Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1273 / 2208
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Nov 21, 2011
Ha megnézed egy cső kimeneti Ua -Ia karakterisztikáját, láthatod hogy a cső egy áramgenerátor.
Egy feszültségvezérelt áramgenerátor, aminek a belső ellenállása Ri (Rb) jó nagy.
Az Ra ellenállás a cső anód munka ellenállása, így az értékét, és az Rb -hez való viszonyát az határozza meg, hogy a csővel feszültséget, vagy teljesítményt akarunk erősíteni. Ráadásul amennyiben ez ohmos ellenállás, még a cső munkapontjába is beleszól. Úgyhogy ennek meghatározása a csöves erősítő fokozatok tervezésének alapja, több egymással összefüggő paraméter kompromisszumából adódik.
Ezért egyszerűen nem számolható ki, eléggé el nem ítélhető módon. Ehhez el kell sajátítani a csöves erősítőfokozatok tervezési módszereit.
(#) Puklee hozzászólása Nov 21, 2011
Üdv! pár napja írtam hogy építem a csöves erősítőmet (az első nem deszka modell hanem komplett) és szépen is ment a próbaváltozat el is kezdtem csinálni a dobozt sajnos egy baleset folytán a hangkimenőnek annyi(vtrgy r-4350 trafó ecl86-hoz) de helyette találtam pcl86-hoz valót régi csöves tv-ből össze is szereltem u úgy mint a deszkamodellt a másik trafóval, viszont ez gerjed bármit csinálok próbáltam kivezetéseket felcserélni a trafón másik zavarszűrő kondit, de semmi ugyan úgy gerjed hangal v anélkül a vége nem egyszer anód izzás...:S egyetlen egyszer sikerült "szóra" bírni mikor is zavarszűrőnek 3,3n-s helyett 100n-sat raktam akkor hallatszott valami kis zene persze elég mélyhangszínnel..
itt a rajz linkje.:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Stefan-Gloeden-ECL86-Am...ll.htm

a felső rajz az mi itt a gond nem egyforma a két hangkimenő? mert bekötésre stb közel egyforma az alsó kapcsolással működne? vagy újat kell építenem? esetleg vmi kis módosítás is elég?. Aki tud valamit erről segítsen mert én tanácstalan lettem
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Nov 21, 2011
Kösz !
(Hát ez szívás. Azt hittem van valamilyen szorzó vagy ilyesmi.)
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Nov 21, 2011
És mi történne, ha én egy ilyen dög nagy belső ellenállású csőhöz egy 8 KOhm-ra illesztett kimenőtrafót rakok ?
Sz*rul szól, vagy még tönkre is mehet valami?
(#) Imi65 válasza marone hozzászólására (») Nov 21, 2011
Körülbelül az, mintha kamionba robogó motort szerelnél.........
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Nov 21, 2011
Ha egyébként megfelelő munkapontban van, akkor csak nagyon halkan, fog szólni. Ha hangosítani akarod, akkor előállhat az az eset, hogy túlléped a megengedett anód disszipációt, és jutalmul kipirosodok a csöved, tönkremegy a katód. A munkapontot egyenáramúlag állítjuk be, az erősítés viszont váltóáramú. a kettő együtt terheli a csövet.
(#) spirik hozzászólása Nov 21, 2011
Szia mindenki.
Kicsi pár cső.

IMG_1423.JPG
    
(#) Imi65 válasza Puklee hozzászólására (») Nov 21, 2011
Csak okoskodni tudunk, mivel nem látjuk, mit is csinálsz....
Lehet, hogy az új elrendezéssel a régi trafóval is gerjedne. A gerjedés oka pedig az, hogy - a magas impedanciák miatt - valahol (célszerűen a pentóda anódjából a trióda rácsára) visszajut a jel, ennek fázisviszonyai éppen a gerjedést segítik elő. Mégpedig olyan frekvencián, ahol az erősítés még 1-nél nagyobb. Ennek megszüntetésére kell törekedni.
(#) Puklee válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 21, 2011
Értem hát a kimenő és a htr elég messze van egymástól. először arra gondoltam hogy a visszacsatolás... de ha megvan ha nincs gerjed. így a leirtak alapján ez is ok lehet: légszereléssel készült a kevés alkatrész miatt.. a csőfoglalatot a doboz tetejére fogattam és a foglalatot a dobozban lévő alkatrészekkel egy kb 30cmes 7eres kötegelt (nem árnyékolt)vezetékkel kötöttem össze(+2 a fűtés),hogy gond esetén könnyű legyen szétszedni. talán az általad leírtak alapján ez nem volt jó ötlet pedig praktikusnak tűnt azt hiszem szánok rá még időt és holnap újra átgondolom ezt az egészet hátha ezzel szúrtam el.
(#) sturbi válasza Puklee hozzászólására (») Nov 21, 2011
Idézet:
„a csőfoglalatot a doboz tetejére fogattam és a foglalatot a dobozban lévő alkatrészekkel egy kb 30cmes 7eres kötegelt (nem árnyékolt)vezetékkel kötöttem össze(+2 a fűtés)”

Imi leírta a lényeget, és jól látod, ez nem volt jó ötlet, majdnem biztos, hogy ez a kébelezés a fő gond. Próbáld minél kompaktabbul a csőfoglalaton, és közvetlen közelében összeszerelni (kivéve a hálózati tarfót).
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 21, 2011
a felcserélést próbáltam a konkrét cserét nem de keresgéltem erre a trafóra és semmit nem találtam minden tv-kimenőt sima primer/szekunderként találok, de ezen van egy másik tekercs is kis menetszámú +persze a hangszórókimenet de a primer és ez a tekercs közt nincs kapcsolat de csak jólenne a trafót rajzon látni.. egyébként a cseréset is megpróbálom de először is nem így vezetem el az alkatrészeket kötegelt vezetékkel a csőre hanem közvetlen szerelem minél rövidebb vezetékekkel
(#) Puklee válasza sturbi hozzászólására (») Nov 21, 2011
igen sajna nagyrészben kiderült hogy ez a gond (remélem) holnap minden kiderül már fejben megvan az elrendezés amit lehet közvetlen a csőre forrasztok+ a foglalat egy nyákra van fogatva aminek el lett rontva a maratása ez is segít és akkor a dobozba csak a táp/fűtés menne, a ktr-ra árnyákolt vezetékl+ a bemenet is árnyék és akkor elvben jólenne és megmaradna a könnyű szerelhetőség is kösz az ötleteket mindenkitől
(#) sturbi válasza Puklee hozzászólására (») Nov 21, 2011
Azt a külön tekercset a TV kimenőnél ne használd visszacsatolásra (az fülhallgató tekercs, és sokkal rosszabb a frekiátvitele, mint a hangszórótekercsé) hanem, ahogy Zoli javasolja a hangszórótekercsről csatolj vissza (alsó rajz szerint). Kimenő fele nem kell árnyékolt vezeték, a fűtés vezetéket viszont össze kell sodorni és kiközepelni testre, vagy egyik felét testre kötni.
(#) Puklee válasza sturbi hozzászólására (») Nov 22, 2011
Értem, Hát nemtudom az a tekercs amit mondok ugyan olyan vastagságú huzalból készült mint a primer. Sajnos a tvben nemtudom hogy volt bekötve mert akkor a fene nézte... a primer részen piros árnyékolás volt, ezen amit én visszacsatolónak hívok fehér árnyékolt vezeték. +van 2 pár érintkező a tetején az egyikre vastagabb rézhuzal megy, a másikra meg egy olyan tekercs ami a trafó alján van sztem nincs több 4-5 menetnél és az egész vmi textil v nem is tom milyen csőben van. Talán lehet megkéne a másik kapcsolást próbálni amin nincs külön visszacsatolótekercs. a fűtés sodrott (igaz még csak próbavezeték)
(#) Puklee válasza Puklee hozzászólására (») Nov 22, 2011
Üdv! na nagynehezen megtaláltam a tv kapcsolását amiból a trafó való. az a tekercs amit mondtam eredetileg is visszacsatolásként szolgál így akkor jöhet az átszerelés rövidebb vezetékekkel kösz a tippeket infókat!
(#) marone hozzászólása Nov 22, 2011
Helló !
Ha egy ilyen kis szobai 1-2 W-os "mütyür" katódjáról csinálnék fejhallgató kimenetet, akkor az úgy működhetne ?
Szóval terheletlenül lehetne hagyni a hangfal kimenetet ?
Vagy a kimenő átütne ? (vagy ilyesmi)
Kösz !
(#) rockersrac válasza marone hozzászólására (») Nov 22, 2011
Idézet:
„Szóval terheletlenül lehetne hagyni a hangfal kimenetet ?”
NEM! Tegyél a kimenetre, párhuzamosan a hangfallal egy 100ohm 3W ellenállást!
Idézet:
„Vagy a kimenő átütne ?”
IGEN! Méghozzá nagyon szépen át tud ütni ha nincs terhelés rajta!
(#) Puklee hozzászólása Nov 22, 2011
Üdv! bejött a tipp ésszerűbb elrendezéssel megszűnt a gerjedés ezután semmi hang anód izzott... mint kiderült a katódellenállást kis teljesítményűre választottam mert iszonyat melegedett már füstölt a mellette lévő elektrolit kondi burkolata.. kicseréltem jóval nagyobb teljesítményűre, valamint átrendeztem a tápot, és visszatettem az eredeti graetz hídját szóval minden a csövön van csak a táp/anód és a fűtés tekerve. már hangot is adott ki igaz csak nagyon halkan ennyire tán a rákötött mp3 lejátszó önmagában is meghajtaná a hangszórót. feszültségek rendben, semmi nem melegszik anód nem izzik csak halk talán csatoló kondik cseréje vagy trafókivezetés csere segít ezen de gondoltam írok ide is hátha akad ötlet mert már érzem hogy nem állok messze a kész erősítőtől
(#) Puklee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2011
Ö ssze majd este folytatom mert felkéne már fűteni a házat is stb... amúgy ha nincs rákötve semmi akkor is halkan zúg csak egy régi mp3 lejátszó az erősítő fapados verziójában is ezt használtam gond nélkül persze kipróbálom mással is de remélem ki tudom deríeni mért halk hacsak a poti... mert amiből kiszedtem rádióból potit az is halkan szólt
(#) marone válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 22, 2011
Idézet:
? Szóval terheletlenül lehetne hagyni a hangfal kimenetet ??
NEM! Tegyél a kimenetre, párhuzamosan a hangfallal egy 100ohm 3W ellenállást!

Nem értem.
Épp az a cél, hogy a hangfal ne szóljon. Azt nem akartam rákötni. Vagy ha ott az ellenállás mellette, akkor nem fog szólni ??
(#) rockersrac válasza marone hozzászólására (») Nov 22, 2011
A 100 ohm 3 W ellenállás pont eléggé beterheli a az erősítőd kimenetét ahhoz, hogy ne üssön át a kimenőtrafó, ha nincs rajta hangfal! Viszont ha van rajta hangfal, akkor pedig mintha ott sem lenne!
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2011
Na, már értem.
Kösz, mindenkinek !

Amúgy ha a hangfal helyére dugnám a fejhallgatót, akkor az már úgy sok lenne neki ? ( a fejhallgatónak)
(#) marone válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 22, 2011
Ja, már leesett, kösz !
(#) Puklee hozzászólása Nov 22, 2011
Üdv! na újra én... haladok már kb 10 percet szólt is de...
olyan mintha nem lenne test vagy nem is tudom mert általában zúg ha megérintem a bemenetet akkor is megvan a búgás de a jelet nem mindig "veszi" fel.. ha pl a tápra rámérek és úgy fogom rajta a műszer érintkezőit, akkor szól szépen meg ha a bemenet árnyékolt részét közvetlen a szűrőkondira kötöm akkor szól de csak halkan és a poti bármilyen érintésére bezúg meg nem úgy szabályoz ahogy kéne már mindent végigpróbáltam de tanácstalan vagyok ötlet hogy mi lehet? vagy érdemesebb lenne másfajta kapcsolást építeni? esetleg megint elszúrtam valamit.. pedig minden a helyén van még a graetzra is tettem a~ /- közé 2x 4,7 nF-ot ahogy eredetileg volt.
ja és a testpontok mindenhol rendben vannak szóval minden úgy van ahogy lennie kell...
(#) frecsko válasza Puklee hozzászólására (») Nov 22, 2011
Szia.
Cseréld ki a potit. Olvastam, hogy az is használt és a rádió amiből kiszerelted is halkan szólt. Lehet azzal van a baj.
(#) Puklee válasza frecsko hozzászólására (») Nov 22, 2011
Üdv! hát egy 250 helyett 500kohmossal szólt de szabályozni nem lehetett. de már nem is tudom vagy 3 féle potit próbáltam még van egy 1 megaohmosom majd holnap belepróbálom de kötöttem poti nélkül a bemenetre és ugyan ez az eredmény alapból zúg, ha az árnyékolást rákötöm az elektrolit kondira akkor megszünik de elég halkan szól. bár csak nem rossz mind a 3 poti
(#) CIROKL válasza Puklee hozzászólására (») Nov 22, 2011
Idézet:
„ja és a testpontok mindenhol rendben vannak szóval minden úgy van ahogy lennie kell”

Egy értékelhető fényképről talán többet tudnánk mondani !
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Nov 22, 2011
Valaki esetleg ??
Próbált már ilyet ? :whatever:
(#) mpityu65 hozzászólása Nov 22, 2011
Ha már a fejhallgatónál jártok, nincs valakinek egy rajza 600 ohm-os füleshez?
Valami olyanra gondolok amit hazai alkatrészekből
össze lehet rakni.
(#) mpityu65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2011
Az a hely nem jó, a "hazai alkatrészekből" arra gondoltam nálunk forgalomban volt készülékekből bontott alkatrészekből meg építhető.

Vagy itt csak kifejezetten végfokkal kapcsolatos dolgokról lehet kérdezni?
Következő: »»   1273 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem