Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Az én cnc-mben SanyoDenki unipoláris kisfeszülstségű 3,9V-os léptetőmotorok vannak.
Ilyen motorokból építettem már robotot is. és közvetlen a motor tengeélyre rögzített kerékkel elmozdította a maga 4 kilóját... Igen. Rajzgépre gondoltam. Szerintem egy olyan szerkezet, ami nagyon könnyű, és tényleg nincs különösebb mechanika, azt simán elbírja. Áttételt nem javaslom, sima szíjas csúszik, bordásszíj drága és macerás.
ahan, ok, Ja azt hittem hogy te építettél már ilyen rajzgépet , de tényleg jó ötlet. És hol tudok venni ilyen SanyoDenki motorokat?
A XVI.kerületi QTech-ben kapsz kb 15-18E forintért. De lehet venni ilyen socond motort is. Vagy kitermelni a nyomtatóból / fénymásolóból / szkennerből stbstb...
Véletlenül nem tudod, hogy bordás szíjat meg bordás kereket hol lehet venni?
A kis robotról nem raknál fel egy két képet?
nekem van bordás szíjam és kerekem SŐT motorom is!(kövület nyomtatóból)
Go Vatera, és keress rá a léptetőmotor szóra!
Sziasztok!
egy egyszerű léptetőmotor vezérlést el tudnátok magyarázni? (A hangerőszabályzós topicba írtam már de végülis ide is beillik.) Egy régi cd-meghajtóból vagy kislemezmeghajtóból való motorról van szó. A nyomaték szinte elhanyagolható- ( rgy potit kéne forgatnia.) Végálláskapcsoló is elhagyható. Az elvárás hogy két irányba lehessen lépdelni vele. Ez simán igaz nem oldható meg ? Isa
Az alap működés az, hogy a tekercseket egymás után kapcsolgatod.
Ez már egy egyszerű számlálóval is megoldható... Bocs ha szűkszavú voltam... ha holnapig nem előz be senki, és igényt tartasz rá részletesebben is elmondom.
Ha fogod a motort és az egyik vezetékét lekötőd testre a többire meg tápot adsz egymás után akkor meg tudod forgatni.
Igaz elég gagyi, de próba képpen jó.
Helló!
Persze jöhet bármilyen ötlet. Nem jártam ilyen suliba ugyhogy csak sejtésem van milyen számláróla gondoltál... Isa
hát az elég drága, de kösz a tippet pont én is gondoltam rá h belekukkantok egy a pincében porosodó rossz fénymásolóba és 1 nyomtatóba , remélem találok benne vmi hasznosat
Hali , Tomee-nak ez a sakkozásos modszere nekem bevált annak idején még én is így jöttem rá h kell vezérelni a nagyfloppymeghajtóból kibuverált léptetőmocit.
régen lehetett kapni gyári motoros potit,láttam is a vitrinbe! érdeklődj utánna!
hi találtam egy másik léptetőmocit, szted ez jo lesz? .csatolok képet, olyan 57mm átmérőjüü, egy rossz lézernyomtatóból építettem ki
ja itt vannak a képek
Bocs , kapkodok itt , mint valami....IZÉ
na ez a moci egy Sankyo. Meg tudnád mondani hogy mekkora nyomatéka lehet meg hogy milyen moci ez pontosan , hány fázisú meg h bipoláris v unipoláris? Pontosan mi is ez a fáziszisszám ezeknél a mociknál? mert nem tudom , nem igazán értek hozzá. kösz
A képen látható motor unipoláris. Az ilyen motorokat, némiképp nehezebb működtetni.
A bipoláris és az unipoláris motorok közötti különbség a tekercsek középkivezetésben rejlik. Bipolárisnál van, unipolárisnál nincs. Bipoláris motornál, ha a tekercsek középkivezetéseit + tápfeszre (- is lehet) kötjük, majd 2 × 2 kivezetést sorba kapcsolgatjuk "-"-ra, a tengely forogni kezd. A forgás sebessége a tekercsek kapcsolgatási sebességétől függ. Ha csak egy tekercset gerjesztünk folyamatosan, a motor a tekercshez tartozó pozícióban marad, de a gerjesztés nagyságától függően erősen ott tartja. Ez a pozícióban tartás. Szemléltetés: képzelj el 4db különálló tekercset, majd rendezd őket párba. Az első pár legyen L1 és L3, a második pár L2 és L4. Most helyezd el őket egy kör mentén L1 legyen 0°-nál, L3 180°-nál, L2 90°-nál, L4 270°-nál (360°-nál újra L1 van 0°). Tehát a kört 4 egyenlő részre osztottad. Most L1 egyik végét kösd össze L3 egyik végével, illetve L2 egyik végét L4 egyik végével, ezek lesznek a középkivezetések. Tulajdonképpen mindegyik tekercset összekötheted egymással az egyik végükön. A maradék 4 vég lesz a fázis kivezetés. Képzelj el egy mágnest É-D pólusokkal... az É pólus mindég a gerjesztett tekercs felé fordul, vagyis ha L1-et gerjeszted 0°-nál lesz az É pólus, L3-nál 90°-on, és így tovább. Erre mondtam azt, hogy ezt egy sima léptetőregiszterrel is lehet működtetni (pl. egy 4 bites fel/le számláló [74191], és egy multiplexer összekapcsolásával egyszerűen építhetsz ilyet). A bipoláris motorok vezérlése annyiban tér el, hogy L1 és L3, illetve L2 és L4 között nincs középkivezetés, de természetesen ugyanúgy össze vannak kötve (csak 4 kivezetés van). Működtetése: 1. fázis: L1 kivezetésre (pl.) + és L3 kivezetésre - -t kötsz 2. fázis: L2 + és L4 - 3. fázis: L3 + és L1 - 4. fázis: L4 + és L2 - Tehát egy hídról kell működtetni. A működéséből látszik, hogy az unipoláris motorral azonos kialakítás mellett 1 fázisnál egyszerre két tekercs van gerjesztve, ezáltal nagyobb nyomatékot ad le a motor. Egy unipoláris motorból bármikor készíthető bipoláris motor, csupán a középkivezetéseket nem kell bekötni sehova. Ugyanakkor kicsit nehezebben, de unipoláris motorból is készíthető bipoláris (többnyire meg van a középkivezetés a motorban, csak nincs kivezetve). Visszatérve a "talált" motorodhoz: Sajnos ezeket nem lehet szétszedni maradandó károsodás nélkül, igy nem megoldható az unipoláris vezérlés. Javaslom, hogy előbb ismerkedj meg az unipoláris motorokkal (pl. flopy fejmozgató), utána pedíg a hídáramkörökkel, hogy bipoláris motorokat is tudj vezérelni. Viszont egy valamire való CNC-hez az a motor még mindég kevés. Oknak rögtön itt a vezérlés (csak híddal megoldható, kezdésnek nem ajánlom). Továbbá a motor csúszócsapágyas, ezáltal mind tengely, mind arra merőleges irányban nagy a kottyanása. A nyomatéka egy kisebb gép meghajtására megfelelő, de a felbontása 3,6°/phase körül van, ami nem igazán jó ilyen célra. Áttételezéssel javíthatsz a felbontáson, illetve a nyomatékon, de cserébe sebességet vesztessz. Azt tudni kell, hogy a léptetőmotoroknak (akárcsak a DC szervóknak) van egy ideális fordulatszám tartományuk. A léptetőmotorok ezen fordulatszám tartomány felett jelentősen elkezdik veszteni a nyomatékukat (erre vonatkozó érték a rotor inercia), szemben a DC szervókkal, ahol az ideális fordulatszám alatt kezd el csökkeni a nyomaték. Fontos: ha szétszedsz egy léptetőmotort lehetőleg soha ne húzd ki a forgórészt, az állórészből (a tekercskivezetéseket a forgórész kivétele nélkül is el lehet érni). Ha mégis szét kell szedni, pl. csapágy csere, akkor a forgórészt közvetlenül egy az állórésszel megeggyező belső átmérőjű fém csőbe told át (mágneses söntölés). Ellentkező eseben a forgórész mágneses paraméterei drasztikusan romlanak, ezáltal jelentősen csökken a nyomatéka. Nagyjából ennyi lenne a lényeg. Ha további infó kell, pl. PWM, stb. akkor szólj bátran. Sok sikert!
Az előző én voltam.
Ismételten kivágott az üzenet írása közben.
"A bipoláris és az unipoláris motorok közötti különbség a tekercsek középkivezetésben rejlik. Bipolárisnál van, unipolárisnál nincs.
Bipoláris motornál, ha a tekercsek középkivezetéseit + tápfeszre (- is lehet) kötjük, majd 2 × 2 kivezetést sorba kapcsolgatjuk "-"-ra, a tengely forogni kezd." Pont forditva van!!! Az unipolárisnak van közép- kivezetése!!! A nevéböl adódik "uni" lehet bipolárisan is vezérelni ! Mig a bipoláris motorokat csak bipolárisan lehet vezérelni ami azt jelenti hogy a polusokat is fel kell cserélni a léptetések közt! Egyes motorok ugy vanak kialakitva hogy szét lehet szedni és az össze rakás sem okoz gondot, csak a forgorészt ne vegyük ki mert erösen csökken a nyomaték! a bipoláris motoroknak nagyobb a nyomatékuk, de nehezebb vezérelni! Az unipoláris motort ha szétszedjük és csinálunk közép kivezetést akor kaponk egy könyen vezérelhető unipoláris motort, igyz a nyomatéka kicsi lesz. ami motorokat itt mutatatok azok 0.2Nm tartó nyomatékot sem érik el! HOBBYCNC -hez legalább 0.4Nm -es motorok kelenek Robotron motorok ( elektzromos írógépek) , komolyabb géphez 1.4-1.8Nm minimum kell!! ipari gépeken 9Nm körüli motorok vannak!
Sziasztok!
engem is érdekel a pot vezérlése motorral, de sztem a legegyszerűbb megoldások: http://www.aaroncake.net/circuits/volume.htm, ez egy digitális pot IC, a másik, ha mindenképpen motorral akarod megoldani, akkor egyszerűbb lenne (és talán olcsóbb is) ha sima motorral, és némi fogaskerekes áttétellel oldanád meg, mert így a motor aránylag nagy fordulatszámát, és kis nyomatékát "átalakíthatnád" kis fordulatra, és nagyobb nyomatékra.
Jól van na... késő volt már...
Lejjebb már jól szerepel. Azért köszi az észrevételt!
ej ha!, köszönöm a válaszokat ,
sok okos dolgot lehet itt tanulni király kösz mindenkinek azt a hibát már elkövettenm h szétszedtem egy léptetőmocit és kivettem a forgórészt v egy napig szétszedett állapotban volt...
azért egy kicsit most megzavarodtam....
most a "talált" mocim bipoláris v unipoláris??? ja és mi az a PWM,? A motorom vezérlése akkor csak hiddal oldhato meg v nem ??
Természetesen bipoláris (4kivezetés). Csak hídban mehet.
A pwm, impulzus szélesség moduláció. A motort négyszögjellel hajtják, ahol a négyszögjel kitöltési tényezőjének módosításával, könnyen vezérelhető a motor nyomatéka. A motor tekercseken átfolyó áram arányos a kitöltési tényezővel (a legegyszerűbb DAC).
Hi (All)!
Azt az 1et áruld el, mihez csinálsz CNCt? Vmi otthoni alkalmazás? Kösszy! Csákány (mindenkinek)!
Húúha. hogyis van ez. Akkor ez most milyenis?
2 tekercs van rajt,jobb és baloldalt,s mind a kettőre 3-3 kébel megy.Mind két tekercsből 1-1 szál össze van kötve
ahan, kösz, még pár kérdésem lenne :
a híd ugye így néz ki: (1.csatolmány) Mert kisfloppy meghajtó fejmnozgató motorjához már "terveztem" ilyen kapcsolást csak még nem probáltam ki, de most akkor itt az ideje (Ja a pwn-t megnéztem mi az csak nem tudtam h így hívják...) A pwm- t ugye léptetőmotorokhoz is lehet használni? (gondolom) Mert ugy tudtam csak sima DC motorokhoz használják. A DAC az digitál-analóg átalakítót jelent? (nemrég vettük elektroból , kedden írunk tz-t...)
Hi
Hogy mihez csinálok CNC-t? csak nagyon kíváncsi vagyok mire lehet használni , mert ahogy körbenéztem a neten az alkalmazási lehetőségek szinte végtelennek tünnek. Én ugy gondolom h kezdetben csak kísérletezni fogok (nyákfurás meg gravírozás) Meg sztem egy cnc megépítése jó kihívás számomra.
Ja, ja. Én is kezdetben nyák-fúrás/faragásra gondoltam... és télleg jó kihívás. Amúgy, ha csak fúrni akarsz, szerintem jók a floppy-motorok, mert ha beálltál egy pozícióba, egyszerűen lerögzíted a szánokat (X és Y-t), s már mozoghatsz is a Z-tengelyen... (indulhat a függőleges mozgás). Ebbe lehet, hogy én is belevágok, mert érdekel a téma (annak ellenére, hogy CNC-esztergályosként dolgozok már majd" 5 éve). Most majd kiderül, mennyit felejtettem ez idő alatt elektróból...
Előre is sok szerencsét az építéshez! |
Bejelentkezés
Hirdetés |