Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   93 / 221
(#) Gery78 hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Kipróbáltam úgy is az erősítőt, hogy tettem a trafó bemenetére egy komoly zavarszűrőt, de mintha ott sem lenne. Ugyanúgy pattog a hangszóró, ha felkapcsolom a villanyt. Kipróbáltam azt is, hogy két kondi közé tettem két zavarszűrő ferritgyűrűt, ez valamit ért, mert csökkentek a zajok, de ez sem volt az igazi. Természetesen mindkét esetben a hang szegényebb lett. Innentől már csak a külön generátor lenne a jó megoldás és árnyékolt kábelen vinni a tápot is...
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Nekem a kapcsolók messze vannak már ezek szerint, az nem határoz. A puffereken van kisebb kondi még, 100nF, 2.2u stiro, ilyenek. A trafó szekunder kimenetén is van egyből egy pc-ből kiszedett barna színű kondi, ami jól kapkodja össze az impulzusokat.
(#) Szima Arpad hozzászólása Ápr 22, 2012 /
 
Megépítettem az (JLH)erősítőt,csak kimondottan azért,hogy igaz-e az a mitosz amit hallani róla!Egyelőre monóban,nagyon szépen szól,akárcsak egy csöves.Megszeretném csinálni sztereóba,a gond az,hogy nem kapok sehol BDY73-at.Én Erdélyben élek,de alhozatnám Magyarországról is,annyira fontos nekem.Itt Romániában próbálkoztam,üzletben,fórumokon de nem kapok sehol.Feltétlenül BDY73-al akarom megépíteni!
(#) kadarist válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Szia!
Nincs értelme okvetlenül azzal a típussal elkészíteni. Itt egy hasonló, amivel helyettesítheted: Bővebben: Link. De egy BD249C is teljesen jó lenne.
(#) Kovácsgabi válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Üdv! Végre egy igazi nosztalgiázó Próbálkoztál már vatera.hu-n? zsibvasar.hu-n? Én tudok egy helyet pesten ahol még lehet szerezni ilyen csodákat olcsón, igaz bontottak. A napokban megyek majd ha gondolod megkérdezhetem. Mivel építetted meg eddig?
(#) Kovácsgabi válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Nem akarok elhamarkodott ígéretet tenni de mintha nekem is lenne benn a suliban pár darab. 4 kellene? Szerdán meg tudom nézni.
(#) Alkotó válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
A TO220-as tokozás szerintem ide határeset, azt én elkerülném.
A BDY73 gyakorlatilag a 2N3055-nek egy másik elnevezése. Persze lehet misztifikumokat hallani vagy kitalálni, de ezeknek nem sok értelme van. Ezek régí típusok, és a régiek általában sokkal jobbak mint a mai gyártmányok, ezért nem könnyű okosnak lenni a témában.
Javaslatom szerint az MJ15003 típust válaszd, és abból az ON gyártmányt. Nem olcsó típus, de szerintem ma az egyik legjobb elérhető lehetőség.
(#) Kovácsgabi válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Tudsz rendelni is Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Romániába is küldenek?
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 22, 2012 / 1
 
Valoban nem a legtutibb valasztas a TO220-as tokozasu tranzisztor, en megis azzal epitettem meg az erositomet, kozel 5 eve mert a hutoborda kialakitasa ennek a tokozasnak kedvezett (egyebkent TIP3055 van az enyemben). Azota is tokeletesen mukodik. Minden csak meretezes kerdese, mert egy jobb, MJ15003-as tranzisztort is siman ki lehet nyirni ha nem megfelelo a hutese.

Egyebkent egyetertek Alkotoval, inkabb egy mai korszerubb, eredeti(!) MJ15003-as tranzisztort hasznalnek en is ehhez az erositohoz. Feleslegesnek tartom a BDY73-as tranzisztor hajszolasat ... ez egy olyan DIY hifis legenda amit nem lehet objektiven igazolni.
(#) dollerakos válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Üdv!

A BDY73 és a 2N3055 nem ugyanaz, a szembetűnő különbség, hogy míg a 2N3055-nek az fT-je 3 Mhz, a BDY73-é csak 800 kHz, tehát ez azt eredményezheti, hogy a BDY-nal nagyobb IM és TIM torzítása lehet az erősítőnek; ezt mértem is, ugyanis a nagyobb frekik felé a BDY-nal nemcsak a szinusz amplitúdója csökken, hanem az alakja is torzul, "lefűrészesedik". De ennek igazából szerintem az égvilágon semmi jelentősége nincs, mivel én is teszteltem, a BDY-nal mindezek ellenére tényleg szebben szól a JLH.

Adatlapok: BDY73- 2N3055
(#) keszeg01 válasza dollerakos hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Sziasztok .
A Magyari Béla féle atlaszban pont fordítva van a 2n 3055 ft-je 0,8 Mhz a BDY 73 ft-je 4Mhz
(#) dollerakos válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Talán sajthiba? Kinek higgyünk? :--))
(#) Szima Arpad válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Én egyelőre csak próbából,amit kaptam a fiókban azzal építettem meg:végfok 2N5038 motorola(MEXIKO),meghajtó 2N2219,előerősítő BC556B.2N3055 -öt csak románt kaptam,így nem is próbálkoztam vele.Reményen felül szól!Bekötött szemmel azt hinnéd csövest hallgatsz.Így gondolom több munkát is megérdemel, szeretném BDY73-al sztereóba véglegesíteni.Előre köszönök minden segítséget a négy drb.BDY73 beszerzésében.
(#) Orbán József válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 22, 2012 / 1
 
[OFF] Rendeltem a tranyókból és kedden hozom el a cégtől. Ha akarod, küldök neked belőle.
(#) winkleer hozzászólása Ápr 22, 2012 / 1
 
Mind a 3055 és a bdy73 is "lassú tranyó. Elírás van a katalógusban. A bdy ról mondják, hogy a 3055 nek fesz, áram, disszipációra válogatott formája más tipus szám alatt.
Mondják sokan , hogy szebben szól ezekkel. Szerintem is szebb a hangja BDY al nem legenda a dolog saját tapasztalataim alapján ! Az MJ nek előnye a nagyobb disszipációs képesség. Nagyobb áramot lehet adni a JLH nak. Ha van BDY kéznél akkor azzal is simán beállítható nagyobb áram mert simán bírja. Linsley írja , hogy a végtranyóknak lassú tipust kell beépíteni mert ez bele van kalkulálva a kapcsolás kompenzálásába. Ezért sem jó bele pl az MJL21193 vagy a BD, TIP variánsok. Működik velük de vagy gerjed vagy fosul szól.
Fontos még a helyes tápfesz megválasztása és a nyugalmi áram emelésének a mértéke. Könnyen beállítható a cucc olyan munkapontba, hogy csak feleslegesen fűt , se hangminőségbeli sem teljesitmény javulás nincs. Ezek le vannak írva a neten is táblázatos formában érdemes megszívlelni mert pl felesleges 50V ról járatni 1,2A rel a JLHt 4 Ohmos hagbsugárzók esetében. És vannak még más logikátlan beállítások
(#) keszeg01 válasza winkleer hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Elírás van a katalógusban.
Részleteznéd !
(#) Orbán József válasza winkleer hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
Személy szerint nagyon örülök, hogy szóba került a dolog. MJ15003-al csináltam, ami 2x drágább is, de ez a legkisebb probléma, egy jónak szánt, mindennapi erősítőbe a végek nem szabad, hogy elakadjanak 500-1000.-Ftokon. Hamarosan átnyergelek a lassított tranyókra, nem gondoltam, hogy ez a régi típus még fellelhető, pedig de. A nyákra szolgaian beépített pF-ek is ebek harmincadjára kerülhetnek imígyen.
Az én motyómban egy szerencsésen talált madárlátta transzformátor miatt a 6 Ohm-ra is "kijön" a hivatalos 10W, (26V terhelten 1.4A/ch) de ha beüt a vágyott 4 Ohmos akkor is megfelel még és mégse 30-40 Voltok vannak/lesznek, amit magam sem értettem, Hoodapó nem ezt írta...
(#) reloop válasza keszeg01 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /
 
A 2N3055 paraméterei még a Magyari-féle atlaszból rögzültek bennem. Ott f(T)=0,8MHz szerepel. (A korabeli példányoknál 0,3MHz-re lehetett bizton számítani )
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 22, 2012 /
 
Na, benéztem a fenti linken csak a leírása van a BDY73-nak, raktáron nyema... Viszont láttam Tungsram gyártmányban. No, az milyen lehet... ?
(#) lamalas válasza winkleer hozzászólására (») Ápr 22, 2012 / 1
 
Idézet:
„Linsley írja , hogy a végtranyóknak lassú tipust kell beépíteni mert ez bele van kalkulálva a kapcsolás kompenzálásába.”

Be tudnad linkelni azt a cikket amiben ezt irja? Koszi.
(#) winkleer hozzászólása Ápr 22, 2012 /
 
Itt egy weblap ahol hasznos infók vannak a JLH ról pl a különböző terhelőimpedanciákhoz való áram és tápfesz értékek. http://www.tcaas.btinternet.co.uk/index-1.htm
A katalógusban nyilván elírás lehet az ft-t illetően ha különböző értékeket adnak meg, vagy más gyártó más parákkal bír?
Tanuló koromban láttam utoljára BDY adatlapot amikor a gyakorlati helyemen rendelték. 0,8MHz volt megadva tranzitfrekinek. Azért nem a 3055 öt rendelték, mert az volt eredetileg a kütyükben és a magasabb disszipáció miatt a BDY került be javításkor. Nem audió alkalmazás volt de ez lényegtelen.

lamalas előkeresem , hogy pontosan hol láttam a kompenzálásra vonatkozó ajánlást!

Egyébként nálam BD tranyókkal szólt a legrosszabbúl a cucc.
Persze ezek szubjektív megítélések, mint ahogy az audió téma döntő többségében hitvitákról meg szubjektív véleményekről szól. Legtöbbször megalapozatlanúl! Az enyém is csak egy vélemény
(#) dollerakos válasza winkleer hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
A szabályozástechnikai elveknek megfelelően az fT-vel elméletileg akármeddig mehetünk felfelé, az csak jó és még jobb lehet, mert annál kevésbé lesz gerjedékenyebb a kapcsolás (Nyquist-diagram, -1-es pont kikerülése, fázistartalék...). Namármost, azért elméletileg, mert azért a szereléstechnika keményen bele tud ám szólni a gerjedésbe, pl., ha túl hosszú fóliákon és/vagy madzagokon vezetjük a végtranyókat. (Ezért pl. egy Orion SE 260-ba eszembe nem jutna 30 megás végtranyókat belepakolni...) - De ezek "csak" az elvek és a méréstechnika...
(#) dollerakos válasza winkleer hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Idézet:
„A katalógusban nyilván elírás lehet az ft-t illetően ha különböző értékeket adnak meg, vagy más gyártó más parákkal bír?”


- Hűha, ilyen is lehet? - Ha igen, akkor ez eléggé durva lenne.. Vagy csak silány hamisítványoknál lehetségesek az ilyen nagy eltérések?
(#) Szima Arpad válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Üdv!Ez komoly,valóban segitesz a BDY73 beszerzésében,melyik cégtől rendeltes,írd meg üzenetbe ha itt nem nevezed meg.Vagy akár E-mail:szimaarpad@yahoo.com Köszönöm!
(#) kadarist válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 23, 2012 / 1
 
Próbáld ki a 2N3773-at. Nem fogsz benne csalódni.
(#) dollerakos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Helló!

Nem értem... Hogy jönnek ide a hangfalak, ill. hangdobozok?
(#) Orbán József válasza Szima Arpad hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Most telefontoztam a Cégnek, 1 nap múlva tudnak válaszolni, hogy mi mennyi és lesz-e...Hong-Kong...
Mondták, hogy Te is kerested őket, vállaltam, hogy tartom veled a kapcsolatot...
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Hm...Olyan szemérmes adatlapokat találtam csak hirtelenjében, ahol a határfrekvencia nem publikus.
2N3773
(#) kadarist válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Régi adatlapok 800 kHz-et mutatnak.
Következő: »»   93 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem