Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Lapozás: OK   4 / 12
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

GDO, frekvenciamérő, és ugye szignál...s némi gyakorlat és menni fog.
(#) pucuka válasza frecsko hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Ilyen hamar ne add fel! A trafót megtekerni sem nagy ügy, nem kell hozzá nagy profizmus. Három szállal egyszerre tekerve 10 menet egy gyűrűmagra. De ahogy ferkógyerek mondja van készen is. Az MC1496 nak az az egyetlen baja, hogy csak 50 MHz -ig jó, de van más is.
(#) frecsko válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Olyan könnyen azért nem adom fel.
Most megcsinálom a wien hidas generátort közben olvasgatok erről.
Majd széjjel nézek piacokon hátha találok komplettet, ne kelljen tekergetnem.
(#) szendi001 válasza frecsko hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Békesség és nyugalom. A fentebb említett 110 Megás keverős szignál nem egyszerű falat. Kapásból kellene hozzá egy frekvencia mérő is. Az osztó sem lenne rossz.
Aki azt mondja hogy a fenti kevert jel tisztább lesz mint a DDS-é házi viszonyok között az elég meredek.
Egyszerűen rendelj egy ilyen kit -et és a hangolási problémád egy életre meg van oldva a jövő hét elejére.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Pucuka, azt az eszközt korrekten összerakni több műszer kell mint rádió hangoláshoz összesen. A végéről még a szerző is írja hogy nem stabil. Egyszerűen 455 khz nél elhanyagolható a DDS hibája.
(#) frecsko válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Frekimérő az már nagyjából meg van. Itt az oldalon van egy vicsys tervezte. Már a panelja megvan, már csak az smd ellenállásokat kell hozzá beszereznem.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Pedig belenyugodhatsz, hogy tisztább a keverős jele mint egy DDS -é. A DDS kimenetét is szűrőzni kell, amit meg is lehet tenni, ha a frekvencia változás nem nagyobb, mint egy oktáv. Ha ennél nagyobb, akkor már szűrőzni nem lehet, mert az alapjel is beleesik a szűrő vágási tartományába. A 100 kHz -110 MHz tartomány bőven, több nagyságrenddel nagyobb, mint egy oktáv. (2 szeres frekvencia) Ilyenkor kell a keverős módszer, egy fix, és egy attól a szükséges mértékben elhangolható. (akár PLL es is) Ha kellően nagy frekvenciákat választasz akkor azért nem ördöngős dolog kiszűrni a melléktermékeket.
Megjegyzem, hogy az összes szélessávú jelgenerátor szinte mindegyike így működik, akár még két DDS különbségi jeleként.
Persze választhatja a "dobváltós" megoldást is, de ez jóval több munkát igényel, ráadásul az FM jel lökete is változik a frekvencia változtatásával. Szóval több előnye van a keverős megoldásnak. (házi körülmények között egész biztosan)
(#) Ferkógyerek válasza frecsko hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Én annó megépítettem ezt a szignált. Akkoriban hasonlóan kevés tapasztalattal.
A két oszcillátor szépen működött és meglepően stabil is volt. DBM gyanánt egy R110-est használtam (ezt lehetett kapni). Viszont a DBM után semmit nem lehetett mérni. Mostmár tudom hogy kevés volt az LO bemenetén a meghajtó teljesítmény. Őszintén szólva nem tudom hogy a szerző milyen keverővel oldotta meg, vagy hogyan sikerült az L4 tekercsről kb +7dBm-et kivarázsolni.
Pár évig állt a panel a bukott projectek polcon, majd szétszedtem.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Nekem egyik kollégám építette meg, működött is, igaz volt mögötte profi háttér, műszerben, és anyagban is.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2011 /

Akkoriban egyetlen frekvenciamérő és egy GDO volt az összes nagyfrekvenciás műszerem.
(#) gtk hozzászólása Nov 29, 2011 /

A DBM (Double Balanced Mixer) elegge jelszint fuggo dolog. Miert kell relativ alacsony frekire DBM? Miert nem valamilyen Gillbert cell alapu szorzo, vagy tranyos megvalositas, pl. DGMOSFET ?
(#) szendi001 hozzászólása Nov 29, 2011 /

Frecsko! Gyere el hozzám, itt van nálam egy rádió bemérő állvány, összes szükséges műszerrel. Szignál, szkóp, ami szemnek szájnak ingere.
(#) pmaroti hozzászólása Nov 30, 2011 /

Kezdem nem érteni, hogy a keverés miért ad tisztább jelet, mint a DDS.
Ha pl. egy 10MHz-es jelet akarnék előállítani, akkor egy 100 Mhz-es fix és 110 Mhz-es VCO jelét keverve elő fog állni a 10 Mhz-es kívánt jel, illetve ennek többszörösei is (20Mhz,30Mhz,40Mhz, stb.) attól függően milyen tiszta a oszcillátorok jele, illetve a keverő (DBM) számára milyen mértékben illesztjük a ohmikusan és jelszintben a kimeneteket a kívánt értékre.
Szemben ezzel a DDS estén (pl. ad9850/1) ismerve az órajel frekvenciáját (125Mhz, vagy 180Mhz) eleve számíthatóan ismerjük a spektrumban lévő komponensek nagyságát: sin(x)/x; x= pi*fout/fclk.

Megnéztem az DDS-ek adatlapját is, ott a spektrum ábrákon nem szerepel, hogy pl. 3. harmonikusok 30 dB-re lennének, inkább olyan ábrákat látok, ahol legalább 50-55 dB-re vannak spektrumvonalak. Persze a spektrumban megjelennek az órajel többszörösei és kívánt frekvencia összege-különbsége a már említett sin(x)/x amplitúdóval, de ezt inkább előnynek tekinteném.

Sajnos mérőműszereim nincsenek, így ellenőrizni mindezt nem tudom. Segítsetek hol tévedek?

// Mindezt ezért írom, mert most építgetek egy DDS alapú generátort, de itt most sok rosszat írtatok...
(#) pmaroti válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Nov 30, 2011 /

A hivatokott 110Mhz-es jelgenerátornál nem az lehet a gond, hogy a kapcsolási rajzban lévő SFD 106 keverő dióda germánium alapú és így oda nem kell +7dBm hanem csak kb. -4 dBm? (2x0.7V=1.4Vpp helyett 2x0.2V=0.4Vpp)

Ezek mentén kell egy kb. 10-12dB-es erősítés a lokál jelre és akkor lehet használni egy gyári DBM-et.
(#) szendi001 válasza pmaroti hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Én úgy vagyok vele, hogy mérni valós körülmények között kell. Az antennából úgyis jön sok szemét. Egy jó DDS nem annyira rossz, mint egy hibás munkapontú analóg. Én mindenképpen a DDS re szavazok gyors mérések esetén, mert kvarc stabil, nem kell frekvencia mérő, és konstans a jel amplitúdója a frekvencia menetben. Persze akinek van ideje 3 napik kompenzálni egy rezgőkört hőre, akkor nyilván tisztább jelet is lehet csinálni, csak nem 20 Euróból.
(#) pucuka válasza pmaroti hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Nem írtunk sok rosszat a DDS ről, csak annyit, ha széles sávban 1:10 . 1:100, vagy még nagyobb tartományban kell hangolni, akkor a keverős módszer előnyösebb, mert könnyebben szűrőzhető. Egy szignál generátornál elég fontos a jel tisztasága, egy wobblernél nem annyira.
A DDS -nél ha szűrőzöd a kimenetét, azzal sincs semmi probléma, csak ha az átfogás 1:2 -nél nagyobb, akkor már elég nehéz a kimenőjelet szűrni.
A DBM -nél az LO jel (jó kiegyenlítés esetén) meglehetősen nagy csillapítást szenved, ezért a zavarfrekvenciás számításod nem egészen helytálló, és még a keverő meredekség sem lineáris.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Frekvencia mérő meg amúgy is szükséges a műszerparkban, és akkor már mindegy. De a feladat megoldható több úton is, mindenkinek ízlése szerint. Lehet PLL -es VCO -kat is kevertetni, (ahogy drága szignálokban csinálják) de az azért elég bonyolult. Az egyszerű megoldásról meg mindíg kiderül, hogy az sem olyan egyszerű.
(#) ih.he válasza pmaroti hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Ezt most bevallom, nem ertem:
>Persze a spektrumban megjelennek az órajel
>többszörösei és kívánt frekvencia összege-
>különbsége a már említett sin
>(x)/x amplitúdóval, de ezt inkább előnynek
>tekinteném.

Most nem az a cel, hogy egy minel tisztabb szinuszjelet allitsunk elo? Egyetlen spektrumvonallal? Miert jo az, hogy tele leszunk mindenfele zavaro, nem kivant frekvenciaval a hasznos jel mellett? Amik raadasul kiszurhetetlenek, mivel az alulatereszto szuro ateresztesi tartomanyaban jonnek letre. Miert jo az, hogy a 30 MHz-es hasznos jel mellett letrejon 10, 20, 40, 50MHz is, nem csak a felharmonikusok (60, 90, 120MHz)?

Ezen doksit atbongeszve azt hiszem megertettem, miert lesz zajosabb a (jo) DDS, mint egy (jo) analog szignal:
http://www.analog.com/static/imported-files/tutorials/MT-085.pdf

Tovabbi jo barkacsolast!
(#) szendi001 válasza ih.he hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Nekem a cél a megvalósult műszer dobozolva. Ha valaki épített analóg szignált, kérem tegyen fel képeket a mechanikáról és a keverőről
Ha valaki pl egy RH rádiót be akar mérni, vagy egy műsorvevőt, akkor a fél délután összerakható kit professzionális megoldásnak tekinthető.
Van analóg szignálom is, de ritkán használom, mert több pontos megzavar a mérésben.
30 éves mind. Kontaktos. Osztója olyan amilyen. Freki 50 perc után stabil. Ok javítom néhány részét, de a DDS el átvitelt is tudok mérni. Impedanciát is, SWR-t is. Egyben. (Ferkógyerek műszere)
(#) ih.he válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Azt hiszem nem ertettel meg...
En ezt a mondatot kifogasoltam csak:
>Persze a spektrumban megjelennek az órajel
>többszörösei és kívánt frekvencia összege-
>különbsége a már említett sin
>(x)/x amplitúdóval, de ezt inkább előnynek
>tekinteném
.
Azt senki nem vitatja, hogy a DDS-el olcso, gazdasagos,egyszeruen elkeszitheto, jo kis muszer epitheto. Vannak hatranyai a mukodesi elvbol kovetkezoen, ennyi. Mint minden masnak.
En csak arra lettem volna kivancsi, hogy a hasznos jelen felul megjeleno egyeb, erre a mukodesi elvre jellemzo zavaro frekvenciak miert minosulnek hasznosnak, es be is vallottam, hogy nem ertem.
Ebben szerettem volna okosodni, nem abban, hogy az elhanyagolt allapotban beszerzett elavult muszerpark miert nem hasznalhato jol...
Tovabbra sincs tamado ele a hangnememnek, remelem legalabbis, es hasonlot varok mastol is.
Tovabbra is kellemes barkacsolast kivanok es jo hangulatban, ha lehetne...
(#) pmaroti válasza ih.he hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Köszönöm a küldött leírást, nem ismertem még. Persze még emésztenem kell, hogy a harmonikusok miért is "jönnek vissza" az alapsávba...

Az előnyt az image frekvenciákra írtam: láttam leírásokat, ahol ezekre szűrve oldották meg igen nagy frekvenciák előállítását (pl. 3*fclk+fo).
(#) szendi001 válasza ih.he hozzászólására (») Dec 1, 2011 /

Pucukának ment a megjegyzés a régebbi fórumozásra való tekintettel.(Ha visszaolvasod látod, hogy a srác megijedt magától a méréstől, tisztán annak bonyolult megoldása miatt.)
Értem a felvetésed, és természetesen jó a hangulat, csak írott szövegnél nincs hangsúly, és félreérthető lehet egy egy mondandó.
(#) frecsko válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /

Ha a közelben vagy elmegyek.
(#) pmaroti hozzászólása Dec 4, 2011 /

DDS jelgenrátort épígetek. A tervezés mostani szintjén előállt az előzetes "arhitektúra", hasonlóan DDS-60 kit-hez.
Főbb egységek:
- ad9851 signal generator modul az ebay-ről, kb 24 US$
- ada4861 high speed op-amp (sample from analog devices)
- pic18f14k50 vezérlés (chipcad.hu)
Nem tudom érdekel-e még valakit, egy hasonló szignál kialakítása, de ha igen akkor lehet gyorsabban haladnék/végeznénk...
(#) szendi001 válasza pmaroti hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

A DDS 60 kitet lehet PC ről is vezérelni. Ebből lehet csinálni 60 megás wobblert is. össze téve másik vezérléssel.
Azért azt nézd meg hogy a másik kitBővebben: Link nem jobb e neked, mert azon az LCD is ott van meg a tekerő kurbli is.
(#) szendi001 válasza frecsko hozzászólására (») Dec 4, 2011 /

Gyöngyös.
(#) frecsko hozzászólása Dec 10, 2011 /

Szerintetek megérné egy ilyenbe befektetni: EMG 1257, TR-0463 funkció generátor
Vakakódzón találtam egyet 18 ezerért.
(#) Medve válasza frecsko hozzászólására (») Dec 10, 2011 /

Úgy látom a modulációs lehetőségek az erőssége. Fontold meg, hogy szükséged van-e rá.
(#) pmaroti hozzászólása Jan 5, 2012 /

Kérdéseim lennének VCO PLL vezérlése kapcsán: lehet-e PLL-el vezérelni úgy egy magas frekis (1600-2000MHz) VCO-t, hogy a PLL már egy lekevert jelre (~500kHz-400MHz) szinkronizál? Egyébként a keverés során, ha a két VCO frekije közel van egymáshoz milyen "mértékben" számítsak arra, hogy megjelenik a kimeneten a VCO frekik különbségének többszörösei?

A VCO-t innen néztem ki: CM464 1600-2000 MHz VCO
A mixer a gigatechnik ADE-11X lenne (2GHz)
A PLL pedig LC7218 lenne.
(#) pucuka válasza pmaroti hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Természetesen lehetséges PLL -el stabilizált VCO -k kevergetése, a digitális vezérlésű széles sávú generátoroknál is így csinálják. Minden keverésnél megjelennek a keverési termékek, ezért a frekiket úgy kell megválasztani, hogy a kimenőjelből viszonylag egyszerű szűrőzéssel eltávolíthatók legyenek, tehát nem célszerű közel választani egymáshoz.
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem