Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   151 / 371
(#) laza válasza Cuii hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Nem ismerem a vidi tápját, de pl. az UC3842-es tápok az első áramfelfutásra ellövik a FET-et ha valami nagy gáz van. Ha jól emlékszem, pont a 3842 v. 43-hoz ajánlanak olyan mintakapcsolást, ami a gyors jelemelkedésű áramokat tudja limitálni és pl. ezzel védeni a javítani szándékozott áramkört. Sajnos ha ritkán is, de van mikor az izzó nem elég gyors.
(#) pucuka válasza laza hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Az izzó analóg eszköz, a "gyorsaság" nem értelmezhető, a tehetelenség igen. Ha be van kötve az áramkörbe működik, ha nincs nem. Ez nem kapcsoló eszköz.
(#) store92 hozzászólása Márc 7, 2012 /
 
Mi az oka annak, hogy a trafó feszültsége visszaesik terhelés esetén?
(#) store92 hozzászólása Márc 7, 2012 /
 
Max. hány C fokig melegedhet egy trafó?
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Tegyük fel; nem menetzárlatos a trafód, akkor túl van gerjesztve(vagy vas-zárlatos). A nagyobb menetszámnál, kisebb melegedés, túlgerjesztésre utal. Jó lenne tudni: hány menet, milyen átmérőből van a primer.
Csinálj terhelés próbát, menj fel az elméleti(300W) teljesítményig, ha bírja. Közben persze a melegedésre figyelni! Mérni: a bemenő, és a kijövő teljesítményt, hogy kiderüljön vas,-vagy menetzárlat miatt melegszik! 50C°-ig bátran üzemeltethető.(nincsenek légrések a lemezelésben?/ha jól emlékszem EI vas/). Mennyi az üres járási árama?
(#) granpa válasza store92 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Méretezés, és karakterisztika függő. Laza csatolás (szórás), nagyobb esés: a kis trafós dugasztápok így vannak készítve pl. A szorosra méretezett(készített)eknél is van ilyen veszteség, de sokkal kisebb. A toroidok ezért is jobbak. Kb 50C°-ig melegedhet kívül.
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Szia!
190mA a 230-as bemeneten 150mA a 240-es bemeneten, terhelés nincs.
Terhelni maximumra most nincs mivel, de rajta leszek.
0,7-es a primer vezeték.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Szia! Az Iü-ből látszik: eléggé túl van gerjesztve!(magyarul: kevés a primer menet) Próbáld ki, ha a 10V-os végre teszed az egyik betápot, 240-re a másikat, csökken-e az áram. (ha az a tekercs folyamatos a primerrel, akkor 0, és 240 közt táplálva; nagyobb feszültséget mérhetsz mint 230V; a 10 és a 240-es vég között.) Ebben az esetben hozzáadható a menetszám, csökken a primer üres-járási áram, és a melegedés is! Hosszabb, biztosabb üzemelés. Üresj. veszteség, 44W, ill. 35W: óriási! Több mint 15%, 4-5 helyett!
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Nos! Egy menet az egész. Legalábbis a kontakt vizsgálattal csipog.
A 10 és a 240-es bemenetre kapcsolva 133mA az üresjárati.
Szekunder feszültség 27,5V 0 és 230-on, 25,4V 0 és 240-en, 24,4V 10 és 240-en.
(#) Mályi László válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Többet írtak a trafóra mint amit tud. 200W még üzem biztos 300W ventilátor hűtéssel talán. A primer nem igazán szép (menetek nem egy más mellet). Találkozok biztonsági trafókkal vicces számokat írnak rá.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Ez nem egy energia takarékos darab. 30W üres-járásban nem semmi. Amúgy J=3A-ral, kb, 250VA az összes teljesítmény. Az a 10V-os tekercs nem 1 menet, csak nem tudod mérni az ellenállását a műszereddel.(gondolj bele: ha csak 15-20menet; 0.7-esből, (kb.3m rézdrót), hány Ohm? Én biztos rátolnék(úgy látom van hely) néhány menetet(amennyi belefér), hogy javítsak a veszteségen. A primerre is, meg a szekunderre is (arányosan, hogy meglegyen a 24(22)V.
(#) gordonfreemN válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Na jó. de én egyrészt 100W-al se terheltem /80W, másrészt semmi teljesítményadat sincs ráírva, pár nappal ezelőtt itt ok-fejtegettük ki, hogy kb mennyit tudhat.
Már a 200VA is bőven megfelelne, de biztonságosan akarom üzemeltetni. Ez az üresjárati áram granpa szerint aggasztó, mindenesetre várom a véleményét a továbbiakról.

Bocs, rosszul fogalmaztam, nem "egy menet" akart az lenni, hanem folyamatos!

Másfelől, azt se tudom, hogyan lehetne szétszedni, csavar sincs benne, mégis egybe vannak a lemezek mint a cövek.
A 250VA-t folyamatos terhelésre érted?
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Szia! Biztos nem a régi biztonságiakon látsz ilyen baromságokat, azokból, ha áttekerte az ember, 1.5-2 szeres teljesítmény is lazán kijött! Nem is kellett kidobni a szekrényből 100évig se!(mert nem égett le!)
(#) roncsi22 válasza djloui hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
HA KEL VALAKINEK VALAMIT CSINÁLNI VAGY KÉRÉSE VAN NYUGOTAN MERT OJAN MUNKAHEJEN DOLGOZOK AHOL TEKERCSELÜNK CSAK IRJ IMÉLT BÁTRAN roncsi18@citromail.hu
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Az 50Wos pákáddal, 80W-ot eszik, de elműködik. Ahogy látom hegesztve van, azért írtam a befűzést, és nem a szétszedést. 250VA szakaszos üzemre, pl. kattogós páka (közben pihen, hűl a tr., meg úgyis csak 50W)) 200W-ig nyugodtan járathatod (nagyon szellősen /dobozban/, nehogy rátapints).
(#) granpa válasza roncsi22 hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Köszönjük az ajánlatot, de csendesen is halljuk(a nagybetű itt kiabálást jelent!).
Olyan helyen jó dolgozni (annak aki szeret tekercselni). Motorokat is csináltok? Én nagyon utáltam a kis koszorú-tekercselésűeket (nem fért el a kezem se, hát még a drót! De már régen volt!)
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Szin tiszta igazat mondtál, csak a "modern"szarokról van szó.
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Most nézem, a 90VA-es trafo amit kaptam, kukás...
Igen néztem, hegesztve van. Hogy is lehetne megoldani ezt a befűzést? Ebben tudnál egy kicsit segíteni?
(#) Mályi László válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 / 1
 
Tudod mi a legegyszerűbb Max 60 fokos hőkioldó. Probléma letudva. Közvetlenül a primer tekercsre. Azért csak 60 mert műanyag nem szellőző a tekercs.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
A 90VA-es trafó miért kukás?! Szegényebbek abból még jókat tákolnak!
Nem tudom, nálam ez esetben nem a lyányról van szó. Tehát a helyen(ami a vas és a tekercs közt van, úgy látom van is benne szigetelés) átfűzögetem a kívánt menetszámú drótot, oszt passz. Előre kiszámolom persze a kb. hosszt (mert a spulni nem fér át). Hely/ menetszám x átmérő2 (mintha négyzet lenne).
Továbbá mint Mályi kolléga írta.
(#) gordonfreemN válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Nos, engem azért zavar ez az üresjárati fogyasztás. Mondhatni ez kurv@sz@r (elnézést).
De a PC-m majdnem ennyit eszik, miközben megy.

Amúgy a konnektorba most 235-237V-ot mérek, nemcsoda, ha nem tetszik neki a 230-as csatin.
A képlet egyértelmű, a kérdésem már csak az, milyen vezetéket és hogyan csatlakoztatva tekerhetnék rá menetet?

A 90VA-esre rákötöm a 230-at, és 0,3V van a szekunderen. Hát a pincébe elfér, majd lesz vele valami.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Gondolom olyanból mint ami rajta van, a szekunder pótlás inkább2-3 szállal //, mert könnyebb vele dolgozni, és jobban elfér. Természetesen sorosan a meglévővel.(komolyan kérdezted?). Ha jól lenne méretezve, tök mindegy, hogy 220V v. 240V van a hálózatban. A menetszám-áttételnek megfelelően változna kissé sec. fesz.
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Komolyan kerdeztem.
Na most ha veszek tekercselo drotot hozza, az nem lesz egy kicsit draga? Mar a mennyiseg, amit minimum adnak, ahhoz kepest amennyi nekem kell.
Arra lettem volna meg kivancsi, hogy a regi eredeti vezetek veget mikent kell osszekotni az ujjal? Osszeforrasszam? Vagy van valami bevallt egyeb modszer?
De lehet mindegy is, talaltam 110VA koruli EI vasmagosat, 23,2V es 9V-os levezetessel, ez meg jobb is lesz. Ez nem melegszik, de ez is bekajol 50mA-t uresben. Azert jobbak az aranyok.
(#) Cuii válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Lehet, hogy kis áramra átüt a tranyó :\ a védőizzó meg nem véd eléggé...
Amúgy TDA4601 hajtja
De szerintem más lesz a baja... Majd tüzetesebben átnézem a tápegységet, ha lesz rá időm...
(#) pucuka válasza Cuii hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Egy eszköz túlfeszültségre átüt, túláramra elolvad, átég.
Minden erősítő eszköznek van egy biztonságos működési tartománya, ami egy adott réteghőmérsékleten megmondja a maximálisan eldisszipálható teljesítményt. Ha ezen a területen kívülre kerülsz, akkor a félvezető eszköz tönkremegy. Az izzó azért kell, hogy a maximális áramot arra az értékre korlátozza, hogy még véletlenül se kerüljél a görbe túloldalára. Az izzót úgy kell megválasztani, hogy ennél a max áramnál teljes fénnyel világítson. (pl. 230 V / 15 W elég kis áramra korlátoz)
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Trafót is vizsgálhatsz ilyen módszerrel, ha rákötöd a tekercseket egyenként, akkor az a hálózati tekercs, amelyik csak épp hogy világít. De ha tudod, hogy melyik a hálózati tekercs, és arra adod az izzón keresztül a hálózatot, és az izzó majd teljes fénnyel világít, akkor a trafó nagy valószínűséggel menetzárlatos. Egy jó trafónál ki is próbálhatod, megnézed mennyire világít ha a trafó üresjárásban van, és mennyire, ha pl. a szekundert rövidre zárod. Az említett izzóval minden 15 W -nál nagyobb trafót jól tudsz vizsgálni, ha kisebbet kell, akkor köss két égőt sorba.
(#) laza válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Egy védelmi célt szolgáló berendezésnél, még ha ez egy egyszerű sorosan kötött izzó is van sebesség, gyorsaság, lassúság! De tehetetlenségnek is nevezheted ha úgy jobban tetszik. Javításkor elsősorban azt a tulajdonságát használjuk, hogy a hidegellenállása kicsi, ezért ha nincs probléma, alig észrevehető feszültség esik rajta, ha pedig mondjuk zárlatos a vizsgált áramkör, akkor felizzik és megvédi a kísérletező szerelőt attól, hogy a képébe robbanjon az egyenirányító híd, vagy a biztosíték, vagy más egyéb. Az impulzus áramokkal működő kapcsoló eszközök védelmére viszont ez a reagálási képessége lassú, és méretezése, izzó csereberélése körülményes.
(#) luluzulu válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Egy stereo erősítőt kell hogy meg hajtson.TDA7294
Ezek szerint: +-30V 2A. Ez a cél.
+1 12V 0,2A kivezetést a ventilátornak meg a ledeknek.

Az össze rakni nem tudom a mai napig sem, így mivel nem tudom a pontos méreteken nem tudok tovább lépni.
Csévéket minden képen kell újat csinálnom mert az idő a papír csévéket ki készítette.

A vasak mértetei:

11x3,1 cm A nagyobb I
5,1x3,1 cm A kissebb I

Hogy szép legyen nem tudom össze rakni... Valaki segítsen lécci.
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Hány darab van 1-1 méretből? Nem nézted meg mikor bontottad, hogyan volt összerakva? Kirakom neked. Azt a 80 x 75-ös ablakot hol(hogy) mérted?
(#) luluzulu válasza granpa hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
majd holnap le fényképezem őket meg több infóval szolgálok.... Nem volt az olyan szép amikor szétszedtem akkor sem. Két lapos vasal volt össze szorítva, meg koccogtatam kalapáccsal és szét hullott...
Következő: »»   151 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem