Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1504 / 3993
(#) rob105 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Rendben,megmérem és majd jelentkezem!!!Köszönöm!
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 24, 2011 /

Sziasztok!
Egy régebbi gyártású kocsiba szeretnék világítást készíteni a csomagtérbe. Szereztem egy másik kocsi utastér világítás egységét amit az ajtóérintkező kapcsoló is tud működtetni, de a rajta lévő kapcsoló másik állásában folyamatosan lehet világítani vele. Egy kontroll-LED-et szeretnék rákötni, hogy ha véletlen valami folytán égve maradna a lámpa az akksi nem merüljön le.
Én egy Reed-relés megoldásra gondoltam, csak nem tudom jó-e. Valaki ránézne, hogy ez megvalósítható-e és mekkora relét kellene kérnem a boltban?

Köszi szépen!

Lámpa.JPG

(#) proli007 válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Hello!
Nem Reed relét kell venned, csak egy Reed csövet. Majd a cső köré tekerni néhány menet huzalt, és így egy áram relét kapsz. (Pont úgy ahogy a rajzodon van) Az adatlapján (ha van ilyen rajta lesz, hány Ampermenet a gerjesztése. Ha pld. a gerjesztése 100Am, akkor egy menetre 100A-kell adni hogy meghúzzon. Ha 10menetet tekersz rá, akkor 10A-ról fog húzni.. stb. De egy kis tekergetéssel legjobb kikísérletezni, ha nagy a gerjesztés szórása.
üdv! proli007
(#) Tóth G. Péter válasza Action2K hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Oké.

Akkor vagy egyik,vagy másik van bekapcsolva,és úgy jó lesz?
(#) brato hozzászólása Nov 24, 2011 /

Üdv!
Ciklámen tv-be hogyan lehetne bekötni scart csatlakozó jelét?
Ha be lehet egyáltalán.
(#) zolika60 válasza brato hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Ha jól emlékszem azon DIN videó csatlakozó van. Egy átalakító zsinórt kell használni.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Valamiért a módosítás már nem ment el, de itt egy bekötés mindkettőhöz: dO5WnKt4BAeCwE&lng=EN] itt
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Kár, mert így meg kell keresni: Hardware / The video
(#) qvasz2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

[OFF]Az oldal valamit módosít a linken, mert böngészőbe illesztve jól működik az oldal linkje
(#) casperx hozzászólása Nov 24, 2011 /

üdv mindenkinek

az lenne a gondom hogy van egy tvm és valami sm a baja de mi az a z sm ha valaki tudja irja már le magyarul hogy mit is keressek köszi előre is
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Esetleg így?
(#) vizor válasza forma1 hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Igen, ez egy olcsó fajta, korlátozott kapacitásméréssel. Azért van két-két lyuk, hogy különböző lábtávolságút könnyebb legyen mérni. Szerintem egyszerűen nem ér le a lábuk, azért nem mérsz semmit. A méréshatár is kicsi, 20 uF. Próbáld ki egy új, nem levágott lábú 1-2 µF-os elkóval vagy egy 100 nanós kerámiával a Cx lyukakban, azzal tesztelheted a multit.
(#) Action2K válasza Tóth G. Péter hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Természetesen. De ha netán mindkettő be van kapcsolva, abból sem lesz semmi baj.
(#) wtc hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok!
Ma véletlenül a multiméteremmel 200mA-es méréshatárnál egy 9 voltos elemet simán párhuzamba kötöttem a két mérőzsinórral egy másodpercre, semmi látható baja nem lett a műszernek, de, lehetséges hogy ettől kevésbé lesz pontos a mérés eredménye?
Köszi előre is!
(#) bbalazs_ válasza wtc hozzászólására (») Nov 25, 2011 / 1

Ha nem egetted ki a belso biztositekot (ami nekem elegge hihetetlennek tunik), akkor mas baja nem lesz.
(#) Tóth G. Péter válasza Action2K hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Szia!Action2K Köszönöm a segítséget.
(#) zolika60 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Így már jó, csak megláttam, hogy azon a TV-n nem ez a DIN csatlakozó van , hanem egy 6 lábú. Sajnos ahhoz nem találtam bekötést. Este ha hazamegyek megnézem egy Orion kapcsolásirajzon és megírom.
(#) wtc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Szia!
Köszi a válaszod!
Nem nagyon értek hozzá de nem égett ki, szerintem azért mert már nincs annyi áram az elemben, meg még az elem belső ellenállását is hozzátesszük (ami nem sokat befolyásol) akkor lehet nem bírt 200 mA-nál több átfolyni.
(#) bbalazs_ válasza wtc hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Lehet, hogy nem egyrol beszelunk. A multimeter mukodni fog tovabbra is, egyedul aramot nem mer, csak 10A-s allasban a masik lyukbol.
(#) wtc válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Működik 200mA-es állában is, csak abban nem voltam biztos hogy jól mér továbbra is.
Köszi!
(#) tib12 hozzászólása Nov 25, 2011 /

Üdv.
Valaki tudna segíteni egy rendelésben? Ebböl szeretnék ingyenes mintát vásárolni(1db-ot), de az angol tudásom nem tul jó. Ha valaki segítene nagyon megköszönném.
Köszi a segítséget előre is.

Ui.: Ugye ingyen szállítják?(Mert azt hallottam igen)
(#) B.I hozzászólása Nov 25, 2011 /

Sziasztok. Lehet, hogy hülye kérdés de azért felteszem. A statikus és a mágneses terek hatással vannak egymásra?
(#) fileps hozzászólása Nov 25, 2011 /

Szeretnék egy megfogalmazást kapni a következőre. Mi az a statikus áramátalakító? Tudom, ide tartoznak az inverterek, de megköszönném, ha valaki tudományosan elmondaná. Link is jöhet.
Köszönöm.
(#) Tóth G. Péter válasza Action2K hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Szia!

Kipróbáltam az y-os megoldást,de mikor bedugtam a másik készülékbe is,akkor elhallgatott az erősítő.
Végük egy kétáramkörös kapcsolóval oldottam meg az átkapcsolást.
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Na végre hazaértem és megnéztem. 1-es kapcsoló feszültség 12V. 2-es video jel. 3-as föld. 4-es 6-os hang. 5-ös nincs bekötve. Azt hogy kifelé, vagy befelé megy a jel a kapcsoló feszültség dönti el. A 4-es 6-os össze van kötve ebben a TV-ben, ezért mindenképpen mono.
(#) kendre256 válasza B.I hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

A statikus csak azt jelenti, hogy állandó (vagy jelenti még a statikával foglalkozó szakértőt is). Ami nem statikus, az mondjuk dinamikus.
Statikus tér lehet pl. a gravitációs tér, elektromos tér (akkor az elektrosztatikus tér), mágneses tér.
Ha a kérdésed az lenne, hogy az elektroszatikus tér hatással van-e a mágneses térre, akkor a válasz nem.
Az elektromos tér változása hatással van a mágneses térre, erre legjobb példa a rádióhullámok terjedése. Viszont a változó elektromos tér már nem statikus.
(#) B.I válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Köszönöm. Elektrosztatikus térre gondoltam, csak hirtelen ez a megfogalmazás jutott az eszembe.
(#) kendre256 válasza fileps hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Hol találtad ezt a kifejezést?
Gyanítom, hogy olyan átalakítót jelenthet, amiben nincs mozgó alkatrész, ellentétben a Forgó áamátalakítókkal, mert ilyenek régóta léteznek. Statikus áramátalakítónak példaként ebben a rendeletben az egyenirányítót hozzák.
(#) djhua hozzászólása Nov 25, 2011 /

Udv mindenkinek !

Nem tudja valaki hogy lehet a legegyszerubben megoldani hogy egy 220V izzo villogjon .... egyszeru .. olcso .. legyen . :-? En gondoltam arra hogy egy astabil multivibratort hasznalok fel , es a led helyet egy relet teszek ami kapcsolja az izzot .. elvileg jo de gyakorlatilag ? koszonom elore valaszotokat ,
(#) djhua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2011 /

Es milyen relet kene hasznaljak ? mert relekben nem vagyok jartas .... milyet kerjek a boltban ? : a bekotest azt kitalalom vagy megkapom a googleba
Következő: »»   1504 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem