Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1781 / 3985
(#) erdgab válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Köszönöm a válaszod.7107-re épülő áramkört már vagy 15 éve építettem,valóban jó érzés amikor működik.A mostani eset más,egy barátom 6-12-24V töltő-indító masinájába kellene beépíteni a tönkrement egyetlen analóg műszer helyett.
(#) Kovabe hozzászólása Szept 2, 2012 /

Nem tudom hogy ezzel most mindeki befejezte-e de még mindig nem kaptam ötletet a kérdésemre, mi a két töltö között a különbség 1,2V ceruza ajóksi és a 12V riasztos aksi. Persze nem a feszültslgre gondolok.
Teszem fel ha csinálok egy kapcsolást ahol LM317-el elöállitok olyan feszt amire szüksége van a ceruzaaksinak akkor az jó (LM317 lehúzvan pl 1,3V-ra és folyamatosan tölt akkor az jó?) mert akkor csinálok egy kapcsolot amivel váltom az ellenállás értékét hogy 9,6V vagy 13,6V töltöfesz állit elö. Ha ez igy van akkor a sok töltö csak humbuk.
(#) Kovabe válasza erdgab hozzászólására (») Szept 2, 2012 / 1

De arra is van megoldás a 7107-ben mert ugye 220V is van és akkor már müködik a 24V-os visszajelzés is de nem akarlak rábeszélni semmire. De ha ennyire fontos illetve csak ez a 3-om fesz kell akkor érdemesebb egy analog müszert beszerelni.
(#) Kovabe válasza erdgab hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Ja és még kihagytam egy dolgot, hogy ha ilyen kell akkor valoban kell az analog müszer mert ott nem kell ref fesz. és ugye itt nincs stabil fesz mert ez valami bikázó állomás.
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Hello!
Mint írták, nem feszültséget állítasz elő, hanem áramot, és a feszültséget korlátozod. De..
A kétféle aki között a töltési eljárásban van különbség. Ha ezeket figyelmen kívü hagyod, akkor tölthető a kettő egy töltőről. A savas aksit töltési végfeszültségig kell tölteni. Ezt lúgos aksinál nem teheted meg.
Ott vagy ismert töltőárammal és akku kapacitással időre töltöd az aksit (feltétel, hogy teljesen ki van sütve), ez a "gagyi töltő".
Vagy figyelik a töltés végén a töltési feszültség állandóságát, vagy csökkenését. Ez a dt/dv vagy a dt/-dV töltési eljárás. Mivel ezek millivolt értékűek, szinte csak processzoros töltő jöhet számításba. Itt kisütési ciklusokkal, ellenőrző mérésekkel, hőmérséklet figyeléssel, idő és feszültség figyeléssel is kiegészítik a töltőt. Ezek a "profi töltők".
(A lúgos aksi töltése, a NiCd aksira vonatkozik. NiCd töltési eljárása egyszerűbb lehet.)
Remélem így már elégséges az infó. Ha nem, több topik foglalkozik mind kettővel, olvass utána..
(Akár laza egyszerűséggel ezt is javasolhattam volna csak..)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2012
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Köszönöm a "csak-ot" mer valoban megmagyaráztada amire szükségem volt igy igaz nem jót de egy használható és olcso töltöt tudok épiteni, ha abbol indulok ki hogy a 10000Ft-os horgászlámpát sokkoal gagyibb modszerrel töltik (gyári) akkor az én sufnituningom tökéletes lessz. Mégegyszer köszi
(#) pjg válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

A sav nem eszi a rezet?
(#) Kovabe válasza pjg hozzászólására (») Szept 2, 2012 /

Nem tudom pontosan milyen sav de a lényeg hogy maró hatású és befuttja az on a felületet. Nem mindegy milye ha jó???
(#) végyé hozzászólása Szept 3, 2012 /

Nabasszus elkurták ezt a fórumot is.
Kinlódhat a zember a javával, keresni kell ujra egy normális elktronikai fórumot. (:
(#) pjg válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

De! Csak nehogy pár év alatt eltűnjön a réz.
(#) minicooper hozzászólása Szept 3, 2012 /

Hali!
A folyatószer meddig képes folyékony állapotban tartani az ónt? (max.)
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szia!
a folyasztószer nem azért van, hogy folyékony (olvadt) állapotban tartsa az ónt, hanem azért van, hogy az ón megfolyjon a felületen. Szétterüljön és hozzáötvöződjön a kötni kívánt anyaghoz. A fő célja az oxid és szulfidmentesítés, ami után már jól tapad az ón.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Esetleg tudnál ajánlani valami módszert amivel le tudnék szedni egy sorkimenőt egy NYÁK-ról? (épségben)
A válaszodat köszönöm!
(#) zolika60 válasza minicooper hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Forrasztó páka. Esetleg ónszippantóval támogatva, de szerintem az nem olyan fontos.
(#) minicooper válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Rendben köszönöm.
Már tudom is hogyan fogom

A legjobb az ónszívó szalag, bőséges folyasztószer ellátással.
(#) minicooper válasza kadarist hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Hogy őszinte legyek nem nagyon tudnék én folyatószerhez hozzájutni. (szüleim semmit sem engednek meg) ... olyan titokban dolgozom mint hitler annakidején
Nos én arra gondoltam hogy pákával jól megolvasztom és szippantó hiányában ilyennel szívom fel az ónt *

Ezer bocs a linkért!
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) pucuka válasza minicooper hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Akkor fogsz egy fogkefét, a felmelegített ónt nagyját egyszerűen lesöpröd, mikor már minimális ón maradt, melegítéssel, és óvatos feszegetéssel kijön.

Értem, vagy mégsem... A feszegetéses megoldás is járható út, csak arra vigyázz, hogy el ne törd a nyákot.
(#) peter1995 hozzászólása Szept 3, 2012 /

Sziasztok. Lehet, hogy lehetetlent kérek. Egy olyan kapcsolás kellene nekem amire ráadok 12V DC-t van benne egy led meg adok rá egy jelet és mikor a jel átlépi a 7500Hz-t akkor a led világít. Ha 7500Hz alatt van a jel akkor nem világít.
Megoldható egyszerűen vagy túl bonyolult lenne? Egy egyszerű fordulatszám jelző lenne 2T motorra ami jelezne ha átlépek egy fordulatot.
(#) Kovabe válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szia szerintem az LM3914-es oldalon többet tudnak segiteni illetve ott már szerintem több ilyen kapcsolás is van.
(#) peter1995 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Köszi keresek egy témát az IC-nek.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

(#) hibbantpasi válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Szia!

Az Lm2917-es ic (freki-feszültség átalakitó), tud ilyen felállást is.(Az adatlapján a példakapcsolás 100 Hz- felett kezd villogtatni egy ledet.)

Üdv: hp
(#) peter1995 válasza hibbantpasi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Megvan az az egy ledes kapcsolás. Az csak úgy önmagában elég? Mit kéne rajta módosítani, hogy ne 100Hz hanem 7,5KHz legyen a határ...
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Igen, proli007 rajza úgy látom bevált.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Akkor azthiszem tervezek hozzá egy nyákot és kipróbálom Köszi a segítséget.
(#) hibbantpasi válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Csak halkan jegyzem meg, hogy az a 7500 Hz, egyhengeres kétüteműnél 450000 1/perc fordulatnak felelne meg
Az adatlapot érdemes átböngészni, egyébként az RC tag módositásával lehet állitani (jelen esetben 100 Hz -ről 125-re)
(#) peter1995 válasza hibbantpasi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

45000? Hát 2T-nél egy fordulatra jut egy munkaütem( szikra). Na mindegy ez nem az a topik Azért köszi az észrevételt.
Következő: »»   1781 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem