Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1344 / 2208
(#) Imi65 válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 29, 2012
[OFF]Szerintem 20-30 évet üzemeltetve ilyen berendezéseket. Ez nem sok tankönyvben lehet már benne, ha egyáltalán valaha egyben is benne volt. Az sem lehetetlen, hogy a kiöregedő mérnöktársaitól tanulta még ifjabb korában. Mindenesetre én is irigylem.........
(#) mc-4 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2012
Köszi!

A rajz az rossz viszont a cső lábkiosztás szerint már jó helyre van kötve.
Akkor itt nem lehet kapcsolóval operálni.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2012
Sőt, ez fokozható lenne 3 állású kapcsolóval. trióda/UL/pentóda. Azért azt nem árt figyelembe venni, hogy más lesz a meghajtó fokozattal szemben támasztott igény is trióda üzemben.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2012
És sajnos ugyan ahhoz az áramhoz más előfeszültség is kell. Én így akartam csinálni a GU50 SE-met, de rájöttem, hogy ez nem csak egy kapcsoló a segédrácson, hanem annál jóval több..
(#) Imi65 hozzászólása Márc 29, 2012
Már megint a fűtéssel van gondom. Egy PL509-est tartok a kezemben. A katódban a fűtőszál fel-le, majd ismét fel, és le megy. A középső része kilóg a katódból lefelé, kb 3 mm-re. Ha a csövet elbillentem, a fűtőszál elcsúszik egy irányba (a középső lelógó). Ha másik irányba billentem, akkor a másik irányba. Elővettem egy másikat, ott is tapasztaltam. Nem hinném, hogy a katódtestnek mindegy, melyik részén "halmozódik" fel a fűtőszál. A felfűtésnél semmiképpen (nagyon aszimmetrikus lesz az elhelyezkedése a szálnak, legalábbis, az alján). Bár, más csőnél nem tapasztaltam hasonló elmozdulást, a fűtőszál elhelyezkedése valószínűleg nem szabályos más példányoknál sem, így a felfűtéskor tényleg kialakulhatnak forróbb pontok, foltok.
(#) FordPrefect válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2012
A PL 509 azon (nagyobb) csövek egyike, ahol a katalógus engedi a függőleges és vízszintes beépítést. Pont a TV miatt.
(#) FordPrefect válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2012
Első oldalon.

EL509.pdf

(#) bakos13gab válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 29, 2012
Áramgenerátor a katódba, vagy katódról visszacsatolt komparátoros előfesz... Ilyenkor lenne haszna.
(#) mc-4 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2012
Szerinted ez a felállás egy kapcsolóval megvalósítható vagy triódába kapcsolás a többi komponens és értékének megváltoztatásával is jár?
Köszönöm a segítséget!
(#) 6C4C válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 29, 2012
Triódaüzemben a Miller kapacitás jelentős értékűre nőhet, amit lehet, hogy a pentóda/UL üzemre tervezett meghajtás nem tolerál kellőképpen... CC83 osztályú csövekkel nem biztos, hogy érdemes próbálkozni ilyenkor, érdemes lehet egy nagyobb áramú katódkövetőt is beépíteni a végcső elé :yes:
(#) FordPrefect válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 29, 2012
Biztos hogy nem érdemes 83-al. Tapasztaltam. Vagy nagyobb áramú anódkövetőt ,azaz erősebb csövet. Mindig visszajutunk a WILLIAMSON-hoz
(#) 6C4C válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 30, 2012
Idézet:
„Mindig visszajutunk a WILLIAMSON-hoz”

Jó kapcsolás, az utoljára épített PP ampom is ilyen meghajtással működött, E88CC-kkel... Olyan 10 évvel ezelőtt
(#) s.sanyi hozzászólása Márc 30, 2012
Sziasztok.Találtam a neten ezt a kapcsolást.Sajna az Orosz nyelv nem megy és érdekelne,hogy érdemes-e lenne kipróbálni?Különben a 6s3p nagy erősitésű cső evvel mit kapnánk nagyobb linearitást,nagyobb erősitést?SRPP-t már épitettem meg is voltam vele elégedve,de még két különböző csőből nem próbáltam.Elnézést a kérdésért,de nem lehet mindent gyorsan megtanulni,ha csak hobbiból űzöd a dolgot.Jelenleg 6s3p-vel hajtok triódába kötött pentódát és meg vagyok elégedve a hangjával habár eggy kicsit nagyobb erősités még nem ártana.
(#) klemo86 válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 30, 2012
Ezen mi van oroszul, amit nem értesz? Az OUT az angolul van, a PCM56 meg a D/A vége valószínűleg.
A fölső cső 6N6P, az alsó 6S3P. A "B" meg értelemszerűen a feszültség.
(#) joepapa hozzászólása Márc 30, 2012
6V6GTA SE-t tervezek legközelebb, szerintetek egy félcső meghajtás esetén ECC82, vagy E88CC (ECC88) lenne a jobb választás.

Mindenképp csak sima fesz erősítő félbúrányí azaz egyszem trióda hajtaná meg.

Miért jó az az ECC82? Nem ismerem.
A 88 ast igen, lehet épp ezért is 88 assal hajtom meg.
Nagy meghajtás igénye nem lehet, mert gyári rajzokon is 12ax7 vagy ECC83 al is hajtják.
(#) 6C4C válasza joepapa hozzászólására (») Márc 30, 2012
CC88 esetén több a tartalékod, a mű 33, szemben a CC82 17-ével... De én mást mondok, ha módodban áll használj inkább ECC40-et nem fogod megbánni
(#) joepapa válasza pucuka hozzászólására (») Márc 30, 2012
Hát itt a pont, se ez se az nem árt, ha nincs átütés, katalógusadat átlépés.
Szóval hacsak nem kW os rádióadót építünk nem kell akésleltetés.
Ezt írtam most is, régebben is.
A késleltetés, időzített kapcsolás nem az élettartam miatt volt sosem.

Azzal tényleg nincs baj ha bentvan, de felesleges, mint a kék led a csövek alá, a kivezérlésjelző, stb.
(#) joepapa válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 30, 2012
A 40 es az jó lehet de még sosem láttam, nem hogy nem volt nekem, viszont E88CC ből és ECC82 ből van.
6N3P ből és 6N1P ből is de most oroszmentesre szeretnám, már csak a Mesa 6V6GTA-k tiszteletére is.
A 82 est miért szokták "dicsőíteni"?
Ha a 88 as minden tekintetben jobb?

Illetve hol jobb a 82 est alkalmazni, mint a 88 ast?

Vagy csak olcsóbb? De még az sem. Bár ez lehet csak most igaz.
Jó, abban egyezek hogy a CC82 kimondottan audio cső...

Szóbajöhet még az oktál 6SN7 "család" valamelyik tagja... A műje 20, és csak jókat mondhatok róla... Egy 300B-t hajtottam régi NDK-s 6SN7-el... Jó volt

Amúgy az ECC40 nem egy felkapott cső, börzéken is könnyen, elérhető áron beszerezhető... Vagy esetleg az E80CC...
(#) joepapa válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 30, 2012
6N8S em van esetleg az is ECC82 körüli cső ugye?
De noval fér oda, mert a helye már megvan, szóval 82 vagy 88?
A 88 az nem audió cső ugye, hanem antennaerősítőbe való elméletileg?
A 82 es eleget fog erősíteni a 6V6 előtt, hogy sima CD kimenet meghajtsa?
A 6N8S-ről jól tudod, hogy milyen amerikai csőnek felel meg A többi kérdésről könnyen dönthetsz annak alapján, hogy tervezel-e (valamekkora) negvcs-t az erősítőbe... Igaz, hogy a CC88 család nem audióra készült, de légyszives nézd meg a CC82 meg a CC88 transzfer karakterisztikáját, és nem merül fel többé ez kérdésként Én nem csalódtam a 88-as családban, komolyan mondom... Pár hsz-al előbb kifejtettem, még Willyamson kapcsolást is csináltam E88CC-kkel, nagyon szépen működött... De figyelj oda arra, hogy az ECC88-nak sokkal szerényebb anódfeszt lehet adni, mint az E88CC-nek... Utóbbi akár 230V-al is elmegy...
(#) s.sanyi válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 30, 2012
Szia.Valójában arra volnák kiváncsi mi a véleményük a kapcsolásról a fórumon vagy bárkinek itt.Ami a bekötést illeti az nekem is világos.Kipróbálnám meghajtásként végcső elé,ha jobb mint a 6s3p egyedül.
(#) klemo86 válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 31, 2012
Ja, értelek! A 6S3P rendkívül alacsony mikrofóniás cső, a 6N6P meg elég kultúrált hangú, szerintem érdemes lenne kipróbálni.
(#) mc-4 hozzászólása Márc 31, 2012
Sziasztok!

Bemenetet és kimenetet a chassin belül érdemes árnyékolt vezetékkel összekötni?
Ki milyen vezetéket használ ?
Köszönöm az infót!
(#) Imi65 válasza s.sanyi hozzászólására (») Márc 31, 2012
A 6C3P-vel kb 30x-os erősítést lehet elérni. Inkább a kis zaja, és rázkódásállósága miatt szeretjük. EL84-et bőven elhajt SE-ben, "utánégető" nélkül is.
(#) varttina válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 31, 2012
Szia!
A bemenő jeleket sodort érpáron szoktam elvezetni. A kimenő jelnél szerintem ennek nincs akkora jelentősége.
(#) mc-4 válasza varttina hozzászólására (») Márc 31, 2012
Szia!

Árnyékolni célszerű vagy nem kell vele foglalkozni?
(#) joepapa válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 31, 2012
E88CC-im vannak, ha egyszem féltrióda sacc 280V os tápot fog kapni milyen ellenállásokkal érdemes próbálkozni? Rk 1k Ra 10k? (ezt 170V os tápról szoktam használni, lehet túl nagy árammal fog menni?)
A 6V6 alatt Rk 240Ohm? Lehet 3db 1k 2W ból oldom meg az 333Ohm.
A 6V6 segédrácsfeszt mennyivel kell az anód alá engedni, hogy jól szóljon? A 6P3S nél amire kitapasztaltan az 50V os különbséget elment egy év. Itt is így, vagy a 6V6 azonos Ua Ug2 vel is jóhangú?
Ez ugyebár pentóda, mint az EL84.

terheletlenben a táp 350V os lett, 350V os MM elkók, talán kellene az anódfeszkésíleltetés ?
(#) varttina válasza mc-4 hozzászólására (») Márc 31, 2012
Szerintem ha csak nem vezeted közvetlenül a hálózati trafó közelében, nem szükséges az árnyékolás.
(#) compaqamplifier válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Márc 31, 2012
Igen nekem a TDA 7294em elé ez került be és 20 szoros erősítés értem el vele 180 volton persze 6h2pvel.
Következő: »»   1344 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem