Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   227 / 1210
(#) kissi válasza zenetom hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Szia!
Használhatsz óra IC-t is ( ChipCad RICOH termékei például ), aminél még kisebb fogyasztást érhetsz el, tud naptárat, szökőévet, riasztást és nem mellékes, hogy létezik beépített kvarccal ( ha jól tudom, bár még azt nem használtam!) és szoftveres pontosítási lehetőséggel ( nem a kvarchoz kötött trimmerkondit kell állítgatni!).
A kommunikáció megvalósítása és az óra kezelése itt is szép programozási feladat lehet, ha az volt a célod ( bár biztos van a neten elérhető forrás!) !
Steve
(#) Pepebá hozzászólása Márc 24, 2012 /

Hali!
A PICCOLO projektre épülő próbálkozásaimat szeretném kiegészíteni PCF8353 óramodullal. Tudna valaki segíteni, vagy esetleg demó forráskódot közzétenni MLAB C-hez.
Üdv.
(#) Hp41C válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Szia!

A Wand és a Propeller órákban ezt a típust használtam, csak assembly -ben. I2C szinten a kezelés benne van a forráscsomagokban.
(#) Hp41C válasza kissi hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Esetleg a Microchip RTC -t is lehet használni, Van benne kalibrációs lehetőség.
(#) Pepebá válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Üdv.
Köszi a gyors segítséget, hol is találom a forráscsomagokat?

Szia!
Pl. itt...

Hali!
Köszi,de nálam a link a pwmtesztek.hex letöltésre mutat.
Üdv.

Nem értem, kikerestettem a fórum motorjával, a képen még jó a neve, de a tartalma már más...

Akkor inkább itt keresd, benne van ebben is.

Hali!
Ezt is köszi, de én ebben a linkben sem találok C forráskódú progit PCF8583-ra.
Üdv.
(#) vicsys válasza Pepebá hozzászólására (») Márc 24, 2012 /

Bővebben: Link (Igaz, ez CCS- de hátha segít...)

Szia!
Idézet:
„A Wand és a Propeller órákban ezt a típust használtam, csak assembly -ben.”

Nem is igértem mást...
(#) giskard hozzászólása Márc 25, 2012 /

Szeretnék egy egyszerű EUSART szimulációt végrehajtani. MPLAB 8.66 18f14k50
Stimulus: Async, Pin/SFR: RCREG, Action: Direct Message, Comment/Message: 0x24
Fire és nem történik semmi. Kérlek segítsetek.
(#) Hp41C válasza giskard hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia!

Készíts egy szöveges állományt egy_állomány_neve néven, benne
  1. wait 2 sec
  2. 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

Stimulus: Register Injection
  1. "Reg/Var"=RCGER , "Trigger"=Message,"PC Value"=0000 "Width"=1, "Data Filename"=./egy_állomány_neve, "Warp"=Yes, Comment"=Nem érdekes

Apply

Debugger/Settings/Uart1 I/O
Enable Uart1 I/O kipipálva, Rewind input kipipálva,
Output Windows kiválsaztva.

Ezek után fordítsd újra a programot, indítsd a szinulációt. Az Output ablak Sim Uart1 fülével válaszd ki a Uart ablakot. Itt láthatod, amit a programod küld.

Sok sikert.

Megfejtés: A program indítása után 2 másodperccel a szánjegy karakterek (0 .. 9) érkeznek egymás után közvetlenül.
(#) pittosi hozzászólása Márc 25, 2012 /

Sziasztok .Azt szeretném meg kérdezni A 16F628 és a 16f628A közt mi a külőnbség komtabilisek egymással ?
(#) Hp41C válasza pittosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia!

Majdnem kompatibilisek. Eltérés van a kódvédelem beállításában és a 16F628A nyomkövethető (meg olcsóbb).
(#) pittosi válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Akor lehet azért nem tudom használni ez a progit mert Nekem 18f628a van nem látok semmit a képernyon
(#) vilmosd válasza pittosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Es ha esetleg ujraforditanad?
(#) Hp41C válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia!
Nem ezt mondtam. A forrás ugyan arra a hex állományra fordul 16F628 és 16F628A kontroller esetén. De nincs benne a koncigurációs regiszter beállítása. Ezt még be kell szerezni valahonnan.
(#) pittosi válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Ez szeretném megcsinálni állitolag műkődik csak a világitás hiányzik meg ha jól emlékszem 5lábról a negativ LCDnél.
(#) vilmosd válasza pittosi hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Be kellene szurni a program elejere ezt a par sor, lecserelve a jelenlegi processzormeghatarozast es a hozza tartozo include allomanyt. Ebben benne van a config is, tehat a hex tartalmazni fogja a beallitasokat.
  1. list      p=16f628A           ; list directive to define processor
  2. #include <p16F628A.inc>       ; processor specific variable definitions
  3.  
  4. errorlevel  -302              ; suppress message 302 from list file
  5.  
  6. __CONFIG   _CP_OFF & _DATA_CP_OFF & _LVP_OFF & _BOREN_OFF & _MCLRE_ON & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC
A kapcsolasi rajzon a kimenet nem mukodik, mert a relere kb 3 volt jut. Meg lehet emelni a PNP tranyo tapjat, de csak 9 voltig, merta RA4 nem bir el tobbet. A LED-et inkabb at kellene tenni a RA4 kimenete es a tap koze, egy ellenallas kozbeiktatasaval, mert igy ellop 1,6 voltot a reletol. Azert jo lenne ha leirnad hogy mi nem mukodik, mert igy nehez ertelmes valaszt adni.
(#) pittosi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Bekapcsoláskor semmit se látok az LCDn
az a godom hex be is megkaptam de ha ezt kovertálom hexre nem egyezik . a kettő.
A tanyó és a relé az felejtős még csak egyforfül van a hején, optós triak lesz.

firmware.hex

(#) pittosi válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Át írtam de igyse látok semmit a kijelzőn
Melékelem a nyákot igy jobban átlátható a dolog.

csipes.lay

(#) brato válasza pittosi hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Bocs ha hülyeséget kérdezek de beállítottad a kijelző kontrasztját?
(#) pittosi válasza brato hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Persze. Feltekertem hogy kockákat mutason onnan vissza mig behalványul .
Tetem a RA4 re egy elenálással kis 3mm ledet +5v kőzé be nem világit .
Az érzékelő rajta van , a nyomógombok még nem .
De igy is látnnom kéne kijelzést .
(#) brato válasza pittosi hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Szimulátorban megy a becsatolt firmware.

Snap1.jpg

(#) brato válasza brato hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

A RA4-re tegyél egy felhúzóellenállást mert nyitott nyelőelektródás és csak így működik.
(#) pjg válasza brato hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Melyik szimulátort használod?
(#) brato válasza pjg hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

ISIS-ben néztem konkrétan, de van pic simulátor ide is.
(#) vicsys válasza pittosi hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Valami nem kóser a nyákodon, mert a szenzor adatvonalára be van rajzolva egy lehúzó ellenállás is. Márpedig az nagyon nem kéne oda...
(#) vilmosd válasza pittosi hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Eloszor is PCB-t csak kep formatumban tegyel fel, mert senki sem fog 10 nyaktervezot feltelepiteni, es ha nincs neki ez a fajta, akkor semmit se fog latni belole. A masodik dolog, hogy a Init_LCD szubrutinban csereld le a "callDelay125" sort "call Delay200" ra, mert a delay125 szubrutin 125 us ideju, es ez nem elegendo a LCD felallasahoz. A delay200 szubrutin 200 mS ideju, es ez mar elegendo a LCD feleledesehez. Ja meg annyi, hogy a DS1820, es a DS18B20 az emlekeim szerint nem egyforma, es talan mas a kiolvasasa. De ebben nem vagyok biztos.
Következő: »»   227 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem