Fórum témák
» Több friss téma |
A fénycsőnek kell egy fázis, egy nulla és az érintésvédelmi követelmények kielégítésére egy védővezető. Ez összesen három vezetéket jelent.
Ja értem. Nekem a multimon a váltakozó így van jelölve... *
Üdv!
Jó ez a fórum, de aki nem biztos benne, inkább kérdezzen, mert pl. tanulo99 bekötése, amit Atis84-nek írt ÉLETVESZÉLYES is lehetett volna! Mivel a villásdugó fordítva is bedugható, akár az előtét házára is kerülhetett volna a fázis!! Egy dolog, hogy nem megy tönkre semmi, de ATis84 élete.... Szerencse, hogy sokan olvassák. Üdv! Tomi
Bocsánatot kérek de nekem ez onnan rémlett hogy a multiméteremen a fázist meg a nullát a két jelzéssel jelzik,. A védeöföldre rájöhettem volna mert a multin az van nullának írva. A fázisjelzések viszont szerintem nem egyértelműek. Én arra gondoltam hogy két tekercs van és a két lámpát lehet külön kapcsolni.
Üdv Mindenkinek!
Egy régebbi témára szeretnék még egy kicsit visszatérni: Hagyományos 3F fénycsőarmatúrát szeretnék 1F-ról működtetni (a helyiség már nem műhelyként működik). Ha összekötöm az RST végeket és egy fázisról táplálom, akkor gyakorlatilag párhuzamosan kapcsolom a fénycsöveket, ha jól értem. Ez nem hasonlít egyik bekötési rajzra sem amit eddig láttam. Mi fog ekkor történni? Ha sorba kötöm a 3 db 40W előtétet + a 3 db 40W fénycsövet ÉS velük párhuzamosan a 3 db kondit, akkor ez megfelelően működhet? Mi lenne az ideális megoldás? Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, de elektrotechnikából még csíra vagyok.
Szia!
Kösd össze az RST vezetékeket, így a fázisjavító kondik is párhuzamosodnak és minden jó lesz.
Adott egy T8 as fénycső foglalat, az a kérdésem lenne hogy ha egy T8 as foglalatú neoncső helyett egy T8 as UV csövet rakok bele, akkor ahhoz nem kell más fojtótekercs vagy gyújtó?
Szia!
A teljesítménynek (Watt) kell egyeznie a fojtóhoz és akkor jó lesz.
A kompakt fénycső elektronika megfelelőhozzá. Kidobott fénycsőelektronikában 98% -ban hibátlan az elektronika. A csővek fűtűszál kiégése miatt szoktak üzmképtelenné válni. Vagy a ptc hibája miatt, de azt lehet cserélni a másikból. Gyakori a forrsztás (kötési) hiba is. Ezek percek alatt orvosolhatóak. A lényeg a régicső helyére bekötve a másik és működik is. Tesco stb helyeken vannak ilyen gyűjtők..
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2012
..persze olyan kompakt fénycső elektronika jó hozzá, ami eredetileg is 22W-os csövet működtetett.
"ami eredetileg is 22W-os csövet működtetett."
..vagy körülbelül ennyit. +/-5W kb.
A témában 22 W-s csőről volt szó. Logikus, hogy a hozzászólás ahoz kötődik
Fénycsövet hogyan lehet működtetni 100V 50Hz hálózatról?
Elektronikus előtét és a graetz helyett kétszerező egyenirányító. Na de hagyományos fojtóval lehetne-e, illetve a fénycső gyújtónál ilyen feszültségnél még nem alakul ki az ív, de rá van írva a gyújtóra hogy series vagy single módban 100V körül is megy, csak nem tudom mi ez a két mód.
Sziasztok egy armatúrát nem jól kötöttem be,felcseréltem a fázist és a nullát.viszonylag sokáig működött,de most már nem akar fényt adni.Lehet köze a rossz bekötésnek vagy más a baja?Már cseréltem gyújtót,és fénycsövet is,de semmi.Tud valaki segíteni?Egy régi 3 csöves a szerkezet.
Ill.még annyit hogy valószínűleg valamikor 3 fázisról működött,de én a csokit áthidalna egy fázisról működtettem.Ez lehet baj?
Ez hány W-os tekercs?
Választ előre is köszi! Erről van szó. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
köszönöm!
Pont ezt nem értettem, mivel ilyen téren nincs tapasztalatom a 40 akkor a 36W-osra értve. Azt a 40W-ost a 4 lyuk közül melyikbe kell? az nincs rajta. Gondolom nem az 1-2 be, hanem valahogy 1-4 nem?
Az, hogy felcserélted a fázist és a nullát, nem jelent semmit a fénycső szempontjából. Az sem, hogy egy fázisról működtetted. Legalábbis akkor, ha a három fázis sorkapcsát kötötted össze.
A fényerő függ a csövektől is. Ha elöregednek, valamennyit veszítenek a fényükből, bár nem nagyon vehető észre. Továbbá, több színű csövet lehet kapni azonos teljesítménnyel. Az egyiknek jobb a fényhatása, a másiknak rosszabb. A legvilágosabb a 860-as kód alatt futó hideg fehér cső. Ha láthatóan csökken a fényerő, át kell mozgatni az érintkezéseket, valamint ellenőrizni a bemenetet is, hogy ott megkapja-e egyáltalán a 230 V-ot.
A fojtótekercs csatlakozóján, ha szemből nézed, 4 lyuk van. Legyen 1,2,3,4-es számú. Ezek közül az 1-2, és a 3-4 össze van kötve belül, tehát mindegy, hogy melyikbe kötöd. Kötheted pl egyik vezetéket az 1-esbe, a másikat a 4-esbe.
Normális, ha 50 perc működés után a fojtó tekercs 70 celziuszfokos? Csak mert lefestettem és nem tudom a festék mennyire akadályozza a hőleadásban.
Nem tűnik veszélyesen soknak. Igazábol akkro tudnak veszettmóf melegedni, ha nem a teljesítményben hozzávaló csőhöz van kötve.
A festés nem okoz akkora hőszigetelést, hogy probléma legyen belőle.
Sziasztok.
Egy olyan problémám van hogy egy 40W-os neoncső állandóan villog. Kb. 1 éves, de ritkán van használva biztos hogy nincs elkötve, mert eddig jó volt, a neoncső is jó mert másik foglalatba működik normálisan. A gyújtópatron gyújt a neon felvillan teljes fényerővel majd kialszik és így újra. Mi lehet a hiba oka? Nézegettem hátha valami kontaktus odáig eljutottam hogy forgattam a csövet, de ugyan az a hiba másik csővel is. Kondi vagy trafó hibája okozhatja vagy valami oxidáció a trafónál vagy kondinál?
Szia. ELőször is fénycsöved van, nem neoncsöved Próbáltad már a gyújtókondit cserélni? A fojtó hány wattos?
Próbálj bele egy másik gyújtót.
Amikor másik foglalatba tetted, ellenőrizted, hogy mindkét armatúrának azonos a technikája? Mértem ezalatt az előtétet. Tekercses/elektronikus.
Szia!
Először is nem gyújtókondi, hanem fénycsőgyújtó, ami egy neontöltésű kis üvegcső egy bimetálos megszakítóval. |
Bejelentkezés
Hirdetés |