Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék egy csokoládé temperálót készíteni. Ezt meg mernék rá esküdni, hogy vegyiparban úgy tanultuk, hogy termosztát, viszont nekem google csak a hőmérőt és a szabályozó részét dobja ki erre a kulcsszóra. A lényeg, hogy szeretnék egy vízfürdőt, aminek be tudom állítani fix-re a hőmérsékletét, ehhez kell egy hőmérséklet mérő, egy fűtőszál, egy szabályozó kör és egy keverő, ami homogén hőmérséklet eloszlást biztosít. Ez így elég egyszerűen hangzik, viszont az elektronikai tapasztalatom abban kimerül, hogy nem szeretném megrázatni magam az árammal. Tud valaki segíteni, hogy hogyan induljak neki az összeszerelésnek, és hogy hol érdemes alkatrészeket vennem?
Azt hiszem a hőmérséklet szabályozás része megvan:
jager akvárium fűtő A keverés részéről viszont nem találok semmit. Valami gyenge kéne, ami szintén merülős. Kb olyat képzeltem el, mintha egy processzor hűző ventillátort betennék egy tartály aljába, csak hát az nem vízálló... Na azt hiszem egy ilyet találni nem lesz egyszerű. Az iparban általában keverőszáras készülékek vannak... Ha valaki esetleg tud segíteni ebben, vagy van bármi ötlete, hogy hol használhatnak ilyesmit, azt nagyon megköszönném.
-Hello, a fűtés jó lehet, de én a teljesítménye miatt és a beállítható tartomány miatt aggódom. Elég a 34 fok?
-A keverést pl úgy lehetne, hogy a csokiba egy ventilátorlapátot kell tenni, arra egy mágnest rögzíteni, az edény alatt, kívül pedig egy másik mágnest kell forgatni. Ez ugye üvegedényben működne inkább.
A technológiát kellene pontosan ismerni, mert a vizet melegíted, de a csoki hőmérsékletét kellene mérned.
Üdv mgy
sziasztok!
Ez szerintem, igy nemjarhato mert tul nagy a tehetetlensege a dolognak! A thermoszekrenyek - bakterologai tenyesztoszekrenyek- hasonlo elven mukodnek, igaz ott a levego homerseklete a lenyeges. Abban az eszkozben a vizhomersekletett tartjak kozel allando hofokon, hisz idovel mindne egyhomersekletre kerul benne. A kulsoburkolat hoszigetelt es duplauveges ajtoval rendelkezett.
Sziasztok !
Szerintem sem egyszerű dolog. Nem elég egy sima hőfokszabályozó. Mérni kell a víz hőmérsékletét, a csoki hőmérsékletét, és a fűtés hatására bekövetkezett változások idejét. (arra is vigyázni kell, hogy a víz fel ne forrjon) Egy okos program értékelné a változásokat és meghatározná a fűtőbetét kapcsolgatását. ( PIC , AVR) Ez háztájiban egy kicsit költséges, iparilag már biztos megoldották. Üdv mgy
Szia!
A legtöbb csoki a kéz melegétől megolvad, a keményebb, nehezen olvadó fajták 36 fokon, de általában 34 fokot céloz meg a gyártó, szóval a 34 fok az tökéletes, ha mégsem lenne elég, akkor rá lehet segíteni villanyrezsóval, vagy bármi mással. A csokinak az a lényege, hogy 28 fokon kell tartani egy ideig, hogy béta kristályok képződjenek benne, csak ekkor lesz fényes a felülete. Amit leírtál azt mágneses keverőnek hívják, de én fém eszközöket szeretnék használni ilyen célra, ezért nem megfelelő ez a keverési mód. Azért köszi.
A lényeg, hogy néhány percig 28 fokon kell tartani a csokit amikor visszahűtjük (kb 34 fokon olvad), mert akkor alakulnak ki benne béta kristályok. Ennyi a technológia része. A csoki egy idő után átveszi a víz hőmérsékletét, szóval elég a vízét mérni.
Jó, azért szerintem ne hasonlítsuk össze a mikrobi laboros cuccokkal, itt nem számít, hogy beszennyeződik e a törzs, stb... Egy sima vízfürdőről van szó, a tehetetlensége sem igazán számít (egyébként szerintem nem túl nagy).
Ahm, ez a ventillátoros is egy járható út, csak hát honnan szerzek hozzá alkatrészeket?
Közben tanácsot kértem az akváriumos cégtől, amit belinkeltem.
Azt írták, hogy egy sima vízforgató megfelel a célnak. Edénynek fagyis tégelyt gondoltam, azt szerintem tudok szerezni, szóval 200k helyett 20k-ból ki lehet hozni egy csoki temperálót, ha meg megunod, akkor beteszed egy akváriumba a cuccokat, amit vettél hozzá. Elég vicces, nem tudom miért árazzák ennyire fel ezeket a készülékeket...
Szia!
Egy kis segítség a felépítményhez: http://www.youtube.com/watch?v=aA0vK7qixnQ Majdcsak összebogarásszuk a kellékeket.
Haha, tök jól néz ki! Nem is tudtam, hogy szállítócsigával viszik fel a tetejére az olvadt csokit...
Bocsi de lehet hülyeség de a csokit mikrózni nem lehet?
Vagy mondjuk a forgató motorja jó lenne az edényt forgatni. Mundjuk fogsz egy nagy fazekatebbe vizet teszel. Aztán egy jóval kissebbet amibe csokit teszel. A kis fazeknak az aljára kivülről teszel egy mágnest hogy odatapadjon a nagy fazék közepére és ne tudjon elmozdulni. És mindezt forgatod a mikró forgatótányérján. A fűtés és a keverés pedig felülről egy álló lapáttal és egy merülő forralóval lenne kivitelezhető mint egy álványos turmixgép csak itt 2 egység lenne egy a kevetőlapát és egy a forraló ami a két edény közé széppen beférne. A hőfok figyelés pedig megoldható akár a forraló mellé pár centire fogatott hőérzékelővel .csak arra kell figyelni hogy a forgásirány jó legyen mert mindig a fűtőszál előtt kell hogy legyen a hőérzékelő.
Milyen méretekben gondolkozol ?
Miniben egy kenyérsütő átalakítása is megfelel. ( Elromlott vezérlésű a legjobb.) Tál adott, forgatás adott, fűtés adott. Csak a hőfokszabályozást kell megoldani. Üdv mgy
Abszolút nem nagy, max 1 liter csokit olvasztanék egyszerre. Amúgy az akváriumos fűtés aggaszt, mert egy dolog, hogy tud 34 fokot egy akváriumban, de itt fém edényekről van szó, amik elég jól vezetik el a hőt a környezetbe... Talán jobb mégis a ventillátoros megoldás. A kenyérsütős azért nem az igazi, mert nem elég egyenletesen melegít.
Köszi a választ, ez eddig a leghasznosabb
Hát fogok egy spatulát, aztán megkeverem néha. Nem törik le a kezem...
A hőfokszabályozó kiválasztásánál érdemes odafigyelni a működési elvére. Lehet, hogy sima hőfokkapcsoló is elég lesz, lehet hogy kell valami PID. Attól függ, hogy mennyire van megengedve a túllendülés és milyen pontosság kell. 3fok? 1fok? 0.1fok?
Amire érdemes még odafigyelni, hogy ha vizet melegítesz és azzal melegíted a csokit és tegyük fel a csokit méred akkor jó eséllyel nem úszod meg a PID szabályozót. (A két sorba kapcsolt hőtechnikai szakasz matt). Ha a vizet méred akkor lassabb lesz a hőmérséklet beállása a csokiban, tovább tart a művelet. Tippre azt mondanám, hogy a sikerhez mindképpen PID szabályozó kell. Egyrészt a pontosság (kb 1-2 fokra tippelek) és túllendülés miatt (feltételezem, hogy nem lendülhet túl a hőmérséklet). A hőfokkapcsolós megoldás is szóba jöhet ha túllendülés megengedett a hőmérséklet beállás kezdeti szakaszán és utána a pontosság lehet kb 2-4 fok. Persze ezek csak kósza feltételezések így vakon, tapasztalat alapján. |
Bejelentkezés
Hirdetés |