Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Lapozás: OK   31 / 49
(#) röntgen hozzászólása Szept 5, 2012 /

Sziasztok,
Ismerkednék a CPLD és FPGA dolgokkal, tudtok ajánlani egy jó magyarnyelvű leírást, jegyzetet, bármit? Vagy csak angolul esélyes?
(#) dpeti válasza röntgen hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Tekintve, hogy nincsen magyar nyelvű adatlap, user guide, szoftver, csak angolul tudsz vele ismerkedni. Ha találsz is magyar nyelvű leírást, az valószínűleg nem lesz friss, részletes, használható.
(#) trudnai válasza röntgen hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Ha nagyon nagyon muszaj akkor a Google forditoval megprobalkozhatsz megerteni a szoveget:

Pelda forditas, Ctrl+C / Ctrl+V -vel bemasoltam egy tartalom jegyzeket:

http://translate.google.com/#auto/hu/Module%201%3A%0ASpartan-3E%20F...agrams
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
(#) röntgen válasza trudnai hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Kösz a fáradozást, valóban úgy tűnik hogy az angol nyelv marad.
(#) v_zsolt válasza röntgen hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Sziasztok,

Na azért nem annyira rossz a helyzet. Aki ismerkedni szeretne, ráadásul magyarul FPGA-kal és programozásukkal (pl tradicionális HDL leíró nyelvekkel) íme néhány on-line elérhető jegyzet és segédanyag.

http://www.libri.hu/konyv/vhdl-alapu-rendszertervezes.html (ez korábban sze.hu oldalán elérhető volt, most megvásárolható)
http://www.sze.hu/~keresztp/VILLMESTER_11_%d5SZ/Digit%e1lis%20rends...et.doc
http://www.bytestudio.hu/education/VHDLJegyzet.pdf
http://hg8lhs.ham.hu/publications/VHDL.pdf
http://tananyagfejlesztes.mik.uni-pannon.hu/images/stories/vegleges...sz.pdf

Ahogy én ismerem, ezek a jegyzetek az FPGA-k és HDL nyelvekkel való ismerkedésre jók: szimulálható kódokat mindegyik segítésével lehet írni, FPGA-ra biztosan szintetizálható kódot viszont nem mindegyikkel (legalábbis a példakódok átalakítása nélkül).

Részletesebb, és mélyebb szintű leírások viszont angol nyelven adottak (Ashenden, és Pong P. Chu szerzők sorozatait ajánlanám).

üdv
(x)
(#) röntgen válasza v_zsolt hozzászólására (») Szept 9, 2012 /

Köszi, hasznos anyagok.
(#) eriktoth hozzászólása Szept 29, 2012 /

Suliba kaptunk egy aranyos kis eszközt, hogy játszunk vele:

null
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2012
(#) pici válasza eriktoth hozzászólására (») Szept 29, 2012 /

(#) m.joco hozzászólása Okt 28, 2012 /

Hello

XC95144XL felhasználásával fejlesztek egy áramkört, ami majd egy CMOS kamerából kiolvas egy képet, amelyet egy régi mobiltelefon LCD-jén megjelenít. A kép párhuzamosan jön, a kijelző pedig ezt sorosan kapja meg. A kamera és az LCD felinicializálásáért egy PIC32 felel, de ezután át is adja a terepet a CPLD-nek, ami ezután végzi a párhuzamos-soros átalakításokat.
Tesztelni szerettem volna a CPLD-t, ezért módosítottam a VHDL kódját, így most nem a kamera 8 bites adatbusszát olvassa, hanem fix 0xFF számokat küld sorosan az LCD-nek (65 ezer szín, vagyis 16 bit ír le egy pixelt). Így elvileg fehérre kellene festenie a kijelző egy 160x120 pixeles részét. Ezzel a beállítással a kamera három - VBLK, HBLK, DCLK - vezérlő bitjét szerettem volna tesztelni, tehát azt, hogy a CPLD ezeket olvasva tud-e megfelelően működni. Ehelyett a kijelzőn kirajzolódott pár fehér pixel, és itt megállt a dolog - néha 4 pixel, néha majdnem az egész első sor. Tehát látszólag jó a VHDL kód, csak valamiért megáll. A CPLD FSM-et használ.
Kimértem az áramkört logikai analizátorral.
A VBLK vonal a frame-et jelöli, tehát amikor magasba megy, akkor egy új frame következik. A HBLK a sort jelöli, felfutóélnél új sor következik. A DCLK a 8 bites adatbusz órajele. A ClkOut és DataOut a CPLD és az LCD közti soros interfész. A VHDL-ben saját állapotokat hoztam létre, összesen 15-öt. A State egy 4 bites std_logic_vector. A State értékei 1..15-ig terjednek. Minden egyes értéke össze van párosítva az egyik FSM állapottal.
Látható, hogy amikor "lefagy" a CPLD, akkor a State kimenetén "0000" jelenik meg, ami fizikai képtelenség
Mi lehet a probléma?
Üdv.

DigiView.jpg

(#) ZsoltiD hozzászólása Okt 31, 2012 /

Sziasztok!

Az Itt található Xilinx CPLD-hez milyen USB-JTAG-et ajánlotok? Esetleg tudtok mondani olyan helyet, ahol ez korrekt áron beszerezhető? Amit ehhez adnak, az jó?

Köszi!
Zsolti
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) dpeti válasza ZsoltiD hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Szia,

én őt javasolnám:
JTAG HS2 High Speed Cable
http://digilentinc.com/Products/Catalog.cfm?NavPath=2,395&Cat=5

Kapható a CC-nél...
(#) m.joco válasza dpeti hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Hello
Én is ilyen Digilent programozót akartam venni az XC95144XL-hez, de hivatalosan nem támogatja azt. Rendeltem ebay-ről ilyet, 3 hét alatt megjött, működik rendesen Impact-tal.
Üdv.
(#) _vl_ válasza ZsoltiD hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Ha barkácsolni óhajtasz, akkor egy FT2232-vel könnyen építhetsz interfészt, mint ahogy ebben a kapcsolásban is egy FT2232-vel programozzák fel a CPLD-t.
Ez sem tartalmaz többet, mint egy FTDI chipet...
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) Petjaa válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Helló!

Még régebben én is rendeltem ilyen ic-t majdani CPLD, FPGA programozáshoz. Viszont a Xilinx oldalán azt olvastam, hogy az ISE webpack nem támogatja a harmadik fél általi programozókat. A kérdésem az lenne, hogy milyen szoftver kompatibilis az FTDI chipel és a Xilinx termékekkel.

Üdv Petjaa
(#) ZsoltiD válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Köszi az ötleteket.
Viszont most elbizonytalanodtam. Én is ISE webpack-el használnám.
Lehet, hogy rendelek egy ilyet, aztán megpróbálom az ahhoz tartozó JTAG-et használni.
(#) m.joco válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Hello
Szerintem ehhez nem jár programozó.
(#) _vl_ válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szerintem a belinkelt ebay-es tételhez nem kapsz "ahhoz tartozó JTAG-et", azt külön kell rendelned a leírásuk szerint:
"Programming:
We have the Xilinx Parallel Cable III PC3 programmer for programming this board , check my other items. "
Ez amúgy valami printer portra dugható cucc, szóval ha relatíve fiatal géped van, amin nincs printer port, akkor ez nem biztos, hogy használható cucc.

A Dangerous prototypes-os srácok urJTAG-et használnak a programozáshoz: Bővebben: Link. Ahhoz, hogy az FT2232H 2-es portjára rakott CPLD-t fel tudják programozni, kicsit hekkelniük kellett.
(#) ZsoltiD válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Tényleg, bakker, köszi, hogy szóltatok, észre sem vettem már este azt a részt.
Akkor mégis csak marad a Bus Blaster v2, meg a hack
(#) Moci.net hozzászólása Nov 1, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Hwsw-n olvastam egy cikket miszerint az órajel nélküli processzorok összességében sokkal előnyösebbek mint szinkron társaik (webcím). A legjobban az érdekel, hogy van-e aszinkron mikrokontroller és ha van akkor milyenek közül lehet nagyjából választani.? Azért érdekel mert ilyen alacsony szinthez (asm...) még nem teljesen értek és hogy el tudjak indulni látni akarom a lehetőségeket.
AVR-t tanulgatok közbe és értem is nagyjából csak még nem gyakoroltam. Persze tetszik az AVR nem hagyom annyiba
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) _vl_ válasza Moci.net hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

FPGA. Ez van a legközelebb az aszinkron mikrokontrollerhez.
Olvass utána, hogy mi ez, és mire jó (van topik itt a HE-n is).
(#) idlob válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az FPGA aszinkron? Jó, van olyan is (úgy mint uP-ből), de a párhuzamos != aszinkron.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) _vl_ válasza idlob hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Tud aszinkron is lenni. Vagy inkább: vannak aszinkron részei is, meg szinkron részei is.
Ahogy a kérdezett "aszinkron" processzor is egy olyan processzor, aminek vannak szinkron részei, meg aszinkron részei is.
(#) Moci.net hozzászólása Nov 3, 2012 /

Pontosítom magamat: az egyetemen csináltak egy előadást a clockless (async) processzor mikéntjéről: a video itt megtekinthető.
Lényegében az utolsó 2 percben kérdezik meg hogy vannak-e már ilyen processzorok. És itt mondja a Tanár Úr, hogy Clockless néven keressünk utána. És igen tehát aszinkron és nem szinkron módon párhuzamos vezérlők az érdekeltek.
Most nézegelődök utánna, de azért kitettem a hsz-t, hogy azért lehessen véleményezni .
(#) Corp hozzászólása Nov 10, 2012 /

Igazából csak párszor használtam Xilinxet így lehet, hogy blődséget kérdezek, ezért előre is elnézést kérek.

XC9536-al szeretnék megcsinálni egy asszinkron sorrendi hálózatot, kérdésem az lenne, hogy ilyenkor is kell órajel? (Azt tudom, hogy mitől szinkron, vagy nem szinkron 1 hálózat. Kérdés inkább arra irányul, hogy az IC a "normál" működéshez órajelet megkövetel, vagy nem - ergo órajel nélkül is "mehet" egy áramkör )
(#) röntgen válasza Corp hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Szerintem kell, nem hiszem hogy van belső órajel lehetősége, de lehet hogy tévedek?
(#) gtk válasza Corp hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Nem kell.
(#) Corp válasza gtk hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Tehát azt mondod, hogy a szükséges hálózatot beviszem (kb. 8 bement és 4 kimenet lenne Szinte csak És kapu) és adok rá tápfeszt és működik. (mint, ha 74 es sorozatból építettem volna meg)
(#) _vl_ válasza Corp hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

A CoolRunner II sorozat (XC2C) biztosan nem igényel külső órajelet (nyilván ebben az esetben R-S tárolóként tudod csak használni a D flipflopokat), szerintem a tied sem.
(#) Corp válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Köszönöm az infót. Pár napon belül azt hiszem ki fog derülni. (Bízok benne, hogy nem kell)
(#) Szili88 hozzászólása Nov 16, 2012 /

Üdv!
Ki tud nekem segíteni programozható PWM modul elkészítésében WHDL nyelven??
Következő: »»   31 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem