Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Sok repülős irányjeladó is hallható 255 - 495 kHz között.” És azon mit hallgatsz? elég unalmas lehet, ui csak a saját azonosítóját adja folyamatosan.
Azokat csak mint érdekesség. Néha végigtekerem a sávot hogy megvannak-e még. Ugyan így 4625kHz-en az UVB-76-ot, de az inkább csak este vehető...
Sziasztok!
A HA7KLF oldaláról elérhető egy javascript alapú - offline is működő - Morse vétel gyakorlására alkalmas program. Több különböző frekvenciájú, jelerősségű QRM indításával alkalmas lehet az akusztikus figyelem fejlesztésére is.
A programot egy vizsgára készülő lelkes klubtagunknak készítettem abból a célból, hogy a magyar ékezetes karakterek vételét is gyakorolhassa.
De figyelmébe ajánlom minden érdeklődőnek, kíváncsi ifjúnak, aki jó mulatságnak tartja, hogy egy mindig kéznél levő kütyü segítségével önállóan megtanulhatja egy ma is használatos digitális távközlő kommunikációs rendszer alapjait, a morzét. Mindezt akár a valós helyzetet szimuláló zavaró környezetben. Minden építő kritikát, észrevételt köszönettel fogadok.
Dícséretes kezdeményzés, ámbár én lehet az ASCII nagybetűs karakteret tanítanám meg neki olvasni (írni nehéz) morzéul, aztán jöhetne a többi, mert különben:
Idézet: „Csőcsákány, nézzed meg weplapomat, kövess a #TökjóMorzézni.HÚÚ”
Egyszer egy közönséges AM-FM rádiós magnóval sikerült Pesten vennem valamit, amiről utólag derült ki, hogy az feltehetően az UVB-76 volt ‒ legalábbis kísértetiesen hasonlított hozzá! Ez még évekkel ezelőtt volt, akkor még a létezéséről se tudtam az UVB-76-nak (egyáltalán nem ismertem még), csupán egy rádió hangszórója előtt készült rövid felvételem van valahol, még a vételi sávot és frekvenciát se írtam fel hozzá.
Hogyan lehetett lehetséges az, hogy ha az UVB-76 nem AM módban ad, akkor egyáltalán sikerült fognom?
Amben is lehet venni Fmet és ssbt. Csak kevésbé értelmezhető a beszéd.
Sziasztok! Szeretnék vásárolni egy amatőröknek való Bővebben: CB rádiót de nem tudom mi lenne a lehető legjobb választás. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Amator radiot, vagy CB radiot? Elobbi engedely koteles.
Ha vásárolni szeretnél amatőr rádiót, akkor először rádióamatőr vizsga, és akkor már tudni fogod mi a különbség a CB, és a rádióamatőr rádió (állomás) között.
Egy 12W SSB CB rádió amióta újra legálisan használható bárki által bármilyen engedély és bejelentési kötelezettség nélkül az is megéri.
Persze többe kerül mint egy 4W AM/FM CB vagy PMR..
Kicsit megkésve, de megjegyezném, a Morse kódban nincs kis és nagybetű.
Van az angol ABC, számok, néhány írásjel, és néhány ékezetes betű. Régen volt, de valamikor magam is rádióztam, és a távíró volt a kevencem. -ex HA6OU, most https://kgyorgy.hu
Nagybetűnél erősebben nyomja a billentyűt.
Nekem ( is ) ez _volt_ a problémám, hogy nem _volt_ benne kisbetű. ( Meg '@' sem volt, de az lett. )
És lett cw8 .
A nagybetűhöz mélyebb hang tartozik.
A Wikipedia szerint általában USB, de előfordul néha hogy AM módban is ad. Lehet hogy azt kaptad el...
NehézegységesAz első kiadáskapcsolási rajzát keresem. Javított már valaki ilyet? A csövezés sem azonos az újabb típusokhoz, de lehet, hogy javításkor kerültek bele! Az anódfeszültség rendben, az áramfelvétel kb jó, egy cső feltűnően meleg (süt). A csöveket le tudom ellenőrizni orosz csővizsgálóval, de addig nem akarom piszkálni, míg van remény tanácsot kapni.
Nem tudom, hogy melyik kiadás, de talán segít....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |