Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   10 / 254
(#) Topi válasza dpeti hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Én már beleterveztem a mozgásérzékelőt bibííí

Mellékelve a modul.
(#) dpeti válasza Topi hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
hol és mennyiért dobnak egy ilyet az emberhez?
(#) Topi válasza dpeti hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Sajnos eddig csak a Conradban találtam 3000 Körül.
Ami ha azt nézed hogy 600Ft a PIR szenzor, kb nyákolás + műverősítők ~ 300Ft, erre rájön a fresnel lencse, merthogy a PIR szenzor Fresnel nélkül nem ér semmit... 10 centire kell megközelítened hogy érezzen valamit.
(#) dpeti válasza Topi hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
hmm... így igen, meggondolandó
(#) Topi válasza dpeti hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Én már találkoztam vele, cégünk használja is és jó... Én biztos teszek bele ha ennyibe kerül is. Olcsóbb mint egy full csőcsere.
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
KC778B típusú IC viszont kapható. Ez van benne:
Bővebben: Link

Szerk 10 percel később: Megtaláltam a modult, amit olyan sok helyen lehet kapni, közöttük a Conradban is van. Ez a KC778-ra épített az IC gyártó által készített KC7783R típusú fresnel lencsével együtti modul. Ez egy low cost verzió és csak 1500 Ft
(#) Topi hozzászólása Júl 4, 2007 /
 
Jelentem! Megérkeztek a Nixie-k! Képek összefabrikált tesztáramkörrel.

Bővebben: Link
(#) Ardwaark hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Emberek!

Csak szólok egy Nixie cső beszerzési lehetőségről.
Keressétek a Vatera .hu honlapon "ha5gf"-t. Korrekt és rendes srác. Hivatkozzatok rám HG5-541 néven merthogy
rádióamatőr berkekben ez az azonositóm.

Szóval ha5gf
(#) kocsgab002 hozzászólása Aug 1, 2007 /
 
Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám. Szeretném megépíteni a gtk éle nixie csöves órát. de sajnos már az elején elakadtam. a letölthető fájlok között van egy *.c; *.hex; és egy makefile nevü fájl. sosem programoztam még avr-t, de még Pic-et sem letöltöttem a Bascom programot, de hamar rájöttem hogy nem jó, mert nem basicben van a progi hanem c-ben. kérdésem hogy milyen programmal lehet áttölteni a fájlt az ATMega8-ba? és milyen hardverre lesz szükségem? az STK200 jó hozzá? előre is köszi a segítséget mindenkinek.
Kocsgab
(#) Tom025 hozzászólása Aug 9, 2007 /
 
Sziasztok!

Jelentem, elkészült a nixie-órám prototípusa, és nagyon szépen működik! A nyák paneljét a lehető legkisebbre terveztem, és szendvicsszerkezetű, alul az áramkör, felül a nixie-ket tartó panel. Természetesen dobozolni is szeretném, lehetőleg igényesen, de az még egyenlőre várat magára. Terveim között szerepel még az órát-percet-mpercet elválasztó jelzőglimmeket berakni, és a csövek alá kék világítást beépíteni. Sok extra nincs benne, mutatja az időt, és nagyjából ennyi, nem szerettem volna túlbonyolítani. Mint látszik, az egész áramkör ráfért egy 17x3cm-es nyákra. Képet teszek fel róla, bár nem a legjobb minőségű.
Vélemények? Ha van rá igény, cikket is írok belőle, amint véglegesen kész lesz.

Üdv!
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Szép lett! Nekem is megjöttek végre a csöveim, uh tervezhetem emg ujra a nyákom, hogy dobozolni is lehessen.
A tied nagyon szép lett, jó ha az ember képes az egészet magától megcsinálni (én még most tanulgatom a pic-eket, uh csak utánépítetem egy órát, és az nem ilyen kompakt).
A csövek paneljéről kérhetnék még egy képet? mert nekem is van egy hasonló, amiben a 6 cső multiplexelt, de nem müxik jól... kiváncsi vagyok te hogy oldottad meg a vezetékezést.
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Az enyém is multiplexelt, egy PIC16F628 vezérli. Jól értem a nyák kialakítása érdekel? Azt fel tudom neked rakni, SprintLayouttal rajzoltam, gyakorlatilag 2 oldalas, illetve eredetileg egy oldalas nyákon van, a másik oldalon pedig egy csomó ellenálláslábas átkötés, mivel ez egyszerűbb, főleg hogy nem tudok furatfémes áramkört készíteni, készíttetni meg nem akarok. A két nyák összevezetékelése tüskesorral (számok 0-9), illetve szalagkábellel (anódok) van megoldva.
Egy ízléses kicsi fadobozt szeretnék neki, csak nem tudom még hogyan oldjam meg. Ládadeszka/laminált lap az első ötletek, de majd meglátjuk.
Te milyen csövekkel építed? Az enyénben Z573M-ek vannak, csak piros bevonat nélkül.

Üdv!

nixienyak.PNG
    
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
amelyk nyak nem muxik, az z560-as, de tudtam serezni elég z570-est (volt pár) és ezzel akarom csinálni. Jelenleg így áll a nyák tevezése. Kilógatós designre csináltam, tüskesoros csatlakozók alul, csövek felül.

nixie1.JPG
    
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
De ebbe e nyákba csak szalagkábellel tudod bekötni a nixie-t nem a lábai beforrasztásával.. Én ezt direkt kerültem, utálok millió szalagkábelvéget forrasztgatni, ráadásul KH-t eredményez, és még csak nem is állnak a csövek stabilan...
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 9, 2007 /
 
Teljesen jól be lehet ebbe is forasztani, ha elég hosszú a lába a z570-nek. Szalaagkábelt én is utálok forrasztani, már kerülöm ahol lehet...
Képek Itt van pár kép, igaz a haverom csöveivel, de nekem is hasonló lesz.
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Ez a nyák nekem gyanúsan ismerős, talán innen? Amúgy nagyon jól néz ki. Mit tud ez az óra extraként? A dátum ok, de DCF?, ébresztő?, stb
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
Nem véletlen ismerős Óra, dátum, ébresztő (valamit be tud kapcslni), DCF is van benne, de nem sikerült szinkronozni, pedig a másik dcf órám jól megy.
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
Hellótok
Nekem egy kérdésem lenne honnan tudnák beszerezni 6 db Z573M csövet??
(#) Norberto válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Ajánlani tudnám az oldal Apróhirdetés részlegét, ha még nem nézted volna meg.
(#) Tom025 válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Szia!

Ha gyors vagy, tőlem limitált szériában kaphatsz 8dbot, az két tartalékot is jelent, 450/db árért.. (részleteket privátban) Egyébként ott van a www.elektroncso.hu , csak ott duplájáért árulják. Vagy marad az apró böngészése...
(#) zoknee hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Ekészült végre az én nixie csöves órám, a Nixichron. A dobozolás még nincs kész, mad ha lesz időm, meg faanyagom hozzá. Jelenleg csak fel van fúrva ey lécre a 3 panel. Külön vannak a csövek, a DC-DC nagyfesz konveter és az órapanel.
Már régóta vártam azt a pillanatot, hogy éjjel is lássam az időt valahol, és nagyon jól néz ki
Melléklek pár képet róla. Nekem nincs benne kék led, az majd a következő verzióban, ha minden jól megy
(#) zoknee válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Még egy kép:

nixie5.jpg
    
(#) Csibi válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Nagyon tetszik
Nekem is megjott a kedvem hozza, Atmel-el keszitenik is egyet olyan atomorasat de nincsenek nixie csoveim
(#) zoknee válasza Csibi hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
A csöveket nekem is nagy macera volt beszerezni... Amiket elsőször szereztem, azok nem voltak egészen jók, és mostanában meg alig látni. Itt az aprón egy srác (sjbenedek@freemail.hu asszem az emilje) árult z570 vagy 573-as csöveket, hátha megvan még neki. Vaterán is időnként feltűnik 1-1 jó vétel.
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Hali

A Benedek-féle sincs már meg..
Zoknee, azt kérdezném Tőled, ha ezt építetted meg, hogy a kapcsolás bal oldalán középen lévő potis rész mire való? Azt megtennéd nekem, hogy kikötöd a poti csuszkáját, és úgy próbálod ki?
Köszönöm!
Amúgy gratulálok, szép lett!

Üdv, Tom
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Azzal a potival lehet állítani valamelyest a fényerőn. A katódok feszültségét tudud azzal állítani. Ha megnézed a kapcsrajzot, akkor a GND és a Nixietáp között tudod egy kis tartományban állítani. Kikötni most nem tudom, mert elutazok délután., de szerintem akkor nem fog működni.

Ha ezt akarod megépíteni, akkor szólok, hogy én a DCF részét nem tudtam életre kelteni, nem tudott szinkronozni valamiért. Pedig egy másik (nem nixie) órában ugyan az a DCF modul tökéletesen működik. Lehet hogy a DC-DC zavarta, de árnyékolt dobozban volt, a vevőhöz meg árnyékolt drót ment, és jó messze volt a DC-DC-től.
Üdv, Zoli
(#) Tom025 válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Én ugyan nem akarom megépíteni, ott a cikkben szererplő órám, csak a 74141 kiváltására betett kapcsirajzom szinte ugyanez, csak az a rész nincs rajza, mintha a poti csuszkája ki lenne kötve, ezért örülnék ha meg tudnád nézni, mert egy működőképességi teszt lenne a kapcsrajzról, aminek nagyon örülnék.

Üdv, Tom
(#) zoknee válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Jövő héten kipróbálom.
Én mikor építettem, nem nagyon ismertem a 74141-et. Már inkább áttervezném ezt a kapcsrajzot, hogy legyen benne ez az IC, és akkor nem kell azt a halom tranyót és ellenállást beletenni (illetve kifúrogatni...)
(#) Csibi válasza zoknee hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Lehet jobb ha ugy hagyod. Nalunk (Nagyvaradon) 4028 IC 50Ft-ba jon ki mig az SN74141 - 1600Ft noooormalis? Azt hiszem ha talalok, inkabb valami ocskasagbol kioperalom.
(#) zoknee válasza Csibi hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Hát az tényleg nagyon soknak tűnik. Én ahol szoktam vásárolni, Texas gyártmányú 74141 neto 79 Ft (ha minden igaz, még van is nekik raktáron).
Azért kicsit furának találom hogy ennyire drága legyen. Bár eddig máshol én se találtam ilyet, de hétfőn ugyis megyek, és veszek magamnak, ha már van
Nekem is sikerült találni egy panelban 4 db-ot belőle, csak nehéz lesz kiműteni, mer nincs foglalatban...
Következő: »»   10 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem