Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
8 bit igen, ha kell a lassú, gyors kijelzés is. Ezt nem vettem észre. Amit én gondoltam az az, hogy érzékelni kell, hogy forognak-e a motorok, mert a tehetetlenség viheti előre azokat, ezért gondolok visszajelzésre a forgásról, de csak tippelek, majd a kérdező pontosít. De nem túl bonyolult a dolog, a prell lehet még baj. Én tennék még egy 16x2 LCD-t is, ha már lehetséges, elég olcsó, megéri. De nem az én projektem, előre szaladtam! ![]()
Idézet: „Én tennék még egy 16x2 LCD-t is, ha már lehetséges, elég olcsó, megéri.” Én is! Úgy jobban látható a folyamat , és ha már LCD akkor az I2C-s változatot, hogy ne foglaljon sok lábat.
A nyomógombokkal egy értéket fel és le - igen. A kijelzésre esetleg rá lehetne kötni a mechanikai kapcsolók lábaira ledeket. LCD kijelzőt, stb mellőzném. Fapados legyen, lényegre törően. Ha sokkal egyszerűbb, akár azzal is kiegyeznék, ha csak egy kapcsoló lenne (egy irányba tud léptetni).
A meghajtó motornál lehet félreérhető módon fogalmaztam. Ez a motor egy 5kW-os 3F villanymotor. Nevezzük főorsó motornak. Tehát a DC motorok csak álló főorsó motor esetén dolgozhatnak. A főorsó motorról visszajelzés nincs. A DC motoroknál is csak a fizikai kapcsolók. A kapcsolók hiányában ezek a DC motorok is csak forognának ész nélkül és mozgatnál a léptetővillákat/fogaskerekeket. Ez a gép örökre egyetemes gép marad. Azaz nem kap CNC vezérlést. Megfordult a fejemben, hogy lebontom a DC motorokat és kézzel léptetem adott pozíciókba. Egyelőre érdeklődöm, mennyire lenne körülményes elektromos váltóval használni. A hozzászólás módosítva: Vas, 17:19
Szia!
Akkor ez sima liba egy Arduino-nak. Akkor a kis motorokat optocsatolón keresztül hajtott relék is simán kapcsolgathatják, nem rúgnak vissza. A LED is jó, csinálsz egy táblát abba bele és akkor lehet látni épp mi van. A lényeg, hogy a kis motorok ne tudjanak visszarúgni semmiképpen sem, esetleg diódákkal is védeni kell. Az optocsatoló meg azért, hogy galvanikusan még a relékről is le legyen választva az Arduino, bár lehet ez túlzás már. Igazából nem akkora dolog ez, legalábbis szerintem, de tévedhetek is.
Most így végiggondolva, igazából kellene motoronként egy-egy nyomógomb. Motor tengelyenként van három-három kapcsoló. Tengelyenként ha sorolom e három kapcsoló NC kimeneteit, akkor bármelyik következő pozícióra lépve megszakíthatná a DC motor áramát. Viszont ahogy elengedem a léptetés gombot a valamelyik kapcsoló által nyitott NC kört figyelmen kívül kellene hagyni, hogy tudjon léptetni a következő léptetés gomb megnyomásra. Gondolom ezt valami viszonylag egyszerű relés megoldással meg lehetne valósítani.
Így még logikai áramkör sem kellene. Csak "drótozni" és kialakítani a ledes visszajelzést. A hozzászólás módosítva: Vas, 18:22
Épp ilyesmin gondolkodtam én is.
Nem jártam körbe a dolgot még rendesen, de két darab háromállású, vagy inkább négy állású kapcsolóval és esetleg relés logikával is megoldható lenne a feladat. Az drágább, de mindenhol kapható alkatrészekből állna. Csak mert lehet nem véletlenül ilyen az igazságtáblája a gépnek. Még átnézem, hátha.
Feszültség szivárgásSziasztok!Van egy kis problémám. IRLZ44N-es logikai szintű MOSFET-el szabályzok egy reflektor és egy LED szalag betápját. A fő áramforrás a konkrét esetben 12V. A MOSTFET-eket Arduino-val vezérlem, aminek a betápját a 12V-ról egy Step-Down konverterrel 5V-ra alakítom. A MOSFET-ek SOURCE illetve GATE lábai közzé egy 7,5K-s ellenállást tettem, a GATE pedig egy 220ohm-os ellenállással megy az Arduino egyik digitális lábára, amivel vezérlem. A MOSFET-ekkel a GND-t szakítom. A LED szalag címezhető (WS2812) és az adat lábát egy 330ohm-os ellenállással kötöttem az Arudinora. A reflektor része tökéletesen működik, szépen szabályozható a fényereje, és adott esetben ki is kapcsolható, ilyenkor rajta mért feszültség 0V. Viszont a LED szalagon ez valamiért nem működik. Bár a fényerőt tudom szépen szabályozni, a színeket is tudom vezérelni, de amikor ki akarom kapcsolni akkor halványan világít még, és a rajta mért feszültség sem 0V, hanem 5-6V körüli érték. Merre keressem szerintetek a hibát?
Nem hinném hogy a led szalagnak, ill a vezerlesnek jót tesz ha a szalag GND-je megszűnik mikor kikapcsolod, aled szalag ilyenkor a 12v felé fogja húzni szegény proci kimenetét.. Még jó hogy semmi nem ment tönkre.
Jackly kapcsoló?
Sziasztok!
Találtam én is ilyet, de nem értem a működését pontosan. Ezzel hogy kellene megvalósítani a kért kimeneteket? Gondolom meg lehet csinálni vele, de nem értem pontosan hogyan. El tudnátok röviden mondani? Engem is érdekelne, nem csak a kérdezőt. Keresek adatlapot is hozzá, hátha beugrik nekem is, de nem biztos. Ilyennel még nem foglalkoztam egyáltalán. Köszönöm előre is! És lehet le is esett... Bővebben: Link Gondolom nem véletlen a táblája sem a gépnek. A hozzászólás módosítva: Hé, 18:13
Nyilván laikus vagyok, de a neten töménytelen mennyiségű példát láttam erre a megoldásra, és szinte mindenhol a GND-t szakítják a MOSFET-el. Kivéve amikor nem vezérelt és színenként külön van a betáp, ott nyilván nincs értelme.
A kontroller is a GND-hez képest adja ki a vezérlőjeleket. És a Led is ehhez képest várja. Akkor hogyan bontanád szét a GND kapcsolatot?
Idézet: „Kivéve amikor nem vezérelt és színenként külön van a betáp” Na ez az. ![]()
Szia. A WS2812 vezérelhető , és mindkét tápot el kell venni. Én úgy jártam hogy a "infinity mirror clock "órámba beépítettem egy radaros mozgás érzékelőt, csak akkor működjenek a ledek ha mozgás van a környezetében. Ha az aduinóról jövő jelet levettem , megállt a kijelzés és világított tovább. Ha pozitívot vagy GND -t szakítottam meg , nem volt jó. Maradt a két morzés relé megoldásnak.
Pusztán forgó kapcsolók segítségével nem valósítható meg a sebességváltás. Az eredeti hozzászólásban az igazságtábla a visszajelzések igazságtáblája. Egy-egy váltó kapcsolását egy-egy DC motor végzi, tehát a motort ide-oda kell tudni forgatni. Valószínűleg lehet olyan állapot is, amikor a két sebesség között adott motor pozíciójáról nincs semmilyen visszajelzés, ezt is kezelni kell. Netalán azt is, ha ármaszünet köztes pozícióban következett be.
Mikrokontrollerrel nem egy űrtechnikai feladat de csak kapcsolókkal és relékkel megoldani szép meló. Előbbivel időtúllépést is könnyen lehet figyelni ha pl. hiába kap feszültséget a motor, nem változik semmi x ideig. FET , beépített lehúzó-ellenállássalSziasztok!Létezik olyan FET , ami beépített lehúzó-ellenállással rendelkezik a gate- n ? Előre is köszönöm!
Köszi!
Arduino, PIC sima ügy, nem probléma. Azért kérdeztem, mert pár alkalommal találtam relés és igen egyszerű megoldást az adott problémára ami nálam bevált, mert strapabíró, könnyen cserélhető és modellezhető. Ezért elgondolkodok néha, hogy nem jobb-e kerülni a mikrokontrollereket. Azt gondoltam, esetleg ez is ilyen probléma lehet. Relét és foglalatot remélem, hogy sokáig be lehet szerezni, mert meddig forgalmaznak Arduino nano-t? Ezt nem tudom előre megmondani. A forgókapcsolót még nézem, mert szerintem azokból is elég sok mindent lehet készíteni, ezeket nem ismertem eddig, most tanulgatom. Karnaugh táblákkal játszottam sokat, fűtésvezérlésemet is megoldottam vele, relékkel pedig a NAND kapuk könnyen kivitelezhetők. Lehet ez zavart be most nálam. A kérdező megoldja szerintem mikrokontrollerrel. A hozzászólás módosítva: Hé, 21:35
"mert meddig forgalmaznak Arduino Nano-t"
További évtizedekig... 2008 óta létezik, és azóta a kínaiak másolataival együtt annyit gyártottak belőlük, hogy talán sosem fogy el. De az sem lenne gond.
Köszönöm! De jó, akkor rossz kereső szavakat használtam. Ez az ic pont jó is lesz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |