Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   180 / 579
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Üdv !
Szervusz Janóbácsi !
Még az hagggyán!
1968-tól teljesítmény bér :19% -a a 20-40-60Ft-nak .
Echo , Sokol , Sport 2 , Guliver, Selga .
Hülyére kerestük magunkat .
Öreg T.
(#) Gafly válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Én pedig arra emlékszem, amikor apám beszerelte a befúvós olajégőt a kazánba. Hordónként hordtuk kiskocsival a kútról a HTO-t. Akkor 2 forint 10 fillér volt egy liter...
A hetvenes tiszai árvíz után 8 forintos órabérért ásták az alapot a házunkhoz.
Nyolcvanas évek végén még én is javítottam a szomszéd néni Sokolját.
Kis szerencsével még akad valahol originál "Sokol töltő" is. Az a két ellenállásos féle
(#) Janó bácsi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Folytathatom a sort: Orbita, Neyva, Cosmos, Signal, Vef, Echo2(Bulgár) mind nagy kedvencem volt, hogy szakadt volna arra rá a KGST aki behozta az országba. Nagy szenvedés volt a javításuk, ahogy Öreg T mondta fillérekért. Csoda hogy folyton fusiztunk?
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 30, 2011 /

Ha már a Sokolokról esik szó had dicsekedjek egy kicsit, én még "jutalom" készüléket is kaptam az oroszoktól mert állítólag én voltam az élmunkás a Sokol fronton. Ma is szól, nejem használja a fürdőszobában.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

A töltőnél itt is "remekeltek" az érintésvédelemmel. A rádióba menő dugasz érintkezői néha kilógtak. Szerencsére hazai forgalomba került Sokolok már trafós töltővel jöttek ki(Medicor töltő)
(#) zolika60 válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Sajnos nem tudok biztosat mondani, mert harminc év alatt kicsit koptak az emlékek. Azt próbáld kideríteni, miért nem áll egyenesen a kocsi. Lehet, hogy kivette valaki, és nem jól tette vissza a helyére. Ha jól emlékszem görgőkön csúszik, lehet, hogy hiányzik egy-kettő.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Igazad van, itthon ilyen töltővel hivatalosan nem hozták forgalomba, de akkor is volt már "magánimport" igy került az országba elég sok a gyilkos töltőből. Egyébként az Oroszoknál nem földelt a hálózat, azért mertek ilyen cuccokat gyártani.
(#) oregtamas0202 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 30, 2011 /

Üdv !
1968 első fizetés 740Ft.
Abból vettem 680Ft.
Ma is használja a Nejem a konyhába.
Ja , és 69-71 ig Pécsett A/ be unalomból áttekerve a hosszú rövidre .
Ma is működik , akkor meg a Cseke Lászlót a sufniba hallgattuk.
Öreg T.
(#) mezei dávid válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Szia !
Időközben rájöttem az első részén a kocsi alatt kellett be tennem egy vezető sínt amit itthon találtam egy alumínium léc ami 12mm vastag és egy kis horony fut végig az oldalán mintha csak erre a célra lett volna gyártva a kocsi szépen fut oda vissza.csak amit nem tudok a hátsó részén szerintem egy rugós tolókerék hiányzik ami segítené a kocsi írásirányba való futását.
Jó lenne egy rajz.
Üdv: Dava.
(#) Gafly válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Gratulálok. Ilyennel nem sokan büszkélkedhetnek
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 31, 2011 /

Kedves kollégák. Szükségem lenne egy Orion 7037-es Kápolna rádió kapcsolási rajzra, meg esetleg egy eredeti belső elrendezést mutató képre. Ha valaki tud küldeni, nagyon megköszönném. Üdv.
(#) zolika60 válasza mezei dávid hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Azt hiszem erről nem lesz könnyű rajzot találni. Marad a találgatás. Ha elég időt szánsz rá, mennifog. Persze nem könnyen.
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 31, 2011 /

Nos újra itt vagyok, szerencsésen összehoztam a tápegységet a rádióhoz, de lehet benne hiba ezért inkább jobb ha megbeszéljük. Nem vagyok nagy Szaki Dani, de a bontásra ítélt trafóim között találtam egyet. Négy fajta kivezetéssel (már csak saccolom ahogy kb eszembe jut): 3V, 10V, 18V, meg huszonvalahány V. A 3V két ellenállással, egyenirányítás előtt és után kaptam 1,4V-ot. A másik hármat sorba kötöttem (Megjegyzem nem egyforma vastagok a vezetékek, ez nem lehet baj? Bár a trafó nem zúg és nem melegedik.) így lett olyan 50V fölött kicsivel. Egyenirányítás után betettem egy kondenzátort 50V 680mikroF, ilyet találtam remélem nem pukkan el idővel. Nem volt nagyobb sajna. De ez felhúzta 77,9- azaz 78V-ra. Remélem így jó lesz a tápegység a trafó nem sokkal kisebb mint az öklöm, mérete kb mint a nem telepes rádió trafója. Ez ilyen formában jó lesz e?
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Minden kért kép megvan. Most konvertálom jpeg-be, csak egy kicsit lassú most a netem. Maradj az oldalon!
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Szerintem jó lesz, az 1.4 V- ot mindig ellenőrizd, mert az a legkényesebb, az anódon nincs nagy terhelés, az bírni fogja, és elég is a 78V. Még egyszer írom : polaritásra vigyázni, különböző színű vezetékeket használj! Az elkó el fog szállni idővel.
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Az 1,4V stabilnak tűnt direkt hagytam melegedni az ellenállásokat de nem mutatott változást, persze azért figyelek rá. A vezetékeket lecserélem dugaszosra így a trafó könnyen eltávolítható lesz a dobozból. No végre nekiláthatok a rádiónak szuper Köszi
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Itt vannak a képek és a kapcs. rajz a 7037 Kápolnáról. Sokba fog ez kerülni!
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Kösz szépen, nagyon rendes vagy, majd meghálálom valahogy. Az a helyzet, hogy délelőtt bejött egy régi ismerősöm és hozott magával még egy embert, akinek van egy szépen felújított, politúrozott, de tök üres doboza, és arra akarnak rászedni, hogy építsem meg a belét. Őszintén mondom nem rajongok az ötletért. De az újmódi közmondás szerint, van az a pénz........
Még egyszer kösz: Janó
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Micsoda egybeesés, a véletlen műve? EcoPityu pont ilyet csinál.
Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Nem találom az egybeesést???
(#) pucuka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1083111.html#1083111
Lehet nem pontosan, mert a dobozt ő csinálta.
(#) Janó bácsi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 31, 2011 /

Félreérthetően válaszoltam, az első link nem tartalmazta a témát, de most már látom. Hát ha én nekiállok, akkor ennél régebbi cuccok lesznek az alkotóelemek, nagyban fog hasonlítani az eredetihez, de még nagyon gondolkozom a dolgon, nincs most nagy kedvem ekkorát melózni. Pláne megrendelésre.
(#) Zoltka hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok! Megkérdezem, hátha tudtok ötletet adni. Van egy csöves rádióm, és az a baja, hogy üzem közben füstöl a trafója, az üvegbiztosítékot kiveri folyamatosan, de egyébként szólna. Mi lehet a gond vele?
(#) rockersrac válasza Zoltka hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Zárlatos a trafód. Sajnos emiatt füstöl, és veri ki a biztosítékot.
(#) hatvanasjocó válasza Zoltka hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Milyen típ. rádió? Fénykép a trafóról? Esetleg ezek ismeretében tudok segíteni.
(#) EcoPityu hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!
Mivel jól felemlegettetek, ezért tudatom veletek, hogy kész lett ma a nagy mű!

A szupreg FM vevő működött,(ECC85-el) viszont olyan kicsi volt az érzékenysége, hogy a tőle 1,5m-re lévő transzmitter jelét fogta egyedül, és nagyon halkan... (de működött!)
Viszont mivel, én használni is szerettem volna a rádiót, itt nem állhattam meg!
Restellem, de a könnyebb utat választottam, és csalni voltam kénytelen!
/A képeken fellelhető!/
Ámde így is 99%-ban csöves!

Sajnos az UBL1-ből nem jött ki hang, így a modernebb EBL21-et használtam fel. Így a csőkészlet: AZ1, E446, és EBL21!
Üzemi feszültség 200V, fűtés 4V (AZ1) külön fűtőtrafóval, és a főtrafóról 6,3V az EBL-nek, 2W veszteséggel a 4V-os E446-nak 2ohm-on keresztül...

Hátlapon antenna csatlakozás, és AM-FM átkapcsolási lehetőség.
A skála matricázott CD-lemez "guriga" alsó kamulemeze.
A tápkábel, eredeti csöves rádióról való, már nem annyira hajlékony, ámde sérülésmentes (OFC mi?) rozsdabarna "mazzag", és jó nagy bakelit dugó!

A végén poénból felkerült a régi ORION embléma is...
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Még néhány:
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Végül a poén!

Ezzel a megoldással, egy 1m-es "antennával" mindent fog, amiről a környéken csak hallottam valaha...

Pityu
(#) _BiG_ válasza Zoltka hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Sajnos lehet, hogy a trafónak annyi, de ezt okozhatja a szekunder nagyfesz körbe, a dióda elé kötött szűrőkondenzátor(ok) zárlata is (én láttam ilyet, 4,7nF/750V-os papírkondik voltak), ha van ilyen benne, érdemes megnézni. Különben a következő trafó is indián-üzemmódú lesz...
(#) Janó bácsi válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Nagyon szép lett a rádió, öröm ránézni. Gratulálok. Én azért még kíváncsi lennék a doboz gyártás technológiájára is, ha írnál róla pár sort. Üdv.
Következő: »»   180 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem