Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Sok repülős irányjeladó is hallható 255 - 495 kHz között.” És azon mit hallgatsz? elég unalmas lehet, ui csak a saját azonosítóját adja folyamatosan.
Azokat csak mint érdekesség. Néha végigtekerem a sávot hogy megvannak-e még. Ugyan így 4625kHz-en az UVB-76-ot, de az inkább csak este vehető...
Sziasztok!
A HA7KLF oldaláról elérhető egy javascript alapú - offline is működő - Morse vétel gyakorlására alkalmas program. Több különböző frekvenciájú, jelerősségű QRM indításával alkalmas lehet az akusztikus figyelem fejlesztésére is.
A programot egy vizsgára készülő lelkes klubtagunknak készítettem abból a célból, hogy a magyar ékezetes karakterek vételét is gyakorolhassa.
De figyelmébe ajánlom minden érdeklődőnek, kíváncsi ifjúnak, aki jó mulatságnak tartja, hogy egy mindig kéznél levő kütyü segítségével önállóan megtanulhatja egy ma is használatos digitális távközlő kommunikációs rendszer alapjait, a morzét. Mindezt akár a valós helyzetet szimuláló zavaró környezetben. Minden építő kritikát, észrevételt köszönettel fogadok.
Dícséretes kezdeményzés, ámbár én lehet az ASCII nagybetűs karakteret tanítanám meg neki olvasni (írni nehéz) morzéul, aztán jöhetne a többi, mert különben:
Idézet: „Csőcsákány, nézzed meg weplapomat, kövess a #TökjóMorzézni.HÚÚ”
Egyszer egy közönséges AM-FM rádiós magnóval sikerült Pesten vennem valamit, amiről utólag derült ki, hogy az feltehetően az UVB-76 volt ‒ legalábbis kísértetiesen hasonlított hozzá! Ez még évekkel ezelőtt volt, akkor még a létezéséről se tudtam az UVB-76-nak (egyáltalán nem ismertem még), csupán egy rádió hangszórója előtt készült rövid felvételem van valahol, még a vételi sávot és frekvenciát se írtam fel hozzá.
Hogyan lehetett lehetséges az, hogy ha az UVB-76 nem AM módban ad, akkor egyáltalán sikerült fognom?
Amben is lehet venni Fmet és ssbt. Csak kevésbé értelmezhető a beszéd.
Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy amatőröknek való Bővebben: CB rádiót de nem tudom mi lenne a lehető legjobb választás. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Amator radiot, vagy CB radiot? Elobbi engedely koteles.
Ha vásárolni szeretnél amatőr rádiót, akkor először rádióamatőr vizsga, és akkor már tudni fogod mi a különbség a CB, és a rádióamatőr rádió (állomás) között.
Egy 12W SSB CB rádió amióta újra legálisan használható bárki által bármilyen engedély és bejelentési kötelezettség nélkül az is megéri.
Persze többe kerül mint egy 4W AM/FM CB vagy PMR..
Kicsit megkésve, de megjegyezném, a Morse kódban nincs kis és nagybetű.
Van az angol ABC, számok, néhány írásjel, és néhány ékezetes betű. Régen volt, de valamikor magam is rádióztam, és a távíró volt a kevencem. -ex HA6OU, most https://kgyorgy.hu
Nagybetűnél erősebben nyomja a billentyűt.
Nekem ( is ) ez _volt_ a problémám, hogy nem _volt_ benne kisbetű. ( Meg '@' sem volt, de az lett. )
És lett cw8 .
A nagybetűhöz mélyebb hang tartozik.
A Wikipedia szerint általában USB, de előfordul néha hogy AM módban is ad. Lehet hogy azt kaptad el...
NehézegységesAz első kiadáskapcsolási rajzát keresem. Javított már valaki ilyet? A csövezés sem azonos az újabb típusokhoz, de lehet, hogy javításkor kerültek bele! Az anódfeszültség rendben, az áramfelvétel kb jó, egy cső feltűnően meleg (süt). A csöveket le tudom ellenőrizni orosz csővizsgálóval, de addig nem akarom piszkálni, míg van remény tanácsot kapni.
Nem tudom, hogy melyik kiadás, de talán segít....
Villamos hálózatból származó zajJóurak! Körülbelül fél éve a környezetemben a ház előtt húzódó kisfeszültségű hálózat S7-9 zajt sugároz 2Hz körüli amplitudó modulációval. A közeli keresztutcában van egy transzformátor. A zaj maximuma a kereszteződés környékén van. Az AM sávban jellemző az 50-100 Hz körüli percegés. Napsütéstől, közvilágítástól független. Az AM sávtól 80 m-ig van, úgy 4-5 MHz-től már nem zavaró.Mi a bánat lehet ez?
Valószínűleg a szolgáltató komunikációja, pl közvilágítás ki be kapcsolás, villanyóra leolvasás.
De bejelenthetnéd az NMHH ügyfélszolgálatánál zavarként.
Fater annak idején (Titászos villanyszerelőként, és később rádiómatőrként) ilyenkor néha sétált egy nagyot, este. Fülelt, és sasolt. Cicergés, sercegés, lila derengés, ilyesmi. Fogott például hibás szigetelőt, szólt a skacoknak, zavar megszűnt. Na jó, 22 kV az nem kisfeszültség, de voltam már Gödön is, 400 kV már folyamatosan cicereg.
Pucukának igaza van, őket például azért (is) fizetjük az adóforintjainkból...
Tegnap előtt reggel az FM 86.7 -en is volt valami, kattogott összevissza az adáson. Esetleg hallotta valaki még rajtam kívül? Jó tudom, hogy ez nem ilyen zaj volt, de valami volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Sopronban már én is futkostam a 22 kV -os alatt föl, s' alá, aztán este lett meg a zavarforrás, egy majdhogynem világító oszlopszigetelő képében.
MRF300 RH vegfokSziasztok! Nekialltam kuzdeni egy MRF300 vegfokkal. Eleg erdekes ugy, dragak bele a cuccok. Vegul megjottek a szurobe a gyuruk, most jonnek a fetek, es rendeltem egy marok SMD 3 KV os kondit. Csinalt valaki ilyet? A panel gyari.
MRF300-zal nem, de mással igen.
A kihívás nekem nem a végfok volt, inkább a tápegység meg a vörösréz hőelvezető + hűtőborda. Lenne valami kérdésed?
Jelenleg ott tart az ugy, hogy megvan a teljes panel keszlet, a szurobe a relek, az smd kondik, es a toroidok. Ami nincs meg es el vagyok veszve, a ket trafo, mert nem vagyok benne biztos, hogy ebayrol szerezzek, vagy az Anico-tol es hogy milyet. A masik banatom nekem is a rez lap. Nagy feluletu alacsony hutobordam van. ( Hotel ital hutobol egy par darab), de ertelmes meretu rez lap kellene ala. Milyen vastag es mekkora legyen. Amit talaltam 5 mm vastag 100x200 mm, vagy amit konnyebben tudok szerezni 400 Voltos energia sin. Ez 60 x 10 mm. Elvileg fel tudom forrasztani ra a to247 et is.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2024
Trafó vasat az rfmicrowave.it-ről vettem, de beszerezhető akár a farnell-től is a megfelelő típus.
Szerintem a 5mm-es rézlap már lehet jó, nekem kisebb van. (De ne sárgaréz legyen!). A hűtőborda viszont biztosan kicsi lesz. Normál esetben jó, amikor vissza tud hűlni, de versenyen nem fog! A borda alsó fele lehetőleg minél vastagabb legyen (ez tárolj a hőt) míg a lemezeknek csak a felülete számít. Azaz minél nagyobb, illetve több legyen. Biztosan forszírozott hűtés kell még így is. Forrasztani én akkor még nem tudtam (ma meg már inkább hagyom), de biztosan segít. A meghajtás majd még egy probléma, túlhajtani veszélyes, arra jó odafigyelni. Ha elakadsz írj, addig is jó szórakozást hozzá. 73!
Alighanem az van, amit mondtál, mármint, hogy a szolgáltatónak valami belső információs rendszere lehet, a ludas. Ugyanis borsodi kis falvakon átautózva sok olyan helyen, ahol nagyon valószínűtlen, hogy napelem, vagy valami egyéb kapcsolóüzemű zajforrás lenne, szintén hallottam ilyen zajt az AM sávban. Mellesleg az esztergomi web SDR vízesésén is látszik valami hasonló mintázat, mint nálam. az hiszem , marad a QRM eliminátor projekt megvalósítása.
Szia Feri bácsi! Egy speciális kérdéssel jöttem hozzád, szerintem csak a te évtizedes tapasztalatoddal van erre esèly, mielőtt bele tennèk egy halom munkaórát.
A minap azon gondolkodtam, hogy mi lenne, ha egy többhullámhosszú log-periodikus antennát használnék nem a hagyományos vízszintes polarizációval, hanem 45 fokban döntve, vegyes polarizációban, de a reflektor elemeket aszimmetrikusan eltolva, mondjuk, az egyik oldalon lambda/4-re, a másik oldalon lambda/2-re állítanám be. A célom az lenne, hogy a 14 MHz-es fő iránytartományban maximalizáljam a nyereséget, miközben 7 MHz-en is viszonylag használható legyen, bár kevésbé optimálisan. 1. Hogyan befolyásolja ez az elrendezés a fő iránykarakterisztikát és az antennára jellemző VSWR-t 14 MHz-en és 7 MHz-en? 2. Lehetséges-e, hogy az aszimmetria miatt a sugárzás irányának mellékszögei váratlan irányokba tolódnak el, és hogyan lehetne ezeket kompenzálni? 3. Szerinted érdemes lenne ilyen extrém elrendezés mellett egy „folded dipole” sugárzót alkalmazni a log-periodikus konstrukció központi eleménél? Ha igen, miben változna a rendszer illesztése? Csavar a történetben: a talaj alatti vízérzettség erősen változó, az antenna alatt közvetlenül pedig néhány kisebb fémszerkezet van eltemetve (régi, rozsdás szerszámok egy földalatti gödörben). Szerinted egy ilyen „káoszos” helyszíni környezetben hogyan lehetne úgy optimalizálni az antenna nyereségét, hogy a talaj és az egyéb zavaró tényezők hatását minimalizáljuk? Egyáltalán, látsz ebben a konstrukcióban fantáziát, vagy teljesen más megközelítést ajánlanál?. |
Bejelentkezés
Hirdetés |