Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Innen a hobbielektronikáról megépítettem egy egyzserű kapcsolást, ami ütemre villogtat ledeket. Egyetlen tip31 / BD241C vezérli a ledeket.
a gond az, hogy hiába van 12V/2A -al meghajtva, a kimeneten szinte semmi áramerősség nincs. Tehát 12V-os izzót hiába kötöm rá, nem villan fel. Hogyan lehetne a kimeneti teljesítményét növelni? Előre is köszönöm a segítséget!
Hello!
Esetleg nem tudnád belinkelni a kapcsolási rajzot, mert ennyi információból elég nehéz kideríteni, hogy mi a hiba, de valószínű, hogy előtét ellenállás van bekötve a ledek elé, és ez korlátozza le az izzó áramát is. Esetleg nincs jól beállítva a BD241-es munkapontja. Sok hiba előfordulhat. Üdv
Itt van a kapcsolási rajz -LINK-
annyi módosítással, hogy a ledek elött van egy előtét ellenállás. Illetve több ilyen tranyó van párhuzamosan kötve, külön kimenetekkel, csak a jel bemenetük közös, és egy hangerőszabályzó panel, amivel igazából az érzékenységét állítom.
Próbáld meg ezt a kapcsolást, ez sokkal érzékenyebben reagál majd a bemenő jelre. A belinkeltel az a baj, hogy nem képes eléggé kivezérelni a tranzisztort. Az én megoldásomban darlingtonba vannak bekötve a tranzisztorok.
Rendben, holnap kipróbálom. jók hozzá a BD241 es tranzisztorok? vagy vegyek a kapcsolási rajzon szereplőeket? Mert az a baj, hogy itt nemigen van a boltban nagy választék. Illetve itt akkor a "VF1" a jel+ és a "VF2" a jel- lábja?
Igen, jó hozzá, csak a szimulátorban nem találtam BD241-es tranzisztort, csak 139-est. A VF1 illetve VF2 pedig a bemenet. A csatlakozó földje az a táp negatív pontjához csatlakozik, úgy ahogy írtad.
Rendben, akkor holnap megépítem, veszek halom ellenállást, és meglátjuk. Köszönöm szépen a segítséget, aztán meg majd írok
Na indulok a boltba, de lenne még egy kérdésem, hogy meg lehet valahogyan oldani azt, hogy 220V os szines égőket villogtassak vele? Vagy van ahhoz valami egyszerű kapcsolási rajz?
Szerintem a 230V-al ne játszadozz még, először legyél tisztában az alapokkal és egyelőre még csak kisfeszültségű áramköröket építs. A hálózati fesz nem játék! Szerintem lehet kapni 12V-os színes izzókat is, de arra figyelj oda, hogy a tranzisztor jelentősen fog melegedni, amit már hűteni is kell! Még arra is figyelj oda, hogy ne lépd túl a tranzisztorok maximális áramát, mert azt nem tolerálják.
Szerintem se játsz a 230al! Vegyél szines ledeket és azzal is meg leszel elégedve! ŰNa meg a fogyasztása és az élettartama is jóval hosszabb.
nem lett jó a kapcsolás, ugyanúgy gyenge a kijövő áramerősség. pedig kipróbáltam előtétellenállások nélkül is, úgy sem volt jó. egy nagyon picit villog, de éppen hogy látni közelről, hogy az izzószál pislákol.
Hello!
Pontosan milyen tranzisztort használsz az 1. fokozatban? Ha kevesled ezt a fényerőt, akkor köss be még egy tranzisztort a mostani első elé, ugyan olyan módon, ha nem világos akkor lerajzolom. Esetleg a csatolókondi értékét növeld meg 100µF-ra. Mennyire vagy járatos az elektronikában? (csak azért kérdezem, hogy mennyire legyek részletes, és hogy milyen megoldásokat adhatok neked)
BD 241C mindkettő, hát alap dolgokat tudom nagyjából.
Ha az első tranzisztort mienre tudnám még cserélni?
Az első tranzisztornak egy kisebb BC547-es is megfelelne, ezzel jobban világítana, mert jobb az erősítése, viszont ha van még egy BD241-esed, akkor rakj bele még egyet, úgy, ahogy a jelenlegi első van bekötve, vagy az 1. tranzisztor collectorát ne az égő után kösd, hanem a telep + sarkára, így is növekednie kellene a fényerőnek (a rajzon BC549-el jelölt tranzisztorra gondolok).
Hello!
Sikerült beszerezned a BC547 - 549-es tranzisztort? A BD241-el az a baj, hogy kicsi az erősítése, és nagy bázisáramot igényel, amit a hangkártya nem tud kiadni, ezért nem villog az izzó rendesen, míg a BC547-esnek nagy az erősítése, és ezt már rendesen kitudja vezérelni a hangkártyát. Mellesleg a BD241-et hűteni kell rendesen, mert ha izzót kell, hogy villogtasson, akkor elég nagy áramok folynak keresztül a tranzisztoron, és a fölös teljesítményt el kell fűtenie. Üdv
Még elég kezdő vagyok!!
Azt tudom, hogy 4db led-et 12v-tal és egy TIP31-es tranzisztorral + jack dugóval be lehet dugni a számítógépbe és az zenére fog villogni! Vagyis ilyen: Bővebben: Link De meg lehet-e ezt csinálni ezt egy reflektorral, ami 220v-ról működik?? Mondjuk nagyobb tranzisztorral, vagy hogy?
Hello!
Pl. így, de ha kezdő vagy, akkor a 230V-al (nem 220V már több éve!) még nem kéne foglalkoznod, mert életveszélybe kerülhetsz...
Bocs, de ennél egyszerűbb nincs?
Vagyis nem lehet megoldani olyan egyszerűen mint a ledekkel? Nekem nem kellene a hangokat kiszűrni, hogy melyik magas, meg melyik mély, csak egy síma reflektor ami villog a zenére! Köszi!
Nem egyszerübb és biztonságosabb az adott esetben a LEDeket egy-egy Solid State Relay-vel helyettesiteni. Az arra van kitalálva ( kapcsolgatni a 230V-s fogyasztokat)?
Ezt légyszíves kifejtenéd bővebben?
köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |