Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Guberáltam egy 286-os PC-t. Muzeálisnak számít-e ?
Még nem, de tedd fel a padlásra egy pár tíz évre és az lesz.
Üdv mindenkinek!
Sokszor előfordul, hogy ésszerűtlenül magas árat kérnek egy-egy jó állapotú retró készülékért, álljon hát itt most egy ellenpélda: ezt a csomagot fogtam ki tegnap az interneten böngészve. Azzal együtt különösen megérte, hogy mostanában el tudok érte menni, így nem kell a több 20 kilós csomag feladási költségét is állnom. Ahogy látom, a többsége jó állapotú, sőt állítólag működőképes, így talán kezdő rádiófelújítóként nem rögtön a legnehezebb feladatba fogok bele. Nem valószínű, hogy mindet megtartom, lesz amit eladok, de az is lehet, hogy két rosszabb állapotúból csak a végfokot mentem át, egy csöves sztereo erősítő alapjának.
Szia! Örülök, hogy örülsz. Bár ezek engem nem hoznak lázba, de valóban, ha végignézünk a kínálaton, eléggé fel vannak verve az árak. Én a régebbi darabokat kedvelem. Viszont, ha ezeket bontásra szánod, alkatrésznek, vagy mint mondod mást, végfokot építeni belőle, még nem számít (szememben) "szentségtörésnek". Épp ezért, a felújítást is nyugodtan gyakorolhatod rajtuk. Jó munkát és jó szórakozást hozzájuk!
Teljes mértékben egyetértek veled. Ez egy nagyon is jó példa arra, hogy valóba ne menjen veszendőbe a készülék. Ha csak azt nézzük bizony jóval az alatt az ár alatt kapod meg amit valójában ér. Ha csak továbbértékesíted a korrekt ár határán belül, akkor is bőven kereshetsz rajta. A maradékból pedig ezt azt építhetsz is. Gratula hozzájuk.
Igen, valóban (még) nem muzeális értékű, 50-60 éves készülékek ezek, de kezdésnek nem rossz, műszakilag pedig szerintem nem igénytelenebbek ezek sem a korábbi csöves gépeknél - kb. 40 éves, ECL86-os végfokot hallottam már szólni - csak a külsejük közelebb áll a modernebb készülékekhez. Meg korfüggő is a dolog, mert pl. nekem (18 vagyok) bármilyen csöves készülék régiségnek számít, nem annak a kornak a végén nőttem fel. Aki idősebb, annak ez nyilván inkább retró, mint régiség.
Sziasztok! Orion AR321 javítgatok. A kimenő trafója kicsit leharcolt, látszik az egyik tekercs. Ez még nem lenne probléma, de ennek 7 kivezetése van, a rajzon csak 5. Nagyon halkan szól. Hogyan tudom megállapítani hogy tényleg rossz? Az ECL82 fesz értékei rajz szerintiek.
Képet rakj fel róla.
Ha kell van AR322-höz kimenőm, PÜ-ben írj.
Sziasztok!
Lenne egy tiszteletteljes kérésem kaptam egy R646U rádiót.csak bekapcsolom csak zúg egyre hangosabb mi lehet a baj ? tudna valaki segíteni?.
Ha búg (50 Hz) a hangerő szabályzótól függetlenül, akkor szűrőelkó. Ha egyéb zúgás van benne, akkor sajnos módszeres hibakaresés.
Vásárba jártam, kincseket találtam (bár ez plágium, mert valaki már itt elsütötte). Ezt a két rádiót vettem, egy szép barna menyecskétől 6000-ért, nem engedte lejjebb alkudni. Orion 320, és Orion 344, az 1940-es évekből. Még nem kapcsoltam be őket.
A 320-as elég jó állapotban van, csak egy gombja hiányzik, ha valakinek lenne egy eredeti, szívesen megvenném, vagy cserélném. A 344-es több helyen vérzik, hibás a furnérja, elől, meg oldalt is, nincs meg az eredeti hál. csatlakozója, meg valaki kicserélte a hangszóróját, egy PD-re, de már az is szétázott. Szóval azzal több a gond, de innen szép nyerni. Üdv.
Sikerült megjavítanom a 321-t. Még most sem értem, de jó. Hogy lehetnek jók a fesz értékek, ha a katód ellenállás rossz? Lényeg hogy az volt a bűnös. Még a forgót kell megnéznem mert recseg.
Szia! Én két néprádió gombból vágtam és ragasztottam össze. Eredeti ritkán kerül elő.
Remélem nem kövez meg senki érte :hide:
Találtam egy Telefunken AZ1-est. Sajnos a fűtő szál szakadt így hát kukába dobtam. Kis idő múlva gondolkoztam, hogy meg kellene csinálni dekorációnak így kikukáztam a saját szemetemet Óvatosan, hogy ne sérüljön leszedtem a foglalatot. Kikapartam a samotot belőle és tettem bele 2db 1N4007-es diódát egyutas egyenirányításnak. Így mind a két félhullámot egyenirányítja. Hogy látványos is legyen tettem bele egy glimmet is ami alulról megvilágítja az üveg búrát. A glimm külön lábra van kivezetve, testre kell kötni és kész az izzás Behelyetesíthető az eredeti helyére csak a trafóról jövő fűtést kell kikötni. Működésről képet rakok fel.
Szia Józsikám, Igazad van, nagy ötlet, ezért jó az Öreg a háznál.
Ötletes dolog, bár én a glimmet kicsit túlzásnak tartom. Arra vigyázz, hogy a cső eredeti bekötését ne rakd vissza, mert a szakadt fűtőszál zárlatot is szokott csinálni. Viszont, majd beépítésnél ügyelni kell arra, hogy a diódáknak nagyon kicsi a belső ellenállásuk, vagyis nagyon megnő az anódfesz, ami tönkretehet néhány dolgot. Ezért ha én diódákat használok régi rádiókba, sorba szoktam kötni utánuk egy pár száz ohmos ellenállást az anódkörbe.
Aztán egy hasított tengelyre helyezve, rögzített fúróba fogatva az elejét homorúra csiszoltam.
Képekben a mai munkám. Késznek tekinthető bár van még hiba. Hangszóró nem tökéletes, el van érve a papír, (ettől függetlenül szépen szól), hátlap kiegyenesítés, hiányzik az egyik gomb réz dísz kerete. Antenna nélkül is kifogástalanul jönnek az adók, antennával meg még vagy 5 adót fog.
Figyelem! Szakirodalom érkezik!
Ma beszkenneltem és feltöltöttem a 4shared-re Gyurkovics Attila Rádiójavítás című könyvét! Csöves és tranzisztoros rádiók javítása. Letölthető. Vagy az oldal tallózható is. (Azért itt van és nem az Elektronika mappában, mert ott nem akart előjönni az Upload-ablak... Meguntam a kínlódást.) Jó kis könyv, a hibajavítás alapjaitól indít, aztán szépen, módszeresen végigvezet az egyes fokozatok hibáin, de a hibajelenségeken keresztül. Hasznos segedelem. Használjátok egészséggel!
Biztosan széppé varázsolod őket! Én is vettem egy 344-t. sajnos a szú tette a dolgát. Mikor kicsomagoltam és megfogtam darabjaira porladt. Szerencsére azóta vettem új dobozt ami szinte kifogástalan, a barátomtól meg kaptam egy saszit alkatrésznek. Így kettőből össze tudok rakni egyet ha minden jól alakul. Az egyikbe már javítottak. csőpótlása volt. UCH81-et raktak be.
Most, hogy mondod újra átnéztem a gépet, az előbb elírtam a típust, ez is 344-es. Lehet, hogy nekem is gondok lesznek a csövekkel, mert azok elég ritkák.
Sziasztok sikerült szert tennem egy ismeretlen gyártójú (illetve szovjet) Asztra-2 típusú gyönyörű csöves sztereó orsós magnóra viszont se google se semmi nem dob ki rá semmit. Valakinek vmi infója róla? Adatai? Ne adja ég kapcsrajz? Illetve akinek van új vagy újszerű AKAI 4000 DS MKII típusú deck hez feje az is érdekelne
Úgy alakítottam ki, hogy az egyenirányító csőfoglalatáról csak a trafó felől jövő fűtéseket kell "levagdosni". Így nem csinálhat galibát.
Igen tudom, ezzel számoltam, hogy nagyobb lesz a fesz, de ahogy Te is írtad, egy soros pár száz ohmos ellenállással ki lehet kompenzálni a dolgot. A glimm nem folyamatosan világít. Kivezettem egy tartalék lábra így szabadon ki-bekapcsolható.
Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek IH-5 egységes sugárzásmérő műszerhez leírása, pláne kapcsolási rajza? Köszönöm! (Sikerült vennem egyet de szegény eléggé megviselt, kapott vizet is. Jó lenne működére bírni, mondjuk katonai, ahogy elnézem, eléggé strapabíró...)
Halleluja!
Az internet legeldugottabb, egérrágta, pókhálós sarkában megleltem a leírást, rajzzal. (Mondjuk az eredeti könyvet jó lenne megszerezni, mert néhol kicsit nehezen olvasható, de talán jó lesz ez is.) Fel is töltöm ide, hátha jó lesz másnak is.
Nagy ötlet volt, itt a megvalósítás képekben (tudom esztergapadon könnyű) Köszi még egyszer. Üdv.
Ez az!
Üdv!
Az előlapra milyen módon lehet a szövetet visszaragasztani? Ti hogy oldjátok ezt meg? |
Bejelentkezés
Hirdetés |