Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   131 / 375
(#) Stewe válasza poros hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Többször nem írom le de úgy tűnik senki sem olvas: itt nincs mechanika, ez egy helyzetérzékelő mérőeszköz aminek megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy nincs a sokszor kárhoztatott mérőnyomás, ami megzavarná...
(#) poros válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ez egy csoda masina :yes: .Hasonló gépen ,hasonló megmunkálás mint a képeken. A mikron számokkal leírva úgy helyes ahogyan írtam. A tizedes pont után, tized, század,ezred következik. A mikron a milliméter ezred része.
(#) poros válasza Stewe hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Bocsáss meg oktalanságomért. Csak kérdezem TE ilyen pontos gépet akarsz építeni,vagy csak az elvi megvalósíthatóság érdekel? Igen vannak olyanok is mint Te írod csak ott "optika" végzi a mérést. Ott nem lehet más a mérést zavaró dolog PL hűtőközeg.
(#) Stewe válasza poros hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
5 mikronos (0,005mm) ismétlési pontosság két különböző helyen történő pozicionálásnál (egy szimmetrikus átfordításnál) már egy század mérési hibát ad... ha ehhez az egy századhoz hasonlítom a tűrésmező szélességét, összemérhetőek. Ha egy tizedes pontossággal akarsz valamit megmunkálni, akkor a mérési hibának nem szabad ennél nagyobbnak lenni, különben keserves csalódás érhet.
(#) poros válasza Stewe hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Értem mire gondolsz. Sajnos itt nem tudom kifejteni álláspontomat mert hosszú is lenne és Köbzoli türelme sem végtelen . Csupán annyit fűznék még hozzá,hogy minden megvalósítható,de minél pontosabb egy megmunkálás annál drágább a felhasznált technika
"technológia".
(#) gulasoft válasza poros hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Fú tök jó, ekkora az egyik szobánk. Lányom elköltözik, akkor fiamat felköltöztetem az emeletre (mert az leszakadna) és a szobájából csinálok egy ilyen cnc gépet. Persze szigorúan otthon található szemétből
Nem jól írtad, Te 0.005umm-et írtál pedig helyesen 0.005mm. Nem a miliméter ezredészének(u a mikro jel helyett) az ezredrésze(m). Csak ott rontottad el, hogy beleraktad a u-t a mm elé umm-et írtál um helyett. Magyarán nem mikro miliméter, hanem mikrométer.
Soha nem gondoltam, hogy vezérmű tengelynek 1-2 mikronos pontosságúnak kell lenni.
(#) szabi83 válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Ez főtengely.
(#) poros hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
Elnézést,ha valakit megbántottam, nem volt szándékomban! Gulasoft igazad van tévedésemet illetően. Észre vettem később de akkor már nem engedett javítani a rendszer. Egyébként ezek a gépek hihetetlenül pontosak. Olyan módszerek vannak a minél nagyobb pontosság elérése érdekében amit elképzelni sem tudtam amíg magam is nem láttam.
Ha már off akkor még megjegyezném,hogy ezeket a méreteket mérőgépeken mérik. Ezek természetesen még pontosabbak mint a megmunkáló gépek. A nálunk használt mérőgépek egy része lézert használ a mérésre aminek egyik legdrágább alkatrésze egy ránézésre közönséges tükör. Ezzel részemről befejezem az offot ebben a topicban.
(#) NickE hozzászólása Jún 1, 2012 /
 
Ez milyen elven működik? Mivel vágja a fóliát?
(#) gulasoft válasza NickE hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Mivel a többi rész nem kell. Egyébként valami görgő lehet, mert a szélén lenyomta a papírt.
(#) Szebence válasza NickE hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szerintem lézer. Az, hogy kicsit lenyomja a papírt, valószínű úgy van beállítva a fókuszpontja, hogy 1mm legyen a munkadarab és a gép között. Ez azért jó, mert "nem kell" védőeszköz. Milve minimális a rés a munkadarab és a gép között, így nincs mindenfelé visszaverődő infra sugárzás csak azon a kis csíkon távozik a visszaverődő sugárzás, ami több méteres távolságból is csak pár 10 cm-es sávban érzékelhető. Így tulajdonképp ha nem a munkadarabbal egy síkban +/- cm-ek van a szemed, nem kell tartanod az infrától, nem kell védőszemüveg, vagy a gép köré burkolat.

Szerk.: Egyébként ha annyira kíváncsi vagy rá, írj rá youtube-on a srácra, magyar, illetve fel van tüntetve weblap is.
(#) Szebence válasza NickE hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Engem inkább ennek a működése érdekelne "házilag" ": Bővebben: Link
(#) Sir-Nyeteg válasza NickE hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Plotter késsel vágja a fóliát. Semmi extra, semmi trükközés, semmi lézer.
(#) Sir-Nyeteg válasza Szebence hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Itt a szoftver a lényeg. Sima webkamerával és egy vonallézerrel megoldható a feladat, csak a feldolgozás az, ami bonyolulttá teszi a rendszert.
(#) NickE válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Megtaláltam, vinyl blade

Sajnos szerintem nekem ez nem jó. Lézerrel játszadozok, már kezd elfogadható lenni az eredmény, de a tökéletestől még messze vagyok. Okosok szerint diódalézer helyett CO2 laser kellene, de az meg nem egyszerű.
(#) Stewe válasza NickE hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Lézerrel műanyagot vágni? Sorjamentesen nagyon nehéz elképzelni. Van valami trükkje?
(#) NickE válasza Stewe hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Nekem csak 0,10-0,15 mm vastag fóliát kell vágni, picit sorjás, de nem nagyon. A gond inkább a vágás vastagságával van. Jó volna akár 0,2mm-es téglalapot is kivágni, egymáshoz jó közel többet is. Na ez nem tökéletes. Gravírtűt is próbáltam, azzal egyelőre kicsit jobb eredmény született, de nem sokkal. Azért nem tetszik a gravírtű, mert a 0,1mm fólia vágásához a Z tengelyt nagyon pontosan be kell állítani. A 0,1mm-es hegyű gravírtű nagyon kopik, főleg ha kicsit mélyebbre megy, ha meg csak a tetejét karcolja, az akkor nem vágja el.
(#) Sir-Nyeteg válasza NickE hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Próbáld ki! Kimondottan erre van kitalálva.
(#) Stewe válasza NickE hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Az öntapadós fóliáknak nagy előnye, hogy viszonylag vastag alátét van, amit nem is kell átvágni, ez a hordozó réteg, és az sem nagy gond, ha mégis belehasít.

Az Y tengelynek valóban pontosan kell pozicionálni (mint a többinek), de ha a gép a saját asztalát magának marja (köszörüli) fel, a felületkövetés tökéletes.
(#) NickE hozzászólása Jún 9, 2012 /
 
Jövök ismét a totál kezdő kérdéseimmel:

Nagyon egyszerű gravírozási és főként vágási munkákhoz milyen rajzolóprogramot érdemes használni? Olyan érdekelne, amit könnyű kezelni, ismeri a DXF formátumot és tud belőle G-kódot generálni.

A Mach3 alapból meg tudja nyitni a DXF fájlokat Lazycam nélkül? Nekem a LazyCam egyelőre nincs telepítve.
(#) Stewe válasza NickE hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Én csak az NCPlot o-t találtam meg, és a vonalas szerszámpálya/G kód konverzióra azt használom.
(#) NickE hozzászólása Jún 17, 2012 /
 
Sony CD meghajtóban nem bonyolították túl a fejmozgatáshoz a sínt. kép1
kép2

Valami hasonló kellene nekem is, nagyon olcsón csak 1 irányú mozgáshoz minimális terhelés fogja érni. Szintén kb. 5 centi mozgás kellene és jó volna tényleg fillérekből megoldani. Ez még mindig a tolltartóhoz kellene, még ennél vagyok leragadva. Viszont úgy néz ki, hogy kell belőle kb. 10 darab, később még több.

Van ennél jobb és szintén olcsó megoldás? Úgy gondoltam, hogy 2 acélpálcára (kb 3-5mm átmérő) 4 ilyen réz vagy bronz (vagy mi ez) csúszkát teszek, ezeket kifaragom CNC-vel és kész.
(#) lidi válasza NickE hozzászólására (») Jún 17, 2012 1 /
 
Ha van cnc -d, akkor minek akarsz építeni ?
(#) Arpika92 hozzászólása Jún 18, 2012 /
 
Sziasztok
Lene egy igen nagy keresem
Szeretnek epiteni egy cnc-t kb 10*15cm-es lap ferjen be. Valaki tudna valami terveket adni meg a vezerleshez rajzot. Ja es valami ojan kellene ami usb 2.0 val is mukodik. koszi szepen elore is
(#) gulasoft válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Ennyire semmi alappal, és olvasási, böngészési hajlandóság nélkül nehéz lesz!
(#) SALáta válasza Arpika92 hozzászólására (») Jún 18, 2012 /
 
Klavio.hu. Smoothstepper, csak ez 32K, mechanika még egy 50-100 K . További elektronika, motorok is 15-90 K környékén. Persze mindenre van olcsóbb megoldás de ahhoz gondolkodni kell, meg legyen pár jó kapcsolatod vasasok között.
(#) mazso1988 hozzászólása Júl 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni,hogy valaki tudna esetleg ajánlani házilag megépíthető működőképes cnc vezérlőt.Mindenhol kutakodtam már, de sajnos olyat amihez majdnem minden dokumentáció fellelhető lenne, nem találtam.
(#) Stewe válasza mazso1988 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Építeni akarsz a kihívás miatt, vagy szükséged van rá, és használni kell?
Megbízható hajtásvezérlők olcsón vásárolhatók, paraméter alapján választhatók, a saját cucchoz viszont pontos igények kellenek, mert tucatszám vannak a megoldások, és egyéni beszerzéskor az alkatrészárak sem alacsonyak, nagyon nem mindegy milyen motorhoz mekkora hajtást építesz.
(#) gulasoft válasza mazso1988 hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
TB6560-nak nézz utána, azt körbe kell szórni pár passzív elemmel, eléraksz egy gyors optót és kész egy tengely vezérlő. Találsz a neten komplett eagle-s nyáktervet egy oldalast.
(#) mazso1988 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 19, 2012 /
 
Igazán nekem jó lenne komlpletten is. Folyamatos használatra kellene, igazán a célom a nyákmarás lenne azért lenne rá szükségem.
Következő: »»   131 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem