2011 /

Bocsánat. Senkit nemakartam megbántani! kapkodok..
(#) Moderátor hozzászólása doup hozzászólására (») Okt 15, 2011

Csak egy helyen kérdezz! Bővebben: Link
(#) jdani hozzászólása Okt 17, 2011 /

Hali. Egy kérdés, kérés a haladóknak. Valaki foglalkozik olyannal, hogy pénzért megír egy programot? PIC12F629re lenne egy remote control.
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Aki keres az talál... A :google: segít
(#) adamhollos hozzászólása Okt 18, 2011 /

Hali!
Lenne egy kérdésem: hogyan hívják az a perifériát ami, egy bizonyos lábon történő állapotváltozáskor feljegyzi egy számláló állását? Input Capture?
(#) potyo válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Úgy
(#) adamhollos válasza potyo hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Mármint úgy értem CCP vagy ECCP vagy valami más? Mert az adatlapban amit nézek nem találok Input Capturet, pedig elvileg kéne.
(#) potyo válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Igen, a CCP-ből az első jelenti a Capture-t. Tehát csak Capture néven keresd.
(#) adamhollos válasza potyo hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Köszönöm!
(#) Attila86 hozzászólása Okt 18, 2011 /

Basszus... Ismét rengeteget sikerült szenvednem. Az ablakemelő-vezérlőm az egyik ablakemelő-motor áramát bizonyos esetekben rosszul érzékelte és egyszerűen nem jöttem rá hogy miért.

Lekötöttem a söntöket és labortápról kapcsoltam az analóg mérőbemeneteire fix feszültséget. Betettem egy töréspontot a mintavételező rutinom utánra hogy megnézzem milyen értékkel tér vissza belőle. Aztán egyfolytában nyomkodtam a Run gombbot és néztem a Watch ablakban hogy milyen eredménnyel jön vissza a PIC a mintavételező szubrutinból. Aztán néhány alkalom után egyszer csak lám, a szám harmincvalahány ezer! A mikrovezérlő (PIC18F25K80) csak 12 bites, tehát 4095 lehetne a maximum. Aztán 'Run-olgatom' tovább, megint jó értéket kapok, majd pár alkalom után ismét 20-30-40-50 ezer közti értékkel téreget vissza a kis bolond. (Közben egyébként párhuzamosan a gyakorlatban is jól működő ablakemelő-sönthöz tartozó bemenetről kapott értéket is nézem, az mindig normális.)
A Watch ablak egy másik fülén ez után lekérdeztem a 80db két bájtos mintát eltároló tábla tartalmát is. A 80db mintának a kb háromnegyede 65533 és 65535 közötti, egy kis része nulla és egy része pedig a jó(nak tűnő) mérési eredmény.

Kipróbáltam ezt a mókát a PIC másik három analóg bemenetén is, de mindegyiken ezt csinálja, az AN1-et kivéve. Csodás. Tudom, az errata-ban ír az A/D hibájáról, de nem tudtam hogy az ott írtak pontosan hogyan is értendők és hogyan mutatkoznak meg.
(#) Stefan válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Csak én nem értem még mindig, hogy hogyan lett a 12 bitből több?
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2011 /

Megnéztem, a hibajelenség megtörténtekor az ADRES regiszterben is már hülyeség van (pl most épp 65529). Szóval tuti hogy az A/D periféria hibás.
(#) lokátoros válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Szia,
Az A/D periféria hibára én csak a legvégső esetben gyanakodnék.
Az A/D konverzió eredménye nem left-justified véletlenül? ADCON2 reg. ADFM bitje mire van állitva?
(#) Attila86 válasza lokátoros hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Szia!
  1. ;A/D konfigurációja:
  2. movlwb'00000001'
  3. movwfADCON0;AN0 lesz használva, engedélyezve
  4. movlwb'00100000'
  5. movwfADCON1;belső 2,048V-os referenciaforrás
  6. movlwb'10001101'
  7. movwfADCON2;eredmény jobbra igazítása, 2TAD, Fosc/16
(#) bbalazs_ válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Eloszor is allitsd leglassabbra es leghosszabb idore. Utana kosd le azt a bemenetet foldre fixen.
Most mintavetelezz a tablazatodba. Mi az eredmeny?
Szerintem programhiba lesz, valoszinuleg elcsuszik a beirt byte helye vagy nem a jo regiszterbol veszed az erteket (ADRESHI helyett adreslo-bol vagy hasonlo).

Masik PIC-el is ezt csinalja?
(#) Attila86 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Mondom hogy a periféria a hibás! Átírtam PIC18F2423-ra a programot és azon megnéztem, nem csinálja ezt.
(#) jdani hozzászólása Okt 19, 2011 /

Szevasztok. Ti, mint haladók, tudna Nekem valaki segíteni? HEX-ből ASM-et konvertálni, és azt módosítani..?
Következő: »»   1031 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem