Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Most már ott tartok, hogy 2 fetet (IRF540), és 2 kondit cseréltem. Próbának ráadtam 24V-ot, és nem sípolt, nem füstölt semmi. A led is világított. Megmértem a kimenetet, 270V-ot mutatott, 230V helyett. A ventilátor sem ment. Annak folyamatosan kell mennie vagy hőre kapcsol, már nem emlékszem? Már kb. egy fél perce be volt kapcsolva, és éreztem valami melegedés szagot a trafótekercs körül. Ez rendben van?
Javaslom a betáppal sorban egy söntellenállás használatát. Ez egyrészt megvédi az áramkörödet, ha valami hibás lenne, és túl nagy áram akarna folyni, illetve tudsz rajta ármot mérni, így az üresjárási áramból lehet következtetni arra hogy mi a helyzet.
Kezdetnek szerintem 10ohm körüli érték megfelelő lehet, csak nincs 1-2A-nél nagyobb üresjárási áram.
Köszönöm! Utánajárok. Egyelőre úgy néz ki hogy működik. Rádugtam egy hálózati olvasólámpát, és világít.
A ventilátorral kapcsolatban tud valaki válaszolni? Az adatlap azt írja, hogy "Auto-operation fan". Ez akkor hőérzékelős vagy folyamatosan kellene mennie?
Hát az auto-operation azt jelenti hogy automata működésű, tehát szerintem csak akkor indul el ha felmelegszik a cucc. De ha megnézed hogy hova megy a venti, akkor viszonylag hamar kiderül. Ha van hőérzékelő a bordán, illetve tranzisztor vagy hasonló szabályzóelem a ventivel sorban, akkor szabályozott.
Ok, köszönöm szépen a válaszaidat! Örülök neki hogy a te segítségeddel is sikerült idáig eljutnom, és nem kell kidobnom a ketyerét!
Még egy kérdés felmerült. Az hogy üresjáratban 270V-ot, terhelve 180V-ot mérek a multival az normális?
Nagyban függ hogy milyen formájú a kimeneti jeled! Mivel gondolom nem TrueRMS multival mérsz, ezért négyszögjel esetén hatalmas baromságokat tud mutatni, hiszen a váltófesz mérése szinuszra van hitelesítve.
Az igazán korrekt méréshez vagy TrueRMS műszer kell, ami majdnem mindegyik hullámforma esetén hiteles eredményt ad, vagy oszcilloszkóp kell.
Egyszerű 2000Ft-os multim van. Az adatlap azt írja, hogy "modified sine wave" van a kimeneten:
http://www.dc-ac.com/pr_m_sp400.htm
Márpedig a "modified sine wave" az négyszög, tehát esélyes hogy a korábban felvázolt helyzet állt elő.
Ok, köszi! Akkor most már ezzel is tisztában vagyok.
Üdvözletem
Egy pswgt-1200 invertert hajtott meg egy szélgenerátor,a múlt heti viharban a külső védőáramkör nem tudta 100V alatt tartani a bejövő feszt és kiégett a biztosíték,R61 ellenállás és a ZD2 zener.Az inverter így is működik,a két FET teljesen kinyit már néhány volton is,annak ellenére hogy ohm mérővel nem zárlatos semmilyen irányban.A zener feltehetően a Ugs feszt korlátozza, a 18N50-es katalógus szerint N-csatornás növekményes Mosfet.Ha P-csatornás lenne, el tudnám képzelni,hogy bizonyos fesz elérése után kapcsolja az inverterre a DC-t,de így nem értem a működését.Hátha valaki tud segíteni.
Alkatrész nincs több azon a részen,a panel másik oldalán legfeljebb átkötés lehet,felületszerelt alkatrész nemigen.Ha meg kell néznem legalább 20 alkatrészt kell lecsavaroznom a hűtőbordáról(ha muszáj megteszem).Az mindenképpen zavar,hogy a Drain van a negatív oldalon.Egy kis pótpanelon van egy a bejövőből ellentétes tápot előállító kis teljesítményű áramkör a másik sarokban,onnan esetleg kaphat pozitív feszt.
Idézet: „a panel másik oldalán legfeljebb átkötés lehet” Hát ez az! Valami hiányzik.
Legalább 2 órát tartott mire lecsavaroztam a 11 fetet,8 diódát és 4 IGBT-t,valami iszonyú gumival voltak a csavarok lekenve,muszáj volt levakarni.Sajnos az említett áramkörhöz nem csatlakozik semmi,csak annyi amit lerajzoltam.Ha nem jutunk semmire,kihagyom és beteszek helyette egy 120V-os supresszort meg egy gyors olvadó biztit.Az inverter működőképes,pedig biztosan 200V-nál többet kapott,az összes fet 500V körüli,az IGBT-k 1000V 65A-esek,alaposan meg van méretezve.Ez az áramkör valami védelmi funkciót látott el,azt nem tartom valószínűnek,hogy 100V fölött korlátozott volna be 2db 40W körüli fettel,inkább 50V fölött kapcsolt be,csak nem értem hogyan.
A kapcsolás annyiban módosul,hogy az R61 nem a negatív,hanem a pozitív tápra van kötve,egy alkatrész eltakarta a nyák egy részét,így rajzoltam ki rosszul.Már érthető miért égett ki R61 és a zener a túlfesztől,hogy a két fet mit szabályoz így sem tudom,ha fordítva lennének bekötve egy beállított feszültség szinten bekapcsolnának,így viszont mindig nyitva vannak.
Szép napot mindenkinek!Most ismerkedek az inverterrel.Van is egy a birtokomban(de lehet,hogy nem jó).A kérdésem az lenne,ha 12 volt tápot adok rá a benne lévő hűtő ventilátornak el kell indulnia?Vagy csak akkor indul el ha melegszik?Kérem aki tud válaszoljon.Köszönöm!Imre.
Hello!
Szerintem csak ha melegszik akkor kell menni a ventinek. Próbáld ki megvan e a kimeneten a 220V. Majd terhelt le mondjuk néhány izzóval, vagy amivel tetszik. Figyeld a melegedését szerintem 40-50fok körül bekapcsol a venti.
Helló
Találkoztam már többféle típussal,van amelyik már a bekapcsolás pillanatában inditja a ventit,de akad olyan is amely a rákapcsolt teljesítmény függvényében szabályozza azt és van olyan is amelyik a hőmérsékletet figyeli.
Köszönöm a válaszodat!Egyébként a készülék kis fogyasztóval működik(telefontöltő)de már ennél is indul a hűtés.Fontos megemlítenem,hogy sajnos csak kis amperórás akksim van.Ha nagyobb fogyasztót pl,60w.os izzónál pár másodperc és leáll az inverter.Gondolatom szerint a kis akksi nem bírja huzamosabb ideig táplálni az invertert.Most intézem a nagyobb akksit.
Szia!A Te válaszodat is köszönöm!dizinek bővebben le írtam,hogy mit is művel az inverterem.Lehet,hogy "balga"módban akartam üzemeltetni a szerkezetet!További szép napot Neked és persze mindenki másnak!üdv!
Jobban járnál, ha inverter helyett az akkuhoz méretezett töltővel töltenéd a telefonodat. Lehet kapni szivargyújtóba dugható 12 V-os töltőt.
Mindenesetre olcsóbb, mint invertert javítani.
Hello!Jobban jártam volna ha első próbálkozásra ütős akkuval próbálkozom.De mivel nem volt így csak"kísérleteztem".Már van ütős akku.Próba=TÖKÉLETESEN MŰKÖDIK!!!Üdv!
Sziasztok!
Van egy IBM X31 notebookom, aminek haldoklik az invertere. Megy pár óráig, majd elmegy a háttérvilágítása a kijelzőnek. Ki-be kapcsolás után megint megy egy ideig. Mi lehet gondja? Méregettem rajta, de nem igazán jövök rá a hibára. Előre is köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Van egy Belkin inverterem, aminek az a baja, hogy bekapcsolás után sípol a túlterhelés jelzés, majd egy kis idő múlva ki is vágja a biztit (30A). Az inverter egy buszban van használva, külön vezeték van neki felhozva az egyik akkuról, mert 12V-os az inverter. Mindössze egy nyomtatót kellene működtetnie, és már több mint egy évig sikerült is neki. A kérdésem, hogy mik az első képen levő alkatrészek, mert nem találtam róla infót. Készítettem pár fotót a gép belsejéről is hátha segít (kicsit már megbontottam, hogy szerelhetőbb legyen). Első ránézésre semmi nem égett le, minden épnek tűnik. Mit érdemes elsőként megnézni?
Az első képen FET-ek lehetnek, a számokat sajnos nem lehet leolvasni. Fordítsd meg a panelt és az aljáról is készíts képet, mert szerintem ott is van valami! Még egy sor (4 db) FET-nek kell lennie valahol. Vagy azok zárlatosak, vagy egyéb alkatrész a kimenő oldalon. Zavarszűrő, túlfeszültségvédő, ...
Az előző kommentben az első képen az egyikre az van írva, hogy:
P65NF06 GKDLD V6 CHN 738, a másikra: P65NF06 GKDGW V6 CHN 834 Ezeknek a helyük egyébként a mellékelt 2. képen látszik, ahonnan kivettem (Q1, Q2). A hátoldalol nincs igazán semmi, de azért lefotóztam. A fémlemezeken (rácsavarozva) a konditól nézve, az elsőn és a másodikon két-két dióda van ellentétes polaritással, a többin pedig egy-egy IRF710 P835k Ezekre a FET-ekre kellene akkor elsőként gyanakodni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |