Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Kedves Hozzáértők...
Ráakaszthatok egy szalagkábel 2 vezetékére egy 12 V-os relét? (a relé tekercseinek 2 végpontját) El kell bírnia? Hogy kellene kiszámolni a vezetékvastagságot hogy elegendő legyen?
Természetesen. A fogorvosom ebből készítette nekem a horkolásgátlómat. Előtte egy pohár forró vízben kilágyította, majd bele kellett harapni. Lehet, hogy amit eddig leírtam, kicsit Off, de azt akartam vele mondani, hogy nagyon alacsony olvadáspontú anyagról van szó, a forrasztópáka melegétől már megbarnul, a tapadóképességéhez ne fűzzél vérmes reményeket, de ha egy alkatrész el akar dőlni, kitöltő anyagként jól használható, ráadásul jól szigetel. Talán hőlégfúvóval, vagy meleg vízzel lehet úgy visszalágyítani, hogy ne égjen meg.
Sziasztok én a legegyszerűbb módját keresném 30db (3mm, 3.2V, 20mA ) led fényerő szabályzásának. A ledek kettesével vannak sorba kötve 6.3V-ra és így szeretném fokozatmentesen a fényerőt állítani. Valaki tudna ajánlani valami egyszerű kapcsolást?? előre is köszönöm.
Szia! A vezeték ellenállását ezzel kiszámíthatod. http://skory.gylcomp.hu/tablazatok/huzal.html
A vezeték hosszát oda-vissza vedd figyelembe. A reléáram ismeretében ki tudod számolni mekkora lesz rajta a feszültségesés. Már csak azt kell tudni/kikísérletezni mekkora a relé legkisebb behúzó feszültsége.
simán. És vissza is szilárdul. Meg nem egy nagy kötés...
Ezt is törölheted :
Körülbelül így fog kinézni az egész magyar oktatáspolitika is hamarosan, mint amit itt műveltek! Kizárólag az a valós, amit a király kijelent! Más mindenki hülyeséget beszél, de még beszélni sem lehet mert a bérencek majd befogják az arcát. Gratula köbzoli!! Pucukával csókoljátok meg egymást, de azért majd olvasgassátok a külföldi irodalmat is. Azonkívül a hangfalat továbbra is hangfalnak hívom, még ha csak hangdoboz is. Köszönöm az újabb kitiltást! bye
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. A vezetékes telefonom hívásait szeretném ritkán rögzíteni. Ezt úgy gondoltam, hogy a számítógépem hangkártyájára rákötném a telefont és egy sima hangrögzítő programmal rögzíteném a hívást. Hogy tudnám ezt kivitelezni?
Üdv!
Én általában kérdezni szoktam de megpróbálok segíteni. Szerintem nem kellene a hangkártyához hanem elég lenne rákötni a telefon hangszórójának a kábelét egy jack dugóra és azt pedig a számítógépnek abba a portjába ahova a mikrofon menne de persze ezt mind úgy hogy ne kelljen levágnod a telefon hangszóróját. Járható ez az út?
Üdv! (neked is)
Hát tudom ez nagyon amatőr hozzászólás és nem teljesen ON is de .....: Én csak kiválasztanám a megfelelő potmétert és elvan intézve. Na meg felszerelném. Ja és ha nemjó a poti akkor tennék még ellenállást.
SMD ellenálás méretét 0402, 0603, 0805, 1206, 1210 ezek jelölik. Adna valaki egy linket egy táblázatra, hogy ezek a számok hány mm-ert jelentenek?
Smd méretek:http://wiki.ham.hu/index.php/SMD
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Sziasztok!
Valaki meg tudná válaszolni, hogy ennél: http://www.mcamafia.de/nixie/images/nix_1hz.jpg az oszcillátornál miért következik be nálam mindig a viszonylag nagymértékű pontatlanság? (Óránál alkalmazva napi 5s sietés, és általában sietés, kondenzátornak 12-27pF-ot szoktam használni.)
Köszi a választ.
Szia
Tedd be a trimmert, mert azzal tudod csak pontosan beállítani.Valamennyi pontatlansága minden oszcinak van, de a trimmerrel be tudod állítani pontosan. Üdv: Csupasz
Azonkívül, még a kristály pontossága sem mindegy (50, 20, 3 ppm), és az is jelentősen hőmérséklet függő. A kristály pontossága többnyire az árában is megmutatkozik, a pontosabb, általában jelentősen drágább.
Szia!
Nem is olyan egyszerű. A legjobban egy modemmel jársz. A telefonvonalnak le kell lenni galvanikusan választva a hangkártyád bemenetéről és a jelszintet is illeszteni kell. Ha rákeresel itt valamelyik topic foglalkozik ezzel a kérdéssel. Arra is figyelj, hogy csak úgy nem rögzíthetsz beszélgetést, a másik félnek is bele kell egyezni!
Sziasztok. Olyan kérésem lenne ha tudnátok segíteni hogy szeretnék építeni egy vezetékes telefont. A lényeg hogy kétoldali kommunikációra legyen alkalmas (beszélgetés oda vissza tudjon menni), lehetőleg kis feszültségen hogy elemről vagy akkumulátorról működjön és a két készüléket összekötő vezeték hossza olyan 500m lenne. Mivel kezdő vagyok ezért ha lehet ilyen egyszerű kapcsolás lenne a legjobb. Ha valaki tud ilyen kapcsolást, elküldené nekem privát üzenetben? Előre is köszönöm
Purc.
Csupasz, pucuka kösz a választ. Az órakvarc +-30ppm-es, ez minél nagyobb érték, elvileg annál pontosabb?
Valóban könnyebb lenne egy trimmer kondival szórakozni, de nem tudom hogy valóban hasznosabb lenne, ha mondjuk igen pontos műszerek hiányában csak azt tudjuk figyelni, hogy egy nap alatt most 4 vagy 5 másodpercet késik, akkor mennyit is kell csavarni rajta... Bár egy publikus cikkben... elvileg meglenne a lehetőség vele a maximális pontosságra, de az sem elhanyagolható ha az értékek már adottak és csak össze kell rakni a cuccot.
Sziasztok!
Egy BC337-es tranzisztor kimenete közvetlenül elbír egy ~200mA-es számítógép ventilátort? Az adatlapja 0,8A-t ír, de nem vagyok biztos abban, hogy ez az érték arra vonatkozik, amire én gondolok
Szia! Az alkatrészeknek mindenképpen van gyártási pontatlanságuk tehát mindenképp a trimmer az üdvözítő megoldás. Beállítani műszerrel a legegyszerűbb, de "vakon" is lehet állítgatni, majd időméréssel ellenőrizni az eredményt. De pucuka már írta, a hosszútávú stabilitás csak állandó hőmérsékleten érhető el...
Számolgass: 20A/mm[sup]2[sup] kicsit sok!
Sziasztok
keresek egy megoldást a következö problémámra: Buvárszivattyú (szenyvizet emel) úszókapcsoló által bekapcsolt állapotát szertném jelzőlámpával, berregővel stb. jelezni valamilyen elektronikai megoldással úgy, hogy a szivattyút és a gyárilag rászerelt úszókapcsolót nem bontom meg. Vagyis a 220-as betáp vezetéken tudni szeretném, hogy mikor folyik áram. Árammérő, lakatfogó stb. használata nélkül. A megoldáshoz szeretnék segítséget kérni.
Nem sokkal ezelőtt kérdeztem, hogy 7805-ről lehet-e telefont tölteni, és gyorsan kaptam is választ, amit ismét megköszönnék, beleterveztem egy biztosítékot is, és azt szeretném megkérdezni, hogy lomha, vagy gyors biztosíték kellene-e bele? Plusz még olyan kérdésem lenne, hogy egy 7805-ös adatai szerint 1A bír el, ez meddig mehet el, esetleg bírja hosszabb ideig egy kicsit jobban terhelni(pl. 1.3A)?
Használj gyors biztosítékot. Van ilyen 7805 is ha kicsit több áram kell: http://www.hestore.hu/prod_10026066.html
De azért tegyük hozzá, hogy ha ezt már huzamosan terheli 1A-el akkor már kell a hűtés neki. Minimum egy szép borda.
Értem. Azért szerintem az eltérés ezzel is napi 1s körül tartható, azzal már megelégszem, tekintve hogy nem a pontosság miatt készült. Jobb lenne egy kristálykályha, vagy nagyobb frekvenciájú és pontosságú kvarcot kellene használni? Amúgy a trimmer kondi elvileg mindegy, hogy melyik helyen van?
Szia
A kristálykályha már enyhe túlzás egy óránál, mert szobahőmérséklet változására annyira nagy eltérést nem mutat a frekvenciája, ahhoz szélsőségesebb hőmérsékletváltozás kell.. Célszerű nagyobb frekvenciájú, és pontosságú kvarcot beépíteni.A trimmer mindegy, hogy melyik oldalára kerül. És már lassan eljutunk a DCF órához...... Üdv: Csupasz |
Bejelentkezés
Hirdetés |