Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1505 / 3993
(#) fileps válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Igen, így nem igen használatos a kifejezés, a kereső sem azonosítja sehol, épp ezért vagyok tanácstalan. Egy dolgozathoz lenne szükségem ahol 4-5 bő mondat erjében bevezethetném a témát, illetve átvezethetném az inverterek, konverterek irányába.
(#) fileps válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Kedves tanárom adta a témát, ha véletlenül nincs közöm az elektronikához most főne is a fejem veszettül, mert statikusként nem tudtam volna beazonosítani. Valóban a mozgó alkatrész nélküli átalakítókat (dc/ac, dc/dc, stb) sorolhatjuk ide, de valami konkrétum kellene.
(#) djhua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

:)) koszonom )) ... de ez befog kapcsolni ? ) mivel a villogonal meg 3-4 V ha van :-? .... Mert ha kiszedem a led elotett ellanalasat , s azutan kotom ra a relet haha lessz 3 V :-?
(#) kendre256 válasza djhua hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Köss vele sorba egy hagyományos, bimetállos fénycsőgyújtót. Hogy meddig bírja, az kétséges, mert nem ilyen sűrű kapcsolgatásra tervezték, de egy darabig elmegy. A villogási frekvenciája függ majd a környezeti hőmérséklettől, meg az izzó teljesítményétől, de tud villogni. (Ja, és ne 500W-os legyen az izzó, hanem 40-60W-os.)
(#) Akashi hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok.

Kerestem, de nem találtam..
Van egy kondenzátorom, ilyen kis pici piros müanyag "kocka".
Az van a tetejére írva 1uK63.
Mekkora ez? 100nF/400V?
(#) kendre256 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

1 mikrofarad 63V-os
(#) Akashi válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Köszönöm.
(#) gergelyaki hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok!
Ha egy kondenzátormikrofon egyik lábára ppozítívat, a másik lábára egy piezót, a piezó másik lábára negatívat kötök, akkor hallani fogom a piezóba amit mondok a mikrofonba?
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Ha igen jó a füled, akkor igen. Ugyanaz a helyzet, mint amikor a dinamikus hangszóróra rákötöd a dinamikus mikrofont.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Hogyan tudok a legegyszerűbben ilyen módon kommunikálni? Vagy másfajta mikrofonnal meg hangszóróval jobb lenne?

Mikrofon -> erősítő -> hangszóró.
Kondenzátor mikrofont elég nehéz kezelni, Előfeszítést igényel, nagyon nagy az impedanciája, úgyhogy különlegesen nagy bemenő impedanciájú, nagy erősítésű kiszajú erősítőt kíván. Cserébe igen jó minőségű mikrofont kapsz. Ennek egyik fajtája az elektret mikrofon, ami már egyszerűbben kezelhető.
(#) oleg53 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Sziasztok!
Ha jól tudom, sok helyen megesküsznek arra, hogy egy mikrofon csak sima kondenzátormikrofon, közben meg elektret.
Szóval lehet, hogy itt is elektretről van szó, csak tévedésből kondenzátormikrofonnak nevezte valaki.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

A hestorebol tudnál ajánlani egy olyan mikrofont és hangszórót ami viszonylag jó hangerőt produkál erősítő nélkül? Telefonkábelre kellene két szálon beszélgetni.

Az nem fog menni erősítő nélkül. Esetleg, ha tudnál szerezni egy régi telefonból egy szénmikrofont, és egy hallgatót, akkor egy zseblámpa elemmel összerakhatod. A nem annyira régi tárcsázós telefonok mikrofonja is jó, mert abban már benne az erősítő.
(#) pucuka válasza oleg53 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Az elektret mikrofon is kondenzátor mikrofon, csak speciális "előfeszített" dielektrikum van benne, ezért nagyobb jelet szolgáltat, amit egy beépített FET -es erősítő erősít elfogadható mikrofon szintre, ami már könnyen kezelhető. Azért kell neki a külső munkaellenállás, meg a táp is. A minősége is sokkal gyengébb, mint egy kondenzátor mikrofoné.
(#) sastas01 hozzászólása Nov 25, 2011 /

Van egy 5V-os ventillátorom, amit szeretnék USB-ről meghajtani. Namármost ehez kell valamiféle kapcsolás(védelem vagy akármilyen vezérlés)? Saját eszemből csak bekötném az USB-n jövő +/- t és már megy is. De ha reménykedésem nem csal akkor kell elé valami kapcsolás.
(#) David.zsombor hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy ilyen karakteres LCD Moduloknál ha valamit megfordítunk akkor megcserélhető a háttér és a a karakter színe. Lehetséges ez? Valaki csinált már ilyet?
(#) bbalazs_ válasza David.zsombor hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Elvileg meg lehet, ha a polarizatort meg tudod fordtani. De szerintem a mostani tipusoknal mar ra van ragasztva az uveg felszinere.
Viszont lehet kapni eleve forditottat.
(#) bensepeter hozzászólása Nov 26, 2011 /

Üdv! Szeretnék felvilágosítást kérni. Van egy házilag épített zenekari végfokom, hiányzik belőle a végfok panel de minden egyéb benne van. Trafók, puffer mezők , hangszóró védelem, kivezérlés mérők, potik .... szóval csak a nyák hiányzik belőle. Az a baj hogy ezt így szereztem. És most jön a kérdés. Mértem én annak idején feszt a trafóról érkező vezetékekről az ha jól emlékszem 46v -volt. Ezek közvetlenül négy méretes puffer kondira mennek ahol a negatív a kondik negatívjával össze vannak kötve, a pozitív pedig a első kondi +jára és az sorba van kötve a többi kondi +érintkezőjével. Tehát az első kondira érkezik a plusz és a negyedikről jön le a pufferelt vezeték. Ott szabad feszt mérni? Több a fesz mint előtte?
(#) Bexa hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok!
Valójában, fogalmam sincs az elektronikáról, és a hasonló dolgokról...Annyit szeretnék kérdezni, hogy hol érdemes hőfok szabályozós forrasztópákát vásárolni, és kb. milyen árakban vannak. Tudjátok, hamarosan itt a karácsony, kapom a kívánságokat...Egy tepsivel és egy könyvvel még elbírok, de ez a páka dolog.... Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) gergelyaki válasza Bexa hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Szia!
A nem olyan jókat kb 0-25000 között meg lehet venni. Jókat 25-50, legjobbak 50-75felett.
(#) Balaa16 válasza Bexa hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Szia!
Én a hestore.hu-t ajánlom. Én is innen kérek karácsonyra. Persze az olcsóbb drabok: Made in China. De azért nekem nem kell a 100000Ft-os digitális Weller.
Üdv! Balázs
(#) gergelyaki válasza Bexa hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Mennyit költenél rá? Mert ha 25 mehet akkor tudok ajánlani egyet. Nekem is olyan van.
(#) Bexa válasza gergelyaki hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Uh, nagyon kedvesek vagytok, hogy máris válaszoltatok...A legjobb barátomról lenne szó, akinek menne az ajándék, de valljuk be...25ezerért, nem igazán venném meg...még neki sem...Csak bíztam benne, hogy ilyen állítható hőfokosat lehet venni, úgy 5 alatt......:/:$
(#) Balaa16 válasza Bexa hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Én ezt fogom kérni karácsonyra. Szerintem ennek elfogadható az ára.
Üdv! Balázs
(#) Bigpeterson hozzászólása Nov 26, 2011 /

Üdv!

Szerintetek erősítő végtranzisztorait rá lehet bízni a szilikonos szigetelőre? Nem fog megsülni?
(#) qvasz2 válasza Bexa hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Létezik 5ezer alatt, de én nem vennék ilyet
Bővebben: Link
Sajnos a jó páka állomások több tíz ezer forintba kerülnek!
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

És miért nem? Nekem ilyen van már lassan egy éve, kezdő vagyok, heti pár alkalomra tökéletes a cucc. Semmi gond vele.. Nem kell elsőnek 70000-res Weller állomást venni...
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Nov 26, 2011 /

Persze, hogy nem kell elsőre 70E-s Weller állomás, de ha annak idején megtehettem volna, hogy a pisztolypáka helyett Wellert vegyek, megtettem volna. Ég és föld a különbség, használhatóság és ár tekintetében is.
(#) Balaa16 hozzászólása Nov 26, 2011 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdés: A PC alaplapokon lévő gombelemek tölthetőek? (feltételezem igen) És ha igen, mekkora feszültséggel lehet tölteni? Egy 3V-os gombelemről van szó, most 0,2V-ot mérek rajta.
Üdv! Balázs
Következő: »»   1505 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem