Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 30
(#) Haszuboy hozzászólása Szept 5, 2007 /

Hello!

Lenne egy kérdésem. Az első ábrán 2db 9W-os beépített gyújtós 2 pines kfcső van sorbakötve egy 18/20W-os fojtóval, ez tökéletesen működik.

A második képen hasonló felállás, 2db 18W-os beépített gyújtós 2 pines kfcső van sorbakötve egy 40W-os fojtóra. Miért nem működik?

A csövek jók. A fojtó jó. De még a gyujtó sem ég. Pedig külön-külön mind2 18W-os működik.

Van Valakinek vm ötlete? Megköszönném.
(#) _JANI_ válasza Haszuboy hozzászólására (») Szept 6, 2007 /

Valószínűleg olyan gond lehet a beépített gyújtós (elektronikanélküli) k.f.cső soros kapcsolásánál, h. a soros kapcsolás miatt a beépített gyújtón nincs meg a kellő gyújtófeszültség, s ezért azok nem gyújtanak. Egy-egy külső 4-65W-os gyújtóval biztosan be tudnád üzemelni őket. DE ehhez a csőnyakat „roncsolásmentesen" kell megbontani, és kivezetni a beépített gyújtó kapocspontjait. Ez nem biztos h megéri! Válassz olyan típusú csövet, ami nem tartalmaz beépített gyújtót, azaz, a négykivezetésest…

Szerintem (S a gyakorlati tapasztalat is azt mutatja!) ne alkalmazz soros kapcsolást fénycsőnél, csak akkor, ha nagyon muszáj! Sok probléma van vele, ha nem működik!
A két 9W-ossal meg szerencséd volt!
(#) Haszuboy hozzászólása Szept 6, 2007 /

Én is erre gondoltam, hogy a gyújtók nem jók, mert másra nem tudtam gondolni. Majd veszek 4 pinest, csak nagyon bosszantott hogy nem műkszik, és nem tudtam miért. Köszi a segítséget. Levi
(#) _JANI_ hozzászólása Szept 7, 2007 /

NINCS mit.
(#) iherbak hozzászólása Szept 10, 2007 /

Sziasztok!

Szereztem egy ilyen előtétet (lásd kép)! Valaki legyen szíves elmondani nekem laikusnak, hogyan kell bekötni, hogy két 18W-os fénycsövet működtessen nekem.

Köszönöm
(#) Balazs_555 válasza iherbak hozzászólására (») Szept 10, 2007 1 /

Szia!
Én már nagyon rég szereltem fénycső kapcsolást.
De lehet h ez segít neked: link
(#) Sergei válasza iherbak hozzászólására (») Szept 10, 2007 /

szia.mellékeltem egy leirást szerintem hasznos lehet

ELI212.pdf

(#) iherbak hozzászólása Szept 10, 2007 /

Sziasztok!

Bekötöttem az előtétet a gyújtós fénycsőfoglalat és a 220 közé, de eldurrant a cső. A trafónak a két egymás melletti "bemenetét" használtam, lehet itt elrontottam? a 4 darab közül kettő felett 0.5 kettő felett meg 1.5 van.

Köszi
(#) Sergei válasza iherbak hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

szia. lerajzoltam a bekotést.az elötéten 4 db "bemenet" van a jobb oldali 2 az egy és ugyan az. a baloldali 2 szintén egy és ugyanaz.a bekötésnél a jobboldali 2böl válasz ki egyet és a baloldali 2böl is válasz ki egyet és kösd be a rajz szerint.

ha hülyeséget irkálok szoljatok rám pliz.

neon.GIF

(#) iherbak válasza Sergei hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Szia!

Köszi a rajzot! A többieknek pedig az oldalakat! Bekötöttem és működik. A következő kérdésem az lenne, hogy ha két fénycsövet akarok róla működtetni akkor azt a maradék két helyre kössem be hasonló elrendezésben?

Köszi
(#) Remci válasza iherbak hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

Szia!

A 2 fénycsövet így kösd be. Bocs a Móricka rajzért

bekötés.JPG

(#) Sergei válasza iherbak hozzászólására (») Szept 11, 2007 /

szia. örülök hogy segithettem
(#) Sticko hozzászólása Szept 16, 2007 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy az normális, ha a
fénycső fojtótekercse egy picit zúg?
Nem han gos, csak akkor hallom, ha melléteszem a fülem.
Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) _JANI_ válasza Sticko hozzászólására (») Szept 17, 2007 /

:yes: . A hálózat frekijét hallod. Akkor gond ha nagyon erőzen zúg.
Bár azon is lehet (néha) segíteni egy pár alátéttel...
(#) Sticko válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 19, 2007 /

Köszi a válaszod!
(#) _JANI_ válasza Sticko hozzászólására (») Szept 19, 2007 /

Nincs mit!
(#) razor hozzászólása Szept 30, 2007 /

Sziasztok!

3 fénycsövet szeretnék bekötni úgy hogy mindegyik külön folytóról menne és egy testbe lenne szerelve, és az a kérdésem hogy szükséges-e kondenzátor használata a fázistolás végett? ( 1 fázisú hálózatról menne az egész)
(#) Sebi válasza razor hozzászólására (») Okt 1, 2007 /

Otthoni használatnál nem szükséges. Ha 50db-ot akarnál, akkor már el lehetne gondolkodni rajta, de meddőmérőd nincs, tehát akkor sem bántana érte senki.
(#) patexati válasza Sebi hozzászólására (») Okt 1, 2007 /

Viszont kapcsolót sűrübben cserélhetsz mivel kondi nélkül hamarabb elég!
(#) _JANI_ válasza patexati hozzászólására (») Okt 1, 2007 /

Mivel a meddő teljesítmény is melegíti a vezetéket...
Bár nemtom, h. három fénycsőnél ez sokat sokat számítana-e...

( Ennek érdemes lenne utánajárni! :yes: )
(#) patexati válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 2, 2007 /

Vajójában azért megy elöbb tönkre a kapcsoló mivel a fénycső folytójának a bekapcsolás pillanatában nagy az önindukciója mi beégeti a kapcsoló érintkerőjét!Hát meddő nem igen van egy sina armatúránál az inkább már több tíz-száz csőnél jelentős!
(#) _JANI_ válasza patexati hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

Igen. Naggyából erről lenne szó!
(#) Ven hozzászólása Nov 8, 2007 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy valaki megcsinálta-e már valamelyik skory által ismertetett elektronikus fénycsőelőtétet?
Azoknál a kapcsolásoknál a soros rezgőkörhöz hol lehet megfelelő vasmagot találni, úgy mint légréses fazékvasmag AL400 körüli és gyűrűvasmag AL1200? Ezek a tekercsek nem helyettesíthetők boltban vásárolható adott nagyságú induktivitással?
(#) Haszuboy hozzászólása Nov 20, 2007 /

Szia Ven!

Én jó pár ezer Ft-ért megvettem a 2x40W-oshoz az alkatrészeket, össze is raktam, és természetesen nem működik. Írtam Skorinak, és azóta sem válaszolt. Te melyiket nézted ki?
(#) Skori válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

Küldd el ujra a levelet amit írtál, mert nem kaptam emailt tőled mostanában.
(#) Haszuboy hozzászólása Nov 21, 2007 /

Szia Skori!

Azért nem kaptál mostanában, mert szeptember elején küldtem Majd kikeresem és elküldöm, amugy az ák azóta is úgyvan otthon. Pedig jó lenne, ha működne. Üdv
(#) Skori válasza Ven hozzászólására (») Nov 21, 2007 /

A bolti tekercseket nem méretezik ekkora feszültségre ill. teljesítményre. Sajnos csak elkészíteni (tekercselni) vagy más készülékből bontani lehet ilyesmit.

Gyürüvasmag esetleg bontható roncs kompaktfénycsőből, bár az elég pici, de talán megy azzal is. Nem árt ha van induktivitásmérő müszered, mert akkor könnyebb a tekercseket elkészíteni, illetve a vasmagjaid AL számát is meg lehet határozni. Az elektronikai boltokban időnként vannak különféle vasmagok, sajna az adataikat nem szokták kiírni - így kicsit lutri megvenni.

Ha van bármilyen nagyobb fazékvasmagod akkor lehet tenni egy müanyagdarabot a két fél közé, és máris légréses.... Persze fémcsavarral sem nem illik öszefogni, hanem csak kivülről összeszorítani.

Vácról (asszem Tali Bt) lehet vasmagokat rendelni. Tipust ne kérjetek, mert én nem onnan vettem, de eléggé értenek hozzá: ha AL 2000-es másfél centi körüli átmérőjü gyürüvasmagot kérsz biztos tudnak ajánlani valamit. Ugyanígy AL250 körüli légréses vasmagot is - 1...2 cm2 körüli keresztmetszettel.

Ahoz hogy müködésre is bírj egy ilyen áramkört nem árt megérteni a müködését, hogy ha már működget, de nem teljesen jól akkor tudj mihez nyúlni.
(#) Ven hozzászólása Nov 21, 2007 /

Sziasztok!
Haszuboy:
Először az IC megoldást akarom kipróbálni, ott lehet a legkevesebbet hibázni. Aztán, ha az működik akkor jöhet 1-2 Skori féle kapcsolás.
De azt azért nem hiszem, hogy több ezer Ft-be került. Az IC-s kapcsolás a legdrágább és az kb. egy ezresből kijön.
Egyébként te honnan szerezted a vasmagokat a kapcsoláshoz?
Skori:
Ha nem vagyok indiszkrét te is honnan szerezted, vetted a vasmagokat? Mindet bontottad?
A kapcsolások közül mindegyiket értem hogy működik csak egy dolog nem igazán világos számomra. Mégpedig, hogy mi korlátozza a fénycsövön folyó áramot? A fénycsővel sorban lévő fojtóteki (amit ugye kézileg kell tekercselni)? Ezzel azt akarom kérdezni, hogy egy kapcsolás jó több teljesítményű fénycsőhöz is csak az előtte lévő fojtó tekit kell kicserélni (persze a FET-ket is ellenőrizni kell)? Vagy maga a fénycső korlátozza, tehát akkor csak a fénycsövet kell cserélni?
(#) Skori hozzászólása Nov 23, 2007 /

Az áramot a fojtó korlátozza. Elég jelentős rajta a meddő teljesítmény, ezért nem jó a kisméretü bolti induktivitás.
Persze az áramba beleszól a fénycsövön levő kondi is (ez szintén jelentös terhelésnek van kitéve).
Magyarul, a tekercs és a kondi megfelelő megválasztásával, szinte bármilyen fénycsövet meg lehet hajtani, viszont a nem megfelelő alkatrészekkel nem fog müködni, vagy akár kapásból el is száll.....
(#) aflmor hozzászólása Nov 23, 2007 /

Következő: »»   3 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem