Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   352 / 1159
(#) sempi601 hozzászólása Dec 2, 2011 /
 
Sziasztok! Ma kezdtem javítgatni egy Orion Orister erősítőt. (elég kezdő vagyok még)
Olvastam, hogy érdemes kicserélni a végfok panelon minden tranzisztort (+végfoktranyókat) és elektrolit kondit. Holnap be is szerzem a tranyókat, azoknak tudom a számát, de a két elektrolittal bajban vagyok, nem tudom mik a jelölések, és ezeket hogyan kérjem a boltban. A képen bejelöltem a kondikat (remélem tényleg ezek az elektrolit kondik).

Adatok:
A kéken ez van: 47uA 40V CE1224
A sárgán pedig ez: 100/25V

Még egy dolog, a képen is látszik a BD245A végfoktranyó a fém két oldalán odacsavarozva, ennek van valami értéke, vagy elég ha csak így kérem?

Előre is köszönöm a segítséget!

IMAG0049.jpg
    
(#) röntgen válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
A két kondi: 47µF 40V és 100µF/25V -os. Jó ha álló kivitelben kéred. A tranyó csak egyszerűen BD245A, így kérheted. A kondik beforrasztásánál figyelj a polaritásra, nehogy dirr-durr legyen. :yes:
(#) sempi601 válasza röntgen hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Köszi a gyors választ
Még egy kérdésem lenne, hogy a bd245a (ha nem kapható) pótolható pl. bd245c-vel?
(#) röntgen válasza sempi601 hozzászólására (») Dec 2, 2011 / 1
 
Nyugodtan, sőt jobban is jársz vele, olyan szempontból, hogy az nagyobb kollektor-emitter feszültséget bír. Ez alapvetően egy pozitív jellemző, más paramétere, azt hiszem teljesen ugyanaz.

(#) sempi601 válasza röntgen hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Köszi szépen. Így már egyszerűbb lesz beszerezni az alkatrészeket.
(#) vaszil29 hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Sziasztok!
A mellékelt doksiban megjelöltem egy diódát (FMX22S), viszont nem találok sehol, van esetleg valakinek, valamilyen ötlete, hogy mivel tudnám helyettesíteni?! (Amit be tudok szerezni)

Üdv Vaszkó

datasheet.pdf
    
(#) Auth Zsigmond hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Minapi pécsi teljesen más célú vásárlátogatásom során megakadt a szemen egy perifériáit nélkülöző elektronikus panelből műgyantába öntött , sokvezetékesen csatlakozóan "kilógó", IC-n, amit a "hozzáértő" eladó egy kishibás számítógépként kínált eladásra, a sok vezetéken kilógó alkatrészt a számítógép talpának kinevezve(!).

Inkább egy már nem éppen mai játék gép alaplapjának néztem, de az érdekes megoldás miatt megköttetett az anyagi felemelkedést, de a másik oldalon anyagi csődöt sem hozó (kb. egy szalon sör árának megfelelő) üzletünk...

Gondolom, nem gyakori a színes (55x50x8 mm-es) epoxigyantába bombabiztosan beleöntött (nem lévén hozzáértő, valamiféle programtároló memóriának vélt alkatrész, ezért gondoltam, hogy megosztom élményemet a mellékelt fotók alapján. Ha pedig valakinek a mellékelt képek alapján konkrét ismeretei vannak, megköszönném, ha megtudhatnám: ez milyen alkatrész?
(#) röntgen válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Dec 5, 2011 / 1
 
Ha az van ráírva amit az utolsó képen látok, akkor ez egy 128KB-os v. 1Mbit-es közönséges eprom. Leragasztott ablakkal. :yes:
(#) Auth Zsigmond válasza röntgen hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Köszönöm, csak nagyjából olvasható, vékony rétegű lévén az IC alatt az epoxi réteg, hozzáférhető lett a felirat. Bár, gondolom, a nem szokványos kialakítás másolás védelmi okokból történhetett...(?)
(#) röntgen válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Dec 5, 2011 / 1
 
Pontosan, olyan hardver környezetbe rakta amit senkinek nem jut eszébe buherálni.
(#) nedudgi válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez egy mátrixnyomtató alaplapja.
(#) Auth Zsigmond válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Akár lehet matrix nyomtató alaplap is... Mert, ugye, a karakterek megjelenítéséhez kell egy elektronikai "kormányos"!

Pár éve némiképp karitatív alapon (nem vicc!) néhány szorgalmasabb pécsi kukázótól kölcsönösen elfogadható áron beszereztem pár technikai (néha szétvert) roncsot (diszkrét alkatrészeknél (léptető motor, stb.) jellemzően tőben levágott vezetékekkel..., voltak közöttük matrix nyomtató (EPSON 1050, stb.) alaplapok, sőt nagy forgalmazó és nyomtató javító helyi cégtől (ismeretség révén) kapott panelek, rajtuk lógva különféle (optó kapuk, stb.) mütyürkékkel. A szellemi tőkének (konstrukciós, technológiai) csodálatán túl néhány eszköznek a jövőbe való átmentésének szándéka kárpótolt a költségekért.

Hasonló technikai kivitelezést a pár tucat bontott (anno még matrix) nyomtatónál nem láttam.

Megköszönve az észrevételt, azonban úgy gondolom, ez talán mégsem az...
Bár... könnyen lehet, hogy az IC egy speciális karakter készletet tartalmazhat, pl. egy nem átlagos fogyasztói célú, hanem speciális karaktereket kívánó (pl. vonalkód leolvasás, eltérő karakter generálás??) információ technológiai alkalmazáshoz, amit szükség esetén (pl. más ország béli megjelenés) hamar aktualizálhatnak. . .

Visszaolvasva a reagálásom, egyre inkább hajlok arra: Igazságod vagyon!
Vagy lehet!
(#) qvasz2 válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Dec 5, 2011 / 1
 
Ez egy CASIO pénztárgép és ami lóg rajta kiöntve, az ő "fekete doboza". Mivel már kivonták a forgalomból kb. semmire se jó. Amúgy a fekete dobozt szigorúan kéne a gazdájának őrizni, mivel 6 évig fel kell tudnia mutatni!
(#) mezei dávid hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Legyetek szívesek megírni,milyen trafó ez és mennyi a teljesítménye,mert nem tudom megállapítani mivel kb 40v AC mértem a képen látható két szélső pontján. Dc nem tud mérni csak ellenkező irányba tér a mutató
Üdvávid
(#) nedudgi válasza mezei dávid hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Mérd meg a vasmagot. Abból már lehet valamit tippelni a teljesítményre.
(#) Auth Zsigmond válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Arra jó volt, hogy (hála, Neked) kielégítsem a kíváncsiságom.
Köszönöm a tájékoztatást!
(#) bohus1 hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Sziasztok szeretném megkérdezni,hogy vettem pár ellenállást 1ohm-ost de nem ugyan olyan mint az eredeti az eredeti az barna,fekete,arany,arany színkódú,amit vettem az teljesen zöld és egy fekete színkód van rajta semmi más létezik,hogy ez is 1ohm-os?
Köszönöm előre is a választ.
(#) tib12 válasza bohus1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 / 1
 
Helló.
Igen létezhet, de azért mérd ki műszerrel. Vagy van egy ilyen az oldalon, ha esetleg tudna segíteni.
(#) qvasz2 válasza bohus1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 / 1
 
Nem valószínű, már csak azért sem, mert a fekete az 0!! Ez inkább átkötés lesz: 0 ohm !
(#) bohus1 hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Köszönöm sajnos nincs műszerem mert elromlott de majd holnap visszamegyek és rákérdezek,az érték számolót már próbáltam csak sajnos azon nem lehet kiválasztani egy sávost.
(#) Auth Zsigmond válasza bohus1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Egy mérés (akár kölcsön műszerrel) dönti el legobjektívebben a kérdést, hogy nulla-e, vagy valamilyen (pl. 1 ohm) értékű az ellenállás...

Addig is (mivel több darabot vettél) párat sorba kötnék közülük, és soros ellenállásként (pl. egy LED előtét ellenállásaként) kapcsolnám egy kis feszültségű dugasztápra, aztán a fényerőből (vagy egy határozott felvillanásból...) már következtetni lehetne, hogy van-e értékelhető ellenállás.
Persze más egyszerű áramkörben is okozhat változást néhány ohm értékű ellenállás, vagy egy zárlat fennállása adott pontokon, de a LED ma már filléres eszköz, (halálra szánt) bontott példány is bizonyára akad a barkácsoló ember fiókja mélyén...
(#) nedudgi válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Nem jó! Így mindenképpen haza lehet vágni a LEDet.
ELőször tisztázni kell, milyen teljesítményű ellenállásról, és hány darabról van szó. Szerintem csak akkor érdemes ötletelni.
(#) mex válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Egyszerűen akkora soros ellenállással kell alkalmazni, ami az adott tápfesz mellett nem tud a leden túlzottan nagy áramot áthajtani. A vizsgálandó ellenállás nem oszt, nem szoroz a maga 1 ohm értékével, de ha szakadt, vagy jóval nagyobb értékű, azt a led egyértelműen jelzi.
(#) nedudgi válasza mex hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Most speciel arról van szó, hogy a szóbanforgó ellenállás 0 vagy 1 Ohm.
(#) bohus1 hozzászólása Dec 6, 2011 /
 
Ő lenne az ellenállás.
(#) nedudgi válasza bohus1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Ez túl kis teljesítményűnek tűnik ahhoz, hogy LEDdel lehessen tesztelni.
Ha van fülhallgatód és egy 50-100 Ohm ellenállásod, akkor egy feszültségosztóban lehetne kipróbálni. Ha 1 Ohm akkor pl egy elemmel is lehet tesztelni, kattanást kell hallani. Ha 0 Ohm, akkor nem hallasz semmit.
(#) röntgen válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szerintem rövidzár.
(#) nedudgi válasza röntgen hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Szerintem arról van szó, hogy ezt műszer nélkül bebizonyítsuk, vagy cáfoljuk.
(#) Dániel X válasza bohus1 hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Ez nem axiális induktivitás? Lehet összekeverték.
(#) mex válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Műszer nélkül, sőt led nélkül is, egyszerű rövidzár!
Idézet:
„Ha van fülhallgatód és egy 50-100 ? ellenállásod, akkor egy feszültségosztóban lehetne kipróbálni. Ha 1 ? akkor pl egy elemmel is lehet tesztelni, kattanást kell hallani. Ha 0 ?, akkor nem hallasz semmit.”

Dehogynem... Akkor lesz a hangosabb a kattanás, ha rövidzár, mert nagy áramok folynak, a kivezetéseknek meg van induktivitásuk, ami mágneses teret létasít, és ennek megszűnésekor is kattanni fog...
Következő: »»   352 / 1159
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem