Fórum témák
» Több friss téma |
Hali. Van 1 ötletem, meg is szeretném megvalósitani. PIC-el mobilt vezérelni!! ??? (SMS - küld/fogad + hivás - küld/fogad) Utánna olvastam, forumokon találtam pár dolgot, de mindegyik ugyan azt mondja: AT parancsok! Ez mind ok de ha valaki tudna példát adni rá , megköszönném. ha lehetséges PicBasic-ben, vagy legalább az elméletet kicsit jobban elmagyarázni. Kössz elöre
Az AT parancsok egyszerű ASCII kódú karakterek egymás után következő kivitele RS232 vonalon a telefon modemjébe.
Az AT parancsokat megtalálod a mobilod adatlapjában, ill. a szabványosakat a szabványban(google). A PIC-be egy olyan programot kell írni, ami az AT karaktereket sorban kiviszi a telóba. PicBasic-ben nem tudok segíteni...
Nem bonyolúlt dolog régen én is sokat játszottam vele.
Én egy Siemens C35-ös telcsit használtam. Első lépésként az alkalmazni kívánt telcsiről tudj meg minent (AT parancsai, csatlakozási pont kiosztása /táp, RX-TX/). Utána kösd össze PC-vel egy soros illesztőn (szintillesztőn) keresztül pl. MAX232 vagy ST232 IC-használatával. Először tanulmányozzad az AT parancsokat és komunikálj a telcsivel egy terminálon keresztül (pl. Hyperterminal). Abban tudsz kiadni a telcsinek AT parancsokat. Ha ez már megy, akkor vedd csak elő a PIC-et, ha a soros kommunikációt jól beállítod (leprogramozod), akkor utána már gyerekjáték az sms küldés-fogadás, meg a hívás kezdeményezés-fogadás. Persze fontos, hogy a használt telcsinek az sms-kódolását (sms-pdumode) ismerjed...... Én a Mplab programozó környezetet használtam a program írására. Üdv. Zsolti
Nem új a téma a Hobbielektronikán sem, volt már ezzel foglalkozó topic ( kereső: "GSM", "mobil"... na meg google)
Terminál Fórum is foglalkozott vele: 1, 2. Ezen a cseh lapon pedig konkrét áramköröket találsz, hozzájuk a szükséges programokal asm-ben. Mellékelek néhány a netről "levadászott" leírást, ha még nem lenne meg...
Helló MPi!
Nem tudnád véletlenül csatolni a szakdolgozathoz való forráskódokat is? Gajdi: épp én is ilyennel szórakozok. Ha van valami kérdésed, akkor szívessen válaszolok. A Basic-hez sajnos nem értek, én C-ben írom. üdv: brejti
Azt hiszem ezek azok, amik megvannak:
KÖSSZ mindenkinek.
ha lesz 1 kis idöm, megpróbálom össze dobni Ha van még pár hasznos ötlet szivessen várom Ha sikerült feldobom a prog + shema KÖSSZ
Köszönöm szépen hogy a hozzászolásomat csak ugy töröltétek! Szerintem nem bántottam meg senkit azzal hogy 1 munka elvégzéséért pénzt ajánlottam, amely munka késöbbiekben is esetleg pénzt hozhatna. Ugylátom hogy aprohirdetési rovatot senki nem olvassa, vagy nincs rászorulva egy kis mellékesre. Ezért bátorkodtam itt munka ajánlatot tenni, de ezen a forumon valoszinüleg nincs olyan aki értene a pichez, vagy tele van pénzel, esetleg az én pénzem lenne szagos? Ezt a hozzászolásomat is nyugottan törölhetitek, nehogy valamelyik kollágátok jol járjon!!!
Üdv Zsiráfka
Nokiával nem biztos hogy menni fog az AT parancs. Én régen szórakoztam 3210-el és 3510-el is. Ezeken úgynevezett FBUS, a másikon meg MBUS protokoll van, ami nincs dokumentálva. Ezek is soros dolgok, csak más parancsokat igényelnek, én hetekig szórakoztam mire egy port figyelővel valamit is le tudtam venni ebből. az FBUS az egyszerűbb, de gyanítom hogy olyat mai telefonokon már nem használnak, talán a 3210 volt az utolsó. Az MBUS meg nem dokumentált, hónapokat el lehet vele szarozni mire megfejted.
Nem szeretem a bojkottálókat....
De egyet értek Zsiráfka hozzászólásával, szerintem nyugodtan lehetne egy ilyen topic, hogy "Munka lehetőség " vagy valami.... Miért ne????? Aki képes dolgokra az ne csak másokon hanem magán is had segítsen nyugodtan... Tudom, hogy ez nem a panasz rovat.... De hogy mostanában mennyi topic zárolva van.... De nem is ez a baj....mert a 80% még reális is...de már kezd néha átesni a ló másik oldalára a dolog.... Ok hogy vannak a moderátorok, akik isteni hatalommal bírnak az oldal felett.. De talán kicsit hagyni kéne hogy talán az olvasók, akikért az oldal is van...legalább belszólhassanak hogy zároljanak valamit vagy nem..... mert onnanstól hogy zárolva van valami mindnkinek kuss van azon a topicban... Legalább lenni mondjuk egy ilyen, hogy "kezdeményezem a topic, zárolását, és ha tí ember megszavazza akkor ok... Persze nem azokról a topicocról beszélek, hogy "Csá köllene egy erősítő" mert az nagyon rivi.... hanem, pl most volt egy "Őrült ötletek" topic.... ok hogy Norbertónak nem tetszett de akik ddig hozzászoltak azoknak igen.... Szóval szerintem itt szavazni kellett volna.... A másik..meg mi értelme egy topicnak ha zárolva van.... Ha keresel tele van az eredmény zárolt topicoccal....nem lehetne ezeket törölni.... Különben én szeretem az oldalt!!!!! Szeretek itt lenni Csak a véleményem osztottam meg....bocs akit untatott...
Találtam a neten egy pic sms alkalmazást:
Nézd meg hátha... http://www.elektronika.ba/projekti/?akc=daj_projekt&idprojekt=9
Tudna nekem vki irni egy olyan kis progit ami felhiv egy telefonszámot és kb 1 perc után bontja és ujrahivja és ez a végtelenségig (siemens c35-pic16f628)?
Sziasztok!
Én is elkezdtem valamikor beleásni magam a témába. Az MBUS-t tényleg el kell felejteni, igen sok érv szól az FBUS mellett. Egyrészt régi, lassú, meg egyszerre csak egyirányú stb. A dokumentálásra nem szabad panaszkodni, le kell szedni a gammu vagy gniokii nevű linuxos telefonkezelőket, mindkettőben igen részletesen le van írva mind az MBUS, mind az FBUS parancsok formája, parancskódjaik. Azt, hogy az új telefonokon nincs FBUS kivezetés, azt megkérdőjelezném. A pinouts.ru szerint az új N szériásokban is van mind MBUS mind FBUS. Ha ez nem is biztos az én Nokia 6230-mban biztosan tudom, hogy van.
Szerintem sem szünt meg az FBUS még.
Engem érdekel egy teljes MBUS, FBUS paracs lista ha van valamelyikőtöknek. Még 2005 nyarán Gory-val nagyon elmélyedtünk a témában. 2005 novemberére sikerült összehoznom hogy a mikrovezérlős riasztómhoz hozzá illesztettem egy Nokia 3210-et MBUS-on és küld egy SMS-t ha riasztás van. Azóta hibamentesen üzemel. A Gnokii forrását részletesen átnéztem akkor , de csak töredék információkat találtam benne. Én úgy oldottam meg a dolgot hogy a 3210-es mobilt összekötöttem egy házilag készült adatkábellel a PC-vel. A Logomanager programmal elküldtem a "lakásriasztás" üzenetet. Közben a Portmon programmal naplóztam az egészet. Utánna csak át kellett írnom a naplózott kódot mikrovezérlőre, és a 9. bit miatt kicsit assemblyben is bele kellett javítanom a kódba, meg a soros puffer sem akart kiürülni. Ezt is assemblyben kellett megírnom.
Ne is álmodj róla, hogy ezt valaki megcsinálja neked...
értelmes felhasználás nem jut eszembe, mást csesztetni meg nem szép dolog, plussz ha lefülfelnek, akkor megütöd a bokád vele
Szia!
Nem is a forráskód a lényeges, hanem a különböző leírások. A forrást kicsomagolva a Docs mappa protocol almappájában a nokia.txt fájl írja le magát a keretrendszert. A további fájlok ebben a mappában a különböző típusok parancskódjait részletezik. A tiéd az nk6110.txt.-ben lesz.
Én is megnéztem még anno a keretformátumokat, de nekem a 3510-esen eltért attól amiket a neten találtam. Egyébként én is az adatkábel és aLogomanager közti üzenetváltásokat füleletem portmonnal.
Aztán végülis ott bukott be a project, hogy nem tudtam a telefonhoz kötni a PIC-et valamiért, pedig a soros küldés ment PC felé, de a telefonnal mégse volt jó. Azt hiszem valamiket még tápra vagy földre kell kötni, de már nem emlékszem rá, lényeg hogy nekem nem ment a 3510i-vel. A 3510-em még mindig megvan és nem használom semmire, lehet egyszer még nekiállok megint.
Szia! Mielött bármi rosszra gondolnál én már kinöttem a telefonbetyárkodásbol (szerintem sokba is kerülne) Értelmes felhasználás: A telefon tartossága ill. megbizhatoságának a vizsgálata amit csak használat közben lehet tesztelni (lefagyás kikapcsolás). Ugyhogy mielött bármi hozzászolást tennél légyszives gondolkodj és utánna irj.
Sziasztok!
Gory: Megnézztem a gnokii honlapján, a 3510 és a 3510i az nk6510 "drivert" használja. Ennek leírását csatoltam. A keretrendszer tehát FBUS v.2-es rend szerint működik. A parancskódok néhány helyen eltérnek az általam vizsgált 3410-esétől. Szerencsére igen gazdag funkciók is elérhetők vele. Gondolok itt például a billentyűk figyelésére, és ami számomra a legfontosabb: a híváslista kezelésére. Milyen laza dolog lesz egy telefoncsörgetéssel kinyitni a nagykaput . A PIC-re visszatérve, van egy tippem miért nem működött: milyen kvarcot használtál? Valahol olvastam, hogy igen érzékenyek a Nokiák a pontos baud értékre, azaz pontosan megválasztott kvarc kell a PIC mellé. zsiráfka: Itten találod meg a kért telefon AT parancskészletét. Lábkiosztása itten található. Ha az assembly nem megy használj valami magas szintű programnyelvet pl. CCS-t, vagy az Oshonsoft féle Basicet.
Pontos baud rate értékeket használtam. Többféle kvarccal is. De nem volt jó. Úgy emlékszem hogy pluszban valamelyik lábat a soros porton még valahova kötni kellett volna, de nekem úgy se nagyon ment. Majd lehet ha lesz időm egyszer nekilátok és továbbfejlesztem a dolgokat. Szerintem egyébként az oshonsoftos környezetet használtam még annak idején.
Aztán csak semmi betyárkodás
Egyébként "tesztelésre" is tök értelmetlennek tartom.
Köszönöm hogy te legalább segiteni probálsz de lehet hogy én vagyok a béna, beirtam a telefonszámot ahova irtad leforditottam de nem indit hivást. Nem csinál semmit. Kell még ezen valamit alakitani? Melléklek egy kapcsolást amiben használni szeretném.
Szia!
Rajzodon a MCLR nincs felhúzva. Persze ha a konfig biztikkel letiltottad akkor nem szóltam. Esetleg próbáld meg MAX232-n keresztül PC-re küldeni az adatokat, és akkor könnyebb lesz találgatni.
Ez egy riaszto panelja ami tökéletesen müködik az eredeti pic-el ugyhogy hardwer biztos hogy jo. Viszont probáltam soros porton a hhd serialport monitorral de nem lát semmit (a riaszto eredeti pic-ével sem) Adatkábellal kötöttem össze amivel ki lehet ütni a telokat. Ha ezzel a kábellel kötöm össze a telot és unlockolom vagy hivást inditok Sinco-val akkor mindent látok még a válaszokat is.
Ez eléggé le lett csupaszítva. A kavrchoz kellen két kondi, (22-33pF) hogy berezegjen, anélkül nem igen fog menni. De le is hagyhatod a kvarcot, de akkor a belső 4 MHz-es oszcillátort be kell kapcsolni. Igy is megy, kipróbáltam.
Idézet: „hardver biztos hogy jó” De nem ehhez a programhoz. Ahogy Lucifer írta: a program "igényli" az MCLR felhúzását ( az RA4-en meg nem vezérli a LED-et). A hardver meghatározza a szoftvert. Most fordítva történt, (ugyanis nem adtál kapcsolási rajzot) a program határozza meg az áramkört. (Most szólok, hogy nem fogom átírni a te áramkörödre.) A csatolt kapcsolás a legegyszerübb megoldás és ebben működik. Egyébként figyelni kell a kimenő feszültség szintre, amit ha szükséges szabályozni lehet....pl zénerrel, de erre nekem nem volt szükségem. Tehát nem kell csodálkozni, hogy nem megy, ez így nem is fog.
Köszönöm a segitséged azt hiszem feladom! Összeraktam azt a kapcsolást amit küldtél és nem megy, kezd elegem lenni abbol is hogy titeket zaklatlak amikor én vagyok béna! De azért köszönök mindent. (lehet késöbb még megprobálom de most szétvet az ideg) Zsiráfka
Szia!
NE add fel ilyen könnyen. Pihenj, gondolkozzál egy-két napot(esetleg többet). Nekem már volt olyan, hogy ilyenkor jöttem rá valamire. Egyébként, a fórum(ok) azért vannak, hogy információ csere legyen. Lehet, hogy ha feladod, más is arra a következtetésre jut, hogy nem érdemes foglalkozni vele. Üdv: raron
Hello!
Nagyon érdekel ez a terület, valamennyire tudok PIC-eket programozni. És arra gondoltam, hogy egy kicsit nehezebb dologba vágom bele a fejszémet. A lényegre térek, mert holnap is itt gépelnék. Arra lennék kíváncsi, hogy mik ezek az AT parancsok, és hogyan tudom ezeket a parancsokat létrehozni PIC-kel. És milyen tipusú mobiltelefonnal érdemes próbálkozni. Én Siemens A40-re gondoltam. Nagyon megköszönném, ha szánnátok egy kis időt rám, mert az angol tudásom nem valami jó. Nagyon köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |