Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Kapacításmérésben szeretnék egy kis segítséget kérni. Van a multiméteremen ilyen kapacitásmérő, és 2-2 lyuk ahova a kondit kell dugni. Hogyan kell megmérni? Nekem még nem sikerült. Mindenféle kondit lehet vele mérni? Polaritásra figyelni kell? A rendes műszerzsinórra is lehet mérni, vagy csak akkor működik ha a kis lyukakba dugom a kondit?” Mit is tudsz? az nem elég, ha van műszered. Mérni is tudni kellenre. A kicsatoló kondinak az értéke számít, a minősége csak a tartósságát befolyásolja.
Ok, elismerem hogy kezdő vagyok, de valamikor mindenki az volt, egyszer el kell kezdeni.
Igen, mindenki volt kezdő, de nem űrrakéta javításával kell kezdeni. Addíg sokat kell tanulni.
Annyira azért csak nem bonyolult, most ez van ezt kell megjavítani. Ki is találtam egy forradalmi javítástechnológiát, hangszóró egyik oldala megy a testre a másikkal meg járkálok a nyák másik oldalán és ebből sok minden ki lehet találni hogy mikor hogy szól
Mennyi is a hangszóró tekercs ellenállása?
Mit is csinálsz amikor ezen a pár Ohm os ellenálláson keresztül testre teszel, (rövidre zársz) az áramkörben bizonyos pontokat? Mit tesz pl. a hangszóróval az egyenfeszültség? Alap nélkül ne építs, és főleg ne a tetővel kezdj, mert könnyen így járhatsz.
Akkor hogyan találjam meg a hibát? Minden alkatrész mérjek ki egyesével? Amúgy az egyenfeszültség tudom, leégeti a hangszórót, de az enyém még bírja és rövid ideig tesztelem csak azokat a részeket, a működőbb oldalon nincs egyenfesz. (néha sikerült 50V-os részre is rákötni, de kapcsoltam gyorsan a szikra miatt és megúszta)
Röviden összefoglalva, van 2 csatorna a jobb oldali igen igen halkan szól alig hallani, mintha csak a előfoknra tenném. Az előfok környékén van jelölés hogy egyik oldal másik oldal, ott mintkét oldal ugyanolyan halkan szól. A bal csatorna sokkal jobban szól, vannak szépen mélyhangok, meg minden, de szerintem ez is kevés (bár jóval hangosabb mint a másik). A jobb oldali (ami nem igazán szól) csatornának ki is mértem a tranzisztorait és jónak tűnnek és ugyanazokat a feszültségeket kapja a tranzisztor lábai (a testhez képest) mint a bal csatornán. Lehet hogy mégis csak a végtranyónak van baja? Ezek alapján az lenne logikus. Szerintetek?
Heló! Mért nem próbálod már ki azokkal a kondikkal amik vannak ,irtam hogy mik jók bele, már lehet rég előbbrél jutottál volna a javításban.
Ok kipróbálom, de az biztos nem oldaja meg, mert a másik szól kondi nélkül is csak rajzt az egyenáram ami bántja a hangszórót
Lehetséges az hogy mégiscsak rossz a végtranyó? Mert ott nem történik elég erősítés szerintem, de az alkatrszviszgálat szerint jó (bár van ahol a dióda száma sok van amelyik között kevés.)
Biztos, hogy nem a végtranyók okozzák, feszültséget nem erősítenek. Meghibásodásuk esetén DC szintek is borulnának, torzítana iszonyatosan.
Köszi, akkor a végfok jó, előfokot vizsgáljam? Sajnos át se tudom látni mert nincs kapcs rajz ami a kondicseréket is megkönnyíteni. Nincs valakinek radiomuseum accountja?
Köszi, ez szerint vizsgáltam a rossz oldalt és jónak látszanak a tranyók. Kisebb tranyóknál mennyi esély van hogy rosszak? Azokat is kimérjem?
Az a sanda gyanúm hogy valahol a balance poti körül lesz a baj, mert azt vettem észre ha a bal (tehát amelyik szól legalább valamennyire) csatornára ráteszem a hangszóró, hangerő nagyra, akkor ha középen van a balance akkor szépen szól csak halkan, ha a másik irányba huzom akkor méghallkabban, DE NEM HALLGAT EL és ha a saját irányába (balra) huzom akkor elég hangosan szól, de eltűnnek a mélyhangok és nagy nagyon torz lesz. Lehet hogy a balance poti? Viszon ne recseg stb amikor húzkodom.
lehet hogy azzal van a baj? De az biztos ezek szerint hogy azon a környéken kell keresgél,
ugye?
Mért nem segítetek?? Köbzoli, CHZ, pucuka a teljesség igénye nélkül, ti a kisujjatokból ráznátok ki a megoldást, enekm hatalmas segítség lenne, légyszives segítsetek, köszi!
Akkor talán kezdjük azzal, hogy pontosan leírod a jelenséget, hibákat.
Műszerezettség hiánya is nehezíti a javítást. Első lépésben meg kéne határozni, hogy melyik fokozatban van a baj. Balace poti működése szerintem ok, leírtak alapján gondolom. Egy jelnyomozó is sokat segíthetne, ez készíthető egy nagy impedanciájú ( min 2000 ohm) régi fejhallgatóból is, vagy egy egyszerű erősítő hangszóró vagy fejhallgató kombinációjával. Ezzel végig "tapogathatnád fokozatról fokozatra az erősítőt és hallhatóvá válna hol keletkezik a hiba. Ha van lehetőséged egy ilyet összedobni, kapcsolással tudnék segíteni az összerakásában.
Olyan fejhallgatóra gondolsz mint pl. Amit detektoros rádióhoz adnak?
Leírtam , hogy milyen kellene.
Azt nem tudom milyen amit detektoroshoz adnak. Azt tudom milyen lenne ideális egy detektoroshoz, az neked is jó lehetne.
Ok, köszi, ha nincs olyanom akkor milyet dobjak össze?
Akár egy roncs zsebrádió végfokát is alkalmassá lehet tenni egy ilyen jelnyomozóhoz.
Szia!
Jónak látszanak a tranyók? Ezt miből gondolod? Mérjél feszültséget a tranzisztorokon,bázis-emitterek között, germániumnál 0,15-0,2V, mérjél feszültséget a kimeneti tranzisztorok kicsatoló kondenzátorán,itt a fél tápfeszültségnek kellene lennie. Szerintem zárlatos a torz oldalon a kimeneti tranzisztor. Hangszóró ne legyen a kimeneten úgy mérj és kapcsold rá hangszórót és úgy is mérj nem szabad változni a fél tápfaszültségnek. Gondolom a tápfeszültség sincs rendben (szűrő elkón). Természetesen egy általános kapcsolás esetén igaz,amit írtam.
Köszi, holnap megmérem amiket mondtál, ma a kondikat cserélgettem. Azon az oldalon ahol tényleg csak kb. vonalszint erősséggel szól (nagyon nagyon halkan), ott kimértem mind a két végtranyót a skori féle alkatrész vizsgálat szerint, és jónak tünik. A másik oldalon még nem szedtem, mértem ki őket, de szeirntem is azok lehet hogy gyanúsak mert "nagy" hangerőn torzak is és a mélyek eltűnnek, persze ez is halk, de a oldalinál azért jóval hangosabb.
Ez a skori féle diódaméregetős dolog ez teljesen biztos? Ha eszerint jó, akkor biztosan erősít is?
Kimértem, azon az oldalon ahol szól valamennyire, ott az e-B között egyik tranyónál 0,077V a másiknál 0,045V, azon a csatonán ahol szinte sehogy nem szól, mikozben mértem kiment a biztosíték a tápegységnél, és zárlatos lett mindkét tranyó E-C között :no:
Mit csináljak most? ha veszek bele új tranyókat nem fognak tönkre menni? Más is tönkremehetett?
Nehéz így segíteni.
Mérés közben oda kell figyelni,zárlatot csinálhattál a mérés közben. A mért értékek B_E -nél rosszak, a tápfeszültség rendben?Amennyiben igen a tranzisztorokat is meg kell mérni.Féltápfeszültségről a kimeneten semmit nem írtál. Hogyan mérted a (jó) tranzisztorokat,kiforrasztottad?
A halk oldal tranzisztorai a kimeneten jók lehetnek,ha nem torz. Mérj ellenállást kikapcsolt helyzetben a kondenzátorokon, nem zárlatosak-e? Ezután mindegyik kondenzátorral tegyél párhuzamosan egy jó és feszültségre, kapacitásra azonos vagy nagyobbat.
Zárlatra figyelj.és a helyes bekötésre!
Zárlatos tranyót kiforrasztottam, így nem vágja ki a biztosítékot, a másik oldal működőképesnek látszik, de hangosan csak teljesen arra az oldalra húzott balancal szól. Ez eddig is így volt, tehát ezzel hogy kiszedtem a másik oldal végtranyóit ennek az oldalon nem változtattam. Tápkondikat is kecseréltem, raktam bele vadi újat (vettem) és ugyanúgy benne van a brumm, és érdekes módon mindig ugyanolyan hangos a brumm, teljes hangerőn és teljesen levett hangerőn is, tehát a hangerőtől függetlenül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |