Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Idézet: „Csak azért kérdezem mert hangzásbeli különbséget nem nagyon véltem felfedezni, természetesen” Ez érdekes amit mondasz , ha tekergeted a nyugalmi áramot akkor lehet azért felfedezni minőségbeli különbözőségeget. A hallásod nem oly kifinomult ezek szerint , vagy esetleg a hangsugárzóid nem érzékelik ?
Udv,
Nyugodtan lejjebb tekerheted a nyugalmi aramot, nyilvan akkor a kiveheto max. teljesitmenyed is csokken, de addig a max. teljesitmenyig semmi nem indokolja a hangminoseg valtozasat. Egyeni (szubjektiv) megiteles kerdese ki hall es mit amikor a nyugalmi aramot allitgatja. Olyan sokminden befolyasolja a szubjektiv hangminoseget (vagy ha ugy tetszik a hallaserzekelest), hogy amator korulmenyek kozott amikor az erositot bütyköli az ember, nem lehet egyertelmuen megmondani mi minek a hatasara valtozik, ha valtozik egyaltalan.
Igazábból az idő hiánya és a tesztelés körülményei nem tették lehetővé a tüzetes hallgatózást sajnos. A teszthangsugárzó a bűnös Phillips AK 141/15 volt. Nemtudom ez mond-e valamit... Belinkeltem róla egy kis szösszenetet, a végét érdemes elolvasni. http://milyezitt.blogspot.com/2007/02/nad-c-320bee-erstteszt.html
Lényeg a lényeg hogy ez nem igazán nevezhető hangsugárzónak Ui: Nem építenék A-osztályú erősítőt megfelelő hallás nélkül
Ahogyan a lamalas is mondta semmi nem indokolja a hangminőség változást de lehet különbözőségeket felfedezni még egy rossznak kikiáltott hangszórón is .
Nem is mondanám hogy még szuper hallás kell hozzá , a nyugalmi áramot vidd le ameddig neked jó és ott használod ennyi ,lehet kicsit kissebb teljesítményed lesz de viszont sokkal kevesebb hűtést fog kérni , kissebb nyugalmi kissebb hűtőborda. Ui: Az A-oszály nem egyenlő a szuper high-end cuccokkal , szóval nem minden arany ami fénylik !
Szia!
Igen is van külömbség ha lejjebb viszed a nyugalmi áramot. Próbáld ki, hogy a fél oldalt vidd le 5-600mA-re a másikat pedig hagyd 1.7A-en és hallgatózz biztosan észre fogod venni a külömbséget. Én napokig csak a nyugalmi áramot állítgattam (igaz azért mert volt gondom vele) és így már közbe próbálgattam hogy van e valami külömbség a magasabb illetve az alacsonyabb nyugalmi áram között. Üdv.
Igazad van, valóban nem egyenlő, nem is kötekedni akartam csak kicsit offenzívnek találtam a gondolatodat mert körülbelül úgy hangzott mintha azt akartad volna mondani hogy ha nem hallom a különbséget botfülű vagyok. Tény hogy nem vagyok a legtapasztaltabb erősítőépítő és az is tény hogy a DOZ messze van a szuper high-end jelzőtől. Egyszerűen csak szeretem a hangzásvilágát. Majd kísérletezgetek ha véglegesen összeáll a dolog.
Megkérdezhetem mi gondod volt vele? Csak tapasztalatgyűjtés miatt...
Idézet: „Egyszerűen csak szeretem a hangzásvilágát.” Pedig sokan nem szeretik , egyéb iránt én is szoktam az enyémet hallgatni néha , hosszú távon fárasztó /nekem /
Valami oknál fogva ingadozott a nyugalmi áram, ahogy melegedett egyre magasabb volt. Aztán újra megcsináltam mindkét panelt új alkatrészekkel és végül jó lett. Nem igazán tudom hogy konkrétan mi volt a baja, de szerintem a végfoktranyók voltak gagyik de nem biztos. Rendeltem a tranyókból egy-egy marékkal és összeválogattam öket aztán "meggyógyult"
Ez teljesen normális jelenség elméletileg tekintve hogy a tranzisztor kollektor-emitter ellenállása hőmérsékletre csökken. Ez okozza a csúnya hőmegfutást. És most milyen tranyóid vannak hogy nem produkálja ezt a jelenséget? :O
Meg még volt valami módosítás a kapcsolásban, ha meglesz a rajz felteszem.
Üdv mindenkinek!
Na elkészült az erősítő. Mondjuk az túlzás, de teszt-üzemmódban van egy pár hete már ? Szeretném először is mindenki segítségét megköszönni aki igyekezett aggályaimat eloszlatni, kérdéseim megválaszolni illetve külön köszönet lamalasnak a nyáktervért és Fleta-nak a trafóért és a hűtőbordákért. Az általam elkészített verzió stabilizálatlan táppal dualmonoban készült (eltekintve a közös trafótól). 40 voltról jár legmelegebb pillanataiban 1,7 A nyugalmi árammal. Puffernek oldalanként 5*4700 µF-ot használtam. A hálózati feszültség ingadozásai ellen zeneres stabilizátorral egészítettem ki a lamalas által tervezett panelt. A főerősítő fázhasító fokozat BC 179C fémtokkal, hűtőcsillaggal habár ez nem szükséges, a meghajtók BD 139-ek és a végtranyók a jó öreg 2N3055-ök egyelőre, ST márkájúak és remélhetőleg eredetiek. Nem voltak párba válogatva. Működés közben a 20cm hosszú 3 cm magas és 13 cm széles aranyszínre eloxált bordák 5mm vastag L idommal 70 fokra melegednek fel, ekkor áll be a hőegyensúly, itt a nyugalmi áram 1,7A-nél áll meg. Az érték lehet kicsit sok, a lapka biztos van vagy 100 fokos, de a tranyók bírják. Itt jegyezném meg és habár tényleg csak zárójeles magánvélemény, hogy ezek a tranzisztorok 200 fokig bírják hivatalosan, de ha jók és eredetiek talán még ennél is tovább elketyegnek. Szóval nem követve az elvet, hogy ?ha nem bírom rajta tartani a kezem felejtsem el?? úgy gondolom hogy egy nagyobb bordára való beruházás nem csak a pénztárcát csappantja meg de ezáltal szerintem ezeknek a remek tranzisztoroknak egy jó tulajdonságuk is kárba veszne. Szóval hagy fűtsön csak. De ez is ízlés kérdése. Így legalább hamarabb bemelegszik és nem mászkál az áram. Itt kitérnék egy picit a trafó méretezésre is mert láttam hogy nem kevés fejfájást okozott az sem. A sztereo-erősítőmben egy 320 VA ?es toroid szolgáltatja az energiát. Igen ez szinte a duplája a kelletének. Oldalankénti 70 Watt felvett teljesítménynél gondolná az ember minek ekkora, de szörnyen meg tud ám melegedni ez a szerencsétlen még duplájára méretezve is. Úgy gondolom itt viszont fontos hogy tényleg tartósan tudja szolgáltatni a teljesítményt, szóval aki csak teheti, méretezze túl. A hangjáról csak szubjektíven: Teszteléshez a jó öreg 8 ohm-os Orion HS 280-ast használom, teljesen gyári állapotban, több okból is. Ennek a doboznak van ám hibája bőven, annak ellenére nagyon kellemes kis ládák, szóval ami ezen jól szól annak jöhet bármi ? Sokáig kínlódtam a hangszínszabályzással mire rájöttem hogy tök fölösleges. A legszebb hangképet akkor kaptam mikor kikapcsoltam a hangkártya EQ-ját. Cserébe részletes középtartományt és kellemesen csengő magasakat kaptam. A mélyeknek viszont búcsút inthettem. Hál? Istennek találtam mélykiemelő funkciót EQ-n kívül mely nem zavarta össze a hangképet így 6 dB-es emeléssel 70 Hz alatt megkaptam kellemesen kontrollált mélyeimet is. A doboz viszont még így is pusztulatos rezonáns kiemelést ad 120 Hz körül. Sebaj. Nagyon kellemesnek találom a hangját, többen mondták, hogy hosszútávon nem bírták? hát én napokig bírnám hallgatni. Az asszonynak is fáj a feje tőle :O Igazán semleges a hangja szinte az összes létező műfajban amit kipróbáltam rajta, személy szerint a rock és a torzított gitár hangját hallom furcsának rajta, illetve a folkos elemekkel kevert rock mintha kicsit szétesne, de kinek mi. Viszont nagyon ?szereti? a jazz-t , a női énekhangokat, a lounge-ot, a chill-out zenéket, az akusztikus műfajokat és a komolyzenét. A gyengébb elektronikus műfajok (house, techno, DnB illetve Dubstep) meg sem kottyannak neki. Aki ilyen célokra akarja használni építsen olyat ami nem fűt ennyit mert ezekből a műfajokból nem lehet többet kihozni Én viszont imádom. Elnézést a hosszú postért, mégegyszer köszönök mindent és jó építést kívánok mindenkinek. Üdv: L Richárd
Képeket kaphatunk róla?
Udv!
Gratula az erositohoz! Par gondolat: - Nem a bemeneti fokozat (nalad BC179) a fazishasito, hanem az utana kovetkezo (nalad BD139), ami a vegtranzisztorokat is meghajtja. A masik BD139 (ami a pozitiv tapnal van) pedig aramgenerator funkciot tolt be. - Lehet, hogy birjak a vegtranzisztorok a 100 fokos meleget megsem ez az a homerseklet ami optimalis a mukodesukhoz. Raadasul az sem tul jo tanacs, hogy nem szukseges a nagyobb hutobordara valo beruhazas. Azert is fontos a nagy(obb) hutoborda, hogy ne engedjuk tulsagosan felmelegedni a tranzisztorokat. Ez pedig azert fontos mert sokan elfelejtik (vagy nem is tudjak), hogy minel magasabb homersekleten dolgozik egy tranzisztor annal kisebb elektromos teljesitmenyt lehet rajta hővé alakitani. Aztan ha nem figyel az ember, csak probalgatja a minel magasabb nyuglami aramokat pl. egy A osztalyu erositoben akkor egyszercsak tonkremennek a tranzisztorok. Raadasul a tartosan magas homersekleten uzemltetett felvezetok hajlamosak hamarabb tonkremenni az alacsonyabb homersekleten uzemelo tarsaiknal. - Nem szeretnek unnepronto lenni, de en nem emlekszem, hogy adtam volna neked NYAK tervet, hisz en meg sem epitettem ezt a kapcsolast csak az A osztalyu JLH-t, raadasul a JLH-hoz is csak egy primitiv forrpontos NYAK-ot keszitettem. De azert koszi, hogy megemlitesz
Valóban elnéztem... Alkotóé az érdem :O Elnézést
Természetesen, amint lesz alkalmam csinálok párat és már megy is!
Sziasztok! Páran mondtátok hogy MJ15003-mal építettétek meg az erősítőt. Mit gondoltok MJ15022-vel milyen lenne? Érdemes lenne ezekkel felváltanom a 2N3055-jeimet? Nem ismerem az MJ sorozatot szóval nem tudom. Viszont 15022 van itthon és sprórolnék vele 4000 forintot.
Datasheet: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/motorola/MJ15024.pdf
Csereld ki nyugodtan a 2N tranzisztorokat MJ-re. Szinte biztos, hogy utana kell majd allitani a munkaponti ertekeket, de ez nem gond. Az MJ-k nagyobb terhelest is elviselnek, de ez nem jelenti azt, hogy most aztan esztelenul lehetne felfele tekerni a nyugalmi aramot
Eszem ágában sincs tekergetni a nyugalmit. Inkább a hangváltozásra lennék kiváncsi, meg az MJ jobb hőellenállása miatt kevésbé melegedne.
Pedig muszaj leszel tekergetni a potit/potikat ha cserelni akarod a vegtranzisztorokat es a jelenleg beallitott ertekeket akarod tartani mert 99% biztos, hogy az uj vegtranzisztorok parameterei kulonboznek a jelenlegitol.
A hangminoseg valtozast pedig nem fogod tudni jol megitelni, mert nem fogsz tudni elfogadhato kettos vaktesztet csinalni. A szubjektiv iteletet amit kialakitasz raadasul kulso korulmenyek is "terhelik" majd. Mindez nem problema csak jo ha ezeket tudod es figyelembe veszed akkor amikor velemenyt mondasz a hangminosegrol.
Lehet kisérleztezni vele de nincs értelme , értékelhető hangminőség javulást , változást nem fogsz tapasztalni /ha csak nem denevér füleid vannak !/
Természetes hogy után kell állítani, én csak azt akartam mondani hogy eszem ágában sincs tekergetni pusztán azért mert nagyobb teljesítményt visel el. Azt akartam kihozni hogy emiatt nem fogom nagyobb nyugalmin járatni.
Majd ha kicseréltem leírom a tapasztalatokat. Bár kétlem hogy bármi különbség érzékelhető lenne füllel.
Na itt vannak a képek ahogy ígértem. Amint látszik sok volt a felesleges alu itthon ezért van minden aluból. Majd egyszer le lesz színtereztetve feketére, kap majd két nyugalmi árammérőt. Teteje még nincs A bal oldal RCA aljzata tönkrement valahogy nem megy bele a csati, úgyhogy most így van. Az alkatrészek nagy része Lomex-es illetve amit itthon találtam. A konstrukció nem a legszebb. Sajnos. De erre volt pénz És még csak próbaverzió. A belső huzalozás is újra lesz csinálva rövidebbre. A végtranyók ki lesznek cserélve. Hát ez ilyen Egyelőre
Hali!
Segítséget szeretnék kérni http://olikas.tvn.hu/Kapcsolasok/10.htm ehez a kapcsoláshoz h erősebb legyen a jel mekkora vég fok kapcsolót és milyet érdemes be tenni?
Udv,
Mi az a "vég fok kapcsoló"? En ilyesmirol meg nem hallottam.
Helló
Nagyon kedvet kaptam az építéshez Jelenleg a alkatrészek össze írocsgatásával foglalkozom sajna nem találtam sehol sem alkatrész listát Nem tudnátok megkönnyíteni a dolgomat? Messze van a lakhelyemtől az üzlet (1 órányi út) ezért rendelném.
[OFF]Látod, mindig tanul az ember.........
Kemény 8 darab ellenállás 6 darab kondenzátor és 5 darab tranzisztor !
En szeretnek tanulni, de nem kaptam valaszt a kerdesemre ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |