Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
- Egy nyomtatott áramkört, manapság az alkatrész felőli oldalról tervezünk. Tehát a vezetősávokat, ami a forrasztási oldalon vannak, úgy látjuk felülnézetből a terv közben, mint ha a panel átlátszó lenne. (Alulnézetben, a csöves korszakban dolgoztunk, mert ott huzalozás volt és ez volt célszerű.) Ha megnézel egy DIP tokozású IC-t, úgy, hogy a felirat olvasható rajta, akkor a feléd eső lábsoron a baloldali az 1-es láb. A Te terveden nem így van, vagy is úgy néz ki a panel, mint ha azt a forrasztási oldal felől néznénk, és az átlátszó panelen keresztül látnánk az IC-t. Vagy is nem a feliratos oldalát látnád, hanem a hasaalját. Mert a terven a sarokban lévő piros háromszög jelöli az 1-es lábat. - Nálad a stabilizátor (7812 ha igaz,mert nem látni jól) kimenete kapásból rövidzárlatban van. Aztán minden plusz mínusz szinte ugyan oda van kötve. A DIP14-es CMOS tokoknál, általában a 7-es láb a GND, és a 14-es a plusz táp. Nálad ez össze vissza van kötözgetve. - A 220V egyenirányításnál valóban össze van kötve a Graetz váltó oldala, olyan, mint ha két soros dióda lenne. De hogy ez tényleg így van-e nem tudom. (Mert nem látom jól) üdv! proli007
Akkor most a GND-t nem kell összekötni a plusszokkal? Én úgy csináltam a tervet, ahogy volt a rajz és mi után elkészült tükröztem. Ha a Graetz hidat rendesen kötöm be,hogy a váltó áram egyik részére megy a fázis a másikra pedig a nulla akkor az úgy nem jó?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
Hello!
Még szép, hogy nem kell összekötni. Hiszen a GND nem más, mint a 12V tápfeszültség negatív fele. (A plusz, meg értelem szerűen a plusz.) Vagy is a GND-hez képest van meg a plusz-on a +12V feszültség. Nincs valahol, nagyobb felbontású rajz? Mert az az érzésem, hogy a Graetz, nem az eredeti felhasználásában üzemel, hanem feszültség kétszerezőként működik, mint két sima dióda. Csak valahogy a kondik bekötését/értékét a diódákhoz nem látom. (Travolta által belinkelt nyákrajzon sem látom ki kicsoda, mert felbontása kicsi, és felesleges infók vannak rajta, amik csak zavarják a megértést..) üdv! proli007
Meg csináltam még egyszer a rajzot. Szerintem most már jó lesz.
Még mindig nagyon sok a drót. Nekem a 7. nyomtatás szokott a végleges lenni.
Már mint az át kötésekre gondolsz? Ez most már működőképes? Attól félek,hogy túl nagy lesz a nyák is és nagy dobozt kellene neki csinálni.
Nem csak az átkötés, a réz is sok. Túl szellős.
Ez így nem NYÁK, hanem NYÁK-osított kapcsolási rajz. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
És az nagy baj,ha túl szellős? De valahogy próbálkozni fogok vele,hogy kisebb legyen.
Nekem nem baj! Te írtad: "Attól félek,hogy túl nagy lesz a nyák is"
Hello!
Nem egészen, mert a GND-t nem vezetted az IC-khez, az opto és a Graetz bekötése nem volt jó.. Kicsit bele firkáltam, hogy lásd sokkal kevesebb átkötés is lehetne. De ellenőrizd le a rajz alapján. (Szerintem a tápnál a vakucső nem jó helyre van kötve, mert ez még is egy feszültség kétszerező.) üdv! proli007
Meg csináltam még egyszer a nyákot ennél jobban nem tudom le egyszerűsíteni.
Hello!
Te tudod.. De az optocsatoló bekötése, most sem jó. Valamint nem vetted figyelembe, hogy egy 5W-os ellenállás mekkora, pedig én kijavítottam hogy lásd. Négy raszterra befér? üdv! proli007
Az ellenállás helyét azt ki fogom javítani. Az Opto csatoló a kapcs rajzba is így van be köve.
Hello!
Dehogy van így bekötve. A Led az optóban az 1-2 láb között van! üdv! proli007
Meg csináltam még egyszer a rajzot. Szerintem ez már el fogadható. Nincs benne annyi átkötés,meg valamennyire össze húztam az áramköröket is.
A Greatz AC bemenetéhez nem kellene valami?
Az előzőből ki hagytam az ellenállást és a kondit a Graetz után. Itt egy javított kapcs rajz. Bocsi,hogy magamnak címeztem.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
Kicsit átterveztem, béta verzió, lehet benne hiba még!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
Akkor a villanócsővel lehet a baj, próbáld meg körbetekerni egy vékony dróttal és a nagyfeszre kötni, mármint a gyújtótrafóra.
Alakul már. "Mobil" készülékbe nem szívesen szerelek sorkapcsot.
A Sync csatlakozókat direkt ki hagytam mert nekem azokra nincs szükség. Az enyém az működőképes?
Hello!
Ez igaz, csak számtalan hibát látok kapásból.. (De végtelen sokszor nem lehet átnézni egy rajzot..) Csak amit egyből láttam.. Egy kapcsolási rajzot nem úgy kell megrajzolni, mint egy nyáktervet, és a nyáktervet nem úgy, mint ha kapcsolási rajz lenne. Mert akkor miért is lenne kétféle a kettő?.. - Ezek a több száz nF-os kondik, amik 630V-osak (haigaz) akkorák majdnem mint egy gyufás skatulya. Hogy fognak azok beleférni? Miközben a táprészen az alkatrészek között táncolni lehet. Egy áramkört akkor lehet megtervezni, ha már meg vannak a kritikus alkatrészek. - Az egyenirányítónál hiányzik a kondi és párhuzamos ellenállása. (váltó lábnál) - Úgy látom nem hiszed el, hogy az opto nem jól van bekötve. Így a forrasztás felőli oldalról kellene beforrasztani. - A tirisztor sincs jól bekötve. Nem az anód megy az optóra, hanem a Gate. - A gyújtótrafót úgy kel bekötni. ahogy tekercselve van. Vagy úgy kel tekerni, ahogy tervezve van. - A kapcsoló vezetékeit közel vitted a hálózati feszültséghez Ott kb. 7mm hézagra van szükség. De miért van a kapcsoló a nyák baloldalán? mikor ott lesz a helye, ahol a potik vannak. Simán oda lehet vezetni. - A Led miért van a panel közepén? Azt is előre lehet vinni. A Led és kapcsoló összekötési vezetőt, körbe lehet vinni a panelen, akkor nem kóvályog a tápok körül. - A 4093-nak nincs tápja még. - A 4013 3-11 összekötését miért vitted körbe? Úgy van a rajzon? Ott a szabad út a lábak között! A Stabilizátor 12V-os kimenetére legalább egy 100nF-os kondi kell, hogy ne gerjedjen. De egy 1..10µF-os elkó sem árthat még oda. Igaz, hogy az elvi rajzon az IC-k nézeti képéhez van rajzolva az áramkör (Nem is látható át, hogy működik) de az optó rajzára ez nem igaz. Nézz meg egy adatlapot, hogyan van bekötve, ha nekem nem hiszel.. De szerintem a feszültség vakucső bekötése is el van baltázva. Így nem sokszoroz a sokszorozó számára. (Bár ha jól láttam a kolléga nyáktervén amit belinkelt is ugyan az a hiba, mint az elvi rajzon.) A többi összekötést nem néztem át, mert már "fáradok". üdv! proli007
Egyszerűen nem megy ez nekem! Már mindenhogy megpróbáltam meg csinálni,de egyszerűen képtelen vagyok rá. Szeretem az elektronikát,de egyszerűen nekem ez a strobi kapcs rajz nem akar sikerülni. Nem is tudom,hogy mért kínlódok vele még mindig. Nem látom át a dolgokat még és biztos,hogy nagyon sokat kell még gyakorolnom! Esetleg,ha nem túl nagy a kérésem akkor valaki meg tudná nekem működő képesre csinálni? De csak a nyák rajzot a többit én majd elintézem itthon. Előre is köszi.
Elsőre ne ilyen kapcsolásnak próbálkozz nyákot tervezni. Valami kisebbnek, aztán rájössz a dolgokra, mit érdemes hogyan.
Hello!
Nem igazán értelek. Kokozo gyönyörűen megrajzolta, (nem ellenőriztem) mindössze az alkatrészek méretét kellene összevetni a tieddel.. De nem kell elkeseredni, biciklizni sem elsőre megy két keréken, gyakorolni kell. Először kisebb áramkörökön, ami jobban átlátható. De készség is kell hozzá, én sem vagyok egy PCB bajnok.. üdv! proli007
Módosítottam a kondik méretét így elvileg bármekkora kondi méret elfér.
Proli007: A greatz helyett 1-1 dióda nem jó, mert itt így elvileg 2-2 párhuzamosan van kötve, és helyette egy nagy áramú nagy feszültségű dióda is elég lenne vagy nem? Ha valaki leellenőrizné azt megköszönném! Ha valami hiba van vagy észrevétel azt is szívesen fogadom! A Sorkapcsok helyett természetesen lehet tenni sarut vagy fixen be lehet forrasztani a kábeleket is. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Hello!
De jó, két dióda is. Csak gondolom aki tervezte annak egyszerűbb volt egy 4A-es hidat betenni, mint a két diódát. Közben lerajzoltam a kapcsolást, mintha tényleg egy "elvi rajz" lenne. Kiderült, hogy én gondoltam rosszul, mert itt a fényerő is szabályozható, mert a gyújtóimpulzus fázishelyzet vezérelt. Vagy is "hullámos" a nagyfesz. (Elég alkatrész igényes, de úgy látom az.) Viszont amit nem értek, hogy én úgy látom, hogy a 4081-ből XOR kaput építettek. Úgy lesz "Turbó", hogy a fel és a lefutó élre is villan a vaku. Persze ha a belső generátort használjuk, sok értelme nincs, csak kétszeres lesz a villogás sebessége. (Mintha a Speed potin tekernénk.) Külső indítás esetén (Sync-In) lenne jelentősége. De egy XOR kapuhoz, NAND kapuk szükségesek (pld. 4011 vagy 4093), itt meg sima AND kapu van. Szóval szerintem ez így nem jó. Ha valaki megépítette, elárulhatná, hogy neki a "Turbó" működik-e? Mert nekem kételyeim vannak. üdv! proli007
Én a nyákot jónak látom, ügyes munka! Viszont megfontolandó, hogy a vakucső sorkapcsait "szét kellene húzni", mert a 6kV gyújtó, előbb utóbb átver a kétraszteres forrpontok között. Az IC lábak közötti átvezetést, lehet érdemes lenne kiváltani átkötéssel ha már úgy is van benne. A lábpöttyöket meg megnövelném, a könnyebb forraszthatóság jegyében..
üdv! proli007
DMZ nevű fórumtársunk megépítette ezt a strobit az eredeti nyákrajz alapján. Úgy emlékszem nem jelzet problémát a működésével kapcsolatban.
A Turbó kapcsoló valóban arra szolgál, hogy a villogás frekvenciáját megduplázza, vagy extrém magas frekvenciára tornázza. Dióda hídnak a 4A nagyon nagyon KEVÉS!!!! 25-35A-es típusok kellenek oda! Ugyanis a vakucső a villanás pillanatában egy rövidzárat képez a hálózatra, ami a 4A-es diódákat pillanatok alatt elfüstölné. |
Bejelentkezés
Hirdetés |