Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   34 / 2514
(#) djloui hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Arra gondoltam, kiszemelnék egy jó kis végfok kapcsolást és akinek lenne kedve megépítené lehetőleg minél többen és akkor lehetne csodálkozni a sok külömböző megoldáson, ez afféle héziverseny is lehetne.
Elég lenne egy mono darab, és a doboznak sem kellene szabványosnak lenni mindenki abbol csinálná ami van amit talál. Extrák lehetnének kivezjelző, védelem stb.
(#) djloui válasza valve hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Én +- 50V-al szándékozom járatni szerintem ezt bőven el kell bírnia mindennek.
(#) valve válasza djloui hozzászólására (») Aug 24, 2007 1 /
 
El kell (akkor az elso kondikat meretezd legalabb 63v -sokra.. ja es a tobbit is megemelheted annyira.. mert szerintem az elso 100µF 50v -ra megbanja elobb vagy utobb)
Mi van az ellenallasokkal?
(#) Peti_85 válasza valve hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Én elég egyszerűnek nézem... Nem lehet, hogy ki lett belőle spórolva egy két alkatrész? Pl Nyugalmi áram poti? Meg miért olyan nagy értékű az 5 W-os ellenállások? Mert a rajz szerint az 47 ohm ...
(#) proksa1 válasza valve hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Az hogy egy darab 680 ohmos ellenállás van, az nem baj, én láttam már ilyen megoldást. Viszont az emitterellenállások, meg a kimeneti 10ohmos ellenállások nem lehetnek akkorák. Az inkább 0.47 ohm kéne legyen. a kimeneten meg lehet az a 10 ohm, de olyankor meg egy tekercsel párhuzamosan. nem teljesen oké ez a kapcsolás szerintem.
(#) valve válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Jah tenyleg, nem is figyeltem a kimenettel sorba kotott 10 ohm -os ellenallast.. Az nem OK, vagy tekercs kene legyen vele parhuzamosan.. (es mi van az also 100 ohm -ossal?..)
(#) proksa1 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Az alsó 100 ohm-tól még lehet jó. Ilyen is láttam már valami mosfet erősítőbe. De most pont azt néztem hogy az eredeti TIP140/145 pár tranyó csak 60V-os, ez azt jelenti hogy a tápfesz max +-30V lehetett ezen. A TIP142/147 párossal is max +-50V lehet a táp, azt nem bőven hanem épphogy bírja ki. én maradnék a helyedbe +-45Vnál. Ha egyszerűt akarsz, akkor mutatok egy rajzot 142/147 párossal, még ennél is egyszerűbb, szép hangja van, egyedül a gerjedésre kell vele vigyázni. A középső TIP helyett BD239-et vagy BD243-at használtunk.

A100.JPG
    
(#) Peti_85 válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Ez a kapcsolás működik??? Jól szól? Bevált??? Már annyi helyen láttam, de a hülye rajz miatt nem is törődtem vele. Olyan átláthatatlan...
(#) valve válasza Peti_85 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Osztom a velemenyed, szerintem ennek az erositonek olyan hangja van (ha egyatalan van..), mint egy gutannak, szoval 5tranyobol es par ellenallasbol nem lehet jo cuccot csinalni.. (bar ezt meg nem epitettem meg, de ha valakinek 'tobb mint jol' muxik akkor irjon..)
(#) lamalas hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Ajaj ... benabbnal benabb kapcsolasok. A fenti ket kapcsolasnal egy csomo reszlet nem nyilvanvalo. Lehet hogy mukodokepesek es meg szolnak is, de hogy nem megbizhatoak az biztos. Aztan meg majd jonnek ide a forumba a hozzaszolasok, hogy nem mukodik a vegfokom, mi lehet a baj, segitsen vki Miert nem epitetek egy bevalt kapcsolast ami biztosan mukodik? Ilyen pl. az ST151. Ez egy kirpobalt erosito, megbizhatoan mukodik, van hozza nyakterv, sot meg epitesi es elesztesi utmutato is. Persze mindenki olyan erositot csinal es olyannal sziv amivel akar
(#) lamalas válasza valve hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Idézet:
„szoval 5tranyobol es par ellenallasbol nem lehet jo cuccot csinalni.”

Ez azert nem teljesen igaz ... lasd A osztalyu JLH. 4 tranyo es azert nem rossz a hangja persze nem is veszel ki belole 100W-ot
(#) valve válasza lamalas hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Ez OK de a fenti cucc 260w (0.26kW)
(#) proksa1 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Szerintem ne fikázz le valamit ha még nem hallottad szolni. Egyébként nem olyan rossz, a hangminősége bőven elfogadhato, megbízhatoság rovására megy esetleg a gerjedés, azt igyekezni kell kiküszöbölni de szerintem amugy kifogástalan. Azért linketem be ezt mert ezis az előzővel egy szinten van kb egyszerűségben. Belinkelhetek énis csucsminőségűt de felesleges......... Az ST151 egy nagyon nagyon jó végfok, csak éppen 2szer nehezebb is megcsinálni, éleszteni stb., ezt az ember összelapátolja és müködik.
(#) lamalas válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Idézet:
„Az ST151 egy nagyon nagyon jó végfok, csak éppen 2szer nehezebb is megcsinálni, éleszteni stb., ezt az ember összelapátolja és müködik.”


Az ST151-et 2x nehezebb megcsinalni es eleszteni Miert is? Mert nehany tranzisztorral tobbet tartalmaz es egy potit be kell allitani? Hat te tudod. En a biztosat nem adnam fel a bizonytalanra csak azert mert nehany alkatresszel kevesebb van benne es nem kell egy potit csavargatni addig amig a kivant feszultseget be nem allitottad egy ellenallason. Egyebkent pedig az elesztes menete es nehezsege megegyzeik az ST151-el mint ahogy a legtobb diszkret vegfokkal is. Ha olyan erositot akarsz hogy osszelapatolod es mukodik akkor csinalj ICs vegfokot
(#) valve válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Az ST151 -el semmi bajom! (csak azzal a Tip -es -el..)
(#) lamalas válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Ja meg valamit elfelejtettem: en nem fikaztam, hogy milyen a hangminosege, nem igazan erdekel ki milyen hangminosegu vegfokot es milyen felhasznalasra epit. En a megbizhatosagrol beszeltem, ezen van most a hangsuly. Hogy akartok megepiteni egy vegfokot ha szinte semmit nem tudtok rola nem beszelve arrol, hogy a kapcsolasi rajz is hibas
(#) proksa1 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Én most nem védeni akarom azt a TIP-eset, neked lehet nem nehezebb az ST,de lehet másnak igen. Én személyszerint régebben olyanokat részesítettem előnyben amiben nincs poti kinek mi tetszik.(mostanság meg a kapcsolo üzeműt) De szerintem nem képezi vita tárgyát az, hogy amit belinkelt TIP140/145es annak müködépessége eléggé vitathato, több minden miatt is. Ez a TIP142/147-es viszont 100% müködőképes mert haver összedobta. egy probanyákon iszonyat gány módón, és még ugyis müködött, a hangminősége pedig nem rossz, lehet kettővel kevesebb tranyó van benne mint másba, viszont az a TIP tranyó darlington, ezért lehet megcsinálni ilyen egyszerűen, a nagy erősítése miatt(a gerjedékenysége is ebből adódik szerintem). Mindenki döntse el mit épít, az ST151 jobb, de ezt se kéne így lefikázni. Én elöször nem tartottam müködőképesnek, de mikor mutatta hogy szol, azért sokkal rosszabbra számítottam. Tedd kicsit félre az előítéleted, és probáld ki, lehet nem ez lesz a legjobb erölködőt de megfog kicsit változni a véleményed. Itt is volt a forumon egy nagyon imádott végfok TIP142/147-essel, azt nagyon dícsérték, igaz kétszer ennyi cuccbol állt, de ugyanien darlingtonos.
(#) proksa1 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Megbízhatóságra írtam, hogy talán ez a gerjedés ami negatívomut jelent. A rajzba mi a hiba? szerintem semmi. kicsit nehezen átlátható mi hova megy, de szerintem jó.
(#) lamalas válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Nem erted amit mondok. A megbizhatosag es a tervezes ami egyik kapcsolasnal sem tetszik. Valoszinu, hogy mindketto mukodik ha jol megepited meg szol is, de hogy milyen lesz a vegeredmeny az nagyon sokmindentol fugg. A TIP142/147-es nagy valoszinuséggel el is szallna teljes kivezerlesnel ha egy valos (azaz nem tisztan rezisztiv!) terhelessel talalna magat szemben. Hanyszor el lett mar mondva az is, hogy egy erositot nem ugy kell megtervezni, hogy adott egy vegfok tranyo par aminek a max. Uce feszultsege 100V, akkor a tap lehet +/-45V es akkor semmi gond nem lesz, mert a hatarerteken belul vagyunk. Es ez csak a jeghegy csucsa, ezen kivul szamtalan problema van meg ezzel a kapcsolassal. Ha az ST151 tul bonyolult, akkor asszem KD mesternek van egy valamivel egyszerubb, hasonloan darlington tranyos vegfoka. Tessek megkeresni ha jol emlkeszem a hobbielektronikan is kozzetette.
(#) saca200 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
sziasztok na látjátok ezért szeretem én a feteseket mert eggyáltalán nem gerjedékeny jo aláirom nincs olyan dinamikálya mint a tranyosnak de sokkal szebben szol.
aki normális erösitöt szeretne épiteni kezdjen mosfettel a nyugalmi árammot nagyon könnyü beállitani uganis a két végfet vezérlö feszültségét állitja tehát a potival nem kell sokat szorakozni hanem egyszerüen csak rámérsz a fet gate-jére és mind a két fet-nél egyforma feszt mérsz
(#) Doncso válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Szegény proksa!!! miért offoljátok, mindenkinek lehet saját meglátása nem??
(#) lamalas válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Sztem egyaltalan nincs senki leoffolva. En elmondtam a velemenyem a korabbi erositokrol es kesz. Felolem mindenki olyan erositot epit amilyet akar. Azert kivancsi lennek akar sixtek akar KDmester velemenyere azokkal a bizonyos kapcsolasokkal kapcsolatban, mert az az erzesem, hogy en meg szereny is voltam
(#) proksa1 hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Korrektnek nem korrekt a méretezése, ez igaz. De nem fingik ki, sőt nagyon jól bírta a kínzást. Neked nem tetszik a kapcsolás, nekem se tetszik de mégse rossz. Szerintem hagyjuk ezt a vitát felesleges. Ugyis azt fogja építeni amit ő akar. Korrekt 100W-hoz én MJ15003/4 párt, vagy 2SA1302/2SC3281 pár javasolnék, de az ugye nem darlington.
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Csak megsajnáltam szegény proksát ahogyan védelmébe vette szegény kis erősítő porontyot, tok jófej volt.
(#) lamalas válasza proksa1 hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
En nem vitazok, csak velemenyt nyilvanitok
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Jó igazad van, lehet hogy nem egy nagy durranó a rajz, nyilván nem egy NAD, de attol még lehet hogy van akinek bizonyos célokra megfelelhet nem?? Sorry ha esetleg tiszteletlen voltam.
(#) lamalas válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Itt nem arrol van szo, hogy milyen a hangminosege, ezt mar elobb mondtam. A rossz tervezes a problema. Amugy szolni fog, sot szobahangeron abszolut nem is lesz baj vele tehat ilyen szempontbol siman megepitheto es allitom hogy sokak meg is elegednek a hangminoséggel is. Tehat rajta tessek csak megepiteni, de bulizni ne menjetek vele ... vagy hat felolem oda is vihetitek
(#) Doncso válasza lamalas hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Értelek, és erről mi a vélemény? Proksa ajánlotta nekem, már féluton vagyok a megépítésben. Szerinted? Azért még érdekel a véleményed!

300w.gif
    
(#) lamalas válasza Doncso hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Hat ez erdekes eset ... en elso ranezesre azt mondanam, hogy ez atlagon feluli gerjedekenyseget mutathat, de nem vagyok 100% biztos benne. A kvazi harmas darlington elrendezes szikali parral az elejen nagyon nagy eredo betat eredmenyez es a sziklai par onmagaban is gerjedekenyebb mint a sima darlington. Azert lenne nehany kerdesem a kapcsolas kitalalojahoz:
1. miert irja, hogy az osszes kondi legyen 100V-os ... szvsz ennek nincs ertelme
2. a kimeno fokozatban a sziklai parok "kulso" fele miert nagyteljesitmenyu MJL? Azoknak csak a vegtranyok bazisaramat kell biztositaniuk, sztem oda indokolatlan a nagy teljesitmenyu MJL tr.
3. tud-e biztonsagosan 300W-ot leadni az erosito?
4. milyen szinu LED-et kell a darlington aramgeneratoraba? (nem mindegy!)
5. honnan tudod, hogy az az optimalis nyugalmi aram beallitas amit a 2 dioda biztosit?
Es ezek csak az elso kerdesek amik hirtelen eszembe jutottak.

En tovabbra is azt mondom, hogy sixtek ST151-es erositoje tankonyvbe illo, pelda erteku erosito. Ha valaki kevesnek tartja a 100W-ot, akkor lehet rajta emelni (de nem ugy hogy csak siman noveljuk meg a tapfeszt azt jo lesz!!!), ha valakinek sok a 100W akkor lehet csokkenteni is.
(#) lamalas válasza lamalas hozzászólására (») Aug 24, 2007 /
 
Ja es elkerulte a figyelmem eloszor, de a rajzon feltuntetett tap is igen alul van meretezve ... egy 300W nevleges teljesitmenyu erositonek 300VA-es trafo
Mukodni fog vele az erosito es szobahangeron, sot meg kicsit hangosabban is jo lesz, de ha az ember ki akarja hasznalni azt amit tudna az erosito, akkor bizony le fog fulladni a tap...
Következő: »»   34 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem