Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kiszedtem a tegnapi nap egy lézer diódát 16x-os dvd íróból...rendeltem internetről egy lézer modult...elméletileg abban van beépített áramgenerátor...ha rákötök két ceruza elemet akkor megmarad a dióda???
Kedves epyn, es mindenki a ki "csak ugy" foglalkozik lezerel, hogy olvassatok el a lezerek osztalybasorolasat, es mindenki annak tukreben hasznalja a tovabbiakban.
Adtam a tanacsot, mivel en a munkam soran lezerdiodakkal is foglalkozom. Igaz mi nem 1W-osnak kikialtott eszkozokkel, hanem kisse kisebb teljesitmenyuekkel (35-100mW), de ettol fuggetlenul halal komolyan kell venni a vedoszemuveg hasznalatat. Bizonyos esetekben (pl infra lezereknel) annyi ido alatt kepes a szemed MARADANDOAN karosodni, hogy eszre sem fogod venni! (lesz egy folt ahol nem fogsz latni). A kulonbozo fenytartomanyba tartozo lezerek a szem kulonbozo reszeit karositjak. Erdekessegkeppen, egy 1W optikai teljesitmenyu lezersugar a szembe jutva a szem fokuszalasa miatt a retinan 100 000W per negyzetcentimeter teljesitmenynek felel meg. (Nem eliras!) Nem feltetlenul szukseges direktbe belenezni, elegendo egy visszavert fenysugar is! Kivancsi lennek epyn milyen hutest alkalmaztal az LPC-826-okon. Mint irtam, mi sokkal kisebb teljesitmenyueknel igencsak tetemes hutofeluletet hasznalunk, mert a cel a nem csak 5 percig tarto mukodes (amikrol en irok, precizen bemert, optikai teljesitmenyek!)
Köszönjük a felvilágositás!
A topic tetejére állandósitanék egy,a lézerdiódákkal való foglalkozás veszélyességére figyelmeztető kiirást,pirossal Egyébként TEC hűtést alkalmazok,peltierrel. Eddig tökéletesen bevált,de muszáj is,mert 4-5 dióda fűti a blokkot,passzivan ezt csak "tetemes" hűtőfelülettel lehet elvezetni,vagy még azzal sem,mert az is felmelegszik 30-35C°-os környezetben. Ám,hidd el,nem kell tetemes méret a diódának:elég ha egy peltier cellával a pici modul foglalatot meghűtöd(mondjuk 15-20C°-ra).A tetemes méret inkább a TEM cella hűtéséhez kell,ahogy észrevettem. Nekem sem 5 percig megy a lézer,van hogy egész nap be van kapcsolva,pl show szerkesztésnél. Ez egy amatőrök által szerkesztett fórum,nem igazán foglalkozunk másképp a lézerekkel,mint "csak -úgy". De nem bánnám,ha professzionálisan is foglalkozhatnék vele,de az egy másik életben lesz majd. Üdv.:Feri
Oszinten orulok, hogy latod van ertelme a figyelmeztetesemnek, remelem nem akadekoskodasnak veszik a tobbiek sem.
Amugy nalunk csak passziv hutest tudunk alkalmazni a kis meret miatt. Itt egy kep rola: Inviso laser Az egesz kb 20x20x70mm nagysagu, es ebbe a hazba kerul a 100mW-os is. Benne van az elektronika is, ami opcionalisan tartalmazhat analog (fenyero) es/vagy TTL bemenetet (strobe) vezerleskent.
Nos,nekem nem a stabilitás a lényeg,nem műszeres,interferencia mérő,vagy holográf lézerem van,csupán látványtechnikai.Alacsony divergencia és a lehető legnagyobb optikai teljesitmény elérése a cél.
Persze,nem baj,ha sokáig életben marad. Inkább legyen minden második hozzászólás a Tiedhez hasonló jellegű,mint hogy ugyanazokat kelljen elismételni,ami már szinte az összes oldalon le van irva,bla bla bla. Most pedig,megjegyzem,nekem is van látáskárosodásom,lézer miatt,figyelmetlenségből,egyik szemem gyengébb és fáradékonyabb azóta.
Ez a szemkarosodas az infras, vagy UV lezer miatt van, az karositja a szaruhartyat/szemlencset. A nem lathato fenysugarak azert is veszelyesebbek, mert nem csak te nem erzekeled, hanem az agy sem, igy nem tudja kisebbre szukiteni a szem a pupillat.
Ime egy szemleteto tablazat, amelyben a teljesitmeny es ido szerepel. Jol kiveheto, hogy meg a lathato szintartomanyban is milyen rovid ido elegseges a karosodashoz (zold vonal) Bővebben: Link
Sziasztok !
én összeraktam egy ilyen lézert : Dióda 16x : LG GSA-4163B ( ez tudom, hogy jó mert az alábbi oldalon láttam, hogy ezt használták ) Laser dióda kép Fórum ahol olvastam Aixiz amit használtam : Aixiz Kiszedtem az eredetei aixiz lézer diódáját, és beleforrasztottam a DVD-R 16x Laser diódát. 1.Megtáplálás: 12V 100mA ( egy adapter ) 2.Megtáplálás: 6v 100mA ( egy másik adapter ) Nagyon jól világít, de nem égeti át a papírt és a gyufát sem gyújtja meg :S Segítsetek, mi lehet a gond !? Idézet: „de nem égeti át a papírt és a gyufát sem gyújtja meg” Talán,mert a youtube-on csak szemfényvesztők vannak? Sosem árulják el hogy fókuszpontba állitják a sugarat,igy energiájának sokszorosa koncentrálódik egy pici pontba,igy képes csak egyetlen dvd dióda gyufát gyújtani. De mint annyian már tanácsoltuk -Maradj a gyufánál,vagy öngyújtónál!-
Természetesen be volt fókuszálva ici-pici pontba, de úgy sem gyújtotta meg, :S , esetleg az aixiz-ben kellene lencsét is cserélnem? Valami tanács ?
Nem tanácsolok olyat,amit ellenzek.
Nem az a lényeg,hogy képes-e bármit is megpirózni. Használd felelősséggel és óvatosan. Nekem 24X irókba való diódáim vannak és 4-500mAt viselnek el.Igy sem gyújtanak gyufát,ha csak párhuzamosra van kollimálva a kilépő fény.Esetleg egy barna fejűt,hosszú másodpercek után. Másféleképp meg nincs értelme használni. Üveglencsével sem mész sokra,5% plusz.A komoly lencse meg 10X kerül többe mint amennyit a dióda ér.
Természetesen saját felelőségre használom, és óvatosan bánok vele, de mit lehetne vele elkövetni, hogy sikerüljön vele meggyújtani a gyufát? Növelnem kéne a mA-t? és számos videót láttam nem csak a youtubon, hanem fórumokon is akiknek sikerült ezt elkészíteni. Esetleg valami tanács? ( Amúgy meg nem figyelmeztetést kértem, mert tudom, hogy ez a szemre nagyon veszélyes, hanem tanácsot ) Előre is köszönöm!
Tanács helyett kérdezek:
-miért olyan fontos hogy begyújtsd vele a gyufát? Egyébként valóban,növelned kellene az áramot. Maximum,de tényleg:250mA
Már tervben van a 22X-es DVD író, Ebből gondolom erősebb diódát tudok kiszerelni!
u.i: Azért olyan fontos, mert az egyik ismerősöm azt mondta, hogy lehetetlenség ezt megcsinálni, és bizonyítani szeretném az "elektrotechnika tudományát", hogy ha valaki gondosan utána jár a dolgoknak, akkor tényleg el lehet érni amit akar! Meg persze saját magamnak is bizonyítani szeretnék, Kösz a tanácsot , beszerzek egy 230 mA-os régi tel. töltőt, az remélem jó lesz hozzá + 22x LG diódát Remélem sikerrel járok... (amúgy a 16X lg dióda 4x AAA elemmel már megégette a fekete szigetelő szalagot, és a barna fejű gyufát felforrósította elég jól.)
Sziasztok!!!
Előre közlöm nagyon kezdő vagyok! -De nagyon érdekelne hogy az igaz-e hogy a számitógép cd-olvasójából kiszerelve a "ledet" kis átszereléssel télleg kapok egy olyan eszközt amivel megtudom gyújtani a cigit ?
Akkor más lehetőség létezik? Youtubon van videó csávokam igy rakja össze ?!-ezért kérdeztem mert már aztsem hiszem el amit látokSzóval létezik ijen lehetőség??? esetleg gyári?? vagy vállalkozó aki összerakna egyet?
Van más lehetőség: DVD író. Ebben a témában kb minden oldalra le van írva minden.
Mester majdnem erre gondoltam a legelső kikiáltásomon is !!lehet hogy van máshol is de itt szeretnék kérdéseimre választ kapnék ,mert nem üres szemekre találtam! Írtam h kezdő vagyok nagyon!!! Eltudnátok mondani hogy milyen tipusu led a megfelelő???vagy minden fajta iróé jó??
Ebbe topic-ba ha visszaolvasol(nem kell sokat) meg fogod találni a választ minden második oldalon legalább kétszer le van írva hogy és miként kell csinálni. Azt meg nem kell elvárni hogy mindenki ugorjon neked a válasszal mert kb 100 szor le volt már írva. Egy kis olvasás visszamenőleg a topicba és meg lesz a válasz. És utána már azt is fogod tudni hogy leddel nem lehet gyújtogatni maximum lézerdiódával.
(bocs az offért)
Hello emberek!Nagyon kihalt a fórum!Lesz 200mw-os vörös pointerem rakok fel majd videót hogy mit tud és össze lehet hasonlítani a házilag készitett dvd lézerekkel
Ez a téma már teljesne ki van vesézve. A-tól Zs+1 -ig, ezért van kihalva. A képeket várjuk.
Üdv mindenki.
Most hogy van elég időm, lézerem és kedvem, szeretnék beüzemelni 1-et. Tegnap egy DVD lejátszóbol kiszedett lézerrel szórakoztam és azt tapasztaltam hogy erős pirosan világít(amikor próbáltam bekapcsolni a dvd-t villan párat) de nem meleg és nem éget, bár attol még veszélyes a szemre főleg mert egy infralézerrel van párosítva. Szóval nem tudok róla semmit, de képet csináltam. Szeretném folyamatosan hajtani. A modulon kívül van még 2 lézer, egy 3 és egy 4 lábú. Nem tudom hogy kezdjek hozzá a meghajtáshoz. Egy kis segítséget szeretnék. Köszi előre is mindent és bocsi ha nem érthető.
ezek a két háromszáz millivattos kínai dvd lézerek nagyon villognak azt vettem észre vagyis nem folyamatos a teljesítményük , talán azér olcsók...
Hát ha nálad villognak, akkor a tápoddal van a gond, erre igen nagy az esély.
Akkor ajánlom ezt ,ez nem olcsó,biztos nem fog villogni
Üdv mindenkinek.
November körnékén hozzá jutottam egy asztali DVD lejátszóhoz, amiben van DVD író is. Találtam benne egy 180-200mW körüli diódát. Most a Szupepe féle áramgenerátort szeretném megépíteni. A képek között találtam egy nyák tervet, és beültetési rajzot. A következő képek: beütetési rajz és a nyák terv. Két kérdésem kenne. IRF540helyet IRF530-t is használhatok? Hova lett a modulációért felelős poti?
IRL540 van benne, nem IRF. Logikai FET kell, ez a lényeg. Meg persze, hogy el tudja fűteni a maradék teljesítményt. Ez a terv CW lézerekhez van, moduláció nélkül.
Ok. Ezt jó tudni. De CW lézerek valami speciális lézerek?
Akkor nem is jó a normál diódákhoz? A nyáktervet eltudom készíteni "vasalós" technikával? Persze nem most akarok neki állni, csak infót, és anyagot gyűjtök. Mivel csak a dióda+foglalat, és a nyáklap van meg.
CW= Continuous Wave
Magyarul folyamatosan sugároz,nincs modulálva,villogtatva.Semmi speciális.A diódalézerek minden esetben CW üzeműek,meghajtás kérdése. A meghajtó áramkörre,amit kinéztél,nincs ráépitve a moduláció lehetősége,kollegám erre gondolt,hogy CW. Pontosabban,moduláció a kézzel állitható dióda áram is,de külső vezérlést nem köthetsz rá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |