Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Grundig erősítő javítása

Témaindító: picigábor, idő: Jún 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 10
(#) pucuka válasza forma1 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Idézet:
„Kapacításmérésben szeretnék egy kis segítséget kérni. Van a multiméteremen ilyen kapacitásmérő, és 2-2 lyuk ahova a kondit kell dugni. Hogyan kell megmérni? Nekem még nem sikerült. Mindenféle kondit lehet vele mérni? Polaritásra figyelni kell? A rendes műszerzsinórra is lehet mérni, vagy csak akkor működik ha a kis lyukakba dugom a kondit?”

Mit is tudsz? az nem elég, ha van műszered. Mérni is tudni kellenre.
A kicsatoló kondinak az értéke számít, a minősége csak a tartósságát befolyásolja.
(#) forma1 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Ok, elismerem hogy kezdő vagyok, de valamikor mindenki az volt, egyszer el kell kezdeni.
(#) pucuka válasza forma1 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Igen, mindenki volt kezdő, de nem űrrakéta javításával kell kezdeni. Addíg sokat kell tanulni.
(#) forma1 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Annyira azért csak nem bonyolult, most ez van ezt kell megjavítani. Ki is találtam egy forradalmi javítástechnológiát, hangszóró egyik oldala megy a testre a másikkal meg járkálok a nyák másik oldalán és ebből sok minden ki lehet találni hogy mikor hogy szól
(#) szamóca válasza forma1 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Mennyi is a hangszóró tekercs ellenállása?
Mit is csinálsz amikor ezen a pár Ohm os ellenálláson keresztül testre teszel, (rövidre zársz) az áramkörben bizonyos pontokat? Mit tesz pl. a hangszóróval az egyenfeszültség?
Alap nélkül ne építs, és főleg ne a tetővel kezdj, mert könnyen így járhatsz.
(#) forma1 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

Akkor hogyan találjam meg a hibát? Minden alkatrész mérjek ki egyesével? Amúgy az egyenfeszültség tudom, leégeti a hangszórót, de az enyém még bírja és rövid ideig tesztelem csak azokat a részeket, a működőbb oldalon nincs egyenfesz. (néha sikerült 50V-os részre is rákötni, de kapcsoltam gyorsan a szikra miatt és megúszta)
Röviden összefoglalva, van 2 csatorna a jobb oldali igen igen halkan szól alig hallani, mintha csak a előfoknra tenném. Az előfok környékén van jelölés hogy egyik oldal másik oldal, ott mintkét oldal ugyanolyan halkan szól. A bal csatorna sokkal jobban szól, vannak szépen mélyhangok, meg minden, de szerintem ez is kevés (bár jóval hangosabb mint a másik). A jobb oldali (ami nem igazán szól) csatornának ki is mértem a tranzisztorait és jónak tűnnek és ugyanazokat a feszültségeket kapja a tranzisztor lábai (a testhez képest) mint a bal csatornán. Lehet hogy mégis csak a végtranyónak van baja? Ezek alapján az lenne logikus.
Szerintetek?
(#) mindenes válasza forma1 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Heló! Mért nem próbálod már ki azokkal a kondikkal amik vannak ,irtam hogy mik jók bele, már lehet rég előbbrél jutottál volna a javításban.
(#) forma1 válasza mindenes hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Ok kipróbálom, de az biztos nem oldaja meg, mert a másik szól kondi nélkül is csak rajzt az egyenáram ami bántja a hangszórót
(#) forma1 hozzászólása Nov 24, 2011 /

Lehetséges az hogy mégiscsak rossz a végtranyó? Mert ott nem történik elég erősítés szerintem, de az alkatrszviszgálat szerint jó (bár van ahol a dióda száma sok van amelyik között kevés.)
(#) CHZ válasza forma1 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Biztos, hogy nem a végtranyók okozzák, feszültséget nem erősítenek. Meghibásodásuk esetén DC szintek is borulnának, torzítana iszonyatosan.
(#) forma1 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Köszi, akkor a végfok jó, előfokot vizsgáljam? Sajnos át se tudom látni mert nincs kapcs rajz ami a kondicseréket is megkönnyíteni. Nincs valakinek radiomuseum accountja?
(#) forma1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Köszi, ez szerint vizsgáltam a rossz oldalt és jónak látszanak a tranyók. Kisebb tranyóknál mennyi esély van hogy rosszak? Azokat is kimérjem?
(#) forma1 hozzászólása Nov 25, 2011 /

Az a sanda gyanúm hogy valahol a balance poti körül lesz a baj, mert azt vettem észre ha a bal (tehát amelyik szól legalább valamennyire) csatornára ráteszem a hangszóró, hangerő nagyra, akkor ha középen van a balance akkor szépen szól csak halkan, ha a másik irányba huzom akkor méghallkabban, DE NEM HALLGAT EL és ha a saját irányába (balra) huzom akkor elég hangosan szól, de eltűnnek a mélyhangok és nagy nagyon torz lesz. Lehet hogy a balance poti? Viszon ne recseg stb amikor húzkodom.
(#) forma1 hozzászólása Nov 26, 2011 /

lehet hogy azzal van a baj? De az biztos ezek szerint hogy azon a környéken kell keresgél,
ugye?
(#) forma1 hozzászólása Nov 26, 2011 /

Mért nem segítetek?? Köbzoli, CHZ, pucuka a teljesség igénye nélkül, ti a kisujjatokból ráznátok ki a megoldást, enekm hatalmas segítség lenne, légyszives segítsetek, köszi!
(#) CHZ válasza forma1 hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Akkor talán kezdjük azzal, hogy pontosan leírod a jelenséget, hibákat.
Műszerezettség hiánya is nehezíti a javítást. Első lépésben meg kéne határozni, hogy melyik fokozatban van a baj. Balace poti működése szerintem ok, leírtak alapján gondolom. Egy jelnyomozó is sokat segíthetne, ez készíthető egy nagy impedanciájú ( min 2000 ohm) régi fejhallgatóból is, vagy egy egyszerű erősítő hangszóró vagy fejhallgató kombinációjával.
Ezzel végig "tapogathatnád fokozatról fokozatra az erősítőt és hallhatóvá válna hol keletkezik a hiba.
Ha van lehetőséged egy ilyet összedobni, kapcsolással tudnék segíteni az összerakásában.
(#) forma1 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Olyan fejhallgatóra gondolsz mint pl. Amit detektoros rádióhoz adnak?

Leírtam , hogy milyen kellene.
Azt nem tudom milyen amit detektoroshoz adnak. Azt tudom milyen lenne ideális egy detektoroshoz, az neked is jó lehetne.
(#) forma1 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 27, 2011 /

Ok, köszi, ha nincs olyanom akkor milyet dobjak össze?

Akár egy roncs zsebrádió végfokát is alkalmassá lehet tenni egy ilyen jelnyomozóhoz.
(#) walter válasza forma1 hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Szia!
Jónak látszanak a tranyók? Ezt miből gondolod?
Mérjél feszültséget a tranzisztorokon,bázis-emitterek között, germániumnál 0,15-0,2V, mérjél feszültséget a kimeneti tranzisztorok kicsatoló kondenzátorán,itt a fél tápfeszültségnek kellene lennie.
Szerintem zárlatos a torz oldalon a kimeneti tranzisztor.
Hangszóró ne legyen a kimeneten úgy mérj és kapcsold rá hangszórót és úgy is mérj nem szabad változni a fél tápfaszültségnek. Gondolom a tápfeszültség sincs rendben (szűrő elkón).
Természetesen egy általános kapcsolás esetén igaz,amit írtam.
(#) forma1 válasza walter hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Köszi, holnap megmérem amiket mondtál, ma a kondikat cserélgettem. Azon az oldalon ahol tényleg csak kb. vonalszint erősséggel szól (nagyon nagyon halkan), ott kimértem mind a két végtranyót a skori féle alkatrész vizsgálat szerint, és jónak tünik. A másik oldalon még nem szedtem, mértem ki őket, de szeirntem is azok lehet hogy gyanúsak mert "nagy" hangerőn torzak is és a mélyek eltűnnek, persze ez is halk, de a oldalinál azért jóval hangosabb.
(#) forma1 hozzászólása Dec 11, 2011 /

Ez a skori féle diódaméregetős dolog ez teljesen biztos? Ha eszerint jó, akkor biztosan erősít is?

Kimértem, azon az oldalon ahol szól valamennyire, ott az e-B között egyik tranyónál 0,077V a másiknál 0,045V, azon a csatonán ahol szinte sehogy nem szól, mikozben mértem kiment a biztosíték a tápegységnél, és zárlatos lett mindkét tranyó E-C között :no:

Mit csináljak most? ha veszek bele új tranyókat nem fognak tönkre menni? Más is tönkremehetett?

plííz help
(#) walter válasza forma1 hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

Nehéz így segíteni.
Mérés közben oda kell figyelni,zárlatot csinálhattál a mérés közben.
A mért értékek B_E -nél rosszak, a tápfeszültség rendben?Amennyiben igen a tranzisztorokat is meg kell mérni.Féltápfeszültségről a kimeneten semmit nem írtál.
Hogyan mérted a (jó) tranzisztorokat,kiforrasztottad?
(#) walter válasza walter hozzászólására (») Dec 11, 2011 /

A halk oldal tranzisztorai a kimeneten jók lehetnek,ha nem torz. Mérj ellenállást kikapcsolt helyzetben a kondenzátorokon, nem zárlatosak-e? Ezután mindegyik kondenzátorral tegyél párhuzamosan egy jó és feszültségre, kapacitásra azonos vagy nagyobbat.
Zárlatra figyelj.és a helyes bekötésre!
(#) forma1 válasza walter hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Zárlatos tranyót kiforrasztottam, így nem vágja ki a biztosítékot, a másik oldal működőképesnek látszik, de hangosan csak teljesen arra az oldalra húzott balancal szól. Ez eddig is így volt, tehát ezzel hogy kiszedtem a másik oldal végtranyóit ennek az oldalon nem változtattam. Tápkondikat is kecseréltem, raktam bele vadi újat (vettem) és ugyanúgy benne van a brumm, és érdekes módon mindig ugyanolyan hangos a brumm, teljes hangerőn és teljesen levett hangerőn is, tehát a hangerőtől függetlenül.
(#) forma1 hozzászólása Dec 19, 2011 /

Hogy lehet az hogy kondicsere utén is megmarad a brumm?? A brum (50hz) hangosságának nem a hangerővel kéne egyenes arányosságba lenni? Érdekes hogy minden hagerőn a brumm az egyforma hangos.
Következő: »»   4 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem