Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   21 / 252
(#) MaTe193 válasza Ballage hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia!

Hadd gratuláljak, egyúttal köszöntelek is a rádióamatőrök népes táborában! Őszintén remélem, hogy összefutunk majd valamelyik sávon!

73!
(#) pucuka válasza Ballage hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Gratulálok!
(#) kendre256 válasza Ballage hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Gratulálok!
Csak aztán rádiózzál is! (Ne úgy mint én...)
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Igen volt az RT ben is. Ettől függetlenül a HA8ET féle cucc 1,3 Ghz ig megy, csak sajnos fél watt kell az oldalába.
(#) Ballage válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a gratulációt. Fogok is rádiózni, sőt már van egy kézim is, egy Yaesu FT-60, most már használni is szabad lesz majd.
(#) HA3GX válasza Ballage hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Szia,

elég sokat tudtam rádióztam kollektív hívójellel, így nem kellett "bujkálnom" a sávokban. Sajnos sokszor többen vannak freebandon, mint az összes 2m-es amatőr sávon.
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Lehet, hogy nagy batárságba vágom fejszém, de azért megkérdezem. Szeretnék építeni egy végfokot VHF amatőr sávra, ehhez van itthon pár darab BFQ34-es tranzisztorom. Ahogy elnéztem, ebből olyat 10W körüli teljesítmény is ki tud "csorogni". Mármost, tudnátok valamilyen kapcsolási rajzot ajánlani? Vagy ha már felvetettem a témát, nem zárkózom el az ötletek elől, akár más tranzisztort is használhatok.

Köszönettel: Máté.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 22, 2011 /
 
Nem tudom hogyan tudnál ebből kivenni 10 W körül, mikor a Ptot=2,7 W. Viszont jó szélessávú lineár erősítőt építhetsz belőle. Az adatlapon ott a mérőkapcsolás Azt kell alapul venni. Ha végfokot szeretnél akkor inkább valamilyen nagyobb teljesítményűt kellene szerezned. És VHF -re nem kell túl nagy ft, mert csak gerjedési problémáid lesznek. BLY, BLX, ilyenek.
(#) szendi001 válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Bontott modul kell amit át kellene hangolni. Börzéken találsz.
(#) MaTe193 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Éppen ezért kérdeztem, mert RF erősítő témában még nem vagyok otthon. Egyébként BRG féle Maros-d rádióból van, modulostul. Talán azzal tudok valamit kezdeni?
(#) Antennaman válasza Ballage hozzászólására (») Dec 23, 2011 /
 
Én is had gratuláljak a vizsgádhoz! Szép Karácsonyi ajándék... Jó rádiózgatást! Remélem a tanulmányaid is jól mentek és eredményesek voltak vizsgáid! Az vagyok aki egyszer átvett tőled különböző kis rádió KF trafókat.
Kellemes Karácsonyt!
73! Gábor
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 24, 2011 /
 
Szép dolog a QSL lap tervezgetés, de ha nem vagy MRASZ tag (ami nem olcsó és semmit nem adnak a QSL lap továbbításon kívül) plusz a kilónkénti ár, érdemes elgondolkodni a satlokk által leírt dolgon.

Én is évtizedekig gyűjtöttem a QSL lapokat és amikor már nem fértem a sok laptól, sajnos több ezertől meg kellett válnom. Az sem utolsó és elhanyagolható tény, hogy 1-3 év mire egy lapot megkapsz. A különleges lapokat pedig IRC-vel vagy dollárral bélelet borítékkal kapod csak meg és sosem gondoltam volna hogy egyszer én is pártolója leszek az e-qsl-nek.

1-2 diplomához nem fogadják csak el az e-qsl-t, nincs millió papír, egyből kategorizálva vannak a "lapok" és azonnal megkapod a küldőtől minden költség nélkül.
Szép, szép a hagyományos QSL lap, de az E-QSL a jövő! Pláne ha a LOG-ot is elektronikusan kezeled (pl:Logger32)
http://eqsl.cc
(#) Ballage válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 24, 2011 /
 
Köszönöm szépen. Igen, mostanra gyakorlatilag minden vizsgán túl vagyok szerencsére. Most egy kicsit lazább időszak jön, de csak egy ideig.

Kívánok neked én is hasonló jókat, boldog Karácsonyt, remélem mihamarabb az éterben is találkozunk.

73 DX! Ballage
(#) gergelyaki hozzászólása Dec 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Lehetséges lenne egy olyan erősítő építése ami 118 - 180 és 400 - 480 MHz frekvenciákban működne?
Kétrsávos rádióamatőr rádióhoz kéne antennaerősítőnek. A rádió kimeneti teljesítménye 5 wattos, ezt kéne erősíteni. Ezt csak ha simán betenném az antenna helyére az úgy jó lenne? Vagy lenne valami baja a végfoknak és ha lenne az úgy jó hogy beteszek egy 5 wattos műterhelést az antenna helyére és azzal párhuzamosan az erősítőt és az erősítő kimenetére egy nagy antennát? Ha lehetne akkor olyan max 50 watt kellene.
Ákos
(#) ha9pi.feri válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Szia!
Ehhez még nagyon sokat kell olvasgatnod, ez ettől egy kicsit bonyolultabb, de ne add fel!
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Ez elég nehéz feladat. Már a szükséges erősítők elkészítéséhez RF műszerek szükségesek. Ezek nélkül nem fogod tudni megoldani a kérdést. A két sáv szétválasztásához allul-fellül szűrőváltót kell készíteni, az egyes sávoknál az adás- vétel irányváltást meg kell oldani. Ez már tekintve a viszonylag keskeny sávot, és az üzemmódokat (simplex) nem egyszerű feladat.
Az adásirányú 50 W ha rákerül a vevő irányú erősítő bemenetére, az rögvest tönkremegy, műterhelés ide, oda.
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Azért előbb javasolnám, hogy építs egy jó kétsávos antennát, minél magasabbra, vezesd le egy viszonylag kis csillapítású koax kábelen, és erre csatlakoztasd a kétsávos kézi rádiódat. Meg fogsz lepődni a használhatóság javulásán, minden erősítő, és egyéb hókuszpókusz nélkül. A stabil állomásodat pedig (majd, ha sor kerül rá) építsd ki rendesen, és nem lesz szükséged antenna erősítőre, és antenna végfokra. 20 - 30 méter koax kábelt még négyszáz megán is kezelni lehet.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Nem akartam építeni, még rádióm sincs csak kíváncsi voltam.
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Akkor kezdésnek belecsaptál rendesen a "lecsóba". Antenna erősítőt önmagában építeni, nem nagy kihívás, de rendszerbe rakni, már más tészta.
(#) gergelyaki válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Szerintetek milyen ez a rádió? Megéri? http://www.cbradio.hu/kg-uvd1p_v2_ext.html
(#) pucuka válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Meg.
(#) enpesta válasza gergelyaki hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Aha, így már érthető, miért nem vagy eléggé tájékozott. Ha kíváncsi vagy (ami igazán örvendetes!) kezdjed olvasgatni pl. ezt: http://wiki.ham.hu/index.php/Kezd%C5%91lap Itt választ találhatsz jónéhány kérdésedre - ha nem, lehet folytatni itt a fórumon. (Erősítő, úgy általában nincs; a pontos funkciót kell elsődlegesen megadni: teljesen más kapcsolástechnika, félvezetők kellenek egy 5 W rf teljesítményt 50 W-ra erősítőhöz, mint néhány (tized) mikrovoltos, antenna által szolgáltatott kapocsfeszültség 10-20-szorosára (a levezető kábel csillapítását kikompenzáló) erősítéséhez. A rádióamatőrök által használható frekvenciatartomány is szűkebb: pl.144-146 MHz az egyik sávban. Sávon kívüli adás elvileg erőteljesen szankcionált... Úgy egyébként is engedélyköteles, úgyhogy tanulás és hatósági vizsga a járható (legális) út. Szabadon, engedélymentesen az un. PMR rádió használható, ezeknek csak technikai feltételei vannak.
(#) MaTe193 hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Kedves barátim!

Egy (szerintem) nagy kihívás gördült elém, mely elkerülhetetlen, ha komolyabban érdekel a rádiózás. Név szerint antennát szeretnék telepíteni a panelházunk tetejére. Mi a teendő, kit kell megkeressek (nmhh/önkormányzat) ahhoz, hogy végrehajthassam eme gaztettet (HI), kell-e illetéket fizetnem, stb.? Mármost, fordulok itt a panelos amatőrtársaimhoz: mivel sikerült meggyőzni a lakóközösséget?

Remélem tudtok segíteni!
73!
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Először is érdeklődj, az NMHH ügyfélszolgálatánál, hogy mi a teendő. Valószínűleg építési engedélyre lesz szükséged, ezt a társasháznál megvétózhatják, ha az építményed a ház állagát veszélyezteti, (villámvédelem, mechanikai rögzítések) egyébként nem. Ezért kell az építési terv, amit jóváhagyás, építési engedély, önkormányzat után a társasház nem vétózhat meg.
Légy körültekintő, figyelj a sorrendre, célszerű a társasházat utoljára értesíteni, és csak a közös képviselőt, a lakókat még a szándékodról sem. Nem lesz sétagalopp, de kitartás.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Köszönöm, én is így gondoltam (mármint, hogy valami papírt kell majd lobogtassak). A közös képviselőtől is tartok egy csöppet, ha kiírja közgyűlési szavazásra, elég egy jómadár, aki elülteti a bogarat a többiek fülében, hogy ez bizony káros, satöbbi, satöbbi. Első körben írok egy levelet az NMHH-nak.
(#) Ballage válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Na, ez engem is érdekel. Nemsokára elvileg nekem is aktuális lesz egy ilyen projekt.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Engem is cseszegettek az antennám miatt, mert hogy abba csapott a villám, és azért ment tönkre a tv jük. Hiába mondtam, ha abba csapott volna, az alucső már rég elolvadt volna, meg nálam égett volna először minden szénné.
Nem kell közgyűlési hozzájárulás (engedély) a háztól, jogod van rádióállomás létesítéséhez, a rádióengedélyed alapján. Kötözködni lehet, de csak vétó joga van a háznak az említett esetben.
(#) barzoj hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Szeretnék építeni PL519 (4db) lineár végfokot az RH sávokra.!
Ennek az anyagszükségletét hol lehet beszerezni a találkozókat leszámítva.? Jelenleg csak az elképzelések vannak hozzá.!
(#) pucuka válasza barzoj hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Internetről kellene próbálkoznod talán. A kodenzátorok beszerzése lesz kritikus, de azt is lehet internetről, gyártóktól, kereskedőktől.
(#) Antennaman válasza barzoj hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szervusz János!
Én is max abban tudok infót adni, hogy az anód feszültséget szolgáltató trafót az ismeretségi körömben jó vissza jelzésekkel Imre koma szépen legyártja link:Trafó megoldás [b]
Következő: »»   21 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem