Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 139
(#) bedoweb hozzászólása Márc 5, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Támadt egy kis problémám az Iar-ral.... debug közben vagy leáll és kiirja hogy commmunikations error, vagy elér a debugig de nem futtatja a programot....de ha kihúzom, majd visszadugom a Launchpad-ot akkor tökéletes a program. Próbálkoztam már ujratelepitéssel és azzal iz hogy csináltam egy új projektet, de semmi javulás. van valakinek 5lete?
(#) icserny válasza maser_dude hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Idézet:
„akárhogy állitom a HyperTerminált mindig 8N1-et mutat.”
Nem kellene elfelejteni, hogy a PC és az MSP430G2553 között ott van egy USB-UART konverter. Ha az nincs felkészítve a paritás kezelése, akkor így jártál...
(#) maser_dude válasza icserny hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Több óra kisérletezése után én is gondoltam erre és nézegettem is a TI Launchpad oldalakat, de nem találtam semmit a konverterről.

Köszönöm a megerősitést, még kezdő vagyok, és nem tudom, hogy én csinálok hülyeséget, vagy a hardware miatt igy kell müködnie!
(#) mechanika hozzászólása Márc 5, 2012 /

Sziasztok!

Sehogy sem jövök rá miért nem fut az
ismerkedés az MSP430 mikrovezérlőkkel II. cikkben az
"Egyszerű példa az energiatakarékos mód használatára
5_1. példa"

Én már az új LaunchPad-ot kaptam R 34 nélkül szerelve. 2452 -el.
P1.3 felhúzását engedélyeztem.

A következő példánál "A főprogram felébresztése alvó állapotból 5_2. példa" elindul a főprogram, de csak egyszer fut le, aztán a gombnyomásra nem csinál semmit.
(#) maser_dude válasza icserny hozzászólására (») Márc 6, 2012 /

Biztos, hogy a konverter volt a problema. Sikerült két Launchpadot összekötni a UART-okon keresztül (Tx->Rx és Rx->Tx) és beszélgetnek 2400 8E1-en. És biztos, hogy 8E1en, mert ha az egyiknél másra (8N1) állitom az UART-ot, rossz karaktereket értelmez a másik.
(#) maser_dude válasza mechanika hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Nem elég csak engedélyezni P1.3 felhúzását, fel is kell húzni:

P1OUT = BIT3;

Remélem ez megoldja a problémát (nekem is új Launchpadom van).
(#) mechanika válasza maser_dude hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Ha este hazaérek adok a szájának!
Köszönöm!
(#) bedoweb hozzászólása Márc 7, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy miként kell digitális jelet (8 v. 12 bit-es számot) beolvasni? Jelen esetben egy digitális hőmérőt szeretnék használni.

A választ előre is köszi.
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Idézet:
„Jelen esetben egy digitális hőmérőt szeretnék használni.”

A használat módját a digitális hőmérő adatlapjában kell megnézni. Én eddig kizárólag I2C típussal találkoztam (pl. (TCN75, vagy DS1631), de vannak egyvezetékes kommunikációt használó típusok is, amikhez nem értek.
(#) bedoweb válasza icserny hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

kösz! megnéztem az adatlapját, ami szerint UART-tal kell kivasni...
(#) vilmosd válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Esetleg TC77 SPI. Akar SW kiolvasas is.
(#) bedoweb hozzászólása Márc 7, 2012 /

Üdv! Valaki eltudná nekem magyarázni, hogy mi a különbség a szoftveres és a hardveres UART között?
(#) icserny válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Hardveres UART: a mikrovezérlő rendelkezik UART perifériával. Bekonfigurálod (baudrate, adatbitek/stopbitek száma, paritás, stb.), utána csak benyomod az UART bufferébe a kiküldendő karaktert, s a többit a hardver elintézi. Rossz hír, hogy ilyen csak az MSP430G2553-ban van.

Szoftveres UART: az időzítésekről, a kimenő vonal billegtetéséről bitenként, a bitidő betartásáról és a küldés státuszának nyilvántartásáról a programnak kell gondoskodnia. Gyakorlatilag bitenként passzírozod ki az adatot...

A soros vétel taglalásába most nem mennék bele, szerintem a fentiekből is láthatod a különbséget.

Még egy apróság: hardveres UART-nál az RX/TX kivezetések pont fordítva vannak, ilyenkor a FET-hez csatlakozó jumpereket "keresztezni kell"!
(#) bedoweb válasza icserny hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

nem rossz hír mert van 3db 2553-asom ..... szóval akkor érdemesebb a hardveres. Van hozzá példaprogram?
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

A legegyszerűbb a példaprogik között, msp430g2xx3_uscia0_uart_01_9600.c . Beírod a vezérlőbe, elindítod a hyerterminált, konfigurálod, (9600,8,N,1) és kiküldesz egy karaktert a vezérlőnek, ami rögtön vissza is küldi ugyanazt a karakter. Az adat küldés-fogadás, ahogy Icserny írta, a bufferbe való írással történik.
UCA0TXBUF = küldés. / ebbe írod amit küldeni akarsz
UCA0RXBUF = fogadás. / ebbe írja a fogadott adatot
Az új LP-nél értelemszerűen HW UART állásba kell rakni a jampereket.
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Márc 7, 2012 /

Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) colosseum hozzászólása Márc 8, 2012 /

Nah végre sikrült életre keltenem azt a fránya rusnya hőmérőm.

msp430g2553+tmp124(spi-s,Ti-s minta)
A gond vele csak 1 dolog volt, nem értettem h működik
3 vezetékes somi/mosi(igen egy vezetéken)+cs+órajel.Mivel még kezdő vagyok lehet h ez igazából i2c?

kiolvasni kitudom már a hőmérőnek az értékét a gyári beállításokkal, de valaki ha megmondja nekem hogy miképpen tudok küldeni neki adatot megköszönném így sem rossz de jobb lenne ha betudnám konfigolni, hogy minél kevesebb áramot zabáljon, az nem vicces h többet eszik majdnem mint a ic

Icserny, pikolo nevű weblapod sokat segített az spi "megértésében", esetleg neme tudnál ajánlani valami szakirodalmat ahol még részletesebben le van írva?
(#) icserny válasza colosseum hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Mivel chip select van, ez címzi meg az eszközt, ez semmiképp sem lehet I2C (ott az első kiküldött bájt címez). De nem is "rendes" SPI, mert abban szeparált MOSI/MISO vezetékek vannak (full duplex).

A 3-wire az SPI egy elfajzott alosztályának tekinthető, ami fél-duplex módon működik. Ezt tudtommal hardveresen nem támogatja a mikrovezérlőd.

Wkikpedia: Serial Peripheral Interface Bus
(#) gyengus hozzászólása Márc 8, 2012 /

Van ezekben a mikrovezérlőkben kódvédelem?

Az MSP430G2553 adatlapjának elején ennyit találtam:
Serial Onboard Programming, No External Programming Voltage Needed, Programmable Code Protection by Security Fuse

Az adatlap többi részén és a Family User's Guide se mond semmit róla.
(#) colosseum válasza icserny hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Köszönöm a választ.

Igen arra már rájöttem hogy ez valami elfajzott egy izé lehet
az nem tiszta nekem csak , hogy ha mondjuk 1xer beprogramozom akkor áramtalanítás után ugy marad-e.
Mert akkor nagyjából értem ennek a korcsnak a logikáját
(#) colosseum válasza gyengus hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Ha arra gondolsz hogy mások letudják e tölteni a rajta lévő adatot akkor a válasz igen, én úgy emlékszem.

Le lehet menteni a rajta lévő programot egy "szép" formátumba.
(#) szitko hozzászólása Márc 8, 2012 /

Az IAR szimulátorában, hogy lehet az analóg bemenetet szimulálni? (Pl 1,8V-ot kap a bemenet.)
(#) gyengus válasza colosseum hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Arra gondolok, hogy szeretém levédeni másolás ellen a rajta lévő programot.
(#) bedoweb hozzászólása Márc 8, 2012 /

Üdv! Kipróbáltam a hardveres UART-ot...jumperek keresztbe...mintaprogi beégetve, de se a hyperterminal se a processing nem látja. Ez miért lehet?
(#) Atielektro hozzászólása Márc 8, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy CCS-ben hogyan lehet bináris értéket adni egy változónak? Sajnos az MSP430-asokra vonatkozó CCS-es manuálban nem találtam semmit, hasonlóképpen a neten sem és kikísérleteznem sem sikerült.
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

A ...uart01.c mintaprogi? És milyen a launchpad? Régi vagy újfajta. A hyerterminált, hogy állítottad be?
(#) bedoweb válasza szitko hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

a mintaprogi, amit irtál (visszaküldi amit küldesz neki), új launchpad és a hyperterminalban beállítottam mindent ugy ahogy a mikrovezérlőben
(#) gyengus válasza Atielektro hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Szia!

Én se találtam rá egyszerű megoldást.

Definiálni kell a típust:
  1. typedef unsigned char   byte;
  2. typedef union _BYTE
  3. {
  4.     byte _byte;
  5.     struct
  6.     {
  7.         unsigned b0:1;
  8.         unsigned b1:1;
  9.         unsigned b2:1;
  10.         unsigned b3:1;
  11.         unsigned b4:1;
  12.         unsigned b5:1;
  13.         unsigned b6:1;
  14.         unsigned b7:1;
  15.     } bits;
  16. } BYTE;

Ezután létrehozhatsz BYTE típusú változót, melynek a bitjeit egyenként állíthatod.
(#) szitko válasza bedoweb hozzászólására (») Márc 8, 2012 /

Próbáld meg az alábbi progit. Folyamatosan visszaküldi a fogadott adatot. (Csak akkor áll le ha leállítod a mikrovezérlőt!) Nálam szépen megy. Most próbáltam.

main.c

(#) colosseum válasza gyengus hozzászólására (») Márc 9, 2012 /

binárisan nem lehet megadni de hexában igen.

0b00101-t de 0x5t igen.
Következő: »»   43 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem