Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   178 / 274
(#) bereczk.jans válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia! a 22K 680R párosításon én is gondolkodtam, nekem is eszembe jutott a zavarvédettség. Egyszerűen én kicsit jobban szeretem a nagyobb bemeneti impedanciát a hátrányaival együtt, illetve élesztéskor variál az ember. Gerjedés esetén én is ezt jevasolnám
(#) bereczk.jans válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Nem építettem meg a Dani kapcsolását. Azt sem tudom, hogy másoknak ez egy nagyon jó kapcsolás. Csak a sikertelenség láttán osztottam meg vele véleményem. Egynéhány hibás áramkörrel már találkoztam. Ezekből okulva, csak egyszerűen szeretem magamnak értelmezni - szakmailag olvasni - a kapcsolási rajzot. Tudom hidalni több féle képpen lehet.
(#) gabesz.mi074 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Ezeket a módosításokat én nem értem sajnos de biztosan igazatok van, többet foglalkoztok ezekkel a dolgokkal jártasabbak vagytok benne mint én. Túlságosan nem túl jó kapcsolás sok mindenre érzékeny , könnyen be gerjed. Nálam most működik , ha lesz időm ki próbálom ezeket a javaslatokat .
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia! Vitathatatlan, hogy működik ez a tranzisztorokkal kiegészített kapcsolás, csak az a baj, hogy a benne lévő félvezetők csupa olyan hatásnak vannak kitéve amit nem szeretnek. Az IC-nek a terhelés függvényében változik a tápfeszültsége, a tranzisztornak pedig meredek áramfelfutást kell produkálni.
50-200W-os teljesítményhez a TDA7294 árban, minőségben, bonyolultságban és megbízhatóságban jobb választás. Javaslom próbáld ki.
(#) gabesz.mi074 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Igazad lehet ezekben a dolgokban, amivel én foglalkozok az erős áramú villanyszerelés, motor vezérlések transzformátorok , illetve hát van ezekkel a kapcsolásokkal kapcsolatban alapvetőek az elektrotechnikai ismereteim , és sok mindent nem értek . Ha jól tudom ez nyilván elég kezdőknek ajánlott végfok. Nem túl jó hang minőséget produkál, nyilván híd kapcsolás , a hangminősége a TDA2030hídhoz hasonlít. Azért ez nem egy profi tranzisztoros végfok. Röviden meg fogalmazva annyit tudok róla le írni hogy a tranzisztorokat az ic táp árama vezérli a 2.2óhmos ellen álláson keresztül ahol létre jönnek a feszültség esések a táp áram ingadozásának megfelelően.
Valószínű érdemes módosítani a kapcsoláson mert a tápban a pufferek után nekem 1800nf kondit kelet el helyeznem , így hallgatott el a hangszóró lehalkításkor. Ettől független viszont az ic és tranzisztor nem melegszik túl , képes egész nap csont hang erőn bömbölni. 200wat tutira nincs arra én is rá jöttem még 2óhmos hangszóróval sem .
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

A 7294es hidat már réges rég szeretném meg építeni csak időm volna. De arra szakítok. Akkor majd meg kereslek itt és kérek tanácsokat tőled
(#) reloop válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Örömmel fogok segíteni
(#) kiss.ferenc hozzászólása Jan 10, 2012 /

Sziasztok! Meg akarom épiteni a TDA2030as erősitőt, már mindent beszereztem hozzá, csak a trafó hiányzik, meg a hangszinszabályzót kell összerakjam. Mekkora trafó kell egy sztereó erősitőnek? Ja és úgy szeretném megcsinálni, hogy birjon pár évet. PChez lesz. Mennyire érzékeny a bemenete ennek az erősitőnek?
(#) ODU válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Először is azt kell eldönteni hogy milyen feszültségű legyen a trafó. Max 36V-ot lehet neki adni pufferelés után. Ha csak géphez kell neked és nem kell olyan nagy hangerő akkor mondjuk elég 20V körülivel hajtani és olyan 30W körüli táppal. Nekem ilyen tápom van és tökéletesen megfelel a célnak. Jelenleg 3 éve üzemel. Folyamatosan be van kapcsolva, éjjel-nappal. Napi több órába van terhelve. A bemeneti érzékenységről annyit tudok mondani hogy a laptop hangerőszabályzóját ha a felére állítom a max-nak akkor maximálisan ki van vezérelve. Még annyi hogy 4A-es egyenirányító híd van benne és 20 000µF puffer.
(#) kiss.ferenc válasza ODU hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Még nincs meg a trafó de kb. +- 22V-ról szeretnék két végfokot üzemeltetni(sztereó) ami ugyanez a kapcsolás csak TDA2050 lesznek benne. Leptophoz használnám, csinalok elé egy hangszinszabályzót is, elég lesz nekem zenet halgatni meg filmet nezni a szobába.
És csinálok még két panelt TDA2030okal öcsémnek, neki is szamitogéphez lesz. Úgy tervezem hogy az kb. +-16Vról fog menni, ahoz nem lesz hangszin csak a csupasz végfokok. Szerinted egy 100VA-os trafó elbir két panelt, ugy hogy akkor se legyen nagyon megerőltetve ha órákon át max hangerőn fog járni az erősitő? Ja a pufferek, 2darab 4700mikrofarados kondenzátor lesz, mindkét erősitőben. Szerinted igy jó lesz?
(#) bereczk.jans válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Szia! TDA2030A esetében a megengedett legnagyobb tápfeszültség 44V lehet egyszerű tápegységgel, vagy szimmetrikus táplálásnál +-22V ( ekkor nincs kicsatoló kondenzátor)
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

A tranzisztorokat párba válogatásnál a kimenő tranzisztor pár azonos bétáját értjük ha jól tudom. PNP-NPN Tranzisztor pár . Jelen esetben táp áram vezérelt. A cél az hogy a híd egyik oldalán lévő pnp- npn tranzisztor pár béta értékei azonosak legyenek , és a híd másik oldalán lévő pnp-npn tranzisztor is azonos bétán legyen. Ellenkező esetben nem egyezik a pozitív hullám a negatív hullámmal és jönnek a torzítások. Teljesen egyforma tranzisztor párt nem találsz . Ilyen eltérő béta értékek estében amit meg adtál el képzelhető működik de nem lesz tökéletes. A tip35tranzisztornak 111 ez az érték ? Ennyi körül van az értéke ?
(#) dani9228 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Üdv! A TIP35-nek 55, a TIP36-nak 111. Ma bevittem a suliba az erősítőt, a hibákat rajta kijavítottam és működött. 100mA és 80mA között volt a nyugalmi áramfelvétel. Egyenlőre hűtőborda nélkül, de ahogy melegedett az IC úgy nőtt az áramfelvétele. Ráraktam oszcilloszkópra és szignálgenerátorra, egyenlőre terhelés nélkül és az Ukipp max 56V. Az alsó határ frekvencia 5Hz. A felsőt nem tudtam megmérni mert, már igen melegedett és 100mA-es áram korlátnál nem adtam neki többet. A kimenő jelei nem torzultak, és csak egy kis mértékben voltak különbözőek, a kimeneti feszültsége.

Egy 100VA-es trafó bőségesen elég, még akkor is ha sokat járatod. A feszültséget kicsit soknak tartom. Talán már értelmetlenül soknak. Mert ilyenkor nagy a rizikó arra hogy tönkremegy az IC. Nem véletlenül hajtom én se 22V-tól és nem +-22V-ról. Elég ha egyszer megszalad a feszültség, annyi az IC-nek. Én már nem 1-et nyírtam ki. Érzékeny a feszültségre Én azt javaslom hogy kisebb feszültséggel hajtsd. A puffer elég lesz ha erős a táp. Márpedig a 100VA az elég erős. Az IC-k nagyon érzékenyek az ESD-re. Ha mégis +-22V ról akarod hajtani akkor jó nagy bordákat tegyél hűtés szempontjából az ICkre.

Miért tartod soknak a feszültséget? A TDA2050 nek az adatlapja szerint 50V-ot bir, vagy +-25Vot. A TDA2030 meg 36V-ot, vagy +-18Vot, ha jól emlékszem. Azért akarom ekkor feszültségről hajtani, mert 20V-ról 10wattot sem tudna szerintem. Lehet, hogy én tévedek...

A hütést elfelejtettem megkérdezni. Mekkora bordát javasolsz egy sztereohoz? A tied milyen? Esetleg képeket nem tudnal mutatni a tiedről?
(#) ODU hozzászólása Jan 10, 2012 /

Nekem sima passzív hűtés van rajta. 2db PII-es számítógép processzor hűtőbordája. Nekem bőséggel elég. Majd rakok fel egy képet is. Bár ne úgy tekints rá mint egy gondosan elkészített erősítő. Nekem is kellett a laptophoz valami és gyorsan összecsaptam egyet.

Csináltam is képeket

Köszönöm a képeket! Igazából a belsejére lettem volna kiváncsi. A tied kb. hány wattot adhat le 20Vról? Mekkora hütőbordákat javasolsz nekem? Ha egy bordára ha csak 1 végfokot teszek, akkor is el kell szigeteljem a bordától? Én is passziv hütésre gondoltam, nem ér annyit az erősitő, hogy főfigyelő elektronikát tervezzek bele, meg bele sem fér a kis dobozomba, ugy tervezem, hogy egy régi PCtáp dobozába rakom az erősitőt.
(#) gabesz.mi074 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Oké gratulálok hogy működik. Hűtő borda nélkül az ic nem sokáig bírja ne járasd az nélkül még próbára sem. A kapcsoláson mit módosítottál ? Ugyan azt csináltad ami le volt rajzolva ?
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

A nyugalmi áram felvétel rendben van . Képet ne felejts el tenni ide fel

Én olyan 10-15W körül mértem. Sajnos már nem tudom megmondani. A csatolt kép alapján 8W-ot kell leadnia 4 Ohmon. Neked ha nagyobb lesz a teljesítmény akkor nagyobb bordát javaslok. 2× akkora nem kell mint az enyém, de legyen nagyobb. Rakhatod 1 bordára az IC-ket. Azt kell tudni hogy az IC hűtőzászlóján negatív feszültség van. Az erősítő háza pedig általában fém ami pedig le van földelve. Így a Házon FÖLD potenciál van a hűtőbordán pedig NEGATÍV fesz. Ezért el kell elszigetelni egymástól a bordát és a házat.

grafikon.PNG

Értem. Ha a bordát elszigetelem a doboztól akkor a két ict rakhatom egy bordára? Akkor olyan, mintha össze lennének kötve az ick, nem lesz bajuk? Mi a véleményed az erősitő hangképéről? Átjönnek a mély, magas hangok is rendesen? Az adatlapján azt irják hogy ABosztályú erősitő, azt tudom hogy használják kisebb hifi cuccokban. Már nagyon érdekel a hangja, hétvégén ha hazamegyek össze is dobom.
(#) David 3g válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Szia. Nekem az IC- szép nyugisan épp hogy hangosabban 40W hangfalakról szólt borda nélkül kb 15 percet ,de nem durrant el és nem is oldott le szóval ?
(#) ODU válasza David 3g hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Persze, elképzelhető hogy megy egy ideig, de lehet hogy ha kicsit jobban felhangosítod akkor annyi az IC-nek. Engem még az is nagyon érdekelne hogy a hővédelmet már megtapasztalta-e valaki. Nekem a TDA2030-nál és a TDA7294-nél se kapcsolt be egyszer se a hővédelem. Van olyan akinek már kapcsolt be a hővédelem, majd utána ki is kapcsolt és nem károsodott az IC? Illetve az ellentéte is (tönkrement az IC)

Természetesen rakhatod 1 bordára hisz egy potenciálon vannak. A többség viszont úgy oldja meg hogy az ICket szigeteli el a bordától. Így felcsavarozható a borda a házra. A hangjáról nem igazán szeretnék véleményt alkotni. A hangfalak is maradék hangszórókból vannak. De egyszer próbáltam rendes nagy hangfalakkal is (2×240W). Illetve egy 600W os mélynyomót hajtottam egy TDA2030 hidalt verziójával. Nekem a hidalt verzió hangzása iszonyatosan tetszett. Nagyon szép volt a basszusa. De itt természetesen a hangfal milyenségén is múlik illetve kinek mi tetszik. A sima változattal meg vagyok elégedve. Szép a hangja talán kicsit kevés benne a mély, de ez egy egyéni vélemény.

Köszönöm a segitséget! Majd jelentkezek, ha kész az erősitő.

Kíváncsian várom az erősítőről a képeket. Illetve a véleményedet az erősítőről
(#) gabesz.mi074 válasza ODU hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Itt már valaki írt róla hogy tesztelte a 2030at igen. Azt írta le oldott majd vissza kapcsolt a hő védelem borda nélkül. Arra mindenképp kell hűtő borda . A terhelés függ a hangszórótól4vagy 8óhmos , tápfeszültségtől. Egy jól meg épített kapcsolást nem érdemes ezért szét szedni szerintem. Az az ic el is szállhat ilyenkor ez nem gyári ajánlás . Amúgy a sima és nem hidalt tranzisztor páros TDA2030 kapcsolásomnál nekem is egy kis hűtő borda van az ic én , és ezt már hajtottam 36voltal is de ott szerintem a tranzisztorok a terhelés jelentős részét át veszik.
(#) David 3g válasza ODU hozzászólására (») Jan 10, 2012 /

Gondolkoztam rajta hogy hagyom és kipróbálom hogy be e kapcsol meg stb ,de elvetettem az ötletet mert nincs itthon több ilyen ic-m
Következő: »»   178 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem