Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es clip áramkör

Témaindító: Dzót, idő: Dec 5, 2005
Lapozás: OK   4 / 15
(#) proli007 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Hello!
Az ellenállás hiánya miatt, nem melegedhet az IC, csak a munkapontja vándorolhat. A 680ohm-vagy 610, az teljesen mindegy.
De nem írtad, hogy a TUNER kimenet, és a Clip egyébként működik, vagy sem. Ha az IC melegszik, akkor nyilván ott túlfogyasztás van. Gyakorlatban ez csak akkor lehet, ha a kimenete a GND-n van, és a bement el van billentve, mint a Clip esetében. Vagy valamelyik táp nincs meg, és a kimeneten zárlat van. Vagy a kimenet zárlatos a táphoz.
"..csak ugye a fentebb mellékelt rajz az eredeti kapcsolás és elfelejtettem ezt megemlíteni" Ezzel azt akarod mondani, hogy a rajz jó? Nem jó! Hibát mindenki véthet. (Még én is, pedig én iparkodom..:laugh
üdv! proli007
(#) libertitas válasza proli007 hozzászólására (») Szept 13, 2012 /

Szia!
Az IC-t nem néztem, hogy melegszik-e. Ellenőrzöm.
Az "eredeti kapcsolással" arra akartam utalni, hogy az alapján a rajz alapján csináltam lényegében az előfokot, de van benne néhány módosítás már. Többek között az a 220k ellenállás van betéve pluszban az említett helyre, melyet nem jelöl az eredeti kapcsolás,de szükséges.
(#) libertitas hozzászólása Szept 21, 2012 /

Nem melegszik -vagy csak nagyon csekély mértékben- a TL072 IC. Még egyszer ellenőriztem a 7815-t illetve a 7915-t, de egyik sem mutat túlzott melegedést a hiba beállta után.
(#) proli007 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Hello!
Ha nem melegszik senki, akkor nyilván nem túláram van, hanem valahol átmeneti ellenállás van a tápkörben, vagy nem jó valaminek a bekötése. Esetleg maga a stabik előtti táp fogy el. Minden esetre valami triviális hiba van, nem szabad komoly dologra gondolni.
üdv! proli007
(#) libertitas válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Már csak azért is triviális dologra kell gondolnunk, mert ha nincs bent az IC, akkor jól működik minden.
(#) reloop válasza libertitas hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Szia! A 7815 kimenetén is -1,2V van?
(#) libertitas válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Rosszul fogalmaztam az előbb. Tehát a 7815 kimenetén is -1,2V van, de a 7915 kimenetén megvan a -15V.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2012

Amikor a 7815 kimenetén -1,2V van mekkora bemenőfeszültséget kap? A lábai forrasztása rendben?

A bemenő feszültsége 27V akkor. A forrasztás rendben.

Annak bérelt helye van a kukában

Meghalt volna ? Csak akkor az hogy van, hogy ha nincs bent az IC, akkor viszont (jól) működik ?
(Nem köszöntem az előbb, mert hirtelen azt hittem proli írt, bocsi és szia! )

Hello!
Egyáltalán +- a tápja az egésznek, mert szerintem Te csak féltápot adsz, azért billen el.
üdv! proli007

Nem nem. Szimmetrikusan van megtáplálva mindkét TL072.

Hello!
Nem a TL Jóember! A stabilizátorok tápja..
üdv! proli007

A mellékelt rajz szerint vannak kötve a feszstabok.

Hello!
Oké, de hogy van megtáplálva? Rajzold le kérlek a trafót egyenirányítót vagy mit hozzá. Hol van az ominózus 27V?
üdv! proli007

Az a kevés áram még átszivárog rajta ezek szerint. Ha mindhárom láb jól csatlakozik az áramkörhöz és helyesen mérted a feszültségeket, akkor azaz IC halott.
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2012 /

Hello!
Az a sejtésem, nincs is GND, és amikor a Clip bekerül, félrehúzza a közepét. Mert a töbi IC nem fogyaszt a GND-ből..
üdv! proli007

Készítem a rajzot, mindjárt megvagyok, egy pillanat...

Mellékeltem a rajzot.

Hello!
Így jónak kellene lenni. Ha a negatív oldal elhúzza a +15V-ot -1,2V-ra, akkor ott a plusz stabinak már füstölnie kéne. Ellenőrizd, hogy a +12V és a -12V terhelhető-e a stabi kimenetén mondjuk egy 220ohm-al.
üdv! proli007

Kicseréltem közben a régi 7815-öt egy újra, de nem szűnt meg a probléma. :/

Már lehet, hogy írtam korábban, hogy azért az is különös, hogy amikor a problémás állapotból lekapcsolom az erősítőt, akkor a +15V-os tápon a feszültség -0,97V-ról leesik -1,2V-ra, majd gyorsan felfut 13,5V-ra és onnan csökken nullára.
Számomra ez kicsit olyan, minthogyha valamilyen kapacitás töltődne rossz polaritással. Ezért is fordult meg a fejemben az, hogy lehet, hogy kellene a feszstabok elé pár 10kOhm, hogy kisüljön minden időben. Nem lehet, hogy ez a gond ?

Ez csak azért van, mert táplefutáskor átbillen clip-áramkör.
Én is várom mi történik ha helyben terheled a 7815-öt. IC2-t akár ki is veheted erre az időre.

Rendben. Mindjárt megvagyok, csak most fejeztem be a képkészítést. Kicsit körülményes volt, mert nem tudok már fényképezőhöz hozzájutni, így telón keresztül kell feltöltenem.

Mellékeltem a képet az előfok számunkra fontos részéről.

Bekötöttem a 220Ohmot a +15 és -15 közé. Az ellenálláson mérhető fesz. 14V kb. és pillanatok alatt felmelegszik (izzik).
Ha a +15V és a GND közé kötöm, akkor 14,8V mérhető az ellenálláson.
Ha a -15V és a GND közé kötöm, akkor -14,9V mérhető az ellenálláson.

Pontosítsunk. Egy ellenállás a +15V és a test között, másik ellenállás a -15V és a test között. Rajtuk testhez képest +/-14V-ot mértél?
A trafó szekunderei a NYÁK-on vannak összekötve? Az egyik sorkapocs fele üres.

Hello!
Ezek szerint a táprésznél, minden rendben van. Próbáld meg a terhelést, a Clip toknál, ugyan így a két tápfesszel.
üdv! proli007
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem