Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC összeszerelése (hardverileg)

Témaindító: m.joco, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Gery válasza m.joco hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Fuh hogy ezzel a win98 telepítéssel mennyit vacakoltam
Amit Stadi ír azt mind próbáld ki de csak szólok hogy a win98 az hiper gagyi :yes: bármit amit utolag csatlakoztatsz hozzá annak kell az illesztő drivere máskép nemismeri fel :no: én egy hangkáryával próbálkoztam vmi ezerévessel de nemsikerül.
Amúgy ez a gép p2 333MHZ CPU, 1mb VGA és 168mb RAM és ráraktam az XP-t de ahoz képes nemis annyira lassú rajta van vagy 20progi és aránylag tűrhető
van benne egy alab 2.5gb-s vinyó + rackba 80giga,de látja mind a 80at amin csak zene van és xp vel már jóvolt a hangkari is
(#) Stadi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Idézet:
„Márkája Caviar”

Az a típusa. A márkája WD. Ha egyedül van a kábelen, próbáld meg leszedni róla a jumpert. Elvileg így fel kell, hogy ismerje a gép.

A kábelt csak akkor tudod fordítva bedugni, ha igen elvetemült kábelről van szó. Viszont régebbi gépekben előfordulhat még. Ismertetőjele, hogy semmilyen "key" nincs rajta, vagyis bármilyen aljzatba belemegy fordítva, méghozzá simán.

Idézet:
„Olyan parancsokat próbáltam, mint: format C:”

Akkor az a bootlemez bibis, vagy leginkább nem eredeti Win98 bootlemez. Csinálj vagy szerezz másikat. Találsz pl. itt is. Mondjuk ez angol lesz, de sebaj. Telepítéshez az is jó.
(#) Stadi válasza Gery hozzászólására (») Aug 2, 2007 /

Az én kedvenc Win9x fícsöröm, hogy bármit állítasz rajta, mindig újra kell indítani. Az XP ebből a szempontból már egész jó, de legkirályabb a Linux. Azt csak egy esetleges új kernel telepítése miatt kell újraindítani. Nem véletlenül tarja a mondás: "Problems on Windows: Reboot! Problems on Linux: Be root!
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /

Hellótok
Hozzáértők segítségét szeretném kérni.
Adott egy laptop, Amilo PA1538, eredetileg Vista volt rajta. De XP-t akartam tenni rá, mert egy csomó program nem indult el rajta. Letöltöttem a gyártó hivatalos oldaláról(Fujitsu-Siemens) drivereket, mert amelyeket a laptophoz adtak, azok csak Vistával kompatibilisek. Betettem a Xp-t, feltelepítettem, elkezdtem feltelepíteni a drivereket, volt köztük olyan is, hogy BIOS Flasher. Feltelepítettem azt is, és amikor újraindítottam, már nem indult el a win. Leformáztam, újra elkezdtem feltelepíteni, és a telepítéskor lefagy. Már egy csomószor próbáltam, mindig lefagy. Ha a Vistát teszem be, annak elindult a telepítője, majd újraindul a gép, bejön a monitoron olyan, hogy valamit betölt, és ott megáll. Semmi. Szereztem cd-ről futó win xp-t, beteszem, betöltődik, majd fekete képernyő és semmi. Pedig az asztali gépen működik. Nem tudok rátenni semmit. Valami gond lehet azzal a BIOS-szal??? Hogy kell visszatenni a régit? Egyaltalán azzal lehet a baj?
Amikor bekapcsolom a laptopot és belemegyek a BIOS-ba, furcsa a környezet, mert alig lehet valamit állítani. Nincs is annyi választék mint az asztali gépemen a BIOS-ban.
Üdv. m.joco
(#) Stadi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Laptop BIOSában általában kevesebb dolgot lehet állítani.

Nekem csak egy ötletem van: próbáld olyan XP telepítőlemezzel, ami gyárilag SP2-es. Esetleg előtte próbálj a BIOS-ban valami Load Setup Defaults vagy hasonló opciót keresni és azt elindítani.

Amúgy meg ez a kérdés már tényleg a hobbiszamitogep.hu-ra tartozik...
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /

Nincs is olyan hogy hobbiszamitogep.hu
vagy csak hülyeségből írtad?
És hogy lehet frissíteni a BIOS-t? De nem a windows-ból, hanem pl. lehet valamilyen indító cd-ről?
Köszi
(#) Stadi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Idézet:
„Nincs is olyan hogy hobbiszamitogep.hu”

Keress számítógépes fórumot. Vagy kérdezd barátod, a Google-t. Ez itt elektrós fórum. A leírt problémádnak pedig vajmi kevés köze van az elektronikához.
(#) PCB válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

Szia !

Gyártó oldalán kell lenni BIOS flashnek.
Azért csak óvatosan mert hamar kukatölteléket lehet csinálni, ha valamit elrontasz frissítés közben

Üdv!
(#) Doncso válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /

csatlakozom PCB-hez, én is eléggé értek a gépekhez de ez a bios frissités azért meleg pite, nem gyerek kezébe való!!! Szerintem is inkább próbáld meg a Load Bios Default-ot ha nem segít akkor service!!! Egyébként a bios frissítést konkrétan ahhoz a géphez kell letöltened a gyártótól, ez egy file többnyire amit egy boot discre kell másolnod és ezzel kell bootolni, elég bonyolult szerintem ne próbáld meg mert hazavághatod vele a lapkádat
Üdv : Doncso
(#) m.joco hozzászólása Aug 26, 2007 /

Üdv.
Vissza szeretnék térni az általam felhozott problémára a régi PC-mel. Leformáztam a vinyót, mostmár induláskor felismeri a gép, de nem tudok op.rendszert tenni rá. Csináltam win98SE-nek indító lemezt, működik, elindul, a pranacssorba beírom hogy D:, majd setup.exe, a telepítés elindul, de aztán kiírja, hogy nem tud átmeneti fájlokat másolni a winyóra. Mi lehet a gond? A vinyót az új gépemben FAT32-re formáztam le. Próbáltam futtatni a fdisk-et, hogy partícionáljam a meghajtót, de azt írja ki, hogy NO FIXED DRIVE. Ha pedig le akarom formázni, akkor is valami hibát ír ki és azt sem lehet. Mi lehet a gond?
Előre is köszi
(#) Lucifer válasza m.joco hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

A BIOS-ban látszik a winyó?
(#) PCB válasza m.joco hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Szia !

Ha nagyon régi a PC-d akkor formázd le FAT16 -ra.
Lehete a FAT32-t nem tudja kezelni.
Az új gépedben formázás után próbálj másolni rá.

Üdv!
(#) m.joco hozzászólása Aug 26, 2007 /

Igen, a BIOS-ban látszik a vinyó. Ott ahol a merevlemezek vannak a BIOS-ban, ott a First Master mellett 0-ák voltak és autora volt állítva. Majd átállítottam USER-re, akkor meg a 0-ák helyett kiírta a vinyó adatait - cylinderek, szektorok száma. Persze magától írta ki. De így se működik. Baj lehet, hogy a CMOS gombeleme le van merülve? Majd megpróbálom mégeccer leformázni az új gépemben. A vinyó asszem 12 éves
Amúgy először partícionálni kell és utána lehet csak telepíteni rá windowst?
(#) Stadi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Az USER beállítás nem jó! Tegyél mindent AUTO-ra. Ha úgy nem látja, akkor a vinyó környékén kell keresni a bibit. Ha Western Digital vinyó, és egyedül van a kábelen, húzd le róla az összes jumpert.

Lemezről bootolva meg kellene nézni, hogy látja-e a C:-t. Ill. megpróbálni rajta könyvtárat létrehozni pl., és/vagy másolni rá vmit a CD-ről.

Én különben így szoktam 98-at telepíteni:

1. vinyón windows\options könyvtár létrehoz,
2. CD-ről a telepítő könyvtár tartalma ide bemásol (amiben a rengeteg CAB van),
3. vinyóról a windows\options\setup indítása /ie /im /is /iv /nr paraméterekkel. Így a felesleges részeket kihagyja a telepítő. Mikor panaszkodik, hogy van már windows könyvtár, azt kell neki mondani, hogy nem baj, tegye csak abba magát.

A fenti műveletsorral a későbbiekben hozzáadott új eszközökkel is kevesebb gond lesz, ui. nem fogja bekérni a Windows telepítő CD-t.

PCB: A fájlrendszernek nincs köze hozzá, hogy a gép vagy az FDISK látja-e a vinyót. Ahhoz van köze, hogy az oprendszer látja-e.
(#) PCB válasza Stadi hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Szia !

Ha minden jumpert leszed akkor az vagy kábelszelekt, vagy slave lesz, egyik sem jó.

Idézet:
„A fájlrendszernek nincs köze hozzá, hogy a gép vagy az FDISK látja-e a vinyót. Ahhoz van köze, hogy az oprendszer látja-e.”

Láttál már pl: NTFS particiót dos fdiskel ? Nem is fogsz.

Szerinted az FDISK nem egy oprendszer része ?

Üdv!
(#) PCB válasza m.joco hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Szia !

Idézet:
„Amúgy először partícionálni kell és utána lehet csak telepíteni rá windowst?”

Ezt elolvasva, lehet semmi baj nincs azzal a géppel, csak ......

Üdv!
(#) Stadi válasza PCB hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Idézet:
„Ha minden jumpert leszed akkor az vagy kábelszelekt, vagy slave lesz, egyik sem jó.”

Láttál már WD vinyót??? Úgy látszik, nem. Én már igen, egy párat. És eddig még mindig rámjött az anyázás tőle...

Idézet:
„Láttál már pl: NTFS particiót dos fdiskel ?”

Az FDISK nem látja a partíciókat, csak a partíciós táblát kezeli. Abban pedig non-DOS partícióként fog látszani. Egyszer próbáld ki.

Idézet:
„Szerinted az FDISK nem egy oprendszer része ?”

Része, amennyiben úgy tekintünk rá, hogy az is benne volt a dobozban. Nem része, ha úgy tekintünk rá, mint olyan programra, ami olyan funkciókat biztosít, amit az oprendszer nem. (Azaz "átnyúl" az oprendszer feje fölött.)
(#) m.joco válasza PCB hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Annyira lütyő azért nem vagyok, csak még soha nem telepítettem win98-at, csak xp-t. Annak meg a telepítőjében lehet particionálni. Én a kérdésemet úgy értettem, hogy telepítés előtt particionáljam-e le én a vinyót az fdisk-el, vagy majd a win98SE telepítőjében(de nemtudom, hogy ott lehet-e particionálni, mint az xp-ben-mert ha ott nem lehet, akkor fdisk-el kell)

Ha már megformáztad, meg is partícionáltad. Formázni csak partícionálás után lehet.

Az már más kérdés, hogy vinyót ált. abban a gépben szoktunk formázni, amiben használni fogjuk, ui. egyes (többnyire márkás) gépek BIOS-ai más-más geometria (=kiosztás) szerint kezelhetik ugyanazt a vinyót. Ez üres vinyónál ritkán okoz gondot, de ha már van rajta valami, akkor problémát jelenthet.
(#) Norberto válasza Stadi hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Idézet:
„Láttál már WD vinyót??? Úgy látszik, nem. Én már igen, egy párat. És eddig még mindig rámjött az anyázás tőle...”

Miért olyan rosszak?

Mielőtt a dolgok közepébe vágnánk, odáig kéne eljutnod, hogy AUTO beállítások mellett lássa a gép a vinyót. Legalább a BIOS. Ha ez megvan, akkor léphetünk tovább, az FDISK vagy Partition Magic irányába.
(#) Stadi válasza Norberto hozzászólására (») Aug 26, 2007 /

Régebben lassúak voltak és hullottak nagyon, úgyhogy azóta nem kezdek WD-vel, csak mióta tudom, hogy ütésállóak. (Ikarus busz aljában remekül megvan. )

De nem ezért rágtam be, hanem a 20. vinyó után az ember már séróból jumperel, tehát master-re ráficcen a jumper, vinyó gépre rádug, boot. BIOS detektál... detektál... detektál... semmi. Kb. 20s szokott eltelni, amíg rájövök, hogy JA, EZ WÉDÉ! Annál ui. KÜLÖN van master és KÜLÖN single jumperelés! És ezt a múlt évezredtől legalábbis a közelmúltig így csinálták, hogy master-be állítva nem ment egyedül a kábelen. Mintha úgy emlékeznék, hogy a legutóbbinál, ami a kezembe került, már nem így volt, de lehet, hogy csak az idő szépíti meg az emlékeket.

Ahha, értem. Nekem egy 3-4 hónapja van egy 250GB-os példány, azon csak egy jumpersapka van...és single módnak nyoma sincs.

Nézd, 3 év gari van rájuk. Ha elromlik, kicserélteted. Adatot meg úgyis kell menteni mindegyikről, mert a kisördög nem alszik.

Ja, és mágnest ne rakj a közelébe, mert azt nem bírja. Ellentétben a Samsunggal, ami viszont nem ütésálló.

Ex-kollégám olvasta vmelyik fórumon:

A: Segítsetek, elvesztek a fontos adataim, szeretném visszaállítani őket!!!
B: Vedd le a polcról a mentés CD/DVD-t és töltsd vissza.
A: De nem csináltam mentést.
B: Akkor nem is voltak fontosak az adataid...

Ez üt, nem?

Há' hüle nem vagyok, hogy a vinyóimat mágneságyban tartsam...

Nálunk elektrósoknál sosem lehet tudni. Véletlenül éjszaka odamászik a gép mellé valami nagyobb tekercs, Te meg reggel felbotlasz a bekapcsológombjában, mikor felkelsz.
(#) Chokapick hozzászólása Szept 7, 2007 /

sziasztok.Magyarazatot keresek a kovetkezore:a gepemen be vannak allitva a kulombozo energiagazdalkodasi lehetosegek>mikor abbahagyom a munkat ra 10percre indul a kepernyo vedo majd20 perc mulva monitor kikapcs.Es utanna jon a gond amit nem ertek>a gep kb1 ora mulva sajat maga elindul.monitor bekapcs majd 20perc kikapcs es fojtatodik. 2eve hasznalom a konfiguraciom.azota csereltem tapot es vinyot.nem ertem mi lehet? hallottatok mar ilyenrol?
(#) sirály12 válasza Chokapick hozzászólására (») Szept 7, 2007 /

Valószínüleg (99%) egy olyan progit rakhattál fel, ami óránként a "géphez nyúl" .

Megoldás keresd meg a progit, és tiltsd le, állitsd be, keress helyette másikat.
(#) Chokapick válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 7, 2007 /

es hogyan tudnam megtalalni a felelos progit? van valami javaslatod?
(#) m.joco válasza Stadi hozzászólására (») Szept 8, 2007 /

Auto beállítások mellett már lássa a gép a vinyót. Amikor beteszem a win98se indítófloppyt és a CD-t, a parancssorba beírva el tudom indítani a telepítőt, de nem tud másolni valamilyen fájlokat a vinyóra. Ha a parancssorba C: írok, akkor rámegy a c-re. format C: parancsra pedig kiírja, hogy valamiért nem lehet. És a fdisk-nél is hibát jelez. A vinyót az új gépemben formáztam FAT32-re. Szóval hogyan léphetek tovább?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem