Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
A kapcsolóüzemű tápegység angolul switched-mode power supply, switching-mode power supply, SMPS elektronikus tápegység, ezért előbb az elektronikáján kellene gondolkodnod. Valóban tartalmaz transzformátort is, de ezek a transzformátorok nagyfrekvenciás trafók. A kérdésedből viszont úgy érzem, hogy hagyományos transzformátor méretezésre gondolsz.
Egyébként az általad írt 10 A áramerősséget szinte bármelyik számítógép tápegység biztosítja 5V és 12V stabil egyenfeszültségnél.
Értelek és elnézést kérek mert rosszul fogalmaztam kapcsolást keresek kapcsolóüzemú táphoz és a számítógépes táppal csak annyia a baj hogy drága és a legtöbb nagyobb teljesítményű végfok 45 Volt körüli feszültséget igényel. Ezért gondoltam rá hogy nekem másféle trafót kellene tekercselnem a táphoz mint amilyen a számítógépes tápokba van.
Erősítőben lévő kapcsolóüzemű táp kapott egy ki túlfeszt.
Mivel tudnám ezt helyettesíteni? SCY99018 Elvileg 100Khz-es PWM. Találtam egy ilyet: NCP1200P100G Jó lenne ez helyette? Üdv, Atesz.
Sziasztok péter vagyok.van nekem egy 48v elektromos robogó töltöm ami meghalt,elszállt a fet benne kicseréltem ami rossznak tűnt de a töltő nem reagál semmire.De viszont a fet hűtő bordáján 230voltot mérek mitől van ez? de a töltő nemtőlt.A FET ami benne volt az:FQP10N60C ennek a hátulja fém amit a bordára fogatok,amit kaptam az:FQPF10N60C ennek műanyag a hátulja de a paraméterei ugyan azok.Mi lehet a baj?
Az elszállt FET valószínűleg következménye, nem oka a meghibásodásnak. Meg kellene keresni az igazi hibát. Szisztematikusan elindulva a 230 egyenirányítástól (graetz, puffer), a vezérlésen át, kapcsolóelemek, trafó, kimeneti egyenirányítás, kiementi pufferekig.
Ha megvan a 230V pufferen a feszültség, akkor szkóppal a vezérlést kellene megnézni, hogy kap-e a FET vezérlőjelet. Esetleg a kiemeneti diódákon vagy elkón van zárlat, és az áramkorlát tilt.
Gyakori hiba .Ahogy az egyszeri robot mondaná input input input. Legalább egy jó kép....És ha lehet ne nagyon szkópolgasd ,csak ha van leválasztó transzformátorod
Üdv!
Philips kis képcsöves tv kapcsolóüzemű tápjában primer oldali power fet megadta magát. Felirat sérült /mellékelt kép/ ezért kérnék segítséget! Milyen alkatrésszel helyettesíthetem? stoky
Alldatasheet.com keresőmező MJF18 a kapott találatokból,ha tetszenek ,lehet szemezgetni.(tokozás,terhelhetőség....)
Sziasztok!
Még egy problémában kérek segítséget. DVD lejátszó kapcsolóüzemű tápjának primer körében meghibásodott SD4841P67K65 jelű IC. Tudtok helyettesítőt mondani /ami kapható/? Más lábkiosztás sem probléma csak működjön. Köszi! stoky
Üdv!
Az említett SD4841P67K65 jelű IC helyett beültethető némi alakítással a KA5M02659RN jelű IC. Fontos! az utóbbinál az 1-es lábat ne forrasszuk be, mert az SD4841P67K65 -nél az 1-es láb test míg a KA5M02659RN -nél az 1-es láb drain /a 6,7,8 is/. Köszi proba! stoky
Hali! Vettem egy univerzális laptop töltőt, már van egy ugyanilyenem mint amit vettem. Szétszedtem mert a gyári kábele az gagyi, azt cseréltem, és észe vettem hogy a kimenet felöl van 2db pufferkondi hely, egyikben van egy 35V 1000µF-es kondi, másik helyén pedig egy kerámia ellenállás figyel. Ennek mi szerepe van ott? Arra gondolok fölöslegesen terheli a tápegységet.... A másik ugyanilyen laptop tápban ott a kondi helye üresen van. Kiszedjem, vagy jo az ott? Köszi
A stabilizált tápokra illik valamennyi előterhelést tenni, ugyanis ha nincs kiemeneti áram(üresjárat), akkor nem tud olyan kis kitöltést beállítani, hogy nem töltse túl a kimeneti kondit. Ez a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy a vezérlő ic huzamosabb ideig teljesen leállítja a vezérlést, majd kis időre újraindul, megint leáll, stb. Ha ez a freki lecsökken a hallható tartományba, akkor szokott ciripelni, kattogni a táp.
Tehát nem baj ha ott van, ha esetleg zavar az üresjárati fogyasztás, megpróbálhatod növelni az előterhelést addig, amíg még nem kapcsolgat a táp. (Ennek elfajult esete ha egyáltalán nem kell terhelés, de ilyenkor érdemes megnézni az üresjárati kimeneti feszt szkóppal, mert előfordulhat hogy nem hallasz semmi rendelleneset, de több voltot ingadozik a kiemeneti fesz).
Hali! Köszi az infót, de már kiszedtem a tápból, mert iszonyatosan melegedett! A kerámia ellenállás olyan forró volt, hogy azonnal lesütötte az ujjam végét, a táp külsejét kézzel alig tudtam megfogni 50-60 fok között lehetett. Most hogy kiszedtem, langyos a töltő! Üresjáratban tápfesz stabil, 1-2 tizeddel több mint ellenállással volt.
Tudna valaki segíteni ennek az alkatrésznek a működésének a megértésében? Megrendeltem beépítettem, de nem működik. Nem tudom, hol mit kellene mérnem.
Ott van az adatlapján az elvi kapcsolási rajz
Fontos, hogy mindig egy 220-as égőn keresztül éleszd a tápot, hogy tutira ne pukkanjon szét az IC
Sziasztok!
Van egy halott 12V-os tápegység ami egy ledes munkalámpában van. SG6848-as vezérlő IC van bent ami előtt a VDD lábon volt egy ellenállás (fehér, barna, narancs, arany) 91kohm-nak néztem a kalkulátorral. Azt szakadtnak mértem. Nem volt ugyanilyen így 2 db 47 kohm-ot raktam be helyette. Most az ellenállás előtt 300 V-ot, közvetlen az ic VDD és GND lába között 3 V-ot. Mekkora fesz. kell oda? Köszi.
Hello!
A minimális működési feszültségre az adatlap 12V körüli feszültséget ír. Két üzemmód lehetséges, bekapcsoláskor az indulóáram 5uA, majd ha feléledt a táp, akkor egy segédtekercsről látja el önmagát árammal (nézd meg, van-e a trafóról vissza dióda a Vdd felé), vagy eleve 2..5mA közötti áramot igényel. Ha nálad 91kohm-volt/van a 300V-ról, az 3,3mA áramot ad, tehát el kellett volna indulnia a tápnak. A 3V tápfesz, biztos hogy kevés. Tehát vagy az IC is meghibásodott, vagy esetleg még érdemes a tápszűrő kondit megnézni, mert induláskor vélhetően abból táplálkozik az IC. üdv! proli007
Van egy diódán és egy ellenálláson keresztül visszatáp.
A tápszűrőkkel kapcsolatban , van egy 220 nF-es még a diódák előtt, de az nem elég az IC szempontjából, ha ott a pufferelkókon a 300 V?
Hello!
Nem a 230V szűrésére gondoltam, hanem az IC Vdd/Vss lába közötti elkóra. De nyilván érdemes megnézni a meghajtott Fet tranyót, és a táp szekunder oldali zárlatot is ellenőrizni kellne, lehet ott is "lesérült" valaki, nem csak az indító ellenállás. üdv! proli007
Az elkókat cseréltem zárlatot nem mértem a szekunder oldalon. A fet-et zárlatra néztem, jó.
Mondjuk nem tudom jó jel-e, hogy az IC GND és FB lábai között 13 ohm-ot mérek (a műszer is sípol), úgy hogy a kondit és az optót is kiszedtem. Szvsz ez nem a jóság jele
Hello!
Az bizony már végzetes gond lehet.. üdv! proli007
Hali!
Igen, csak azt nem tudom mi küldte eI az IC-t, mert ellenálláscsere előtt nem emlékszem, hogy ilyet mértem. A HQ-ban van 500 pénzért IC-t a posta meg kb 1500.
Na végül az ellenállás az ic és kondicserék után működik a táp
Hello!
Az egyszerű kapcsitápok, már csak ilyenek. Vagy megy, vagy nem és mind két esetben csak nézegetni lehet. De legalább megoldódott a dolog. üdv! proli007
Hello!
A segítségeteket szeretném kérni egy szkenner dugasztápjának javításában. Az illető 12V-os 1A-es kapcsoló üzemű táp. Kapott egy adag túlfeszültséget, és azóta se kép se hang. Miután szétszedtem első ránézésre a biztosíték, és a primer oldali nagy elektrolit kondi ment tönkre, ezek cseréje után továbbra is semmi pozitív változás nem történt. Ezek után kiszedtem az összes kondenzátort, és félvezetőt ellenőrzés céljából. (A táp tesztelésénél a biztosíték újfent elszállt így rövidzárlatra gyanakszom valamelyik félvezetőnél) A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám letesztelni a félvezetők állapotát? Valamikor olvastam hogy multiméterrel szakadás vizsgálattal a tranzisztorok, fetek lábait párosával vizsgálva ha besípol a műszer, azaz rövid zár van akkor az illető alkatrész elhalálozott. Ez így helytálló? (A csatolt képen láthatók a kapcsolásban talált félvezetők, a feten már megcsináltam a fenti vizsgálatot minden egyes láb között sípol) Második kérdésem az lenne, hogy a kondenzátorok esetében milyen módszert lehet alkalmazni (itt természetesen a multiméterrel nem mérhető kapacitású kondenzátorokra gondolok)? Esetleg ezek esetében is szakadás vizsgálattal? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv.: Solt85
Az alkatrészek vizsgálatáról Skori írt egy nagyon jó leírást:Bővebben: Link
Szerencséd van, én is egy HP szkenner tápját javítottam nemrég, nagyon hasonló volt, de ha csinálsz a panelről egy teljes képet akkor megmondom. A FET mindenképp kuka, kezdhetsz is keresni helettesítőt. A 2 bal szélső tranzisztor, ki tudod mérni. Balról a 3. egy IC, műszerrel nem igazán tudod kimérni, de mivel a szekunder oldali szabályzásért felel, nem valószínű hogy rossz lenne. Elsősorban a primer oldalon kapirgálj. Mérd ki a kétlábú félvezetőket is, nekem még 2 zener diódát is kellett cserélnem a tranzisztorokon és FET-en kívúl, de életre kelt Kondi esetén igazán korrekt mérést kapacitásmérővel és ESR mérővel lehet csinálni, ha sok tápot javítasz érdemes csinálnod magadnak egyet. Ha más nincs, akkor diódamérő állásban méred a két lábát, és miután feltöltődött, nem szabad vezessen, de ez eléggé saccolás, ettől még bőven lehet rossz is. Javaslom az elkókat inkább habozás nélkül cseréld, már csak azért is mert van kb 2db a primer oldalon
Üdvözlet!
Keresek olyan kapcsolóüzemű tápegység építéséhez passzoló perpektivikus IC-t, amelyik maximálisan 50 V DC-ből is tud 24 V-ot csinálni és a kiementén a 4 A-nél lövi le magát. Ez majdnem tudja a leckét, de csak 3 A-nél áll ki, ez kevés. A lehető legegyszerűbben szeretném megoldani, kevésalkatrészel és a perspektivikusságot úgyértettem, hogy évek múlva is lehessen kapni az IC-t.... Köszönet a segítségekért..
Sziasztok!
Jó pár napja küzdök egy házimozi tápjával. Nincsenek meg a feszültségek. 5V helyett 1,8v, 12v helyett 5V, stb. A feszültségek ugrálnak is kissé. Már átnéztem mindent, egy baleset folytán elpukkantottam a fetet, meg a vezérlőt. Kicseréltem őket, semmi változás. Kondikat kimértem, diódákat is, és már szinte mindent. Mellékelem a táp rajzát, hátha valakinek van ötlete, hogy merre keresgélhetném a hibát. Ja a vezérlő IC kb 7,8-8V-ot kap. Nem kevés ez egy kicsit? |
Bejelentkezés
Hirdetés |