Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Sziasztok,
Ismerkednék a CPLD és FPGA dolgokkal, tudtok ajánlani egy jó magyarnyelvű leírást, jegyzetet, bármit? Vagy csak angolul esélyes?
Tekintve, hogy nincsen magyar nyelvű adatlap, user guide, szoftver, csak angolul tudsz vele ismerkedni. Ha találsz is magyar nyelvű leírást, az valószínűleg nem lesz friss, részletes, használható.
Ha nagyon nagyon muszaj akkor a Google forditoval megprobalkozhatsz megerteni a szoveget:
Pelda forditas, Ctrl+C / Ctrl+V -vel bemasoltam egy tartalom jegyzeket: http://translate.google.com/#auto/hu/Module%201%3A%0ASpartan-3E%20F...agrams A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Kösz a fáradozást, valóban úgy tűnik hogy az angol nyelv marad.
Sziasztok,
Na azért nem annyira rossz a helyzet. Aki ismerkedni szeretne, ráadásul magyarul FPGA-kal és programozásukkal (pl tradicionális HDL leíró nyelvekkel) íme néhány on-line elérhető jegyzet és segédanyag. http://www.libri.hu/konyv/vhdl-alapu-rendszertervezes.html (ez korábban sze.hu oldalán elérhető volt, most megvásárolható) http://www.sze.hu/~keresztp/VILLMESTER_11_%d5SZ/Digit%e1lis%20rends...et.doc http://www.bytestudio.hu/education/VHDLJegyzet.pdf http://hg8lhs.ham.hu/publications/VHDL.pdf http://tananyagfejlesztes.mik.uni-pannon.hu/images/stories/vegleges...sz.pdf Ahogy én ismerem, ezek a jegyzetek az FPGA-k és HDL nyelvekkel való ismerkedésre jók: szimulálható kódokat mindegyik segítésével lehet írni, FPGA-ra biztosan szintetizálható kódot viszont nem mindegyikkel (legalábbis a példakódok átalakítása nélkül). Részletesebb, és mélyebb szintű leírások viszont angol nyelven adottak (Ashenden, és Pong P. Chu szerzők sorozatait ajánlanám). üdv (x)
Suliba kaptunk egy aranyos kis eszközt, hogy játszunk vele:
null A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
Hello
XC95144XL felhasználásával fejlesztek egy áramkört, ami majd egy CMOS kamerából kiolvas egy képet, amelyet egy régi mobiltelefon LCD-jén megjelenít. A kép párhuzamosan jön, a kijelző pedig ezt sorosan kapja meg. A kamera és az LCD felinicializálásáért egy PIC32 felel, de ezután át is adja a terepet a CPLD-nek, ami ezután végzi a párhuzamos-soros átalakításokat. Tesztelni szerettem volna a CPLD-t, ezért módosítottam a VHDL kódját, így most nem a kamera 8 bites adatbusszát olvassa, hanem fix 0xFF számokat küld sorosan az LCD-nek (65 ezer szín, vagyis 16 bit ír le egy pixelt). Így elvileg fehérre kellene festenie a kijelző egy 160x120 pixeles részét. Ezzel a beállítással a kamera három - VBLK, HBLK, DCLK - vezérlő bitjét szerettem volna tesztelni, tehát azt, hogy a CPLD ezeket olvasva tud-e megfelelően működni. Ehelyett a kijelzőn kirajzolódott pár fehér pixel, és itt megállt a dolog - néha 4 pixel, néha majdnem az egész első sor. Tehát látszólag jó a VHDL kód, csak valamiért megáll. A CPLD FSM-et használ. Kimértem az áramkört logikai analizátorral. A VBLK vonal a frame-et jelöli, tehát amikor magasba megy, akkor egy új frame következik. A HBLK a sort jelöli, felfutóélnél új sor következik. A DCLK a 8 bites adatbusz órajele. A ClkOut és DataOut a CPLD és az LCD közti soros interfész. A VHDL-ben saját állapotokat hoztam létre, összesen 15-öt. A State egy 4 bites std_logic_vector. A State értékei 1..15-ig terjednek. Minden egyes értéke össze van párosítva az egyik FSM állapottal. Látható, hogy amikor "lefagy" a CPLD, akkor a State kimenetén "0000" jelenik meg, ami fizikai képtelenség Mi lehet a probléma? Üdv.
Szia,
én őt javasolnám: JTAG HS2 High Speed Cable http://digilentinc.com/Products/Catalog.cfm?NavPath=2,395&Cat=5 Kapható a CC-nél...
Hello
Én is ilyen Digilent programozót akartam venni az XC95144XL-hez, de hivatalosan nem támogatja azt. Rendeltem ebay-ről ilyet, 3 hét alatt megjött, működik rendesen Impact-tal. Üdv.
Helló!
Még régebben én is rendeltem ilyen ic-t majdani CPLD, FPGA programozáshoz. Viszont a Xilinx oldalán azt olvastam, hogy az ISE webpack nem támogatja a harmadik fél általi programozókat. A kérdésem az lenne, hogy milyen szoftver kompatibilis az FTDI chipel és a Xilinx termékekkel. Üdv Petjaa
Köszi az ötleteket.
Viszont most elbizonytalanodtam. Én is ISE webpack-el használnám. Lehet, hogy rendelek egy ilyet, aztán megpróbálom az ahhoz tartozó JTAG-et használni.
Hello
Szerintem ehhez nem jár programozó.
Szerintem a belinkelt ebay-es tételhez nem kapsz "ahhoz tartozó JTAG-et", azt külön kell rendelned a leírásuk szerint:
"Programming: We have the Xilinx Parallel Cable III PC3 programmer for programming this board , check my other items. " Ez amúgy valami printer portra dugható cucc, szóval ha relatíve fiatal géped van, amin nincs printer port, akkor ez nem biztos, hogy használható cucc. A Dangerous prototypes-os srácok urJTAG-et használnak a programozáshoz: Bővebben: Link. Ahhoz, hogy az FT2232H 2-es portjára rakott CPLD-t fel tudják programozni, kicsit hekkelniük kellett.
Tényleg, bakker, köszi, hogy szóltatok, észre sem vettem már este azt a részt.
Akkor mégis csak marad a Bus Blaster v2, meg a hack
Üdv Mindenkinek!
Hwsw-n olvastam egy cikket miszerint az órajel nélküli processzorok összességében sokkal előnyösebbek mint szinkron társaik (webcím). A legjobban az érdekel, hogy van-e aszinkron mikrokontroller és ha van akkor milyenek közül lehet nagyjából választani.? Azért érdekel mert ilyen alacsony szinthez (asm...) még nem teljesen értek és hogy el tudjak indulni látni akarom a lehetőségeket. AVR-t tanulgatok közbe és értem is nagyjából csak még nem gyakoroltam. Persze tetszik az AVR nem hagyom annyiba A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
FPGA. Ez van a legközelebb az aszinkron mikrokontrollerhez.
Olvass utána, hogy mi ez, és mire jó (van topik itt a HE-n is).
Az FPGA aszinkron? Jó, van olyan is (úgy mint uP-ből), de a párhuzamos != aszinkron.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
Tud aszinkron is lenni. Vagy inkább: vannak aszinkron részei is, meg szinkron részei is.
Ahogy a kérdezett "aszinkron" processzor is egy olyan processzor, aminek vannak szinkron részei, meg aszinkron részei is.
Pontosítom magamat: az egyetemen csináltak egy előadást a clockless (async) processzor mikéntjéről: a video itt megtekinthető.
Lényegében az utolsó 2 percben kérdezik meg hogy vannak-e már ilyen processzorok. És itt mondja a Tanár Úr, hogy Clockless néven keressünk utána. És igen tehát aszinkron és nem szinkron módon párhuzamos vezérlők az érdekeltek. Most nézegelődök utánna, de azért kitettem a hsz-t, hogy azért lehessen véleményezni .
Igazából csak párszor használtam Xilinxet így lehet, hogy blődséget kérdezek, ezért előre is elnézést kérek.
XC9536-al szeretnék megcsinálni egy asszinkron sorrendi hálózatot, kérdésem az lenne, hogy ilyenkor is kell órajel? (Azt tudom, hogy mitől szinkron, vagy nem szinkron 1 hálózat. Kérdés inkább arra irányul, hogy az IC a "normál" működéshez órajelet megkövetel, vagy nem - ergo órajel nélkül is "mehet" egy áramkör )
Szerintem kell, nem hiszem hogy van belső órajel lehetősége, de lehet hogy tévedek?
Tehát azt mondod, hogy a szükséges hálózatot beviszem (kb. 8 bement és 4 kimenet lenne Szinte csak És kapu) és adok rá tápfeszt és működik. (mint, ha 74 es sorozatból építettem volna meg)
A CoolRunner II sorozat (XC2C) biztosan nem igényel külső órajelet (nyilván ebben az esetben R-S tárolóként tudod csak használni a D flipflopokat), szerintem a tied sem.
Köszönöm az infót. Pár napon belül azt hiszem ki fog derülni. (Bízok benne, hogy nem kell)
Üdv!
Ki tud nekem segíteni programozható PWM modul elkészítésében WHDL nyelven?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |