Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
Nem akarok beleszólni, de a két link ugyan oda mutat, akkor belinkelném az 5. is, ami megegyezik a 3. és 4. el
![]()
Ezt már mind néztem,viszont a lábak "kör" átmérőjét és a lábak közti távolságát nem találtam sehol. Főleg ez kellene.
Én például mezei IC foglalatba forrasztottam be őket. Így cserélhetőek is, ez később jól is jött amikor egyszerre 6csőnek lőttem el a fűtését.
![]()
Itt megtaláltam, majdnem 5percig kerestem.
![]()
Köszi. Én is láttam ezt, de olyan kicsi kép volt hogy nem lehetett elolvasni.
![]()
Érdekes, nekem sikerült... 7,7mm a körátmérő és 30°-onként van egy láb, összesen 12db.
![]()
Köszönjük, ezt eddig nem láttam
![]()
Sajna az Eagle-höz nem értek, ez a feladat másra vár.
![]() Amúgy már majdnem egy éve készen van ezekkel a csövekkel egy órám, de még mindig nem volt időm/kedvem egy rendes tápegységet gyártani neki. 60V megbízató előállítása nekem elég nyűgös. Eddig egy kapcsolóüzemű táp volt a legesélyesebb, de csak egy csővel ment jól, 6-tal már leesett a kimenete 7V-ra.
Később felteszem sprint layout 5 makróját... Már ha az megfelel...
![]()
Biztos többen örülni fognak neki, én jól megvagyok a ECPF14-es foglalatba forrasztással.
![]()
Ha professzionális ic foglalatból kiszeded az érintkezőket és beleforrasztod az olyan mint a csőfoglalat. Ha valaki készít neki nyákból kis keretet akkor meg szinte gyári és nagyon esztétikus.. Lényeges a nyákon legyen alul felül forrszem így jóval erősebb lesz.. Persze a gyári furatgalvános nyák az tart legjobban,,
Én ezt rajzoltam hozzá, ezzel készítettem el a kijelző panelt...
K-F közé megy a fűtés, K--> katód, F--> fűtés ugye. ![]() R--> Rács, a többi pedig a digitek... Az üres forrpont az ominózus 12-ik láb.
Mit gondoltok, ezzel a táppal működhet az órám? Puffer elkókat már lusta voltam berajzolni, képzeljük őket oda.
![]()
Ha multiplexen hajtod a csöveket, könnyen kevés lehet a 33V. Szerintem inkább egy DC-DC konveterrel volna érdemes próbálkozni (pl. mc34063 vagy uc2577), hogy beállítható legyen a feszültség.
Én rajzoltam már iv-6-ot eagle-ben. DE! Még sosem használtam, így nagyon ellenőrizd át mielőtt nyákot csinálnál belőle! Lehet hogy nem jó!
Elég a 33V, mert ment már 32-ről, csak az a táp pokolian melegedett.
![]() ![]()
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1109432.html#1109432
Dugdosós panelon működött...
Végül összeraktam a tápot. A szegmens és rácsfeszültséget egy 2x18V-os 3,5VA transzformátor adja, a tekercsei sorba kötve, egyenirányítás és pufferelés után üresjáratban 64V, terhelve 53V körül van, ez így jó is. A logikai köröket és a PIC-et egy 2x6V-os 3,5VA transzformátor szolgáltatja egyenirányítva, pufferelve 8,5V, 7805-tel stabilizálva 5V. Ez is rendben van. A fűtést viszont a 8,5V-ból állítom elő egy LM317-es stabilizátorral. Ezzel van a problémám, mert ugyan jól működik és a fényerő is rendben van (6cső, fűtések párhuzamosan, 2,5 Ohm előtéttel), de az LM317 borzalmasan melegszik. Borda nélkül 2-3perc és már nem érdemes hozzáérni, mert éget... bordával ugyanez csak kb 1,5-2 óra alatt. Véleményem szerint kb 4 óra alatt el is füstölne. Van valami olyan, bevált, módszer ami nem jár melegedéssel??? Köszönöm a segítséget előre is!
Az hová teszi a pluszt, fűtés helyett? PWM jelleggel szabályoz? Ha mondjuk, 555-tel sok KHz-en kapcsolgtom ki-be a 8,5V-os betápot akkor megfelelő kitöltési tényezővel eljuthatok az 1,25V-ig, nem!?
Hogy hová teszi a pluszt, azt nem tudom, mert annyira nem értek a kapcsolóüzemű tápokhoz, de talán az induktivitásban tárolja az energiát. PWM-re is szabályozhat, de pl az 555-tel működő boost converter frekvenciával szabályoz.
Amúgy találtam a neten több kapcsolást is, csak nagyon kis áramúak. A 6 cső együtt 500mA-t vesz fel és az nem kevés. A robosztusság és a megbízhatóság miatt szerettem volna minél "kőbaltásabban" megoldani, minimális mennyiségű alkatrésszel.
Szia!
Én még csak tervezgetem az órát... A leírás végén egy kapcsolási rajz van, amelyiken 2 db MC34063 -mal oldják meg az anód és a fűtés tápellátását. A két áramkör elfér két csőnyi helyen. Igaz IV-12 csőhöz készült a terv, de átalakítható IV-6 -ra. A legnagyobb előnye, hogy ellenállás cseréjével (potencióméterrel) állíthatók a feszültségek. Egy óránál nem érdemes 14% hatásfokkal analóg áteresztő tápot használni.
Köszönöm szépen. Holnap a munkahelyen lesz bőven időm áttanulmányozni!
![]()
Átnézegettem a pdf-et. Ha jól gondolom akkor az MC34063A step-down konverter állít elő +2,5V-ot. Valamit ír, bár nem 100% az angolom, hogy azért +2,5V, mert a fűtésnél a GND pont -0,7V, a D17 és D18 diódák miatt, tehát a fűtőszálon +1,5V halad. Én kiragadtam a rajzból a lényeget és a két diódát is áthelyeztem, sorba a kimenettel. Szerintem így jó kellene, hogy legyen, bár nem bánnám, ha valaki lektorálná, aki nálam jobban ért hozzá.
![]()
Szia!
Két kérdés: 1 - IV-6 -os csövet használsz? IV-4 -nél 0.85 <= Uf < 1.15V 2 - Multiplexálva vezérled? Ha multiplexálva vezéreljük, akkor, ha nem kell egy csőnek kijelezni, le kell zárni. Erre volt jó, hogy a főtés (egyben katód is) magasabb potenciálon volt, mint a rács. Multiplexálva: IV-6 -ra a fűtés feszültsége 1V + 2 * Ud(6*50mA) = 1V + 2* 0.55V = 2.1V. Erre kellene beállítani a fűtés tápot. Az R3 -öt 1.5k -ra cserélném. A D17 és D18 diódákat visszaraknám a földhöz. Nem multiplexálva: Egy diódát (0.55V*300mA=165mW) meg lehet spórolni. A fűtőfeszültséget 1.55 V -ra beállítani, ekkor R3 520 ohm lenne. Az anód tápot is kapcsolóüzemű táppal kellene előállítani. Ld. IC4 és kapcsolódó elemek. Az IV-4 -hez 30V anód táp kell, az R7 2k2 és R8 50.6 k. Ellenállás könnyebb cserlni, mint franszformátort. ![]()
Igen, IV6-ot használok és a szegmens és rácsfeszültség multiplexálva van, a fűtés viszont konstans. Lezárás meg hasonló dolgok nincsenek, de ennek ellenére sem szellemképes. Úgy jól működik ahogy van, csak az LM317 melegedése az egyetlen bajom.
Idézet: Azt hiszem ezt fogom tenni. Köszönöm. „Egy diódát (0.55V*300mA=165mW) meg lehet spórolni. A fűtőfeszültséget 1.55 V -ra beállítani, ekkor R3 520 ? lenne.”
Nem tudja valaki ,hogy hol, lehetne beszerezni IV-18 csövet? Vagy nincs valamelyikőtöknek a porosodóban? Vagy nem tudja valaki, hogy milyen műszerekbe/ gépekben használtak ilyet?
http://www.decadecounter.com/vta/pict4/iv18.jpg előre is köszönöm!
Pont tegnap néztem, hogy hemzseg tőle az ebay.com. Ha jól emlékszem olyan 4000Ft-nyi dollárért találtam a legolcsóbban, bár elég felületesen szemlélődtem, mert mást kerestem.
Szia!
Mielőtt élesben indítod mérd ki a feszültségeket. A diódán eső feszültség csak adatlapból származik, így kisebb eltérések is adódhatnak. Nem mérésen alapuló adatokat adtam meg, csak számoltam... |
Bejelentkezés
Hirdetés |