Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok kedves elektrotársak!
A minap beszereztem 2 db kb 40x20-as napelemet amelyek párhuzamossan vannak kötve gyárilag. Kinyitható mint egy kisasztal. Na szóval eszembe ötlött hogy ez pont jó lenne egy hordozható kültéri kisteljesítményű erősítő tápjának. Van egy TDA2040-el felépítétt 2x35W-os erősítő modulom. Ehhez szeretném használni, de nem tudom pontossan, hogy mi kellen ahhoz, hogy a napelemből megfelelp táp legyen az erősítőhöz! Az erősítő bemenetének +-20 V kell. A napelem üresjárati feszültsége erős megvilágításban 21-22 V. Hogy lehetne megmérni hogy mekkora áramot tud leadni? Ötleteim a táphoz: A napelem kimenetére 4 vagy 8 db 4700µF (36V) os kondit kötnék párhuzamossan, hogy legyen megfelelő nagyságú áram. A napelem a kondikat töltené és erre kapcsolódna valami úton módon az erősítő. Stabil feszültség kell az erősítőnek szóval gondoltam valami 7820-as stab kockára, de ez cak 1,5 A-t bír ha jól tudom. Találtam egy jó megoldást erre 12V 8A-es kimenetre, a 7812 helyett berakok egy 7820-ast és már meg is van a pozitív fesz. a negatívhoz meg egy 7920-ast. Mit gondoltok róla? Idézet: „Hogy lehetne megmérni hogy mekkora áramot tud leadni?” Ellenállással. Megméred az üresjárati feszültségét, aztán a kimenetére rákötsz egy kisebb értékű, viszonylag nagy teljesítményű (pl. 5W-os) ellenállást néhány másodpercre. Eközben (tehát terhelve) pedig leméred ugyanúgy a kimeneti feszültséget. Ebből könnyen lehet következtetni a napelem, mint feszültség-generátor belső ellenállására. És így viszont meg lehet jósolni, hogy kb. mekkora lehet a zárlati árama, azaz mennyt lehet kivenni belőle kb.
Szia! Nem akarlak elkeseríteni, de kötve hiszem, h 2X35W-os végfok meghajtásához elegendő áramot tudj kicsikarni az eszközből!Látatlanba nem akarok nagyon okoskodni, de azok a napelemek szerintem nem adnak le akkora teljesítményt !Láttam én m^2 es napelemeket is amik jó esetben leadtak vagy 400-500 mA-t.Na mind1 talán nem lesz igazam!Sok sikert az építkezéshez!Üdv
Halott ötlet.
Kondikat hiába raksz rá, ha nincs miből töltés-utánpótlás. Inverter kellene a +/- - hoz meg állandó napfény, aztán jó lenne egy gyenge akkutöltéshez.... A modulod még közepes kivezérlésnél is többet eszik, mint amit a napelemek tudnának wattot.
Tegyétek félre a kishitűséget!
A kondi nagyon is hatékony (csak még több kellene), ugyanis az erősítő csak rövid időkre vesz fel nagy áramot! 20*40 cm az kb. 10 W-ot le tud adni napsütésben. Egy 2*35 W-os erősítő nem túlvezérelve kb. ennyit fogyaszt. A leadott áramot meg simán ampermérővel le lehet mérni. Zárlatban alig ad le valamivel többet, mint 80 %-os feszültségen.
Szia! Az a 10W-od eléggé túlzó kijelentés volt!Ez nem kishitűség hanem a tények.Ezt nézdd meg!A felszíne több mint a szóban forgó 2-szerese és ez ad le névlegesen 10W-ot!Üdv
Szia !
A megoldást nem a Te problémádra nem tudom, csak írom, hogy 80-100W-ot stabilan hogy szoktam előállítani 24V-on.. Irány csehszlovákia, "SOL" típusú 75*110cm-es 24V-os napelemből veszel 2-öt. Darabja kb 110.000-ből kijön. Hozzá egy korlátozó/töltőt ~30.000. 2db 115Ah meghajtó akksit (nem indító - autóba valót), ez 30.000 /db körül van itthon is. Kb 2-3 évenként megdöglenek ezek az akksik is. Rövidzárba napsütésban 11-12 A-is tud a napelem, a két akksi bírja 1-2 napig hajtani a 220V-os 100W-os invertert napsütés nélkül is. Erre pedig azt kötsz, amit akarsz. Az inverter megint külön tudomány, egy automata (annyit termel mindíg, amennyi fogyasztás van) 25.000 környékén kapható. Persze teszkóba van 2990-ért is... Oda akartam kijukadni, hogy a Conrad aranyárban - (ha nem gyémánt) lévő, de semire sem jó "napeleme"-ről 70W-ot nem tudsz leszedni. Tartóval, kábelekkel együtt 400-500.000 ból megúszhatod. Meg ne haragudj, nem az ötletedet fikázom, hanem a napelemet. Üdv.
Csak tippeltem, de vannak olyan napelemek, amik többet is tudnak ennél!
Úgy tudom, hogy a poliszilíciumosak kis hatásfokúak, de nagy élettartamúak. Valószínűleg az a konrádos is ilyen. Az a kb. 5 % hatásfok azért elég gyatra! Vannak sokkal nagyobb hatásfokú egykristályos szilíciumból készültek is. 20 % körül vannak a legjobbak. Ahogy jahui írta: Idézet: „"SOL" típusú 75*110cm-es 24V-os napelemből veszel 2-öt. (...) Rövidzárba napsütésban 11-12 A-is tud a napelem,” Vagyis kb. 120 W/m^2. bazzegnek pedig 2 db 40*20-as napeleme van, tehát ha hasonló ehhez, akkor 2*10 W.
Szerintem tedd a sapkádra és köss rá ventillátort és nem lesz meleged!
Egyébként ha lenne egy napelemem, utoljára jutna eszembe, hogy erőssítőt kössek rá. Azt nem tudom, hogy egy inverternek mekkora a hatásfoka, de szerintem nem lehet rossz, tudtommal abban is trfó van, a végére teszel egy konektrot és utánna máris olyan magnót teszel rá amiyet szeretnél, visszafelé a tarfón úgyis csak pár százalék a veszteség.
Ha van oszcilloszkópod, és van kedved kísérletezni valami újjal, akkor egy egyszerű kapcsoló üzemű erősítőt javasolnék!
Nem kell stabilizátor, és a hatásfok valamivel jobb lenne, így nagy pufferekkel (2*22000 µF még nem túl drága) egész jó hangerőt érhetnél el.
szia!
most nem kötekedés képpen írom de [/quote]de kötve hiszem, h 2X35W-os végfok meghajtásához elegendő[quote] az csak 2x20W-os
Szia!Igazad van, csak most néztem meg én is h a tda2040-es 20W-os és nem 35W-os, eddig fel sem tűnt a dolog, hittem bazzegnek. De a lényegen nem változtat a jó esetben 2X10W-os napelemek összesen akkor is csak 20W-ot adnak le és ehhez elég izmos napsütés kell.Azt aláírom h menne róla a cucc, de max teljesítményt nem lehet kivenni belőle.A max hangerőn lehet segíteni úgy ha kissebb impedanciájú hangszórókat köt rá.Legalábbis szerintem.
szia csak annyit szeretnék mondani, hogy ez az erősítőmodul 2x35W-os 4 ohmon. NEm 1 db TDA2040 van benne! a napelem elégtelenségében igazat adok.
Szia! Az elképzelés jó, hogy a napelem tölti a kondikat, azok pedig táplálják az erősítőt, de ahhoz valami ilyesmire lenne szükséged, nem pedig néhány 4700µF-osra. Ha 12 órán keresztül süt a nap, este pár percig tudod hallgatni teljes hangerőn a zenét.
A te elképzelésed szerint is megépítheted. Mivel a TDA IC-k B osztályúak, kis hangerőn tudod hallgatni a napelem által leadott néhány mA-ről is. Stabkockát nem raknék az áramkörbe, hiszen az csak lerontaná az amúgy is gyengécske hatásfokot.
Hella.
Remélem nem kérdezek nagyon nagy hülyeséget, és nem fogok sokakat fárasztani kérdéseimmel: Van nekem egy TDA2040-es nyák rajzom (Ez) 8-as oldal. Erről lenne pár kérdésem. -Vs és +Vs lenne a tápfeszültség és hány volt legyene ez? Régebben készitettem egy 24V-os egyenirányitót, vagyis tápot azt használhatom ehez? RL a hangszóró 8 Ohm Namost, mit kössek az IN-re és mit csináljak a 2 GND-vel? Ha valamit rosszúl írtam javítsatok ki! Válaszotokat előre is köszi!
Hali!
Először is, ez az erősítő szimetrikus tápot igényel, ami max. +/- 20V lehet. Tehát +20V, 0, -20V, ez a betáp rész látható a hangszóró mellett. (A GND a nulla.) Az IN az erősítőd bemenete, ide kötöd a jelforrást, amit erősíteni akarsz. A hozzá tartozó GND-re pedig a jelforrás földje megy. Remélem érted, de ha nem, inkább kérdezz bátran mielőtt beüzemeled! Mert ha utána kérdezel, miután már kijött a füst az IC-ből, akkor már késő!
Na szóval azt mostmár értem hogy a GND a - de miért kell kettő belőle?, vagy kössem össze őket??
A másik pedig a táppal kapcsolatban, hogy akkor mit használjak feszültségforrásnak akkor, vagy ezt is el lehet készíteni? -Ne haragudj szerintem lesz még pár ilyen kérdésem..
Azért van két GND, mert az egyik a táphoz kell, pontosabban oda csatlakozik a táp földpontja.
A másikra pedig jelforrásod földpontja csatlakozik. (Ez a kettő egyébként a panelon össze van kötve.) Na inkább majd rajzolok egy ábrát...
Azt megköszönném! De ezt mostmár kezdem érteni.
Viszont hogy esetleg a táppal kapcsolatban, milyet használjak, úgy értem van arra is valami séma vagy azt lehet külön is beszerezni?
Szabad tudni, hogy mihez fogod használni? Mi lesz rákötve?
Azt még én se pontosan tudom, vagy mobil, vagy Mikrofon. De szerintem mobil lesz.
Ja és kösz a rajzot. Még mindig gondba vagyok a tápegységgel hogy azt honnan szerzek? VAgy csináljam meg?
Rővidzárba letud adni 10Ampert,ó igen csak nem 24Volt de nem is 12V hanem 5-6V kapocs fesz.g mellet ami nem hajt +semmilyen normális erősítőt.
Sziasztok!
Van egy kerti tavam, amelyben egy belsző szűrő tisztítja a vizet. 4,7W-ot fogyaszt. Inverterem standby állapotban 1,5W-ot fogyaszt. Sorba kötöttem pár kerti napelemes lámpát, amely üresjárásban kb 15V-ot termel, terhelés alatt 12V, de ezt csak töltésszabályzónál tudtam mérni, mert ha közvetlenül az inverterre kötöm 0,45V feszültséget mutat és nem hajtja meg. Kicsi lenne az áramerőség? Kösssek párhuzamosan? Hány W-os napelem kellene a közvetlen meghajtáshoz? (Ha jól gondolom, akkor a 6,2W-hoz kellene elegendő áram, ezt hogyan számolom ki, illetve mérjem meg most mennyi áramot termel?)
4.7w+1.5W= 6.2W, 12V-on ez már min. 500mA. Ekkora áramerősséghez nem elegendő a kerti napelemes lámpa. Ott a terhelés 10-20mA. Szóval sorba kellene kötni jó pár napelemet...
Szia!
Idézet: „Szóval sorba kellene kötni jó pár napelemet...” Bocsi, hogy szólok, de az áram növeléséhez párhuzamosan kell kötni a napelemeket..
Elnézést hajnal egykor buli után volt De így gondoltam, és köszi a kijavítást!
Köszönöm a segítséget!
Idő közben utánna néztem, hogyan kell áramot számolni Most egy kb 7W-os napelem vásárlásán vagyok, mely képes ekkora áramot leadni.
Sziasztok!
Sokat kerestem a neten, de nem találtam sztereo kapcsolást a TDA2040 IC-hez. Tudnátok adni egyet, mert van két ilyen IC-m. Előre is köszi.
Tehát ha megépítem kétszer, és a sztereo jelforrás egyik fele megy az egyik erősítőre, a másik a másikra, akkor jó lesz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |