Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1037 / 1320
(#) bbalazs_ válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

A whilebol gondolom, hogy nem ASM-ben irod...
Akkor meg kellene nezned, mit generalt a fordito.
Mi lenne, ha egy egyszeru asm progit tennel be? Akkor egybol kiugrana, merre kell keresgelni.
Ne inicializalj semmit, max a portot a lednek, de meg az sem kell, ha olyat valasztasz, ami bekapcsolaskor output.
A legprimitivebb progit csinald, ami letezik.

Ja, meg probald meg elemrol jaratni!!!
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Hopp, most latom a nyak tervet...
Elegge huzos, hogy valahol athuzos...
Foleg, ha te sajat magad marattad...
Sok, szinte lathatatlan helyen lehetnek reszleges atvezetesek.
Szerintem csinalj egy masik nyakot, nagyobb hezagokkal.
(#) Hp41C válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Ezen a panelterven lehetne sokat javítani:
- 7805 kimenetén nincs 100nF közvetlenül a labainál,
- C22 alacsony ESR -rel, de a bekötéséből majdbem nagyobb soros ellenállás adódik, mint a sajátja..
- C15 és C23 -nál is jobb lenne, ha a bemenő táp vezeték átmenne a kivezetéseken. Sok hasonló bekötés van...
- Nagyon nagy impedenciás a földelés a sok majdnem teljesen elzárt felülettől. Ilyen felület pl. a pic 31. lábát is bekötő felület. Nem ártana néhány föld átkötés sem. Ne aggódj, nincs analóg mérés és audió fokozat. Vezetékkel a pic alatt kösd össze a 12 és a 31 lábakat. Most a fél kártyát megkerüli a föld összeköttetés...
- Q1 -hez 22pF -os kondenzátorokat tennék.
(#) ToMikaa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Most írtam egy nagyon egyszerű programot.
Először is, az újraindulások miatt én kérek elnézést. Mivel több fordítóhoz is vannak beállítva konfigurációs bitek, ezért elnéztem, hogy az aktuális fordítóhoz ki van-e kapcsolva a watchdog, természetesen nem volt. Ezzel megszűntek az újraindulások.

Ami érdekes, hogy most próbálkoztam a külső oszcillátorral HSPLL beállításokkal. Néha megy, néha nem. Amikor nem megy, akkor leveszem a tápot, majd visszarakom és utána megy. Párszor ezt eljátszom, megint nem megy, utána megint megy. Mindenféle fizikai mozgatás nélkül.

Egyébként a NYÁK-ot legalább 10x végig bogarásztam, jó erős fényerejű lámpával átvilágítva néztem meg, hogy nincs-e véletlenül egy apró rövidzár valahol, de semmi. Fotózásos technikával készült a NYÁK, elég nagy hézag van a sávok között. Sajnos most nem tudok újat maratni, mert nincs akkora méretűm, amire ráférne (másrészt nem egy rövid művelet lenne újra megcsinálni az egészet). Most, hogy félig-meddig megy a HSPLL, megpróbálom a másodlagos oszcillátort is.
(#) watt válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Kicserélted a kondikat? (kicsit kezdünk lecsúszni kezdőbe...)
(#) ToMikaa válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2011 /

Igen. Azért használtam 15 pF-os kondikat, mert a dokumentáció ilyet javasolt a HS kristályokhoz.

A táplálást próbáltam külső tápról, illetve PICkit2-ről. Egyik sem bizonyult megoldásnak.

A másodlagos oszcillátor továbbra sem működik, csak néha-néha kapok interrupt-ot. Megpróbálom áttörölgetni a az egész NYÁK-ot alkohollal, hátha maradt valahol megszáradt forrasztó olaj.
(#) Papp Ferike válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Szia!

Én kísérleteznék azokkal a kondikkal. Induláskor van főleg szerepe. Sajnos már megépített és korábbi szériákban működő áramkörökbe beépített új kvarc-ok nem működtek rendesen.Csak egy kis okosítással. Ez egy ipari szériánál berendelt nagyobb mennyiségű alkatrész esetén mindenképpen megoldást kíván. A te esetedben pedig jó tanulsággal szolgálhat. F
(#) ToMikaa válasza Papp Ferike hozzászólására (») Nov 20, 2011 /

Amint lesz alkalmam, kicserélem őket. Írta is a dokumentáció, hogy nagyobb kapacitású kondenzátorral stabilabb lesz az oszcillátor, ellenben lassabban fog indulni. Nálam ez egyáltalán nem számít. Ellenben akkor cseréljem az RTC kvarc kondenzátorait is? Azonak 30 pF-ost javasolt, 33-as van benne. Teszteltem, jól jár a Timer1, szépen másodpercenként kapok interrupt-ot.
(#) ToMikaa válasza (») Nov 20, 2011 /

Tény, legközelebb figyelek, hogy az egyszerűbb dolgokat a kezdőben kérdezzem. Elsőre úgy tűnt, hogy bonyolultabb a probléma.
(#) Attila86 hozzászólása Nov 21, 2011 /

Szeretnék egy PIC12F615-re programot írni. Eddig csak kizárólag 18F-es jószágokkal (2520, 2423, 2523, 4520, 25K80, 26K80) foglalkoztam, de most a kevesebb láb és a kisebb alkatrészköltség miatt egy kis nyolclábú 12F-el barátkozom. Rögtön a legeslegelején természetesen problémába ütköztem:
  1. __CONFIG   _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _WDT_OFF & _MCLRE_ON & _IntRC_OSC

Erre azt mondja hogy az _IntRC_OSC nincs definiálva. Aztán jönne az inicializálás, szeretném beállítani a belső oszcillátor órajelét, de nem találok olyat hogy OSCCON regiszter. A 18F-eknél ez kellett, de itt max csak OSCTUNE-t találtam, de az órajelet nem tudom mi állítja be. A többi erorral egyenlőre nem is foglalkozom...
(#) ToMikaa válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

A doksit elnézve a konfigurációs byte utolsó 3 bitje határozza meg a belső oszcillátor órajelét.
A _IntRC_OSC szerintem (eddigi tapasztalatok alapján) nagybetűs _INTRC_OSC lesz, de meg tudod nézni a PIC-hez tartozó header-ben. (MPASM esetén C:\Program Files\Microchip\MPASM Suite\PIC12F615.INC) Ahogy én láttam, _INTOSC-nek van definiálva.

Szerk.:

1. _IOSCFS_4MHZ         EQU  H'3F7F'    ; 4 MHz
  2. _IOSCFS4             EQU  H'3F7F'    ; 4 MHz
  3. _IOSCFS_8MHZ         EQU  H'3FFF'    ; 8 MHz
  4. _IOSCFS8             EQU  H'3FFF'    ; 8 MHz
(#) icserny válasza ToMikaa hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Nálam _INTOSCIO a nyerő, _INTOSC esetén a GP4 lábon órajel megy ki, nem használható I/O célra.
(#) ToMikaa válasza icserny hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Jogos, én is úgy szoktam használni, csak most benéztem a definíciót. Egyébként az INC fájlban szépen le van írva mellé, hogy melyik definíció mire szolgál, nem lehet eltéveszteni.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 23, 2011 / 1

Sziasztok!
Látom volt másnak is problémája Mikrokontroller újraindulással. Látom persze azt is, hogy megvan a megoldás, de tanulság jelleggel: én propellerrel jártam úgy, hogy újraindulgatott folyamatosan, megkérdeztem néhány hozzáértőt, akik azt javasolták - a gyári ajánlások ellenére tegyek kondit a reset láb és a föld közé. Én 100nF-ot tettem közvetlen a reset lábra, kis távolságra az chiplábtól. Egycsapásra megszűnt az összes ilyen probléma, azóta betonbiztos a cucc.
(#) Pez666 hozzászólása Nov 23, 2011 /

Hali!
Valaki lenne oly kedves, hogy küld nekem egy programvázat assemblyben a pic24f64ga002-höz?
Előre köszi!
(#) icserny válasza Pez666 hozzászólására (») Nov 23, 2011 /

A honlapomon a PIC-kwik projektben találsz néhány mintát (különösen a Kísérleti áramkör előtti fejezetekben és a Szoftver segédlet-ből letölthető mintaprogramok között). Az .include "p24Hxxxx.inc" helyett értelemszerűen .include "p24Fxxxx.inc" kell...
(#) treshold hozzászólása Nov 24, 2011 /

Sziasztok!

Segítséget kérnék PIC18F24K22 beállítással kapcsolatban.
A kimeneti portokat digitális kimenet és bemenetként szeretném használni.
A csatolt file alapján (SIM) ez úgy tűnik sikerült beállítani, de ha kiadom a setf LATA (LATB, LATC) utasítást és lefuttatom a SIM-et, nem mindegyik kimenet áll 1-be.
Már átbújtam az adatlapját, de nem sikerült beállítani.
Mi lehet a probléma?
(#) treshold válasza treshold hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Talán most sikerül a csatolt file
(#) bbalazs_ válasza treshold hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

En ugyan nem ertek ezekhez a fejlesztoi rendszerekhez, de hol a program kezdetenek a vektora illetve az alacsony/magas prioritasu megszakitasok vektora?

Probald meg a movlb nelkul...
(#) treshold válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

MOVLB nélkül nem lehet átállítani digitális portra és nem tudom kimeneti módra kapcsolni.
Az adatlap írja, hogy ilyenkor kell a MOVLB
(#) bbalazs_ válasza treshold hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

De az instrukcioban nincs feltuntetve, hogy hasznalja-e a BSR-t vagy nem.
Egyebkent megneztem az adatlapot es az ANSEL regiszterek pont beleesnek, hogy nincsenek a SFR-be mappolva...
Ez mar nem az a rendszer, ahol ezek belefertek a 60 folotti teruletbe, ugy latszik.
(#) icserny válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Idézet:
„De az instrukcioban nincs feltuntetve, hogy hasznalja-e a BSR-t vagy nem.”
A címekből a fordító tudni fogja, hogy BANKED módot kell használnia.
(#) Kisvé hozzászólása Nov 24, 2011 /

Helló!
Van valamilyen ötletetek arra, hogy hogyan lehetne assemblyben x változóban betölteni y címét?
(Például ha van egy y tömböm, akkor annak kezdőcímét szeretném betölteni x-be, hogy azzal indexelhessem az elemeit.)
(#) potyo válasza Kisvé hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

1. MOVLW Y
  2. MOVWF X
(#) Kisvé válasza potyo hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Köszönöm. Nem tudom, hogy a MOVLW így kezeli ha nem konstanst adunk neki paraméterként.
És azt is megtudnád mondani, hogy 16bites PIC-eknél hogy van ez?
Előre is köszönöm.
(#) Kisvé válasza treshold hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Ha device választáskor megnézed létszik, hogy az MPLAB SIM nem támogatja rendesen (zöld helyett narancssárga).
Próbáld ki a valóságban. Volt már olyan a szimulátorban nem volt csak jó.
(#) icserny válasza Kisvé hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Idézet:
„Nem tudom, hogy a MOVLW így kezeli ha nem konstanst adunk neki paraméterként.”
De, konstans lesz ez is, mert az Y változódnak csak a tartalma változik, itt viszont a címére hivatkoztunk.
Idézet:
„És azt is megtudnád mondani, hogy 16bites PIC-eknél hogy van ez?”

1. mov #y,W0
Bővebben: Link
(#) Kisvé válasza icserny hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Nagyszerű. Köszönöm szépen. Igazán hálás vagyok
(#) Kisvé válasza icserny hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Még egy kérdésem lenne:
Az ASM30 Toolsuite-ban tényleg nincs define direktíva vagy csak én bénázok valamivel? (bár google-özés után is arra következtettem, hogy nincs)
(#) icserny válasza Kisvé hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

A helpjében nézd meg a direktívákat! Ott minden kiderül. Nem #define a neve...
Következő: »»   1037 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem