Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   28 / 43
(#) r4pt0r válasza proli007 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Na várjál én közben áttértem egy másik témába veled csak rosszul fogalmaztam akkor. Amit Kovidivivel beszéltetek kapcsolást, én azt kérdeztem. Amit te találtál ki. Arra vonatkozott a kérdés.
(#) proli007 válasza r4pt0r hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Hello!
Egy link nem lett volna egyszerűbb? Mint láttam azt aki hallotta.. (Tudod hányan írnak és mennyi témában nekem?)
üdv! proli007

Na szóval erről lenne szó. Bővebben: Link Ha jól értem, a felső részben lévő LED is villog a mélyekre, kis jelszinten is. És ha jól értem akkor milyen gyorsan is villog ez a LED?

Hello!
Alapvetően olyan gyors, amilyen a zene üteme. De módosítható C8 választásával. De ha az alsó részt is megépíted, az már sokkal dinamikusabb lesz.
üdv! proli007

Viszont én egy strobi vezérléshez szeretném használni, ahol is egy opto csatolót kapcsolgatna. Legalábbis egyelőre ez a terv.

Hello! Akkor szépen kipróbálod.. üdv! proli007

Végülis nem egy bonyolult kapcsolás, szóval biztos megnézem majd milyen a valóságban.
(#) Alkotó válasza r4pt0r hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Bocsi, hogy belekotyogok, de a stroboszkóp (amiket én láttam/használtam eddig) sokkal gyorsabban villog mint a zene üteme (persze állítható). Ha megpróbálod ütemre villogtatni, abból valami furcsaság lesz, vagy legalábbis ritka felvillanás. (Ha jól tudom, a stroboszkópban lévő villanócső nem is tud folyamatosan égni, csak felvillani, viszont azt nagyon gyorsan egymás után is képes megtenni).
(#) r4pt0r válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Igen közben találtam egy videót neten ahol proli007 eszköze van, és ahhoz tényleg nem gyors hogy közvetlen kapcsolja a csövet, ezért szerintem a belső generátorát kapcsolom ki/be majd vele. Szóval ütemre fog villogni meg nem is.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 24, 2011 /

Proli007 Bass-villogójára készítettem egy Alkotós paneltervet, amit össze is raktam a teljesítményrészt egyenlőre még kihagyva. Mert ennek van teljesítményrésze is, tehát hálózati feszültséget kapcsolgat, mehetnek bele nagyobb izzók is.
(#) drhati hozzászólása Nov 12, 2011 /

Sziasztok!
Megépítettem a csatolt kapcsolást. A problémám pedig az vele, hogy akármilyen mikrofont teszek bele, nem működik. Ha azonban bármilyen fém tárgyal megérintem a mikrofon + kapcsát, nyitnak a triakok (persze csak egy pillanatra). A 12V a mikrofon erősítő résznek megvan. T2 bázisán állandó 0,16V feszültség van. Az ízzók bekötésére szolgáló kapcsokon terhelt állapotban állandó 30V váltó feszültség van, terheletlenül viszont 230V váltó. Hogy tudnám normális működésre bírni a szerkezetet?
(#) Marczilla válasza drhati hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Sziasztok! Faterom mesélte nekem, hogy régen a karácsonyfa égőket amik a karácsonyfára voltak rakva, azokat valahogy összekötötte a hifivel és az égők ritmus szerint villogtak. Ezt szeretném megvalósítani, vettem 700ftért ledes karácsonyfa égőt, azzal kellene valamit kezdenem, 100db ledje van neki, az a piciny fajta.
Hogy mit hogyan és hova dugjak? Ő régen, a hangszóró két kivezetéséhez csatlakoztatta és úgy ment, lehet hogy azért, mert anno másfajta égő volt? Nem hiszem el, hogy nem lehet megoldani ezt házilag" a jelenben", a conrádos fényorgonát durvának találom, mármint az árát.
Vagy, azzal össze lehet boronálni valahogy? Mert akkor idővel össze kaparom azt a 18eft-ot.
A válaszotokat előre is köszönöm!
Márton
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Egy ilyesmire gondoltam
Bővebben: Link
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Üdv! Sikerült egy karácsonyfa égőt megvillogtatnom a zene hatására, ritmus szerint, a kérdésem az lenne, 20méter hosszú karácsonyfa égősor milyen leddel oldhato meg, hogy minden eggyes led ritmus szerint villogjon?
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Hello! Van egy egyszerű kapcsolásom lpt fényorgonára. Sprint Layouttal nyitható. Nos nekem van itthon BC 557b transistorom ( PNP) és lehet e használni vagy kell módositani valamit? 356 körül lehet a bétája annyit mértem csak nemtudom mennyire befolyásolja a mérést az elem töltöttsége. Az lpt csatlakozó kimenetei ami menne a npn tranyó bázisára azok nem negáltak. Kérdés lehet ezeket a tranyókat használni?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Hello!
- PNP tranyót itt nem tudsz használni. Mert az LPT porton, csak a GND van kivezetve, ahhoz képest kapod a vezérlőjelet. Béta itt nem sokat nyom a latba.
- Az áramkör tisztességesebb lenne, ha minden tranyó bázis-emittere közt is lenne egy 1kohm-os ellenállás. Mert az LPT port alapvetően TTL jelszintű, ahol nem kötelező, hogy az "L" szinten a kimenten tényleg 0V legyen.
- A nyákról meg annyi, hogy a Led előtét ellenállása (ami jelenleg "ott álldogál" a panel közepén) kerülhetne az átkötések helyére is. A tranyók kollektor emittere viszont fel van cserélve, kivétel, ha a tranyók a forrasztási oldal felől vannak beültetve.
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Köszönöm a hozzászólást és mi van ha 12v os izzókat kapcsolok?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Még annyit hogy c1815 tranyó megfelel?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Kimértem voltmérővel a gnd és 3madik kimenet között van 5v de nem működik a kütyü, nem a tranyó nem pászol? Egyébkén ez a tranyó mennyi voltnál nyit?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Hello!
- A C1815 NPN tranyó, így kb. 100mA kollektoráramig megfelelő lehet.
- A tranzisztor (PNP-NPN) árammal működik, így a bázisáramot legalább egy ellenállással korlátozni kell. A bázisáram a tranyó bázis-emitter küszöbfeszültségétől kezd emelkedni, ami kb. 600mV.
- Az izzó felfűtési-lehűtési ideje a teljesítményétől függően változik. Ha ezt használsz, a zenéhez képest késni fog.
- Néz meg egy BC547 transzfer karakterisztikáját, 1kohm bázisellenállással, 0..5V bemenő feszültség esetén és 100mA-es kollektoráram mellett.
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Megpróbálok valamilyen más tranyót beszerezni, de a méréseim szeint ráraktam a diódatesztert a gnd-re meg a kollektorra 1k-n keresztül kapott 5v ot a pc-től de nem nyitott a tranyó, mi lehetett a gond?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

De hogy ne késsen az izzót cseréljem vagy a tranyót?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Hello!
- Nem jó a tranyó, vagy rosszul van bekötve, vagy rossz polaritással raktad a műszert rá.. De miért nem egy mezei Led/ellenállással próbálkoztál, mint dióda méréssel.
- A tranyó, kb. 10usec alatt bekapcsol. Akkor mit kell cserélni?
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Akkor jó a c1815? Mert az egyik hozzászólásodba azt irtad hogy a fény lekési a hangot. Nagyano szeretném az izzóval működtetni mert nagyob a fényereje, mint egy pár lednek de ha többet tennék akkor lehet elég lenne csak most nem akarok rendleni ledeket, mert a fényorgona minél hamarabb kéne.
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Hello!
A C1815 jó, de legfeljebb 12V/1,2W-os izzóhoz. A késését nem a tranzisztor adja, hanem az, hogy hiába kapcsolja a tranyó a lámára a villanyt, a lámpa csak később fűt fel. De 1,2W-os izzónál lehet még nem annyira szembeötlő.
Ha gyorsan szeretne az ember készíteni valamit, az csak akkor lehet, ha már bejárt úton halad. Ha még kísérleti stádiumban van és még nem is tudod számodra mi a megfelelő, akkor ez nem lesz itt kapkodás. De ebben a hobbiban ez nem is célravezető..
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

Na szóval minden tranyó bázis-emitter között van 1k. Az emitteren Gnd van a kollektoron az izzo gnd je. a bázis és a bemenő jel között van 1k. Tudniillik ha kiküldöm a jelet akkör közel 5v van a kimeneten. Megis mértem 4,8V van nekem. Szóval C1815 bázisának elég áram megy át hogy átkapcsoljon?
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 31, 2011 /

Hello!
Igen! De miért kérdezel mindig vissza? Mérjél, és többet fogsz tudni..
üdv! proli007
(#) Szabi1 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

BUÉK! Azt hiszem rájöttem a hiba forrásra, több mint valószinű azért nem ment mert nem jó kontaktust csináltam a bázis 1k ellenállás és 5v között.
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Én tapasztalatból úgy nézem hogy 1k túl sok a bázisra a c1815 nek. Akármit csináltam vele nem kapcsolta a gnd-t. Ha tudnám a transistor nyitási feszültségét és áramerősségét akkor ohmbácsi képeltével ki lehet számolni milyen értékű ellenállás kell. Mert az eredeti kapcsolás bc 182 hez volt.
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 2, 2012 / 1

Hello!
A tranzisztor bázis-emitter nyitófeszültsége kb. 600..700mV. A minimálisan szükséges bázisáram, Ib=Ic/béta. Ahol az Ic a terhelőáram a kollektorban, a béta pedig ehhez a kollektoráramhoz tartozó áramerősítési tényező. Ezt a tranyó adatlapjából olvashat ki.. ha megnézed, (és meg is van adva) akkor fogod látni, miért kell sokkal nagyobb maximális áramú tranyót választani min első látásra szükség lenne.
Jöhet az OHM törvény. De azt is figyelembe kell venni, mennyit esik a meghajtó feszültség, mert az nem lesz 5V.
üdv! proli007
Következő: »»   28 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem