Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1630 / 3974
(#) Rainbow15 válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Azt értem, csak azt hittem, hogy a diódákon is úgy folyik az áram, mint az ellenállásokon. (képet csatoltam, talán ez nem hibás ) Tehát azt hittem, ha ellenállás helyett dióda lenne bekötve, akkor a párhuzamos kötésnél mindkét diódán külön külön ugyan akkor áram folyna, mint az 1 diódás verziónál az egyetlen diódán, ahogy a képen van ellenállásokkal.
Köszi a segítséget.

ell.png
    
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Ja és teszteléshez kell, de hosszútávra.

Zsolti
(#) THoM_ZoNE hozzászólása Márc 26, 2012 /
 
Sziasztok! Látom ti nagy szakértője vagytok a témának. Remélem tudtok nekem segíteni/tanácsot adni, ha kivitelezni is azt külön meghálálom. A téma a következő:

Gondolom értetek chip tartalom kiolvasáshoz és íráshoz, és szeretném megtudni hogy ezt hogyan kell csinálni. Néhány útmutató lépésre lenne szükségem. Mellékelek egy képet a chipről aminek a tartalmát szeretném másolni az egyik kártyáról a másikba. Ezek újraírható kártyák, csak kéne egy házi megoldás erre a műveletre.
http://thomzone.net/images/sim.jpg

eredetileg TVC fórumba tettem fel a kérdést, egyikük így válaszolt:

"A SIM kártyák alapból a SMARTCARD protokolt használják. Ez hasonlit egy hagyományos UART-ra, amilyen pl. a PC-k soros portja is. Elméletileg kis átalakitóval talán az is hasznalható erre a célra.
Amit egyszerűen ki tudsz a chip-ből olvasni az az ATR információk. A további adatkinyeréshez mindenképp ismerned kell az IC parancskészletét. Keresd meg az F981 jelű IC adatlapját."
A másikuk meg ide irányított a hobbielektronikára

Jelen pillanatban már létezik olyan kártya, ami hozzá készített "Gevey Dongle" nevű íróval és a programmal frissíthető, de mivel ezek nem az ő termékük, így "UNRECOGNIZED MODEL" jelöléssel megszakítja a frissítést. Itt most arra gondoltam, hogy esetleg az író használható lehetne a célra, de ha rendes nem USB-s írót kellene készíteni/venni és mondjuk meg is tudná nekem csinálni a legrövidebb idő alatt. Szeretném a segítségeteket/véleményeteket kérni

Üdv
THoMZoNE
(#) karaszbandi válasza karmatt hozzászólására (») Márc 27, 2012 1 /
 
Szia!

Először is nem vagy tisztában az elektronika alapjaival sem!

Egy tápegységnél az amper a terhelhetőséget mondja.
Ha a feszültséged megfelelő, akkor a LED majd annyit vesz fel, amennyi neki kell.
A táp nem fog beletuszkolni többet, mint ami neki kell.
Tanulj még egy kicsit és menni fog.
(#) El_Pinyo válasza Rainbow15 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Nagyon azért nem lősz mellé. Ugyanis abban az esetben, ha a két dióda tökéletesen azonos és a hőmérsékletük is megegyezik, akkor igaz az állításod. Sajnos azonban ez a két feltétel általában nem biztosított. A diódának is értelmezhető az ellenállása egy adott munkapontban. Ezt nevezik differenciális ellenállásnak. Értéke kicsi (10 Ohm nagyságrend -> munkapont függő), ezért a legtöbb esetben el szokták hanyagolni.
(#) karmatt hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
"LED majd annyit vesz fel, amennyi neki kell"

Power Led-eknél nem így van. Kérem az szóljon hozzá aki ért is hozzá és segíteni tud, nem leoltani. Köszönöm.
(#) black.elf hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Helló!

Össze szeretnék ütni a kis "ceruzahegyező" esztergámhoz egy fordulatszámmérő áramkört.
Mivel nem vagyok valami járatos az elektronikában segítséget kérnék, hátha van valakinek valami egyszerű kapcsolása/ötlete.
Ami van már hozzá: 1db Sitron OFS-005 optikai kapu, pár db TIL311-es hexadecimális logikai chipes kijelző, 12V-os, 500mA-es táp.
Előre is kösz!
(#) sany hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Az FMARK jelzésű láb mire szolgál egy TFT LCD kijelzőn?
(#) smukk hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
sziaztok van egy rc himoto drift autom 1 éves eladnám vagy elcserélném http://indafoto.hu/smukk
(#) smukk hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
tel 06306425319
(#) smukk hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
sziaztok van egy rc himoto drfift autom eladnám vagy cserélném 06306425319 http://indafoto.hu/smukk
(#) smukk hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
1 éves alig használt
(#) Levi Jr. hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Hangszóró tekercselőt keresek Budapesten, rendszeres munkákhoz, nagyobb mennyiséghez is. Csak korrekt áron dolgozó, és minőségi munkát tudok befogadni, üzeneteket PRIVÁT üzenetben kérek itt!! Köszi all!!
(#) zaza99 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Sziasztok!
H-hid felső N fetjének nyitásához kellene kis méretű fesz forrást csinálnom, ami kb 20V-ot állít elő kb 5mA terhelés mellett. A betápom 6-12V között ingadozik, a fetmeghajtóknak meg legalább 10V kell. 5V stabil forrásom is van.

Köszönöm.
(#) Zolcsi65 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni!
Egy BECKER TRAFFIC PRO, BE 4745 -ös navigációs rádió kódját szeretném megtudni. Három éve van meg az autóm eddig nem kellett, de most levették az akku sarut, és kéri a kódot. Az előző tulaj adott egy négyjegyűt, de öt számjegyet kér, és 1-től 7-ig lehet beütni.
A gyári száma: 25005932
Előre is köszönöm!
(#) hibbantpasi válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 2
 
Szia!

Én az MC34063-at ajánlanám neked, pár alkatrésszel csodákat művel és már 3 V-ról is üzemel.(Nem utolsó sorban olcsó is)
Itt a kalkulátor hozzá: mc34063

üdv: hp
(#) bbalazs_ válasza sany hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Az elso sor jelzese
(#) zaza99 válasza hibbantpasi hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Köszönöm.
(#) proli007 válasza Rainbow15 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hello!
Neked itt még igen csak alap problémáid vannak. Meg kellene ismerkedni az soros-párhuzamos kapcsolások alapvető tulajdonságaival, feszültség és áramgenerátorok működésével-tulajdonságaival...
Egy áramkörben folyó áramot az Ohm törvényével lehet meghatározni. Ebből egyből kiderül, hogy a feszültség-áram-ellenállás között szoros összefüggés van. Vagy is egyik sem független a másiktól.
Olyan nincs, hogy fix feszültséget és áramot ad le valami. Hiszen akkor hol van az ellenállás szerepe?
Egy tápegység általában feszültség generátoros üzemben működik. Vagy is a kimeneti feszültség állandó és független a terheléstől.
Ez persze csak addig az áram értékig igaz, amit képes még leadni a táp. Aztán vagy tönkremegy, vagy jobb esetben van benne áramkorlátozás. Ha van benne, akkor tovább terhelve, már a kimenőáram lesz állandó, viszont a kimeneti feszültség el kezd leesni, a terheléstől függően. Vagy is át kerül áramgenerátoros üzemmódba.

A diódának is van belső ellenállása, de az nem egészen egy hagyományos ellenállással azonos, mert az nem lineáris működésű elem. De ha az áramot a dióda belső ellenállása korlátozza, akkor általában már megette a fene. Mert az áram korlátozása a terhelő ellenállás feladata. A dióda pedig akkor működik kellő képen, ha annak belsőellenállása elhanyagolható a terhelő ellenálláshoz képest.

De javaslom a dióda (félvezetők) tulajdonságaival, akkor foglalkozzál már, mikor alapvető hálózatok működését érted, számításait ismered.. ( Pld. soros-párhuzamos kapcsolások, csomóponti törvény, hurok törvény, ideális és valós áramforrások, feszültség és áram generátorok..)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza black.elf hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hello!
A fordulat szám mérő, tulajdonképpen egy frekvencia mérő, csak nem egy másodperc alatt beérkezett impulzusok számát mutatja, hanem egy perc alatt beérkezőket.
Amid van, ahhoz még minimálisan egy időalap és egy számláló kell.
A mérendő bemeneti jelet, pedig az optokapuról kell venni a fordulatszám mérő részére. Az optokapuhoz, célszerű egy sok fogazott tárcsát készíteni, 60 vagy 120 foggal. Mert különben 1f/perc kijelzéshez, tényleg egy percig kellene mérni. Tehát 60 foggal egy másodperc lenne az időalap, 120 foggal, pedig 0,5 másodperc, hogy a kijelző tényleg fordulatot mutasson.
Egyszerű frekimérő
üdv! proli007
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Üdv!

A kérdésem a komparátor IC-ről szólna. Kihangsúlyozom, hogy nem a műveleti erősítő komparátorként való alkalmazásáról beszélek hanem a spéci komparátor IC-kről amik nyitott kollektoros kimenettel rendelkeznek (pl. LM393). A kérdésem az, hogy ezen IC-knek a kimenete csak is logikai 0 és 1 lehet vagy viselkedhet úgy is mint egy műveleti erősítő kimenete, azaz felvehet más értékeket is. A végső tranzisztor felvehet köztes állapotokat is (szaturációs, áteresztő) a teljes kinyitáson és záráson kívül? Remélem érthető a kérdésem. Köszi előre is és további szép napot.
(#) Rainbow15 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Az ohm törvényt ismerem, csak már összezavarodtam.
Amit feljebb mellékeltem képet, azon látszik, hogy az ellenállásoknál, ha 2 darab teljesen ugyan olyan van párhuzamosan kötve, külön -külön ugyan akkor áram folyik rajtuk, mint ha 1 darab ellenállás lenne, csak nagyobb lesz a felvett áram.

Pl. veszek egy 20mA-es névleges áramú diódát, ami 1,5V-ön üzemeltetünk, akkor arra kiszámoltam az ellenállást (75ohm). 2 darab 75ohm-os diódát párhuzamosan kötve, ugyan az az áram és feszültség folyik rajta, mint 1 darabon. Csak akkor lesz más a helyzet, ha sorba kötöm a kettőt, mert akkor feszültség osztás történik. De gondolom akkor az hülyeség volt, hogy a diódára kiszámoltam egy ellenállást.

Ez volt az alap, amit nem értek, hogy ha ugyan azt párhuzamba kötném, akkor miért folyna külön külön rajtuk nagyobb áram.

"Ha egy darab félvezetőn ( ( egyenirányító, fénykibocsátó ) diódán, tranzisztoron ) átfolyó áram ( fényerő ) kevés, akkor több, azonos típusú félvezetőt kötnek párhuzamosan. "

Majd valahogy megértetem magammal. Sorry, most sikerült nagyjából ugyan azt leírnom.
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hello!
Egy komparátor, ha nincs pozitív visszacsatolása, akkor az egy "null komparátor", ami úgy működik mint egy nyílt-hurkú műveleti erősítő. Mert valóságban az is, csak egy speciális példánya, ami nem a lineáris viselkedésre, hanem a sebességre van kihegyezve..
Tehát ha a bementi jel kisebb, mint a tápfesz osztva a nyílt-hurkú erősítéssel, akkor köztes értékeket is felvehet a kimenet.
A nyitott kollektoros kimenetnek ehhez nem sok köze van, csak egy alkalmazásban lehet párhuzamosan kötni a kimeneteket, mint ahogy normál OPA-k esetében ez nem lehetséges.
üdv! proli007
(#) zaza99 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Sziasztok!
Mekkora lehet a képen látható kondenzátor? Átment zárlatba és nincs rajta érték. Zavarszűrő szerepet tölthetett be, bekötés alapján.

Köszönöm.

P1000642.JPG
    
(#) proli007 válasza zaza99 hozzászólására (») Márc 27, 2012 / 1
 
Hello!
10-től pár száz nF, de ez erősen függhet a feszültségétől is. Minden esetre nem sima kondira, hanem X2 kondira kell gondolni, ami lángálló és öngyógyuló. Vagy is mérete általában sokkal nagyobb mint mezei társaiké..
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!

Köszönöm a gyors választ. Teljes mértékben világos. Szóval ha van pozitív visszacsatolásom akkor már korlátozom ezt a nyílt hurkú erősítést akár csak az OPA-knál a negatív visszacsatolás esetén és így viselkedésük is megegyező lesz az OPA-kéval. Persze leszámítva a kimeneti más felépítésű fokozatot.
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hello!
A pozitív, nem egyenlő a negatívval (csak a politikában).
A pozitív visszacsatolás, nem ellene dolgozik a bemenő jelnek, hanem "rásegít" azaz növeli azt. Vagy is a nyílthurkú erősítést növeli. Ugyanakkor hiszterézist is létrehoz.
Általában komparátorok negatív visszacsatolása nem ajánlott, a gerjedékenység miatt. Mindenféle kiegészítő kompenzációs tagokkal kell/lehet azt elhárítani, csak nem érdemes.
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Hello!

Nagyon szépen köszönöm. További kellemes napot kívánok!

Üdv! Dávid.
(#) Hp41C válasza Rainbow15 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szia!

Elnézést, hoszzú lesz...

Az ellenállás egy (nagyából) lineáris elem: A rajta eső feszültség és a rajta átfolyó áram között egyszerű arányosság (lineáris leképzés) érvényes - az Ohm törvény. Az ellenállás a hőmérséklet növekedésével nő, a rajtuk átfolyó áram csökken, ha a feszültség az ellenálláson állandó.

A félvezető elemek nemlineáris feszültség-áram karakterisztikával rendelkeznek. Így pl. a diódán eső feszültség nem kétszerese lesz a kiindulásinak (csak egy kicsivel emelkedik csak meg), ha a rajta átfolyó áramot megkétszerezzük. A paramétereik darabról darabra változhatnak, ráadásul a tulajdonságaik függenek a hőmérséklettől (van ami a hőmérséklet emelkedésével csökken).

Végezz néhány kísérletet: Mérd meg a piros, a sárga, a zöld led-eken eső feszültséget, ha az átfolyó áram kb. 5, 10 mA. Most kösd a pirosat, a zöldet és a sárgát párhuzamossan, az áram marajdon összesen 5 ill. 10 mA. Melyik milyen erősen világít? Mekkora áram folyik rajtuk, hogyan oszlik el az áram?

Sárga led nyitófeszültsége 1.98V, a pirosé és a zöldé 2.06V. Ha párhuzamosan kötöd őlet, a ságra fogja a nyagyobb áramot vinni.

Egy egy durva közelítése a párhuzamosan kötött azonos típusú diódáknak. A led -ek, a színtől függő eltérő gyártási paraméterek miatt modelezik az azonos típussú, de eltérő paraméterekkel rendelkező diódákat.

A párhuzamosan kötött diódák közül a nyagyobb áramot vivő jobban melegszik (P= U * I, az U közös a párhuzamos kapcsolás miatt), emiatt jobban csökken a nyitófeszültsége (-2mV / fok), emiatt egyre több áram fog rajta keresztül folyni. Az alacsonyabb nyitófeszültségű példány "megöli magát", ha nem teszünk ellene valamit (egyedi soros ellenállás).

Más példa: Egy fehér led -ekből álló világítótestben kössük a led -eket párhuzamosan a kellő fényerő biztosítására. A hőelvezetést egy hűtőtömbbel valósítjuk meg a led -ek háta mögött. Sok led -et használunk fel, nem lehet mindet középre helyezni. Mi fog történni? Tételezzük fel, hogy a bekapcsoláskor a led-ek paraméterei azonosak. Bekapcsolás után elkezdenek melegedni. A hőleadási viszonyok a szélre került led -eknél jobb, mint a középen elhelyezetteknél. Az utóbbiak jobban melegednek, a nyitófeszültségük jobban csökken, egyre nagyobb áramot kapnak, egyre jobban melegednek. A hűtőtömb nem tudja kiegyenlíteni a hőmérsékletet. Elindulnak az öngyilkosság felé...

Ha egy led fényereje nem elég, néhányat sorba lehet kötni és egy soros áramkorlátozó ellenállással lehet a tápra kötni. Ha még mindig nem elég a fényerő, ezeket a sorokat lehet párhuzamosan kötni...
(#) Rainbow15 hozzászólása Márc 27, 2012 /
 
Köszönöm az összefoglalást, így már érthető!
Következő: »»   1630 / 3974
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem